Mamboberry HD DAC+

Χωρίς να θέλω να παρέμβω στη συζήτηση -επί του συγκεκριμένου θέματος δεν έχω άποψη- εκείνο που θα ήθελα με βάση την εμπειρία μου να προσθέσω σχετικά με τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ ρολογιών είναι το εξής:

Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε με τη χρήση ενός καλύτερου ρολογιού είναι η αύξηση στο σώμα των φωνών και των οργάνων, το "γέμισμα". Και κατόπιν η πληροφορία χαμηλής στάθμης, δηλαδή τα ηχοχρώματα και η στερεοφωνική εικόνα.

Και ναι, αυτές οι πληροφορίες μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτές και με ένα ζευγάρι μικρά οικονομικά monitors, όπως π.χ. τα Fostex PM04.

Ναι, αλλά η κατάταξη παρέμεινε ίδια, με τρίτο το Piano+Kali. Αυτό σημαίνει ότι έβαλαν τον συνδυασμό Mambo-Crystek-Kali στι ίδιο επίπεδο με τον συνδυασμό Mambo-IDC. Και οι δυο συνδυασμοί λένε ότι παίζουν καλύτερα από το Piano+Kali.

Αυτό IMO δεν είναι δυνατό να ισχύει, με βάση φυσικά τα δικά μου κριτήρια, στα οποία μεγάλη βαρύτητα έχουν η αληθοφάνεια / ανάλυση, η σκηνή (βάθος-πλάτος-ύψος) και ο διαχωρισμός των οργάνων. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά προκύπτουν από καλές επιδόσεις στον τομέα του jitter (και μετά της τροφοδοσίας).

Συγνώμη, αλλά στην δεύτερη σύγκριση, δεν υπήρχε Piano + Kali και δεν υπήρχε καθόλου Kali. Η κατάταξη ήταν ίδια, όσον αφορά τα πρώτα δύο DAC, δηλαδή το πρωτότυπο Primo και το Mamboberry.

Πρώτο τεστ (με σειρά κατάταξης)
1) volumio Primo(v.2.418) and RPI3p
2) mamboberry HD+ DAC with Crystek Clock and allo kali reclocker (v.2.413)
3) allo Piano 2.1 with Kali in dual mono and 32bit target upsampling. (v.2.413)
4) pi2design 502DAC PRO (v.2.146 with Hifiberry DIGI+ PRO driver)
5) TERRATECHNOS – Terra-BerryDAC 2 ( with Switch 1 and 2 off ) (v.2.413)

Δεύτερο τεστ (με σειρά κατάταξης)
1) volumio Primo (v.2.413) and RPI3p
2) mamboberry HD+ DAC with IDT Clock (v.2.413)
3) allo BOSS v. 1.2 (v.2.413)
4) odroid c2 & hifi shield 2 (v.2.411)
5) IQaudio DAC pro (v.2.413)

Όπως βλέπετε από τα παραπάνω αλλά και από το αγγλικό κείμενο, από πουθενά δεν μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα που λέτε, ότι δηλαδή το Mambo με τα ακριβά ρολόγια παίζει σχεδόν το ίδιο όπως και αυτό με τα φτηνά, διότι η τρίτη θέση του πρώτου και του δεύτερου τεστ καταλαμβάνονται από διαφορετικά DAC. Αντίθετα, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι το mamboberry και το Primo είναι αρκετά καλύτερα DAC σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Χωρίς να θέλω να παρέμβω στη συζήτηση -επί του συγκεκριμένου θέματος δεν έχω άποψη- εκείνο που θα ήθελα με βάση την εμπειρία μου να προσθέσω σχετικά με τις διαφορές που προκύπτουν μεταξύ ρολογιών είναι το εξής:

Το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε με τη χρήση ενός καλύτερου ρολογιού είναι η αύξηση στο σώμα των φωνών και των οργάνων, το "γέμισμα". Και κατόπιν η πληροφορία χαμηλής στάθμης, δηλαδή τα ηχοχρώματα και η στερεοφωνική εικόνα.

Και ναι, αυτές οι πληροφορίες μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτές και με ένα ζευγάρι μικρά οικονομικά monitors, όπως π.χ. τα Fostex PM04.

Δεν διαφωνώ, γιατί δεν έχω άποψη. Αυτό που είπα σε σχέση με το jitter, ήταν μόνο ότι για να ακουστεί, θέλει ανάλογο αθόρυβο σύστημα και σωστό χώρο. Δεν ανέφερα πουθενά για ακριβό σύστημα.

Υποπτεύομαι, ότι οι διοργανωτές είχαν κάνει ήδη σύγκριση πριν καταφτάσουν οι καλεσμένοι για το blind test και οργάνωσαν τους συνδυασμούς με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να βγουν τα περισσότερα δυνατά συμπεράσματα για όλα τα DAC.

Οπότε στην περίπτωση Mambo με ακριβό ρολόι + Kali εναντίον οποιουδήποτε άλλου DAC του τεστ εκτός του Primo, νικητής είναι το Mambo.

Το ίδιο ισχύει και για το mambo με το ακριβό ρολόι, χωρίς Kali.

Συγνώμη, αλλά στην δεύτερη σύγκριση, δεν υπήρχε Piano + Kali και δεν υπήρχε καθόλου Kali. Η κατάταξη ήταν ίδια, όσον αφορά τα πρώτα δύο DAC, δηλαδή το πρωτότυπο Primo και το Mamboberry.

Πρώτο τεστ (με σειρά κατάταξης)
1) volumio Primo(v.2.418) and RPI3p
2) mamboberry HD+ DAC with Crystek Clock and allo kali reclocker (v.2.413)
3) allo Piano 2.1 with Kali in dual mono and 32bit target upsampling. (v.2.413)
4) pi2design 502DAC PRO (v.2.146 with Hifiberry DIGI+ PRO driver)
5) TERRATECHNOS – Terra-BerryDAC 2 ( with Switch 1 and 2 off ) (v.2.413)

Δεύτερο τεστ (με σειρά κατάταξης)
1) volumio Primo (v.2.413) and RPI3p
2) mamboberry HD+ DAC with IDT Clock (v.2.413)
3) allo BOSS v. 1.2 (v.2.413)
4) odroid c2 & hifi shield 2 (v.2.411)
5) IQaudio DAC pro (v.2.413)

Όπως βλέπετε από τα παραπάνω αλλά και από το αγγλικό κείμενο, από πουθενά δεν μπορούμε να βγάλουμε το συμπέρασμα που λέτε, ότι δηλαδή το Mambo με τα ακριβά ρολόγια παίζει σχεδόν το ίδιο όπως και αυτό με τα φτηνά, διότι η τρίτη θέση του πρώτου και του δεύτερου τεστ καταλαμβάνονται από διαφορετικά DAC. Αντίθετα, θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι το mamboberry και το Primo είναι αρκετά καλύτερα DAC σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Αν το κείμενο του συγκριτικού ήταν πιο σωστά γραμμένο και δεν είχε εκφράσεις του είδους "γράφω We did it again as a blind test. To our surprise, we found the same dac’s as best. αλλά εννοώ ότι άλλα dacs βγήκαν καλύτερα από πάρα-άλλα" θα είχε βγει άκρη πιο νωρίς.

Επιμένω πάντως πως παρότι δεν έχω ακούσει το mamboberry HD+ θεωρώ σχεδόν αδύνατο να παίζει καλύτερα από το Boss, τουλάχιστον στους τομείς που ανέφερα, λόγω δεδομένων αδυναμιών του πρώτου (jitter).

Δεν διαφωνώ, γιατί δεν έχω άποψη. Αυτό που είπα σε σχέση με το jitter, ήταν μόνο ότι για να ακουστεί, θέλει ανάλογο αθόρυβο σύστημα και σωστό χώρο. Δεν ανέφερα πουθενά για ακριβό σύστημα.

Μα, αν δεν έχεις ούτε καν το στοιχειώδες στήσιμο που θα αναδείξει τις διαφορές, γιατί ασχολείσαι καν; Παίρνεις το φτηνότερο και ξεμπερδεύεις.

Αν το κείμενο του συγκριτικού ήταν πιο σωστά γραμμένο και δεν είχε εκφράσεις του είδους "γράφω We did it again as a blind test. To our surprise, we found the same dacΚΌs as best. αλλά εννοώ ότι άλλα dacs βγήκαν καλύτερα από πάρα-άλλα" θα είχε βγει άκρη πιο νωρίς.

Επιμένω πάντως πως παρότι δεν έχω ακούσει το mamboberry HD+ θεωρώ σχεδόν αδύνατο να παίζει καλύτερα από το Boss, τουλάχιστον στους τομείς που ανέφερα, λόγω δεδομένων αδυναμιών του πρώτου (jitter).

Άποψή σας, σεβαστή, προσωπικά δεν έχω ακούσει το Boss. Αυτό που έχω καταλάβει πάντως από τη μικρή ερασιτεχνική εμπειρία που έχω και τη 15χρονη επαγγελματική σε διάφορα άλλα μηχανίματα τεχνολογίας και μάλιστα πολύ ακριβότερα, οι προδιαγραφές λένε μόνο τη μισή αλήθεια και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι παραπλανητικές. Αν δεν δοκιμάσει κάποιος κάτι, είναι πολύ δύσκολο να βγάλει συμπέρασμα για την απόδοσή του και σχεδόν αδύνατο να το συγκρίνει με κάτι άλλο.

Εγώ έχω το MAMBOBERRY LS DAC+, το Piano 2.1, το Boss, το Boss 1.2 και την Kali και έχω ακούσει όλους τους συνδυασμούς τους.

Μόνο το HD+ δεν έχω ακούσει, αλλά τη στιγμή που δεν έχει κάποια ουσιαστική βελτίωση στον τομέα του jitter (σε σχέση με το LS), δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό σε ορισμένους τομείς.

Το MamboHD+ που συζητάμε, έχει διαφορετικό σχέδιο και διαφορετικά υλικά από το MamboLS. Το Jitter λοιπόν δεν λέει τίποτα για την απόδοσή του, αν συζητάμε γι' αυτό με το φτηνό ρολόι, γιατί το ακριβό ρολόι του MamboHD+ είναι καλύτερο από αυτό που φοράει το Boss, το λένε εξ' άλλου και οι ίδιοι στο site που πουλάνε το Boss. Ενδεικτικά να πω, ότι το ρολόι του TEAC UD-503 έχει 28ps jitter, 60-70 φορές μεγαλύτερο από αυτό που λέει ότι έχει το Bose δηλαδή.

DSC_3260.jpgDSC_5370_small-456x456.jpg

Ας μιλήσουμε λίγο πιο τεχνικά λοιπόν.

Το MamboHD+ είναι βασισμένο στο ίδιο τσιπάκι που είναι βασισμένα όλα τα Mambo*, δηλαδή στο ES9023. Το συγκεκριμένο τσιπάκι είναι πάρα πολύ καλό για τα λεφτά του, και ο Βασίλης μετά από τόσα χρόνια εξέλιξης έχει καταφέρει και έχει βγάλει και την τελευταία σταγόνα ποιότητας από αυτό, αλλά σαν τσιπάκι έχει κάποιους περιορισμούς, τους οποίους ότι ρολόι και να βάλεις δεν μπορείς να τους ξεπεράσεις.

Το σημαντικότερο θέμα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το 9023 δεν υποστηρίζει το λεγόμενο master mode, το οποίο (με τους κατάλληλους drivers) είναι ο μόνος τρόπος να πάρει κανείς καλή έξοδο I2S από το RPi. Διαφορετικά το I2S που παίρνει είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριο. Γιαυτό και σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές DAC HATs έχουν στραφεί σε dac chips που μπορούν να δουλεύουν σε master mode.

Προφανώς το master mode από μόνο του δεν είναι πανάκεια, μιας και πάντα ακούμε ολόκληρη την υλοποίηση και όχι απλά την ποιότητα του I2S. Αλλά από όσο έχω ακούσει, αν θέλουμε την μέγιστη ανάλυση, εστίαση, φυσικότητα πρέπει για αρχή είτε το dac chip να είναι σε master mode είτε να μεσολαβεί μεταξύ RPi και DAC HAT κάποιος FIFO Reclocker, όπως η Kali.

Αυτά τα λέει η θεωρία και έχουν επαληθευτεί και στην πράξη από χιλιάδες χομπίστες που έχουν κάνει φύλλο και φτερό όλα αυτά τα DAC HATs.

Οι υλοποιήσεις του Βασίλη απολαμβάνουν μια πολύ καλή φήμη, και δικαίως, αλλά είναι γνωστό ότι χρειάζονται βοήθεια σε ένα σημείο: το jitter.

Και εκεί ο Βασίλης έχει κάνει ότι θα μπορούσε να γίνει, βάζοντας πάνω ένα ρολόι που κάνει άλλα τόσα λεφτά από όσο το υπόλοιπο DAC, και παίζοντας ασύγχρονα (με ενεργοποιημένο το asynchronous sampling rate converter της ESS, το οποίο κάνει σχετικά καλό de-jittering) αλλά και πάλι, αν βάλεις μια Kali ανάμεσα στο RPi και στο Mambo* ακούς αμέσως τη διαφορά.

Τώρα, σχετικά με το θέμα Chrystek (Mambo) vs. NDK (Allo), τα πράγματα είναι κάπως υποκειμενικά. Και οι δύο κατασκευαστές ρολογιών έχουν εξαιρετικά προϊόντα, και πολλούς θαυμαστές, αλλά το πως τελικά επιδρούν στον ήχο είναι περισσότερο μαύρη μαγεία παρά επιστήμη (με τα μετρητικά μέσα που διαθέτουμε). Σίγουρα πάντως δεν είναι δεδομένο ότι λιγότερο jitter σημαίνει απαραίτητα και καλύτερος ήχος. Στις εφαρμογές που συζητάμε είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι πιο σημαντικό είναι το ρολόι να έχει όσο πιο λίγο phase noise γίνεται και όχι το λιγότερο δυνατό jitter.

Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται η ποιότητα του τροφοδοτικού, και του RPi και του DAC HAT (σε περίπτωση που είναι διακριτά). Οι απαιτητικοί ακροατές παίζουν πάντα με γραμμικά τροφοδοτικά χαμηλού θορύβου.

Το τροφοδοτικό κάνει ακουστή (και σεβαστή..) διαφορά ακόμα και όταν το RPi παίζει ως transport συνδεδεμένο με κάποιο εξωτερικό USB DAC.

Ας μιλήσουμε λίγο πιο τεχνικά λοιπόν.

Το MamboHD+ είναι βασισμένο στο ίδιο τσιπάκι που είναι βασισμένα όλα τα Mambo*, δηλαδή στο ES9023. Το συγκεκριμένο τσιπάκι είναι πάρα πολύ καλό για τα λεφτά του, και ο Βασίλης μετά από τόσα χρόνια εξέλιξης έχει καταφέρει και έχει βγάλει και την τελευταία σταγόνα ποιότητας από αυτό, αλλά σαν τσιπάκι έχει κάποιους περιορισμούς, τους οποίους ότι ρολόι και να βάλεις δεν μπορείς να τους ξεπεράσεις.

Το σημαντικότερο θέμα στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι το 9023 δεν υποστηρίζει το λεγόμενο master mode, το οποίο (με τους κατάλληλους drivers) είναι ο μόνος τρόπος να πάρει κανείς καλή έξοδο I2S από το RPi. Διαφορετικά το I2S που παίρνει είναι στην καλύτερη περίπτωση μέτριο. Γιαυτό και σχεδόν όλοι οι κατασκευαστές DAC HATs έχουν στραφεί σε dac chips που μπορούν να δουλεύουν σε master mode.

Προφανώς το master mode από μόνο του δεν είναι πανάκεια, μιας και πάντα ακούμε ολόκληρη την υλοποίηση και όχι απλά την ποιότητα του I2S. Αλλά από όσο έχω ακούσει, αν θέλουμε την μέγιστη ανάλυση, εστίαση, φυσικότητα πρέπει για αρχή είτε το dac chip να είναι σε master mode είτε να μεσολαβεί μεταξύ RPi και DAC HAT κάποιος FIFO Reclocker, όπως η Kali.

Αυτά τα λέει η θεωρία και έχουν επαληθευτεί και στην πράξη από χιλιάδες χομπίστες που έχουν κάνει φύλλο και φτερό όλα αυτά τα DAC HATs.

Οι υλοποιήσεις του Βασίλη απολαμβάνουν μια πολύ καλή φήμη, και δικαίως, αλλά είναι γνωστό ότι χρειάζονται βοήθεια σε ένα σημείο: το jitter.

Και εκεί ο Βασίλης έχει κάνει ότι θα μπορούσε να γίνει, βάζοντας πάνω ένα ρολόι που κάνει άλλα τόσα λεφτά από όσο το υπόλοιπο DAC, και παίζοντας ασύγχρονα (με ενεργοποιημένο το asynchronous sampling rate converter της ESS, το οποίο κάνει σχετικά καλό de-jittering) αλλά και πάλι, αν βάλεις μια Kali ανάμεσα στο RPi και στο Mambo* ακούς αμέσως τη διαφορά.

Τώρα, σχετικά με το θέμα Chrystek (Mambo) vs. NDK (Allo), τα πράγματα είναι κάπως υποκειμενικά. Και οι δύο κατασκευαστές ρολογιών έχουν εξαιρετικά προϊόντα, και πολλούς θαυμαστές, αλλά το πως τελικά επιδρούν στον ήχο είναι περισσότερο μαύρη μαγεία παρά επιστήμη (με τα μετρητικά μέσα που διαθέτουμε). Σίγουρα πάντως δεν είναι δεδομένο ότι λιγότερο jitter σημαίνει απαραίτητα και καλύτερος ήχος. Στις εφαρμογές που συζητάμε είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι πιο σημαντικό είναι το ρολόι να έχει όσο πιο λίγο phase noise γίνεται και όχι το λιγότερο δυνατό jitter.

Τέλος, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμάται η ποιότητα του τροφοδοτικού, και του RPi και του DAC HAT (σε περίπτωση που είναι διακριτά). Οι απαιτητικοί ακροατές παίζουν πάντα με γραμμικά τροφοδοτικά χαμηλού θορύβου.

Το τροφοδοτικό κάνει ακουστή (και σεβαστή..) διαφορά ακόμα και όταν το RPi παίζει ως transport συνδεδεμένο με κάποιο εξωτερικό USB DAC.

Συμφωνώ σε όλα με τον Δημήτρη.

Δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω με τα παραπάνω, όμως αυτά είναι η θεωρητική πλευρά για το Jitter και τα διάφορα «θέματα» που υπάρχουν στα επιμέρους ηλεκτρονικά μέρη των διαφορετικών υλοποιήσεων των DAC HAT με το Raspberry.

Το προκείμενο όμως που εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει και είναι το θέμα μας στο παρόν νήμα, είναι η ποιότητα του ήχου ως τελικό προϊόν και σε αυτό απ’ ότι φαίνεται στα περισσότερα review, το Mamboberry DAC HD+ κερδίζει όλα αυτά τα master DAC HΑΤ με το χαμηλό jitter και τα τρομερά και φοβερά τσιπάκια.

Σκοτίστηκα και συγνώμη για την έκφραση, τι υλικά χρησιμοποιεί ο καθείς και πόσο jitter δηλώνει στις προδιαγραφές του και αν είναι master ή slave. Εγώ το έβαλα και αναγεννήθηκε όλη η συλλογή μου, pop, jazz, κλασσική, rock, τα πάντα, έγινε focus η σκηνή που δεν ήταν με το V-DAC και νόμιζα είναι λόγο χώρου, έγιναν ποιο ευδιάκριτοι οι ανάγλυφοι ήχοι, εξαφανίστηκαν για τα καλά τα ηχεία.

Oπότε μόνο συγχαρητήρια έχω να δώσω, διότι αν είναι έτσι όπως τα λέτε που απ’ ότι έχω διαβάσει έτσι είναι, είτε έχει βάλει τα γυαλιά σε όλους τους μάγκες με τα εξωτικά υλικά και τις «μεγάλες» θεωρίες περί jitter, είτε το jitter σε αυτά τα μεγέθη που συζητάμε είναι υπερεκτιμημένο σε σχέση πάντα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της υλοποίησης.

Από το λίγο που έψαξα, εκτός από αυτό που ανέβηκε νωρίτερα, δεν βρήκα άλλο συγκριτικό που να αντιπαραβάλει το HD DAC+ με κάποιο άλλο DAC HAT. Έχεις βρει εσύ κάποιο;

Δεν αμφιβάλλω ότι το HD DAC+ παίζει καλύτερα από το V-DAC σου, ειδικά αν το δεύτερο έπαιζε μέσω s/pdif. Αλλά έχεις συγκρίνει το Mamboberry HD DAC+ και με κάτι άλλο, πιο σύγχρονο;

Από την USB το V-DAC ήταν χειρότερο, μην το συζητάς.

Υπάρχουν μερικά review και συγκριτικά για το προηγούμενο μοντέλο MamboLS με DAC HAT που κυκλοφορούν ακόμα, οπότε με δεδομένο ότι το MamboHD+ είναι καλύτερο από το MamboLS και γενικά το θεωρούσαν από τα καλύτερα DAC HAT της αγοράς…

Αν έχω μάθει κάτι όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με το "άθλημα" είναι ότι όλοι μας γενικά είναι εύκολο να καταλήξουμε σε λάθος συμπεράσματα λόγω διαφόρων λόγων. Γιαυτό ακριβώς το λόγο προσωπικά αποφεύγω να γράφω ακουστικές εντυπώσεις, εκτός αν είμαι σχεδόν 100% σίγουρος για κάτι.

Ο τρόπος του να είμαι 100% σίγουρος για κάτι είναι αφενός να έχω πλήρη έλεγχο των συνθηκών, αφετέρου να διασταυρώνω τα "ευρήματά" μου με τρίτα άτομα, μη προκατειλημμένα.

Αν χτυπήσεις στο Google "mamboberry ls review" το πρώτο hit είναι το συγκριτικό που είχα κάνει πριν περίπου έναν χρόνο, μεταξύ αυτού και των Piano 2.1, Boss και Kali.

Επειδή είχα εμπλέξει και δεύτερο και τρίτο σύστημα (μηχανήματα & ανθρώπους) στις δοκιμές, και όλοι μας βγάλαμε τα ίδια συμπεράσματα (χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί), μπορώ να πω με μεγάλη ασφάλεια ότι ακούσαμε όντως τις διαφορές που περιγράφω.

Δηλαδή αυτό που γράφω εδώ και μερικές σελίδες.

Και όχι, το HD DAC+ ότι και να έχει κάνει ο Βασίλης, δεν θα παίζει παπάδες σε σχέση με το LS. Δεν γίνεται. Δεν αμφιβάλλω ότι θα παίζει καλύτερα, αλλά μέχρι ένα δεδομένο σημείο.

Bottom line, απόλαυσε το καινούργιο DAC σου, αλλά έχε το μυαλό και τα αυτιά σου ανοιχτά. Υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα που μπορείς να κάνεις μέχρι να φτάσεις "ταβάνι" στα DAC HATs.

Αν έχω μάθει κάτι όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησης με το "άθλημα" είναι ότι όλοι μας γενικά είναι εύκολο να καταλήξουμε σε λάθος συμπεράσματα λόγω διαφόρων λόγων. Γιαυτό ακριβώς το λόγο προσωπικά αποφεύγω να γράφω ακουστικές εντυπώσεις, εκτός αν είμαι σχεδόν 100% σίγουρος για κάτι.Ο τρόπος του να είμαι 100% σίγουρος για κάτι είναι αφενός να έχω πλήρη έλεγχο των συνθηκών, αφετέρου να διασταυρώνω τα "ευρήματά" μου με τρίτα άτομα, μη προκατειλημμένα.Αν χτυπήσεις στο Google "mamboberry ls review" το πρώτο hit είναι το συγκριτικό που είχα κάνει πριν περίπου έναν χρόνο, μεταξύ αυτού και των Piano 2.1, Boss και Kali.Επειδή είχα εμπλέξει και δεύτερο και τρίτο σύστημα (μηχανήματα & ανθρώπους) στις δοκιμές, και όλοι μας βγάλαμε τα ίδια συμπεράσματα (χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί), μπορώ να πω με μεγάλη ασφάλεια ότι ακούσαμε όντως τις διαφορές που περιγράφω.Δηλαδή αυτό που γράφω εδώ και μερικές σελίδες.Και όχι, το HD DAC+ ότι και να έχει κάνει ο Βασίλης, δεν θα παίζει παπάδες σε σχέση με το LS. Δεν γίνεται. Δεν αμφιβάλλω ότι θα παίζει καλύτερα, αλλά μέχρι ένα δεδομένο σημείο.Bottom line, απόλαυσε το καινούργιο DAC σου, αλλά έχε το μυαλό και τα αυτιά σου ανοιχτά. Υπάρχουν πολλά ακόμα βήματα που μπορείς να κάνεις μέχρι να φτάσεις "ταβάνι" στα DAC HATs.
Εφ όσον έχεις τα άλλα δύο dac hat κι εγώ το καινούριο mambo, πολύ ευχαρίστως να βρεθούμε και με όποιον άλλον θέλει να δούμε πως ακριβώς παίζουν το ένα απέναντι στο άλλο, να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα, χωρίς θεωρίες κ κοκορομαχίες. Εγώ αυτό το διάστημα κ για τις επόμενες 3 εβδομάδες τα απογεύματα είμαι ελεύθερος. Και ότι βρούμε το γράφουμε. Δεν σε προκαλώ με την κακή έννοια, είναι καλοπροαίρετο

Δεν έχω κανέναν λόγο να διαβάσω ξανά τίποτα. Όποιος έχει την όρεξη είναι ελεύθερος να το κάνει, προσωπικά έχω σπαταλήσει αρκετό από τον πολύτιμο χρόνο μου αφενός σχολιάζοντας ένα συγκριτικό τρίτων ατόμων ενώ έχω καταλήξει σε συμπεράσματα με τα δικά μου αυτιά, αφετέρου προσπαθώντας να εξηγήσω κάποια βασικά πράγματα σε κάποιον που έχει αποφασίσει από την πρώτη στιγμή διαβάζοντας συγκριτικά τρίτων ότι το δικό του DAC HAT παίζει καλύτερα από όλα τα άλλα.

Σχετικά με την συγκριτική ακρόαση, δεν έχω αποκριθεί ακόμα. Περιμένω να δω πότε θα παραλάβω το Katana (από μέρα σε μέρα..) για να δω μήπως μπορέσουμε να τα συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω.

Σχετικά με τις απαράδεκτες υπόνοιες που αφήνεις για το ενδεχόμενο αλλαγής του περιεχομένου του post μου αφού το είχα ανεβάσει, σε προκαλώ να παρουσιάσεις στοιχεία διαφορετικά να ανακαλέσεις.

Γιατί εγώ έχω αποδείξεις ότι δεν έχει γίνει ποτέ edit του post μου μετά την ανάρτησή του.

Δεν άφησα καμία υπόνοια για τίποτα. Αν δεν το έχεις αλλάξει με γεια σου με χαρά σου, αυτά που θυμάμαι τα είχα διαβάσει αλλού.