Μάστορες τα φώτα σας!!

screenshot_66.png

Μπάμπη εσύ δεν έψαχνες κάτι τέτοιο?

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Μάστορες τα φώτα σας!

Ντουλάπι από MDF με επένδυση καπλαμά (από μια παλιά συρταριέρα), στο μπαλκόνι σε σημείο που δεν βρέχεται θα έχει πρόβλημα με υγρασία ή αντέχει ?

screenshot_66.png

Μπάμπη εσύ δεν έψαχνες κάτι τέτοιο?

Ναι Σωτήρη, εγώ έψαχνα.
Φοβάμαι μήπως είναι κι αυτό σαν αυτό που πήρα από Κίνα. Μειώνει τις στροφές αλλά μειώνει ταυτόχρονα και τη δύναμη.

αυτό όμως Μπάμπη μπορείς να πας να το δεις από κοντά και να το δοκιμάσεις με κάποιο εργαλείο....στο βίντεο που έχει αναρτήσει ο πωλητής το έχει κοτσάρει σε ένα δισκοπρίονο και παίζει με τις στροφές...παραπάνω δεν ξέρω να σου πω...απλά το είδα σε θυμήθηκα και στο είπα.

Αν και στο χώρο το δικό μας δεν έχουμε και πολλούς που ασχολούνται με ηλεκτολογικά θα ξανακάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το μοτέρ που προσπαθώ να συνδέσω μπας και βρώ κάποια άκρη.
Τα χαρακτηριστικά του μοτέρ φαίνονται στο κιλτρινο ταμπελάκι.
Απ´ ότι φαιλνεται, τουλάχιστον απ´ αυτά που καταλαβαίνω? εγώ, έχει μια αργή ταχύτητα περιστροφής, 300 στρ/λεπτό με από 16 τυλίγματα στα 50 Watt και μια γρήγορη, 2859 στρ/λεπτό από 2 τυλίγματα στα 100 Watt.
Απ´ το μοτέρ φεύγουν 5 καλώδια που πάνε σε μια φύσα και σύμφωνα με ένα σχεδιάγραμμα που είχε ανεβάσει ο Πάνος η γρήγορη αριστερόστροφη περιστροφή ήταν οι συνδέσεις 1-2 ρεύμα και 2-3 πυκνωτής. Η αργή ήταν 1-4 ρεύμα 4-5 πυκνωτής.
Οι συνδέσεις αυτές είναι σωστές, τις δοκίμασα, αλλά στον ίδιο πυκνωτή δεν κατάφερα να τις κάνω να δουλεύουν ταυτόχρονα με ένα διπλό διακόπτη 1-Off-2.
Κάνοντας δε διάφορες δοκιμές ανακάλυψα και μιά τρίτη, ενδιάμεση, ταχύτητα γύρω στις 700 στρ/λεπτό, όπως δείχνει και η φωτογραφία.
Αυτή η ταχύτητα προήλθε απ´ τη σύνδεση 1-2 ρεύμα 2-3-4 πυκνωτής.
Για να δουλέψει όμως, σ´ αυτή τη περίπτωση, η γρήγορη ταχύτητα (2850) θα πρέπει να διακόψω τη σύνδεση του 4 πρός τον πυκνωτή.
Έτσι χρησιμοποίησα ένα δεύτερο on/off διακόπτη κι έτσι έχουμε:
Γρήγορες στροφές (2850)
1-2 ρεύμα 2-3 πυκνωτής και ο διακόπτης που παρεμβάλεται στο καλώδιο 4-πυκνωτής στο off.
Μεσαίες στροφές (700)
1-2 ρεύμα 2-3-4 πυκνωτής, δηλαδή ο διακόπτης που παρεμβάλεται στο καλώδιο 4-πυκνωτής στο on.

Το ερώτημά μου είναι
Πρώτον, πώς προέκυψαν αυτές οι 700 στροφές;
Δεύτερο, και κυριότερο, μπορεί να κάνω κάποια ζημιά μ´ αυτή τη σύνδεση, να κάψω δηλαδή το μοτέρ;

Mπάμπη πολλά καί εξειδικευμένα ερωτήματα πού δύσκολο νά ξέρει κάποιος συμφορουμίτης,γιά μένα γιά νά μήν κουράζεσαι,πάρτο το μοτέρ παραμάσχαλα καί πήγαινε το σέ έναν πού κάνει περιελίξεις μοτέρ η καί σέ κάποιον τεχνίτη ηλεκτρολόγο επισκευαστή συσκευών μέ μοτέρ πού έχει πείρα νά σού λύση τίς απορίες.

αυτό όμως Μπάμπη μπορείς να πας να το δεις από κοντά και να το δοκιμάσεις με κάποιο εργαλείο....στο βίντεο που έχει αναρτήσει ο πωλητής το έχει κοτσάρει σε ένα δισκοπρίονο και παίζει με τις στροφές...παραπάνω δεν ξέρω να σου πω...απλά το είδα σε θυμήθηκα και στο είπα.

Και που θα τον βρώ; Απο που είναι αυτή η αγγελία;

Καλησπερα, επεσε στα χερια μου προχθες ενα δισκοπριονο χειρος της δεκαετιας του 1960, μαρκας scheer, made in w. Germany. Μου το εδωσε καλος φιλος, γιος παλιου ξυλουργου που σημερα εχει φυγει απο τη ζωη. Το εργαλειο ηταν σε τραγικη εξωτερικη κατασταση αλλα σε λειτουργει κανονικοτατα! Αποφασισα να του κανω μια βασικη αναπαλαιωση και καθαρισμο αλλα του λειπει ενα βασικο εξαρτημα ...ο διακοπτης...Μηπως γνωριζουμε που μπορω να βρω διακοπτη on off με το χαρακτηριστικο της λειτουργιας οταν ειναι πατημενος για λογους ασφαλειας. Σιγουρα θα χρειαστει να κανω καποια πατεντα για να τον στηριξω στην υποδοχη που εχει (στην πανω πλευρα της χειρολαβης) και σιγουρα δεν θελω να δωσω μια περιουσια που θα ζητουν οι επωνυμοι κατασκευαστες για τα ανταλλακτικα τους. Δεν ξερω αν ο καυκας, σκρεκης κτλ εχουν κατιμπου θα κανει..
ΕΠισης επειδη θελει καποια κολληματακια η βαση που ειναι αλουμινενια ξερουμε καποιον που μπορει να τα κανει. Γνωριζω ηλεκτροκολληση αλλα δεν θελω να αλλαζω συρματα στην μηχανη μου, θελει και καποια διαδικασια....ζεσταματα κτλ.
Ευχαριστω

Δεν φταιει ο ρυθμιστης στροφων αλλα το μοτερ. Αυτα τα μοτερ λεγονται συγχρονα γιατι οι στροφες τους εξαρτωνται απο την συχνοτητα του ρευματος και 1000 ευρω ρυθμιστη στροφων με βαση τα βολτ να του βαλεις το ιδιο θα δουλευει. Θελει inverter για να μεταβαλλει την συχνοτητα του ρευματος. Τα δισκοπριονα και εργαλεια δεν εχουν μοτερ σαν των πλυντηριων.
Στα δραπαν0κατσαβιδα ρευματος π.χ. ο διακοπτης ρυθμιστης για τα 700+ watt μοτερ ειναι στην σκανδαλη. Πολυ μικρος και με κοστος στα 20 ευρω ολη η σκανδαλη. Και κανει δουλεια γιατι το μοτερ ειναι ασυγχρονο. Σε συγχρονο μοτερ θα ηταν αχρηστος.

Last edited:
Υπάρχει κάποιο online κατάστημα από όπου μπορώ να προμηθευτώ οικονομική καλαμωτή (ή αντίστοιχο οπτικό φραγμό) για να τοποθετήσω σε κάγκελο μπαλκονιού; Επειδή η χρήση είναι για 1 καλοκαίρι με απασχολεί μόνο το κόστος, όχι η ποιότητα.

Υπάρχει κάποιο online κατάστημα από όπου μπορώ να προμηθευτώ οικονομική καλαμωτή (ή αντίστοιχο οπτικό φραγμό) για να τοποθετήσω σε κάγκελο μπαλκονιού; Επειδή η χρήση είναι για 1 καλοκαίρι με απασχολεί μόνο το κόστος, όχι η ποιότητα.

Καλές τιμές έχει στο jumbo και έχει και ποικιλία σε υλικά (πλαστικο, καλαμι και φλοιο δεντρου).

Αν και στο χώρο το δικό μας δεν έχουμε και πολλούς που ασχολούνται με ηλεκτολογικά θα ξανακάνω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το μοτέρ που προσπαθώ να συνδέσω μπας και βρώ κάποια άκρη.
Τα χαρακτηριστικά του μοτέρ φαίνονται στο κιλτρινο ταμπελάκι.
Απ´ ότι φαιλνεται, τουλάχιστον απ´ αυτά που καταλαβαίνω? εγώ, έχει μια αργή ταχύτητα περιστροφής, 300 στρ/λεπτό με από 16 τυλίγματα στα 50 Watt και μια γρήγορη, 2859 στρ/λεπτό από 2 τυλίγματα στα 100 Watt.
Απ´ το μοτέρ φεύγουν 5 καλώδια που πάνε σε μια φύσα και σύμφωνα με ένα σχεδιάγραμμα που είχε ανεβάσει ο Πάνος η γρήγορη αριστερόστροφη περιστροφή ήταν οι συνδέσεις 1-2 ρεύμα και 2-3 πυκνωτής. Η αργή ήταν 1-4 ρεύμα 4-5 πυκνωτής.
Οι συνδέσεις αυτές είναι σωστές, τις δοκίμασα, αλλά στον ίδιο πυκνωτή δεν κατάφερα να τις κάνω να δουλεύουν ταυτόχρονα με ένα διπλό διακόπτη 1-Off-2.
Κάνοντας δε διάφορες δοκιμές ανακάλυψα και μιά τρίτη, ενδιάμεση, ταχύτητα γύρω στις 700 στρ/λεπτό, όπως δείχνει και η φωτογραφία.
Αυτή η ταχύτητα προήλθε απ´ τη σύνδεση 1-2 ρεύμα 2-3-4 πυκνωτής.
Για να δουλέψει όμως, σ´ αυτή τη περίπτωση, η γρήγορη ταχύτητα (2850) θα πρέπει να διακόψω τη σύνδεση του 4 πρός τον πυκνωτή.
Έτσι χρησιμοποίησα ένα δεύτερο on/off διακόπτη κι έτσι έχουμε:
Γρήγορες στροφές (2850)
1-2 ρεύμα 2-3 πυκνωτής και ο διακόπτης που παρεμβάλεται στο καλώδιο 4-πυκνωτής στο off.
Μεσαίες στροφές (700)
1-2 ρεύμα 2-3-4 πυκνωτής, δηλαδή ο διακόπτης που παρεμβάλεται στο καλώδιο 4-πυκνωτής στο on.

Το ερώτημά μου είναι
Πρώτον, πώς προέκυψαν αυτές οι 700 στροφές;
Δεύτερο, και κυριότερο, μπορεί να κάνω κάποια ζημιά μ´ αυτή τη σύνδεση, να κάψω δηλαδή το μοτέρ;

Μπαμπη καθυστερημένα λογω σοβατισμάτων,να σου πω ότι η τριτη ταχυτητα είναι λαθος,βαζεις τριτο τύλιγμα μεσω επιστροφων.
Αν υποθεσουμε ότι
Γρηγορη Αριστερη
1.2. ρευμα
2.3. πυκνωτης και
Αργη αριστερη
1.5.ρευμα
4.5.πυκνωτης (εδώ υπαρχουν διαφοροποιήσεις από μοτερ σε μοτερ)
τοτε για να βαλεις διακοπτη μεταγωγης θα δωσεις στο 1. κατευθείαν ρευμα ,στην πρωτη επαφη εισοδου του διακοπτη τον ουδετερο με το ένα ακρο του πυκνωτή που θα δινει ειτε στο 2. ειτε στο 5. και στη δευτερη επαφη εισοδου το άλλο ακρο του πυκνωτή που θα δινει ειτε στο 3. ειτε στο 4.αντιστοιχα.

Όλα αυτά πρεπει να εφαρμόζονται από αδειουχο τεχνιτη...

Περισσοτερα με π.μ. γιατι θα φωναζει ο Μιχαλης και θα εχει και δικιο.

Χρηστο στην ειδοδο της παροχης ο ρυθμιστης.

Εχει καποιος κυριος χρησιμοποιησει καλο σοβα μιας στρωσης για εξω???

Μπαμπη καθυστερημένα λογω σοβατισμάτων,να σου πω ότι η τριτη ταχυτητα είναι λαθος,βαζεις τριτο τύλιγμα μεσω επιστροφων.
Αν υποθεσουμε ότι
Γρηγορη Αριστερη
1.2. ρευμα
2.3. πυκνωτης και
Αργη αριστερη
1.5.ρευμα
4.5.πυκνωτης (εδώ υπαρχουν διαφοροποιήσεις από μοτερ σε μοτερ)
τοτε για να βαλεις διακοπτη μεταγωγης θα δωσεις στο 1. κατευθείαν ρευμα ,στην πρωτη επαφη εισοδου του διακοπτη τον ουδετερο με το ένα ακρο του πυκνωτή που θα δινει ειτε στο 2. ειτε στο 5. και στη δευτερη επαφη εισοδου το άλλο ακρο του πυκνωτή που θα δινει ειτε στο 3. ειτε στο 4.αντιστοιχα.

Όλα αυτά πρεπει να εφαρμόζονται από αδειουχο τεχνιτη...

Περισσοτερα με π.μ. γιατι θα φωναζει ο Μιχαλης και θα εχει και δικιο.

Χρηστο στην ειδοδο της παροχης ο ρυθμιστης.

Εχει καποιος κυριος χρησιμοποιησει καλο σοβα μιας στρωσης για εξω???

Καλησπερα Πάνο κι ευχαριστω.
Το δοκίμασα στην είσοδο, αλλα μολις πάω να γυρίσω το ρυθμιστικό, ενώ δεν δουλεύει το μοτερ, παίρνει μπρος και ανεβάζει στροφές ασταμάτητα, ακόμα κι αν κλείσω το ρυθμιστικό (εχει φορτίο ο πυκνωτης υποθέτω)

Sent from my iPad using Tapatalk

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Πάνο το κατάλαβα...
Με διάφορους συνδιασμούς συνδέσεων κατάφερα να πάρω διαφορετικές ταχύτητες.
Κάθε φορά διπλασίαζα την προηγούμενη, πχ μετά τις 370 που είναι η αργή ταχύτητα του μοτέρ πήρα 750 στροφές και με διαφορετική σύνδεση πήρα και 1500 στροφές. Ήταν φανερό όμως οτι ήταν λάθος γιατί το μοτέρ ανελβαζε θερμοκρασία.
Τελικά σήμερα πήγα και ψώνισα έναν δεύτερο πυκνωτή, 3 κόστος, κι έλυσα το πρόβλημά μου εύκολα και γρήγορα.
Τώρα το μοτέρ δουλεύει στις 370 στροφές στο Low και στις 2900 στο High. Δεν είναι κι ολτι καλύτερο βέβαια αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Ή τουλάχιστον δεν ξέρω εγώ πώς να το κάνω.
Αυτή η πρώτη προσπάθεια φεύγει για χωριό όπως είναι.
Με την "εμπειρία" που έχω αποκτήσει πλέον για το επόμενο που θα φτιάξω θα πάρω ένα καινούριο μοτέρ 1/2 ίππου στις 1400 στροφές γύρω στα 50 και θα τελειώση το ψάξιμο και η περιπέτεια. Στα σίγουρα.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    142.1 KB · Views: 178
  • image.jpg
    image.jpg
    135.1 KB · Views: 180
Δέχεσαι παραγγελίες Μπάμπη;

Εννοείται...
Αλλά θέλω και παρέα... -bye-

Σήμερα έκανα και κάποιες δοκιμούλες.
Καλύτερα απ´ ότι περίμενα. Στη γρήγορη περιστροφή "τρώει" πολύ γρήγορα το ξύλο κι αν δεν το πιέσεις πολύ γλυτώνεις το κάψιμο.
Στην αργή περιστροφή έχει πολύ δύναμη, δεν μπλοκάρει το τύμπανο με την πίεση, και είναι άψογη για ψιλοδουλειά.
Και με το κλισιόμετρο κάνεις ό,τι γωνία θές με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Αν ήταν λίγο πιό αργή η γρήγορη ταχύτητα και λιλγο πιό γρήγορη η αργή θα ήταν το απόλυτο τριβείο.

Attachments

• image.jpg
    image.jpg
    246.6 KB · Views: 110
  • image.jpg
    image.jpg
    179.7 KB · Views: 109
Μια χαρά έγινε για αρχή.
Στο επόμενο βάλε του κ εξάτμιση από κάτω δεξιά κ θα σωθείς λέμε.
Καλά τριψίματα να έχεις.