Μάστορες τα φώτα σας!!

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Μολις παρελαβα και εχω απο παλιο πλυντήριο μοτερ, καλωδιωση και πανελ οπως ηταν, ιμαντα και ...τον καδο με τον αξονα επανω :p

Καλό στίψιμο σου εύχομαι !!!

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Καλό στίψιμο σου εύχομαι !!!
Εχει να στιψει πολλα ξυλα οταν υλοποιηθει το Project :p
3aede42c35d8e30cb8c2df2e01a86e8a.png

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Έχει βρεί τρόπο να ανεβοκατεβαίνει ο πάγκος ομοιόμορφα; Γιατί εκεί σπάω το κεφάλι μου...

Οι τροχαλίες των πλυντηρίων πάντως είναι πολύ μεγάλες για μοτέρ των 3000 στροφών περίπου.

Και με ενα Dremel, κόβοντας τον κάδο γύρω απο το ρουλεμάν.
Οταν το πάρεις στο χέρι χωρίς τον κάδο, βλέπεις τι θα κανεις.
Εκτός κι αν σου χρειαζεται κι ο καδος.

Sent from my iPad using Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

με μοτερ πλυντηρίου δεν πρόκειται να σου κάνει δουλειά για αφαίρεση υλικού, μόνο γυαλοχάρτισμα θα κάνει. το ίδιο έκανα εγώ και αναγάστηκα να βάλω τελικά μοτέρ 370 watt.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

με μοτερ πλυντηρίου δεν πρόκειται να σου κάνει δουλειά για αφαίρεση υλικού, μόνο γυαλοχάρτισμα θα κάνει. το ίδιο έκανα εγώ και αναγάστηκα να βάλω τελικά μοτέρ 370 watt.
Δεν βρήκα στοιχεια πανω στο μοτέρ. Ποσα watt ειναι λογικά ενος πλυντηρίου ; Για αφαίρεση υλικού , χιλιοστών, σε μαλακα ξύλα το θελω, έλατο και κέδρο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Έχει βρεί τρόπο να ανεβοκατεβαίνει ο πάγκος ομοιόμορφα; Γιατί εκεί σπάω το κεφάλι μου...

Οι τροχαλίες των πλυντηρίων πάντως είναι πολύ μεγάλες για μοτέρ των 3000 στροφών περίπου.
Νόμιζα οτι ειναι κατι απλό... με μεντεσέ πιάνου στην μια πλευρά και ελεύθερη την άλλη πλευρά που την ανεβάζεις εκεί που θες και σφίγγεις... Παντως οι κατασκευές που εχω δει δουλεύουν στις 1500 στροφες με 80αρι γυαλοχαρτο.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Νόμιζα οτι ειναι κατι απλό... με μεντεσέ πιάνου στην μια πλευρά και ελεύθερη την άλλη πλευρά που την ανεβάζεις εκεί που θες και σφίγγεις... Παντως οι κατασκευές που εχω δει δουλεύουν στις 1500 στροφες με 80αρι γυαλοχαρτο.

Έτσι όπως το λές είναι όντως απλό, αρκεί να δουλέψει σωστά.
Για να ρίξεις στις 1500 στροφές ένός μοτέρ που δουλεύει στις 3000 στροφές θα πρέπει η περίμετρος της τροχαλίας του μοτέρ να είναι η μισή απ´ την περίμετρο της τροχαλίας του τύπανου.
Οι τροχαλίες που έχουν τα μοτέρ έχουν περίμετρο περίπου 20 cm, άρα χρειάζεσαι μιά δεύτερη γύρω στα 40 cm περίμετρο. Αυτές που έχουν οι κάδοι είναι από 70 cm και πάνω...

Last edited:
Χμμμ θα βγάλω φωτο οταν πάω σπιτι. Δεν ξερω ουτε τι μάρκα ηταν το πλυντήριο και δεν ξερω ποσα watt και στροφες εχει το μοτέρ. Ο ιμάντας στο μοτέρ έπιανε πανω στον άξονα του χωρίς μεγάλης διαμέτρου τροχαλία, Ισα λιγο μεγαλύτερο απο τον άξονα ώστε να πατάει ο ιμάντας σε αυλάκια . Στην πλευρά του κάδου η τροχαλία πρεπει να ειναι 20-30 cm πρόχειρα που την ειδα μεσα στον κάδο οπως μου τα έφεραν. Και πιο λιγο να παει πχ 500 στροφες, για τριβειο ειναι μια χαρα . Πιο πανω δεν θελουμε...

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Χμμμ θα βγάλω φωτο οταν πάω σπιτι. Δεν ξερω ουτε τι μάρκα ηταν το πλυντήριο και δεν ξερω ποσα watt και στροφες εχει το μοτέρ. Ο ιμάντας στο μοτέρ έπιανε πανω στον άξονα του χωρίς μεγάλης διαμέτρου τροχαλία, Ισα λιγο μεγαλύτερο απο τον άξονα ώστε να πατάει ο ιμάντας σε αυλάκια . Στην πλευρά του κάδου η τροχαλία πρεπει να ειναι 20-30 cm πρόχειρα που την ειδα μεσα στον κάδο οπως μου τα έφεραν. Και πιο λιγο να παει πχ 500 στροφες, για τριβειο ειναι μια χαρα . Πιο πανω δεν θελουμε...

Αν οι στροφές του μοτέρ είναι 3000 θα πάει πολύ κάτω από 500, τα 20-30 cm που λές είναι διάμετρος κι όχι περίμετρος.
Υπάρχει πιθανότητα όμως το μοτέρ αυτό να γυρίζει στις 12000 στροφές κι όχι στις 3000.

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Αν οι στροφές του μοτέρ είναι 3000 θα πάει πολύ κάτω από 500, τα 20-30 cm που λές είναι διάμετρος κι όχι περίμετρος.
Υπάρχει πιθανότητα όμως το μοτέρ αυτό να γυρίζει στις 12000 στροφές κι όχι στις 3000.
ναι διάμετρος . Τωρα ρώτησα την αδερφή μου. Το πλυντήριο ηταν elco...

Το εδρανο της τροχαλιας συγκρατει τον καδο με πιρτσινια. Μην κρατησετε το ρουλεμαν της σταθερης βασης ή του εδρανου γιατι ειναι πολυ ταλαιπωρημενα. Εκει θελει μια πατεντα, οπως τη σκεφτει ο καθενας, ωστε ενας αξονας – συστημα με ρουλεμαν να συγκρατει την τροχαλια ευθυγραμμισμενη με τον αξονα του μοτερ. Κρατηστε και τον ιμαντα και την τροχαλια.
Στο δικο μου εχω τροχαλια με διαμετρο περιπου 26,5 cm και δισκο – γυαλιχαρτο 27cm, βιδωμενα μεταξυ τους, και γυαλοχαρτο 80αρι.
Καλους πειραματισμους και υλοποιησεις!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Πολυ καλο link! Λογικά αν μετρήσω μέγεθος αξόνων αποστάσεις και διάμετρο τροχαλιων μπορω να βρω και τις μέγιστες στροφες του μοτέρ...

???????

Μάλλον κάτι χάνω... :chinscratch:

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

???????

Μάλλον κάτι χάνω... :chinscratch:
Reverse engineering. Βαζω ολα τα μεγεθη απο το πλυντηριο σε ιμαντες , τροχαλιες και μεγιστες στροφες που λεει ο διακοπης του πλυντηριου και ετσι παιρνω αντιστροφα τις στροφες του μοτερ. Λογικα τις μεγιστες