Μάστορες τα φώτα σας!!

Ρώτησα εδώ (post #4442) και εδώ (post #12972), για ένα επιστόμιο κλειδαριάς παλιάς ντουλάπας υπνοδωματίου και, επειδή δεν πήρα απάντηση, ρωτάω και εδώ, μετά από σχετική υπόδειξη, ελπίζοντας σε μια ουσιαστική απάντηση/βοήθεια.

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

χρειάζομαι μια γνώμη- βοήθεια :
στο σπίτι που μένω έχουμε άσπρα αλουμίνια στα οποία μετά από 3 χρόνια καπνίσματος το αλουμίνιο έχει ποτίσει με νικοτίνη και δεν βγαίνει, υπάρχει κάποιος τρόπος να ξαναγίνουν ασπρα και να φύγει αυτή η κιτρινίλα?

Jif (ζιφ) σε νοτισμενο πανακι και τριψιμο σε μια γωνια για δοκιμη. Θεωρω οτι θα κανεις δουλεια γιατι το εχω δοκιμασει για κιτρινιλα απο πισα τσιγαρου. Ειναι πολυ πιο ηπιο απο τα διαφορα διαλυτικα και αν παρεις το κιτρινο μυριζει και λεμονι.

__________________________________________________________________________________________________________

Τωρα ειδα οτι στο προτειναν και αλλα παιδια. Βαλε στο δακτυλο σου λιγο JIF (το παλιο κλασικο που ειναι κρεμα) και αλοιψε (τριψε) μια μικρη περιοχη. Αστο λιγη ωρα και μετα με ενα ελαφρα νοτισμενο πανι τριψε. Αν δεν κανει δουλεια το JIF τοτε εχει ποτισει η βαφη και δεν ειναι επιφανειακο.

Last edited:
Καλά, είσαι φοβερός ...
Οι διαστάσεις του επιστομίου είναι Π10mmΧΥ18mm (δεν μπορώ να μετρήσω το βάθος), είναι μάλλον μπρούτζινο και χωνεύει στην πόρτα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Jif (ζιφ) σε νοτισμενο πανακι και τριψιμο σε μια γωνια για δοκιμη. Θεωρω οτι θα κανεις δουλεια γιατι το εχω δοκιμασει για κιτρινιλα απο πισα τσιγαρου. Ειναι πολυ πιο ηπιο απο τα διαφορα διαλυτικα και αν παρεις το κιτρινο μυριζει και λεμονι.

__________________________________________________________________________________________________________

Τωρα ειδα οτι στο προτειναν και αλλα παιδια. Βαλε στο δακτυλο σου λιγο JIF (το παλιο κλασικο που ειναι κρεμα) και αλοιψε (τριψε) μια μικρη περιοχη. Αστο λιγη ωρα και μετα με ενα ελαφρα νοτισμενο πανι τριψε. Αν δεν κανει δουλεια το JIF τοτε εχει ποτισει η βαφη και δεν ειναι επιφανειακο.
και εάν είναι έτσι, που σε μένα είναι έτσι, τι κάνουμε?

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Έγινε Μάκη! Τρίτη λογικά θα είμαι εκεί!

Πήγα σε κατάστημα για ένα στυλιάρι για το σκερπάνι (τελικά την πάτησα γιατί είναι λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου από το εργαλείο) και, βλέποντας την ποικιλία των υλικών στα ράφια, ρώτησα για τα επιστόμια .... και είχε αυτά που έψαχνα (!!!). Πήρα 10 (!!!) για να έχω ....

Σε ευχαριστώ, και πάλι, για την ευγενική σου διάθεση να εξυπηρετήσεις ΚΑΙ εμένα.
να είσαι πάντα καλά και να ... προσφέρεις ...

ΥΓ
Το στυλιάρι είναι 3-4 χλστ περίπου πιο φαρδύ (περίπου 29 χλστ) από την (στενή) τρύπα του σκερπανιού (περίπου 25 χλστ) και, ενώ του είπα ότι με το μάτι το βρίσκω μεγάλο, όσοι μάστορες βρισκόντουσαν στο μαγαζί είπαν ότι η διάμετρος στα σκερπάνια είναι ίδια (!!!).
Νομίζεις ότι στο Μοναστηράκι θα βρω αυτό που χρειάζομαι;

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Πήγα σε κατάστημα για ένα στυλιάρι για το σκερπάνι (τελικά την πάτησα γιατί είναι λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου από το εργαλείο) και, βλέποντας την ποικιλία των υλικών στα ράφια, ρώτησα για τα επιστόμια .... και είχε αυτά που έψαχνα (!!!). Πήρα 10 (!!!) για να έχω ....

Σε ευχαριστώ, και πάλι, για την ευγενική σου διάθεση να εξυπηρετήσεις ΚΑΙ εμένα.
να είσαι πάντα καλά και να ... προσφέρεις ...

ΥΓ
Το στυλιάρι είναι 3-4 χλστ περίπου πιο φαρδύ (περίπου 29 χλστ) από την (στενή) τρύπα του σκερπανιού (περίπου 25 χλστ) και, ενώ του είπα ότι με το μάτι το βρίσκω μεγάλο, όσοι μάστορες βρισκόντουσαν στο μαγαζί είπαν ότι η διάμετρος στα σκερπάνια είναι ίδια (!!!).
Νομίζεις ότι στο Μοναστηράκι θα βρω αυτό που χρειάζομαι;
Μήπως έχει διαφορετική διαμετρο η μια άκρη από την άλλη (θα έπρεπε) και αν το βάλεις ανάποδα και το σπρωξεις μέχρι τη μεγάλη διάμετρο, κανεις δουλειά; Η δεν έχω καταλάβει τίποτα;

Sent from my C6833 using Tapatalk

Και βέβαια έχει διαφορετική διάμετρο στην άλλη άκρη, αλλά αναφέρθηκα στη στενή διάμετρο (και το τόνισα) γιατί, αν δεν περνάει το στυλιάρι από αυτή, δεν σε ενδιαφέρει η άλλη άκρη που είναι φαρδύτερη.

δεν είναι πολύ μεγάλη η διαφορά, φάε την διαφορά με τρίψιμο και θα είναι μία χαρά πιστεύω.

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Μα, είναι δυνατόν να φάω αυτά τα χλστ με τρίψιμο, σε όλο το μήκος του στυλιαριού;
Θέλει τόρνο αυτή η δουλειά.

Μάκη γιατί σε όλο το μήκος του φίλε μου?
Μόνο εκεί που θα μπει η τσάπα κάντο. ;-)

κοίτα πόσο ύψος έχει αυτό που θα μπει στο στυλιάρι και φάει αυτό το μήκος και μισό εκατοστό παραπάνω, βάλτου και μία σφήνα από πάνω και είσαι οκ νομίζω.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Μάκη γιατί σε όλο το μήκος του φίλε μου?
Μόνο εκεί που θα μπει η τσάπα κάντο. ;-)

Νίκο, το στυλιάρι (Bellota, ισπανικό !!!) έχει σταθερή διάμετρο 29 χλστ περίπου στο μεγαλύτερο μήκος του (31 εκ.) του και καταλήγει σε κωνικά μεγαλύτερη διάμετρο (35 χλστ) που θα σφηνώσει το σκερπάνι.
Αυτό έχει στενή διάμετρο 25 χλστ περίπου και τη φαρδιά 31 χλστ. (αυτό ίσως οφείλεται στο ότι το σκερπάνι είναι αρκετά παλιό, ίσως και πάνω από 50 ετών).

Επομένως, πρέπει να φαγωθούν 4 χλστ περίπου στο μήκος των 31 εκ. περίπου, για να περάσει το στυλιάρι από τη στενή διάμετρο του σκεπαρνιού και να φτάσει στο κωνικό τμήμα που θα σφηνώσει. Και αυτά τα 4 χλστ δεν νομίζω ότι μπορώ να τα φάω με γυαλόχαρτο ή κάτι άλλο σχετικό, εκτός αν υπάρχουν άλλες ιδέες.
Θέλει τόρνο και δεν έχω, Νεκτάριε.

Μη γινει κανα λαθος στο μετρημα..:))

diy011.jpg