Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Αναφέρθηκα στην παράκαμψη της τελικής DC τροφοδοσίαs των 3,3Volts που τροφοδοτεί το 9023 .
Στο link που μας παραπέμπεις χρησιμοποιήθηκε Salas μόνο στο πρώτο σταδιο των 5 volts (pre-regulator), σωστά ;

Σωστά,έχεις δίκιο.
Κι έτσι πάντως,η γενική εντύπωση είναι πως βελτιώνεται αισθητά.
 
Τα προβλήματα ξεκινούν όταν τελικά τα diy DAC μπουν στο "μεταλλικό κουτί" .

Κατά ένα περίεργο λόγο τα περισσότερα αρχίζουν να παίζουν σαν "κινέζικα" !
 
Απάντηση: Re: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Εχει δοκιμάσει ποτέ κανείς, στο V1 ή στο V2, να παρακάμψει το on-board linear regulator των 3,3Volts που τροφοδοτεί τελικά το ESS 9023 και να τροφοδοτήσει τα 9023 με Salas ?
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να διαλυθεί όλο το πλακετακι. Αρα δεν μιλάμε για mambo, αλλά για κατασκευή εξ αρχής.
 
Χρειάζεται να διαλυθεί το πλακετάκι ;

Αφαιρείς πολύ εύκολα το on-board regulator (ή διακόπτεις την τροφοδοσία του) και συνδέεις το salas τροφοδοτικό απευθείας στην είσοδο τροφοδοασίας στο ESS 9023.
Αργότερα αν θέλεις να επιστρέψεις στο μαμάτο on-board regulator, είτε το ξανακολλάς είτε τοποθετείς ένα καινούργιο.
 
Δεν ξέρω αν το έχεις δει από κοντά το πλακετάκι, αλλά αφού διάβασα το μήνυμα σου πήγα και ξαναείδα το on board regulator. Όχι να το ξεκολλήσω και να το ξανακολλησω αλλά καλά καλά ούτε να το κοιτάξω δεν τολμώ τόσο μικρό που είναι……
 
Re: Απάντηση: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

Δεν ξέρω αν το έχεις δει από κοντά το πλακετάκι, αλλά αφού διάβασα το μήνυμα σου πήγα και ξαναείδα το on board regulator. Όχι να το ξεκολλήσω και να το ξανακολλησω αλλά καλά καλά ούτε να το κοιτάξω δεν τολμώ τόσο μικρό που είναι……

φαντάσου ότι από αυτή την "ψείρα" τροφοδοτείται ολόκληρο το dac 9023

Δεν το έχω δει από κοντά το πλακετάκι, αλλά ένας τολμηρός ντιούης δεν θα είχε πιστεύω πρόβλημα να απομονώσει το ESS 9023 από το on-board regulator. Τα όποια πλεονεκτήματα του salas τροφοδοτικού θα εμφανιστούν όταν αυτό κληθεί να τροφοδοτήσει απευθείας το ESS 9023. Ένας λογικός άνθρωπος δεν θα έβαζε ποτέ το Salas ως pre-regulator στο mambo, όπου στην κυριολεξία αδικείται.
 
Υπάρχουν πολλοί λογικοί τεχνοκράτες εδώ μέσα - εμού συμπεριλαμβανομένου - που το έχουν κάνει ήδη αυτό (σε παρόμοια υλοποίηση) με πολύ καλά αποτελέσματα, χωρίς να πειράξουν τίποτα στις on-board σταθεροποιήσεις (γιατί... τελικά έτσι επέλεξαν).
 
Φίλε gcos6, γνώσεις δεν έχω στο diy και αυτό είναι μάλλον καλό στη συγκεκριμένη περίπτωση για να δω "ελαστικά" και διερευνητικά την απολυτότητά σου, όσον αφορά τους "λογικούς" ανθρώπους.

Το λέω αυτό γιατί μια salas pre regulator στο δικό μου v2 έκανε σημαντική διαφορά.

Τώρα αν τα salas μπορούν να δώσουν πολύ περισσότερα στο 9023 σαν regulated, μένει να το δούμε.
Έχω ένα δεύτερο v2, αφού σου φαίνεται εύκολη η αλλαγή και η επαναφορά του στο αρχικό στάδιο δεδομένη, είναι στη διάθεσή σου να το δοκιμάσουμε.
Είσαι Αθήνα?
 
Ωχ, πολλά γράφηκαν και δεν ξέρω από τι να πρωτοξεκινήσω...μάλλον πάω για "σεντόνι"...

Για τον Μ/Τ που συζητούσαμε πρωτύτερα και την αναφορά για το τι κάνει ο Γιατράς.
Όπως αναλυτικά μας έγραψε ο Dinos, προσωπικά τον όρο "ηλεκτροστατικό" για Μ/Τ δεν το είχα ακούσει. Όταν είχα ρωτήσει την εταιρία Γιατρά, για το εάν μπορεί να μου βάλει τον τοροειδή μέσα σε ρητίνη και μεταλλικό καπάκι....μου απάντησε ότι δεν έχει καπάκια για αυτά τα μεγέθη (μόνο σε M/T εξόδου χρησιμοποιεί) και ότι αυτό που κάνει για μείωση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι η τοποθέτηση τσερκιού για σχετική απομόνωση.

Παρακάτω, είναι ένας τέτοιος Μ/Τ από τον ίδιο. Διακρίνεται εξωτερικά η έντονη ακμή στους "ώμους" όπου είναι ένα μεταλλικό εξωτερικό περιτύλιγμα.

Πάμε τώρα στις χωριστές τροφοδοσίες Salas, αφαιρώντας τα dc-dc regulators. Δεν είναι απλά τα πράγματα, όχι κατά ανάγκη στη δυσκολία κόλλησης η οποία σαφώς ξεπερνιέται με τα κατάλληλα εργαλεία και την ανάλογη εκπαίδευση, αλλά γιατί τα ψηφιακά όπως γνωρίζετε μισούν το θερμικό θόρυβο.
Τα τροφοδοτικά τύπου shunt εκ των πραγμάτων παράγουν θερμοκρασία. Εάν τώρα βάλεις σε ένα κουτί ένα σκασμό από Salas...η εσωτερική θερμοκρασία θα πάει στα ύψη, συμπαρασύροντας σε θερμικό θόρυβο όλο το ψηφιακό κύκλωμα.

Δεν είναι υπόθεση ενός shunt. Γιατί μιλάμε για τροφοδοσία στο WM8804, στο ESS9023, στα δύο ρολόγια και τα λοιπά ψηφιακά.
Εάν αφήσεις τα λοιπά ψηφιακά στην αρχική τροφοδοσία και βάλεις 3 Salas για τα ρολόγια, 9023, 8804 θα έχεις ένα κουτί με τέσσερα τροφοδοτικά...ολίγο τούμπανο για τα δικά μου δεδομένα και σαφώς θέλεις μεγάλο κουτί με καλό αερισμό.
Στα ψηφιακά θέλεις χαμηλότατο θόρυβο και συνήθως αυτό επιτυγχάνεται με τοπική τροφοδοσία πολύ κοντά στο φορτίο.
Αυτά τα λιλιπούτεια ρεγκ, πιστεύω πως είναι ιδανικά για αυτές τις εφαρμογές και μια καλή αρχική τροφοδοσία είναι υπεραρκετή.
Κατά τη γνώμη μου προς αυτή τη θεωρία κινούνται τα mambo και καλώς κάνουν, απλά η έκδοση 2 έχει κάποιο περιορισμό στην αρχική τροφοδοσία, ενώ στην έκδοση 3 αυτός ο περιορισμός έχει εξαλειφθεί.

Εδώ η αρχική τροδοσοσία στηρίζεται πάνω σε ένα TPS7A4701xxxx της Texas, που κάνει θαύματα σε επίπεδο θορύβου και με επάρκεια σε ρεύμα (μιλάμε για 1Α).
Το ρεύμα του επαρκεί για να σηκώσει και ένα επιπρόσθετο usb receiver δίχως παρατράγουδα και παραμύθια.
Για του λόγου το αληθές, σε λίγο θα ανεβάσω κάποιες μετρήσεις της έκδοσης 3 με τροφοδοσία usb από το ίδιο το mambo.
 

Attachments

  • giatras.png
    giatras.png
    240.4 KB · Views: 191
Λοιπόν ανεβάζω κάποιες μετρήσεις που μόλις ολοκλήρωσα πάνω στο mambo 3.
Οι μετρήσεις είναι i2s vs spdif.

Οι μετρήσεις με είσοδο spdif έχουν προέλθει με σήμα μέσω του λογισμικού ARTA και ρόλο ψηφιακής γεννήτριας την EMU0404 (usb), ενώ αυτές που αφορούν την i2s, έχουν προέλθει από αρχεία που αποθηκεύτηκαν από το ARTA (σήμα για THD, IMD, Jitter) και η αναπαραγωγή έγινε μέσω Foobar. Ακολούθως το usb σήμα πήγαινε σε μια κάρτα CMedia 6631A (με αυτόνομη τροφοδοσία) η οποία έδινε έξοδο i2s στην είσοδο i2s του mambo.
Τέλος το αναλογικό σήμα εξόδου του mambo, οδηγείτο στο ADC της emu για σύλληψη και ανάλυση με το λογισμικό ARTA.

Τα γράφω όλα αυτά, γιατί πάντα στις μετρήσεις, εισέρχονται και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα στη μέτρηση Jitter που θα δούμε, το ARTA στην πραγματικότητα δεν το μετρά αλλά το απεικονίζει. Η απεικόνιση του Jitter σαφώς είναι το σύνολο που εισάγει και η EMU404 που είναι λιγότερο από 500ps σε PLL mode (48KHz).
Παρόλα αυτά οι διαφορές στην απεικόνιση, είναι σαφώς διαφορές στο jitter με αίτιο που το συζητάμε...

Η τροφοδοσία της πλακέτας CMedia 6631A πάρθηκε από τα πιν 5V/GND του mambo3 και οδηγήθηκαν σε κατάλληλα σημεία της πλακέτας, αφού πρωτύτερα είχε αποκολληθεί το μεταλλικό usb βύσμα και είχε κοπεί ο διάδρομος θετικής τροφοδοσίας που έρχεται από τον υπολογιστή. Στη σχετική φώτο φαίνεται στο δεξί μέρος η σύνδεση στην ακιδοσειρά του mambo και στο αριστερό τμήμα το σημείο που κολλήθηκαν στην πλακέτα usb (εκεί είχε αποσυζευκτικό smd πυκνωτή που αποκολλήθηκε).

- Στα διαγράμματα θα παρατηρήσετε ότι το επίπεδο θορύβου, μεταξύ i2s/spdif δεν διαφέρει καθόλου. Η μέτρηση θορύβου είναι πάρα πολύ κοντά στο όριο του μετρητικού, σχεδόν ταυτόσημο.

- Στις μετρήσεις THD+N, IMD το κατώφλι θορύβου είναι πιο χαμηλό στις μετρήσεις spdif. Έτσι ενώ στην THD η μέτρηση είναι ταυτόσημη 0.0014% και στα δύο, στην THD+N υπάρχει μια διαφορά υπέρ της spdf 0.0032 έναντι 0.0042 (υπόψη όλες οι μετρήσεις είναι στο αριστερό κανάλι, κανάλι όπου παραδοσιακά το 9023 παρουσιάζει καλύτερες μετρήσεις).

- Στις μετρήσεις IMD παρόλο τη διαφορά στο κατώφλι οι μετρήσεις είναι πανομοιότυπες.

- Στο Jitter, η απεικόνιση (και όχι μέτρηση) θέτουν βάση για αρκετή συζήτηση. Το κατώφλι θορύβου ειναι χαμηλότερο στην spdif σε σχέση με την i2s.
Υπόψη όσο το κατώφλι κατεβαίνει, τόσο παρουσιάζονται εμφανέστερα οι όποιες κορυφώσεις, οι οποίες σε ένα κατώφλι θορύβου ανεβασμένο, κρύβονται μέσα σε αυτό).
Στο διάγραμμα έχω δώσει εύρος από 11ΚHz-13KHz για να εξακριβωθούν πιο εύκολα οι όποιες παράπλευρες συχνότητες λανθασμένου jitter γύρω απο τη συχνότητα 12KHz που είναι το σήμα jitter σε δειγματοληψία 48KHZ.
Αν και οι διαφορές μάλλον είναι αμελητέες, βλέπω ότι η i2s έχει γρηγορότερη απόσβεση πλευρικών ταλαντώσεων που λίγο πιο κάτω από τα 11800 ή πιο πάνω από τα 12200 σβήνουν.
Από την άλλη όμως η spdif δίνει πιο γρήγορο μέτωπο στη συχνότητα των 12KHz ενώ η i2s πλατιάζει περισσότερο, φαινόμενο που δεν μπορώ να το εξηγήσω.

Σημ.= σε όλα τα διαγραμμάτα με κόκκινο είναι η μέτρηση που προήλθε από την spdif είσοδο, ενώ με μαύρο από την i2s είσοδο.
 

Attachments

  • mambo_6631A.jpg
    mambo_6631A.jpg
    150.2 KB · Views: 278
  • imd_L.png
    imd_L.png
    29.4 KB · Views: 272
  • thd_L.png
    thd_L.png
    44.1 KB · Views: 274
  • jitter.png
    jitter.png
    35.4 KB · Views: 272
  • Noise Level.png
    Noise Level.png
    28.7 KB · Views: 272
Μου κανει και εμενα αρκετη εντύπωση το γεγονος οτι και σε THD+N αλλα και στην απεικόνιση του jitter η SPDIF εμφανίζεται καλύτερη απο την I2S.

Μανωλη, ηχητικά η διαφορα αυτη ειναι ακουστή?

Μήπως να εκανες ενα δευτερο γυρο μετρήσεων με κάποιο αλλο receiver?
 
Τελικά πρόκειται περί ψύχωσης η προτίμηση της ι2s έναντι της spdif ? :captain:
 
Last edited:
νομίζω ότι θα επιστρέψουμε τελικά στην έξοδο ΤLL, όπου δηλώνω ότι είμαι ένας φανατκός οπαδός αυτής της διασύνδεσης !
 
Re: Απάντηση: Mambo DAC v3: Άλλο φρούτο!

πάμε τώτα στις χωριστές τροφοδοσίες Salas, αφαιρώντας τα dc-dc regulators. Δεν είναι απλά τα πράγματα, όχι κατά ανάγκη στη δυσκολία κόλλησης η οποία σαφώς ξεπερνιέται με τα κατάλληλα εργαλεία και την ανάλογη εκπαίδευση, αλλά γιατί τα ψηφιακά όπως γνωρίζετε μισούν το θερμικό θόρυβο.
Τα τροφοδοτικά τύπου shunt εκ των πραγμάτων παράγουν θερμοκρασία. Εάν τώρα βάλεις σε ένα κουτί ένα σκασμό από Salas...η εσωτερική θερμοκρασία θα πάει στα ύψη, συμπαρασύροντας σε θερμικό θόρυβο όλο το ψηφιακό κύκλωμα.

Δεν είναι υπόθεση ενός shunt. Γιατί μιλάμε για τροφοδοσία στο WM8804, στο ESS9023, στα δύο ρολόγια και τα λοιπά ψηφιακά.
Εάν αφήσεις τα λοιπά ψηφιακά στην αρχική τροφοδοσία και βάλεις 3 Salas για τα ρολόγια, 9023, 8804 θα έχεις ένα κουτί με τέσσερα τροφοδοτικά....
όχι όχι τόσα πολλά τροφοδοτικά.
Μόνο στο 9023 θα μπει το Salas.
 
Αμ κάτι ξέρει το παππού τόσο καιρό και δεν παίρνει USB....:flipout: