Μάστορες τα φώτα σας!!

Παιδιά κάποιο σετάκια τρυπανιών forstner για ξύλο έχετε στα υπόψιν σας;

Στάλθηκε από το Lenovo TAB 2 A10-70L μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Τελικα τι εργαλειο να επιλεξω? Συζητηση περι εργαλειων απο ερασιτεχνες

οι σφιγκτήρες τουλάχιστον για τον ερασιτέχνη είναι περιττοί και μπορεί κάλλιστα να γίνει η δουλειά και με τους κλασσικούς σφιγκτήρες όποτε χρειαστεί.

Μέ τούς κλασσικούς σφιγκτήρες πού βρίσκεις χώρο και τούς πιάνεις Νίκο ?,εφόσον όλη η επιφάνεια τής ράγας τήν πιάνει τό δισκοπρίονο.
Το κοίταζα καί εγώ αυτό το θέμα γιά να γλυτώσω τούς σφιγκτήρες στήν ράγα FSN Bosch ,αλλά δέν έβλεπα λύση.

Για να πιασει καλα η ραγα θελει τους σφικτηρες της που μπαινουν συρταρωτα απο κατω. Αλλιως ταλαιπωρεισαι με πατεντες ανευ λογου. Το ιδιο ισχυει και με τη ραγα της festool.

Στάλθηκε από το Lenovo A5500-H μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Καλησπέρα παιδιά,
Πήρα την Πέμπτη την ηλεκτρική πλάνη του Lidl, αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη. Διάβασα τις οδηγίες και είδα 2-3 βίντεο στο γουτούμπ, αλλά σε όλες μου τις δοκιμές είχα το παρακάτω αποτέλεσμα:
Στην αρχή τρώει κανονικά τα 2 πρώτα εκατοστά της σανίδας, μετά ρηχό φάγωμα καμιά δεκαριά εκατοστά (στην καλύτερη) και όλο το υπόλοιπο μήκος της σανίδας τίποτα - οι λεπίδες γυρνάνε στον αέρα χωρίς να αφαιρούν υλικό. Όταν πάω να ξεκινήσω το πλανάρισμα από το σημείο που έμεινε άθικτο κατά το προηγούμενο πέρασμα και όχι από την άκρη της σανίδας, πάλι δεν αφαιρείται καθόλου υλικό.
Έκανα δοκιμή σε 4 σανίδες και το αποτέλεσμα το ίδιο. Φταίω εγώ, μήπως να δοκιμάσω με καινούργιες λεπίδες bosch ή μήπως έπεσα σε ελαττωματικό εργαλείο?

20170408_134312_zpswym49rfo.jpg

Μέ τούς κλασσικούς σφιγκτήρες πού βρίσκεις χώρο και τούς πιάνεις Νίκο ?,εφόσον όλη η επιφάνεια τής ράγας τήν πιάνει τό δισκοπρίονο.
Το κοίταζα καί εγώ αυτό το θέμα γιά να γλυτώσω τούς σφιγκτήρες στήν ράγα FSN Bosch ,αλλά δέν έβλεπα λύση.

Σε αυτό έχεις δίκιο, δεν το σκέφτηκα... :)

Δεν είναι θέμα λεπίδων.Πρώτα από όλα βγάλε την από την πρίζα...μετά κοίταξε πρώτα αν τα μαχαίρια είναι στην θέση τους και σωστά στερεωμένα. Όπως το περιγράφεις είναι σαν να υποχωρεί ο κύλινδρος μαζί με τα μαχαίρια.... περίεργο... πίεσε τον να δεις αν υποχωρεί ή σαν να σηκώνεται η πλάνη μετά από λίγο...μήπως δεν υποχωρεί μέσα η κόκκινη προεξοχή από κάτω??. Δεν αναφέρεις αν άλλαξες καθόλου την ρύθμιση για το βάθος κοπής και τι κάνει όταν την αλλάζεις. Κοίταξε από το πλάι να δεις αν ανεβοκατεβαίνει ο κύλινδρος όταν ρυθμίζεις το βάθος κοπής.
Κάνε αυτά και πες μας.

Τα μαχαίρια είναι στην θέση τους και σωστά (η αιχμή κοιτάζει μπροστά). Με την πλάνη εκτός ρεύματος, πιέζω τον κύλινδρο με το χέρι τον βάζω και κόντρα πάνω στην σανίδα πιέζοντας με το βάρος μου αλλά δεν υποχωρεί.
Όταν ρυθμίζω το βάθος κοπής, μετακινείται (ανεβοκατεβαίνει) μόνο το μπροστά πέλμα της πλάνης - ο κύλινδρος και το πίσω πέλμα δεν κουνιούνται. Δεν είχα ποτέ πλάνη, αλλά νομίζω ότι σωστά το κάνει έτσι. Υποτίθεται ότι όταν αυξάνεις το βάθος, το μπροστά πέλμα ανεβαίνει οπότε ο κύλινδρος ξεκινάει να κόβει από πιο χαμηλά μέσα στο ξύλο και το πίσω πέλμα απλά ακολουθεί τον κύλινδρο? Με εμένα στην πράξη, μετά από λίγα εκατοστά "σκαψίματος" το πίσω πέλμα έρχεται στο ίδιο ύψος με το μπροστά και ο κύλινδρος γυρίζει στον αέρα.

Τι λετε?

Τα πρωτα ειναι πιο κοφτερα και πιο "επιθετικα" λογω του οτι ειναι αυτοτροφοδοτουμενα. Απαιτουν πολυ καλη στηρηξη του ξυλου που τρυπας, αλλα και του δραπανου. Εχω παρει ενα, αλλα ποτε δεν καταφερα να κανω καθαρο τρυπημα, μου ξεσκιζε παντα το ξυλο.
Με τα πιο απλα οπως αυτα που εχεις στο δευτερο λινκ, κανω πιο ελεγχομενα τη δουλεια. Εχει και η dewalt αντιστοιχα με καλη ποιοτητα και σε καλη τιμη.

Μένει ακίνητο και σηκώνει την πλάνη. Κανονικά έπρεπε να υποχωρεί?

Edit
Συγνώμη φίλε, προφανώς εννοείς το κόκκινο πλαστικό τακουνάκι. Ναι αυτό δουλεύει κανονικά - υποχωρεί.

Last edited:
Χθες που γύρισα για πρώτη φορά τα μαχαίρια της πλάνης και έπαιζα με τον ρυθμιστή ύψους μου άφησε την εντύπωση ότι αυτό που ρυθμίζει είναι το ύψος του κυλίνδρου με τα μαχαίρια ...μου κάνει εντύπωση που λες ότι ρυθμίζει το ύψος της μπροστά επιφάνειας ...λες κάτι να μην πρόσεξα ??? Επειδή τώρα η πλάνη είναι κάτω στο εργαστήριο θα το ξανακοιτάξω αύριο και θα σου πω.

Χθες που γύρισα για πρώτη φορά τα μαχαίρια της πλάνης και έπαιζα με τον ρυθμιστή ύψους μου άφησε την εντύπωση ότι αυτό που ρυθμίζει είναι το ύψος του κυλίνδρου με τα μαχαίρια ...μου κάνει εντύπωση που λες ότι ρυθμίζει το ύψος της μπροστά επιφάνειας ...λες κάτι να μην πρόσεξα ??? Επειδή τώρα η πλάνη είναι κάτω στο εργαστήριο θα το ξανακοιτάξω αύριο και θα σου πω.

Νίκο καί εμένα μιά B&D πού έχω ο ρυθμιστής ύψους ρυθμίζει τό μπροστινό πέλμα καί όχι τα μαχαίρια.

Τα πρωτα ειναι πιο κοφτερα και πιο "επιθετικα" λογω του οτι ειναι αυτοτροφοδοτουμενα. Απαιτουν πολυ καλη στηρηξη του ξυλου που τρυπας, αλλα και του δραπανου. Εχω παρει ενα, αλλα ποτε δεν καταφερα να κανω καθαρο τρυπημα, μου ξεσκιζε παντα το ξυλο.
Με τα πιο απλα οπως αυτα που εχεις στο δευτερο λινκ, κανω πιο ελεγχομενα τη δουλεια. Εχει και η dewalt αντιστοιχα με καλη ποιοτητα και σε καλη τιμη.

Κώστα να συμφωνήσω μαζί σου καί εγώ τό ίδιο έχω παρατηρήσει μέ τα φτερού selfcut τής Bosch,κάνουν δουλειά αλλά κάνει τό ξύλο ειδικά τό κόντρα-πλακέ μαντάρα (καί έχω βάλει από κάτω άλλο ξύλο γιά να μήν ξεφτάει,τά απλά δέν τά έχω δουλέψει ποτέ κάνουν πιό καθαρό κόψιμο απο τά selfcut ? ,αλλά θά πηγαίνουν πιό αργά φαντάζομαι.

Κυλινδρος μαχαίρια και πίσω πελμα μένουν σταθερά.
Η εμπρός επιφάνεια σηκώνεται και δίνει το βάθος πλανισματος.
Το ξαναδοκιμασες?
Της δίνεις βάρος όταν την δουλεύεις η την αφήνεις να απλά οδηγώντας την?
Δοκίμασε να κάνεις ένα πέρασμα σε σταθερό ξύλο πιεζοντας την στην επιφάνεια.
Όχι πολύ, μια πίεση 5 κιλά θα επαρκεί.