Μάστορες τα φώτα σας!!

Τώρα έμαθα πολλά :)
Αλλά και πάλι, πώς τσεκάρουμε μπουζοκαλώδιο?
Με βολτόμετρο ή κάποιο ειδικό μηχάνημα?

Μπορείς με πολύμετρο. Το βάζεις να μετρήσει αντίσταση. Αν έχεις 2-3-4 όμοια καλώδια, π.χ. το παλιό και ένα καινούριο, συγκρίνεις και καταλαβαίνεις. Αλλιώς πρέπει να ξέρεις την αντίσταση του συγκεκριμένου καλωδίου, που είναι αντιστρόφως ανάλογη της διατομής του και ευθέως ανάλογη του μήκους του. Τα στοιχεία τα βρίσκεις στο διαδίκτυο...αρκεί να ξέρεις τη διατομή του δικού σου καλωδίου.

Δες εδώ, ο τύπος προτείνει τρεις μεθόδους. Με το πολύμετρο η τρίτη (από το 03:00 και μετά περίπου).
https://www.youtube.com/watch?v=4_EFGAFxi1w

Ενδεικτικά ο τύπος στο βίντεο αναφέρει κάποιες τιμές αντίστασης: 5-8 kΩ/πόδι [33cm], και λιγότερο από 1 kΩ/πόδι για νέου τύπου καλώδια (πιο παχιά μάλλον).

Τέλος, επειδή τα πολύμετρα δε φημίζονται για την ακρίβειά τους στη μέτρηση αντίστασης, ο ιδανικός τρόπος να μετρήσεις την αντίσταση ενός καλωδίου είναι να δώσεις τάση με κάποιο τροφοδοτικό και να μετρήσεις την πτώση τάσης με το πολύμετρο, και μετά να εφαρμόσεις το νόμο του Ohm (R=V/I). Αλλά μια χαρά κάνεις τη δουλειά σου και με τη μέτρηση Ω πιστεύω. Άλλωστε θες τάξη μεγέθους και όχι ακριβή μέτρηση.

Αυτά!

Υ.Γ. αν το καλώδιο είναι ενσωματωμένο στον πολλαπλασιαστή και δε βγαίνει τότε μάλλον δεν κάνεις δουλειά με πολύμετρο. Θα μπορούσες όμως να το κόψεις και να ενώσεις (με σωστούς ακροδέκτες, όχι με στρίψιμο!) ένα καινούριο καλό κομμάτι στη θέση του...

Last edited:
Το πρόβλημα είναι ότι το ρεύμα περνούσε γιατί το σκαφτικό δούλευε στις χαμηλές στροφές (ρελαντί και λίγο παραπάνω) αρκετά για να σκάψει ελαφριά.
Στις ψηλότερες στροφές είχε το θέμα.

Θα έπρεπε να γυρίζει κάποιος τον κινητήρα και να μετράει παλμογράφος το μπουζοκαλώδιο.

Μόνο με δεύτερη ηλεκτρονική για να φανεί ότι το πρόβλημα είναι εκεί και μετά απο την εμπειρία να σκεφτείς να βγάλεις το καλώδιο να το δείς.

Τώρα βέβαια το έμαθα :)

Και όντως ο κινητήρας είναι απίστευτα απλός.
Αφού λέω να βάλω μόνος το βολάν!

Και δεν έχω κάποιο παράπονο για αυτό δίσταζα και πολύ να βάλω καινούργιο.

Ποιό είναι "το καλύτερο" λάδι που να καπνίζει και λιγότερο γιατί αυτό που έχω μπορεί να είναι και 10 χρονών...!

Πιστεψε με ο σπινθιρας θα φαινοταν και με την σχοινομιζα οτι δεν ηταν καλος.
Στον παλμογραφο ο κινητηρας δουλευει.

oscilloscope-ignition-waveform-300x156.jpg

Απλα πρεπει να ξερεις να διαβασεις την κυμματομορφη, για να βρεις την αιτια της κακης αναφλεξης, που μπορει να ειναι και απο τροφοδοσια. Αλλα για ενα κινητηρα σκαφτικου αυτα ειναι "too mutch" για να ασχοληθεις.

Μην το βαλεις μονος σου, και ειδικα το μεταχειρισμενο.
Κοιτα τι λαδι συνιστα ο κατασκευαστης, και παρε ενα smokeless αν βρεις σε αυτες τις προδιαγραφες. Τηρησε τις αναλογιες και να θες να ξεφυγεις, μην το κανεις κατα μεγαλο ποσοστο, γιατι κυριως στα διχρονα το "λαδι ειναι μωρε τι θα παθει με λιγο παραπανω" δεν ισχυει.

καλημέρα μαστόρια!!!!!!!!!Τη βοήθειά σας παρακαλώ.Τι προτείνετε να κάνω σαν οικονομική λύση στο δάπεδο του εργαστηρίου μου που είναι τσιμεντένιο για να μην σηκωνει σκόνη και να καθαρίζεται εύκολα?Τώρα κάθε φορά που θέλω να σκουπίσω τα πριονίδια κλπ γίνεται μέσα ο χαμός.Ευχαριστώ.

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

πέρασε το ένα βερνίκι πέτρας ή ένα αστάρι για μπετό ή ένα χέρι πλαστικό χρώμα.

Σωτήρη ευχαριστώ για την απάντηση.Έχω αυτό https://www.isomat.gr/product/durofloor-bi/ και θα το περάσω αλλά δεν ξέρω αν δημιουργεί επιφάνεια λεία.Ξέρεις αν μετά από αυτό θα μπορούσα να περάσω πλαστικό χρώμα από αυτό που βάφουμε το σπίτι?Θα με βόλευε γιατί έχω ήδη άσπρο και θα φωτιζόταν αρκετά ο χώρος.

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

καλημέρα μαστόρια!!!!!!!!!Τη βοήθειά σας παρακαλώ.Τι προτείνετε να κάνω σαν οικονομική λύση στο δάπεδο του εργαστηρίου μου που είναι τσιμεντένιο για να μην σηκωνει σκόνη και να καθαρίζεται εύκολα?Τώρα κάθε φορά που θέλω να σκουπίσω τα πριονίδια κλπ γίνεται μέσα ο χαμός.Ευχαριστώ.

το ίδιο πρόβλημα έιχα κι εγώ. είναι 70 τ.μ. περίπου και έστρωσα ήδη το μισό με πλακάκι ( το άλλο μισό να δούμε πότε). πήρα φθηνά με 6 το τ.μ. και είναι η καλύτερη λύση, δεν ξέρω βέβαια αν σου βγαίνει ακριβή.

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

το ίδιο πρόβλημα έιχα κι εγώ. είναι 70 τ.μ. περίπου και έστρωσα ήδη το μισό με πλακάκι ( το άλλο μισό να δούμε πότε). πήρα φθηνά με 6 το τ.μ. και είναι η καλύτερη λύση, δεν ξέρω βέβαια αν σου βγαίνει ακριβή.

Παύλο το πάτωμα είναι τσιμέντο,όχι τσιμεντοκονία.Αν λοιπόν βάλουμε το κόστος της τσιμεντοκονίας,πλακακια,κόλλες,εκτοξευόμαστε.Επίσης το εργαστήριο είναι στο υπόγειο του σπίτιού που μπορεί μελλοντικά να γίνει σπίτι και αυτό.Οπότε ψάχνω για κάτι απλούστερο και οικονομικότερο.Σε ευχαριστώ πάντως.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Σωτήρη ευχαριστώ για την απάντηση.Έχω αυτό https://www.isomat.gr/product/durofloor-bi/ και θα το περάσω αλλά δεν ξέρω αν δημιουργεί επιφάνεια λεία.Ξέρεις αν μετά από αυτό θα μπορούσα να περάσω πλαστικό χρώμα από αυτό που βάφουμε το σπίτι?Θα με βόλευε γιατί έχω ήδη άσπρο και θα φωτιζόταν αρκετά ο χώρος.

Δεν δημιουργει λεια επιφανεια.
Απλα σταθεροποιει την επιφανεια, ισως τη γυαλιζει λιγο.
Αν ηθελες να το βαψεις, ισως επρεπε να τονπερασεις πρωτα ασταρι πριν το πλαστικο χρωμα.
Τωρα κανε μια δοκιμη στην ακρη και τσεκαρε το.

Πιθανότατα ναι αλλά το αλλο υλικό το έχω ήδη μιας και μου το έχουν χαρίσει τώρα κανα δυο χρόνια.Οπότε λέω να χρησιμοποιήσω.

Πρόσεξε μήπως έχει χαλάσει.
Σίγουρα κάνε κάπου πρόχειρα δοκιμή.

Χρόνος ζωής - Αποθήκευση
12 μήνες από την ημερομηνία παραγωγής στην
αρχική σφραγισμένη συσκευασία, σε χώρο προ-
στατευμένο από υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία.
Συνιστώμενη θερμοκρασία αποθήκευσης από +5°C
έως +35°C.

Έκανα μια κοπή σε ξύλο, αλλά δε μου βγήκε σε διαστάσεις όπως θα ήθελα. Στην ουσία άφησε μισό εκατοστό περίπου άκοπο. Πως κόβω αυτό το μικρό μέρος? Πάλι να το περάσω με το δισκοπρίονο ή να το τρίψω? Τι προτείνετε?

jxkz1eS.jpg

Δισκοπριονο παγκου? Αν ναι, τοτε με αυτο.
Αλλιως με τριψιμο. Σε δισκοπριονο χειρος δυσκολα να το σβησεις!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

αυτό είναι πολύ καλό και σου κάνει για την δουλειά που το θεσ και παραπάνω, μπορείς μετά από αυτό να το περάσεις ότι θες....απλά έχε στο νου σου ότι το πλαστικό στο πάτωμα μετά από 2 χρόνια θα εξαφανιστεί από τα σημεία που πατιέται...αντιθέτως το τσιμεντόχρωμα κρατάει αρκετά παραπάνω...

εάν θες να μην ασχοληθείς για πολλά χρόνια ξανά...εγώ στην θέση σου θα έκανα τα εξής: αρχικά αυτό που έδειξες εσύ για να "κλείσει" το μπετό, μετά τσιμεντόχρωμα αντί για πλαστικό και τέλος ένα βερνίκι πέτρας το οποίο κάνει αυτή την γυαλάδα που λες και "μονώνει" και προστατεύει ότι είναι από κάτω του.

σε δική μου δοκιμή σε εξωτερικό απροστάτευτο χώρο (μπετό, τσιμεντόχρωμα, βερνίκι), η γυαλάδα από το βερνίκι έφυγε μετά από 1.5 χρόνο, το χρώμα από κάτω είναι σαν να βαφτηκε χτες....την άνοιξη απλά θα το περάσω ένα χέρι πάλι βερνίκι για διατήρηση και ομορφιά...εσύ σε προστατευμένο χώρο δεν θα έχεις πρόβλημα τουλάχιστον για 5-6 χρόνια.

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Δισκοπριονο παγκου? Αν ναι, τοτε με αυτο.
Αλλιως με τριψιμο. Σε δισκοπριονο χειρος δυσκολα να το σβησεις!

Όχι δεν έχω δισκοπρίονο πάγκου. Το Bosch GKS 12v χρησιμοποιώ. Οπότε τριψιματάκι...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

αυτό είναι πολύ καλό και σου κάνει για την δουλειά που το θεσ και παραπάνω, μπορείς μετά από αυτό να το περάσεις ότι θες....απλά έχε στο νου σου ότι το πλαστικό στο πάτωμα μετά από 2 χρόνια θα εξαφανιστεί από τα σημεία που πατιέται...αντιθέτως το τσιμεντόχρωμα κρατάει αρκετά παραπάνω...

εάν θες να μην ασχοληθείς για πολλά χρόνια ξανά...εγώ στην θέση σου θα έκανα τα εξής: αρχικά αυτό που έδειξες εσύ για να "κλείσει" το μπετό, μετά τσιμεντόχρωμα αντί για πλαστικό και τέλος ένα βερνίκι πέτρας το οποίο κάνει αυτή την γυαλάδα που λες και "μονώνει" και προστατεύει ότι είναι από κάτω του.

.
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τσιμεντόχρωμα διαλύτου ώστε να αποφύγεις το βερνίκι που λέει ο Σωτήρης.
Κάτι σαν αυτά:
https://www.vivechrom.gr/products/betochrom-dialytikou/
http://www.vitex.gr/Product/22/41/CIMENTOL-/

ρωτησα το ιδιο πραγμα ενα χρονο πριν και καποιος απο εδω μου συστησε και αυτο
ISOMAT-BI-100 Εμποτισμός - Επιφανειακή Σταθεροποίηση Τσιμεντοειδών Δαπέδων

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

ρωτησα το ιδιο πραγμα ενα χρονο πριν και καποιος απο εδω μου συστησε και αυτο
ISOMAT-BI-100 Εμποτισμός - Επιφανειακή Σταθεροποίηση Τσιμεντοειδών Δαπέδων

Εγω θα ημουν...
Το χρησιμοποιησες, ικανοποιηθηκες απο το αποτελεσμα?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

σε δική μου δοκιμή σε εξωτερικό απροστάτευτο χώρο (μπετό, τσιμεντόχρωμα, βερνίκι), η γυαλάδα από το βερνίκι έφυγε μετά από 1.5 χρόνο, το χρώμα από κάτω είναι σαν να βαφτηκε χτες....την άνοιξη απλά θα το περάσω ένα χέρι πάλι βερνίκι για διατήρηση και ομορφιά...εσύ σε προστατευμένο χώρο δεν θα έχεις πρόβλημα τουλάχιστον για 5-6 χρόνια.

Ευχαριστώ Σωτήρη.Να είσαι καλά.Μάλλον αυτό θα κάνω.Όταν λες τσιμεντόχρωμα εννοείς τσιμεντόχρωμα διαλύτου?

Last edited: