Μάστορες τα φώτα σας!!

Μπαμπη για νερου αλλα και ενος συστατικου που εχω δοκιμασει ειναι μια χαρα...ειναι ημισυνθετικα με οτι αυτο συνεπαγεται....

Δοκιμαστε το δεν εχετε τιποτα να χασεται....απλως θελει καλο στρωσιμο....

Στον Τρακαδα στα Βριλησια...συγουρα θα εχει...

https://trakadas.gr/καταστήματα/
Ευχαριστω, ειναι διπλα :)

Update:
Τωρα που το κοιταξα στεγνο, ειναι καλυτερο απο οτι περιμενα. Οι γραμμες του πινελου σχεδον δεν φαινονται ("εκατσε", φαινεται).
Οπωσδηποτε, δεν εχει καμια σχεση με την απαλοτητα στην αλλη πλευρα, αλλα δεν ειναι τοσο χαλια οσο φαινοταν φρεσκο. Κυριως μικροσκοπικες φουσκαλες και σταγονιτσες φαινεται να δημιουργουν την τραχυτητα, οχι οι γραμμες του πινελου.
Πιστευω με ελαφρυ τριψιμο θα μαλακωσει αρκετα, αλλα ισως θολωσει ταυτοχρονα. Θα το διαπιστωσω πριν το πρωτο χερι.
Θα δοκιμασω και τους αλλους τροπους, στην αλλη πλευρα ή/και στο 2ο χερι και θα σας πω αποτελεσματα.

Υ.Γ. Το ενα κομματι το εκανε με πινελα lidl ("ιδανικα για βερνικια διαλυτη") και αφησαν μπολικες τριχες. Το αλλο κομματι με ενα καλυτερο (προφανως) και δεν αφησε τιποτε.

Δεν υπαρχει τροπος παρα μονο εμπειρικα, με το ματι, εαν εχεις ξαναβαψει παρομοια πραγματα.

Ομως δεν υπαρχει κανενα θεμα. Αγοραζεις 1-2 κουτακια για αρχη και μετα στην πορεια βλεπεις τι θα χρειαστεις και αγοραζεις κι αλλα αναλογως.

Μια εκτίμηση για 100μ τι θα χρειαστώ;
ωστε να πάρω από αθήνα που ειναι πιο φτηνα και αν ξεμείνω τότε ψωνίζω από την τοπική αγορά;

Υπαρχουν καγκελλα και καγκελλα οπως καταλαβαινεις και αναλογα τις διαστασεις και κυριως το σχεδιο της κατασκευης μπορει να θελεις το διπλασιο η και το τριπλασιο χρωμα.
Οσο πιο πολυ επιφανεια μεταλλου τοσο πιο πολυ χρωμα, ειναι λογικο. Μια φωτο ειναι ακρως απαραιτητη για μια εκτιμηση.

Μαστόρια τα φώτα σας,

πως υπολογίζετε τι ποσότητα θα χρειαστεί για να βάψετε κάγκελα;

Ένα λίτρο κατά μέσο όρο βγάζει 12-14 μέτρα ανάλογα τις καιρικές συνθήκες
Στην ζέστη τα νούμερα ελαττώνονται...
Φυσικά θα αραιωσεις λίγο 10% το υλικό σου..
Για αυτά που λες για ένα χέρι θέλεις περίπου 2 2.5 λίτρα περιπου.
Όλα αυτά εάν τα κάγκελα είναι ίσια...Γιατί Εάν έχουν σχέδια και τα λοιπά συγουρα θες παραπάνω.

Update:
Τωρα που το κοιταξα στεγνο, ειναι καλυτερο απο οτι περιμενα. Οι γραμμες του πινελου σχεδον δεν φαινονται ("εκατσε", φαινεται).
Οπωσδηποτε, δεν εχει καμια σχεση με την απαλοτητα στην αλλη πλευρα, αλλα δεν ειναι τοσο χαλια οσο φαινοταν φρεσκο. Κυριως μικροσκοπικες φουσκαλες και σταγονιτσες φαινεται να δημιουργουν την τραχυτητα, οχι οι γραμμες του πινελου.
Πιστευω με ελαφρυ τριψιμο θα μαλακωσει αρκετα, αλλα ισως θολωσει ταυτοχρονα. Θα το διαπιστωσω πριν το πρωτο χερι.
Θα δοκιμασω και τους αλλους τροπους, στην αλλη πλευρα ή/και στο 2ο χερι και θα σας πω αποτελεσματα.

Υ.Γ. Το ενα κομματι το εκανε με πινελα lidl ("ιδανικα για βερνικια διαλυτη") και αφησαν μπολικες τριχες. Το αλλο κομματι με ενα καλυτερο (προφανως) και δεν αφησε τιποτε.

Update, περισσοτερο πληροφοριακα για οποιον θελει να δοκιμασει:

Στις 2 αλλες πλευρες που ηθελαν βερνικωμα (1ο χερι) δοκιμασσ 2-3 εναλλακτικες:
1. Με ρολακι microfibre (δεν προλαβα να παρω αυτο που προτεινατε το Morris, οποτε ενα που ειχα). Δυστυχως, αποτυχια. Ειναι πολυ παχυ το βερνικι, δεν "γυρναγε" καλα-καλα το ρολακι. Ισως ηταν και θεμα ποιοτητας ρολου. Δεν το πολυ-παλεψα.

2. Με αλλο, καλυτερο πινελο (dexter pro). Εκανε αρκετα καλυτερη δουλιτσα. Λιγοτερες "γραμμες" και κυριως, δεν αφηνε τριχες. Των lidl, δυστυχως, τα θεωρω αχρηστα τελειως, και μονο για τις τριχες που αφηνε και κατεστρεψαν ολη τη δουλεια, αφου στο τριψιμο μετα εκαναν μπαμ. Για καποιο πιο "λεπτο" υλικο, οπως του εμποτισμου ισως ειναι ok.

3. Με σπατουλα, οπως οι πατωματζηδες. Ισως το καλυτερο αποτελεσμα. Θα δειξει στο στεγνωμα, αλλα σε πρωτη ματια φαινοταν πιο καλο απο ολα. Ισως το στρωμα του βερνικιου ειναι πιο λεπτο απο οτι με τα πινελα (με ο,τι καλο και κακο αυτο συνεπαγεται), αλλα δεν αφηνε γραμμες, με λιγη προσοχη στο απλωμα, ενω και απο χρονο ηταν το πιο γρηγορο. Ισως με τον τροπο αυτο να θελει ενα χερι παραπανω.

Υ.Γ. Πριν βερνικωσω τη 2η πλευρα, ετριψα ελαφρα με 1000αρι γυαλοχαρτο την 1η. Εγινε αρκετα πιο απαλη (σχεδον οσο πριν το βερνικωμα), αλλα θολωσε-ασπρισε ελαχιστα.
Sorry αν κουραζω :)

Δεν έχω δεί ποτέ να περνάνε βερνίκι με ρολλό.
Υπάρχουν συγκεκριμένα πινέλα για βερνίκι, με στρογγυλεμένες άκρες η τρίχα για να μην αφήνει γραμμές και βεβαίως δεν μαδάνε.
Σπάτουλα μόνο σε οριζόντια και απόλυτα επίπεδη επιφάνεια.
Δεν πειράζει που άσπρισε απ´ το (απαλό) τρίψιμο, το επόμενο χέρι τα καλύπτει όλα.

Εάν μου δωθεί ευκαιρια κάποια στιγμή θα δείτε πως γίνεται με αυτό το ρολλακι που λέω.
Άγγελε με νερού δεν τα κάνεις..;

Εάν μου δωθεί ευκαιρια κάποια στιγμή θα δείτε πως γίνεται με αυτό το ρολλακι που λέω.
Άγγελε με νερού δεν τα κάνεις..;

Δεν έτυχε να το δω ποτέ, το σίγουρο όμως είναι οτι δεν θα μαδάει...

Οχι, δεν ειναι νερου, ισως για αυτο. Ειναι "yatch varnish, 1 συστατικου, πολυουρεθανικο" και λεει αραιωση 5-10% με διαλυτικο.
Ειναι πολυ παχυ, γενικα.
Με καλο πινελο αφηνει μονο πολυ ψιλες "ακιδουλες", με σπατουλα...θα σας πω αργοτερα σημερα :)

Δεν μπορω να καταλαβω γιατι δεν σου στρωνει το βερνικι. Και εγω αυτην την μαρκα χρησιμοποιω χρονια χωρις κανενα προβλημα και χωρις κανενα διαλυτικο.
Ισως το πινελο να κανει την διαφορα, ισως η επιφανεια, ισως χιλιοι δυο λογοι που αν δεν εισαι απο πανω εκεινη τη στιγμη που βαφεται το ξυλο δεν μπορεις να καταλαβεις τι γινεται.

Πινελο χρησιμοποιω συνθετικο αυτου του τυπου https://www.amazon.co.uk/Harris-131...h+for+varnish&qid=1560586169&s=gateway&sr=8-4

Μετα το στεγνωμα δεν ηταν τοσο ασχημα οσο φοβομουν. Ειδικα με καλυτερο πινελο εγινε αρκετα καλο. Οπωσδηποτε, μετα ηθελε λιγο απαλα με το 1000αρι γυαλοχαρτο για να ειναι απαλο, οσο το ηθελα. Ισως ειμαι κι εγω υπερβολικος στο ποσο το θελω.
Νομιζω, παντως, οτι με τη σπατουλα γινεται καλυτερο, αν και με πιο λεπτη στρωση.
Οπωσδηποτε ειναι και θεμα ποιοτητας πινελου.

Last edited by a moderator:
Η εμπειρια που αποκτα κανεις με τους πειραματισμους και τα λαθη ειναι πραγματικα ανεκτιμητη.
Δεν θυμαμαι ποσα βερνικοβαψιματα εκανα στην αρχη μεχρι να αρχισω να καταλαβαινω τι εκανα λαθος και τι σωστα. Τrial and error στην κυριολεξια!

Δεν υπηρχε και ιντερνετ τοτε για να παρεις και καμμια αλλη αποψη :))

Αυτο ειναι το μονο σιγουρο.
Ουσιαστικα, αυτο το "learning tower" ειναι το πρωτο πραγμα που φτιαχνω...ever.
Ολο ενα πειραμα ειναι. Εχω ηδη κανει αρκετα λαθη, αλλα εχω μαθει και πραγματα.
Btw, τωρα που το κοιταξα στεγνο, οντως φαινεται να ειναι πιο καλα στρωμενο το βερνικι με τη σπατουλα, απο οτι με το (καλο) πινελο. Δεν ξερω, μονο, αν παραειναι λεπτο το στρωμα, αρα θα θελει και 3ο μετα το 2ο.

Εχω ενα κοντρα πλακε, που ισως το παραπηρα λεπτο (10mm).
Πανω σε αυτο θα πρεπει να καρφωθουν/κολλησουν σανιδες και πηχακια "σουηδικο", με δυο διαφορετικους τροπους:
1. Οι σανιδες "καθετα", δηλαδη το μικροτερο σοκορο, πανω στο κοντρα πλακε. Εκει, προφανως, το βιδωμα θα γινει απεξω, δηλαδη πρωτα στο κ.πλ. Το προβλημα μου ειναι οτι θα ηθελα οι βιδες να ειναι χωνευτες, να μην εξεχουν απο την επιφανεια του κ.πλ. Αλλα, τοσο λεπτο που ειναι, αν το τρυπησω κιολας για να μπει το κεφαλι της βιδας...δεν μενει και τιποτε.

2. Τα πηχακια (περιπου 2χ2χ30cm) θα μπουν "παραλληλα" στο κοντρα πλακε. Εκει θα βιδωσω απο τα πηχακια προς το κ.πλ. Χρειαζομαι βιδες 3cm (2 τα πηχακια + 1 το κ.πλ.), για να βγουν ακριβως, χωρις να εξεχουν απο την αλλη πλευρα. Επειδη, ομως, θελω και εκει να ειναι χωνευτες οι βιδες, σκεφτομαι να βαλω 2,5αρες βιδες, για να μην ειμαι στο οριο και "σκασει" το κ.πλ.
Το ερωτημα ειναι, αρκουν 5mm για να κρατανε τα πηχακια; Ο ρολος τους θα ειναι να στηριζεται πανω, απο τις δυο μεριες, πλακα κοντρα πλακε, που πρεπει να αντεχει τουλαχιστον 15-20kg συνολικα, καλυτερα παραπανω.
Θα βαλω και κολλα, βεβαια...
Ευχαριστω.

Μια φωτογραφια, οπου φαινεται αυτο που προσπαθω να αντιγραψω. Στο δικο μου, τα πλαϊνα ειναι κοντρα πλακε.
Στη φωτο φαινεται πως πανε και οι σανιδες που λεω και τα πηχακια.
8a18ef5e77a2c9e61ddddc8d90924dec.jpg

Στάλθηκε από το SM-G930F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk