το πλέξιγκλας ή η διάφανη σωλήνα δεν μονώνουν από το νερό.
εάν κάτι φωσφόριζε για πάντα θα είχαμε ανακαλύψει μια πολύ οικονομική λύση φωτισμού για τα πάντα (θα βάφαμε τους τοίχους, ταβάνια, κολώνες κλπ)....αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα...τα παιδικά δωμάτια φωσφορίζουν για λίγο μέχρι να εξασθενίσει η διαδικασία του φωσφορισμού και μετά σκοτεινιάζουν σταδιακά....αλλά το παιδί μέχρι τότε έχει κοιμηθεί...
το βασικό σου πρόβλημα δεν είναι να βρεθεί λύση για το φωσφορισμό...είναι να μονώσεις σωστά για την υγρασία...
http://opencourses.uoa.gr/modules/document/file.php/CHEM104/Διδακτικό πακέτο/Παρουσιάσεις/pdf/Ενότητα 3%3A Φασματομετρικές τεχνικές/7η-8η Διάλεξη Φασματομετρία Μοριακής Φωταύγειας.pdf
Ο φθορισμός και ο φωσφορισμός βασίζονται στην ίδια αρχή. Μετατρέπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή του υπεριώδους (μη ορατή) σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην περιοχή του ορατού φωτός. Η διάφορα τους είναι στο χρόνο που χρειάζεται για να εξελιχτεί το φαινόμενο.
Αν ο χρόνος στον οποίο εκτελείται το φαινόμενο είναι πολύ πολύ μικρός, δηλαδή λιγότερο από 1/100.000 του δευτερολέπτου, τότε λέμε ότι έχουμε το φαινόμενο του φθορισμού.
Αν ο χρόνος στον οποίο εκτελείται το φαινόμενο είναι πιο μεγάλος τότε μιλάμε για φωσφορισμό.
Η διαδικασία γίνεται σε 2 βήματα.
1) τα μόρια του στοιχείου απορροφούν ενέργεια (με τη μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δηλαδή φωτονίων) και διεγείρονται, δηλαδή ηλεκτρόνια φεύγουν από κάποια εσωτερική τροχιά και μεταβαίνουν σε κάποια άλλη μακρύτερα από τον πυρήνα.
2) όταν τα ηλεκτρόνια επιστρέφουν στην κανονική τους κατάσταση αποβάλουν ένα φωτόνιο στην περιοχή του ορατού φωτός.
Η διαφορά τους είναι στο χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στη διέγερση και την αποδιέγερση.