Μάστορες τα φώτα σας!!

Παλιότερα μοντέλα ήταν πολύ πιο εύκολα στην αλλαγή αυτή, είχα κάνει και εγώ αρκετά. Πλέον όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα και θέλει αρκετό ψάξιμο για το συγκεκριμένο μοντέλο κάθε φορά. Ακόμη και τα μαγαζιά επισκευών βλέπω να δυσκολεύονται πλέον. Αυτή τη στιγμή περιμένω αλλαγή οθόνης σε ένα Xiaomi που ο τεχνικός τα έχει βρει σκούρα....

Αυτό είναι αλήθεια.
Γενικά οι επισκευές όσο πάνε και δυσκολεύουν, ακόμα και για ειδικευμένα καταστήματα.
Αυτή είναι η φιλοσοφία τηε εποχής μας άλλωστε, μην το φτιάχνεις - άλλαξέ το. Από κινητά μέχρι... γάμους.

Ενα xiaomi του 18 παντως το αλλαξε οθονη ο γιος μου με 12 ευρω.
Οδηγιες βρηκε στο youtube.
Η πλακα ειναι οτι την κολλησε με απλη σιλικονη και δεν
εχει παθει τιποτα εδω και ενα χρονο παρ' ολο που η εγγονη μου
το πεταει στους τοιχους.

Είμαι στη φάση μελέτης για μια κατασκευή στην ίδια φιλοσοφία με αυτή της φωτογραφίας σε μεγαλύτερη έκδοση. Έχω προμηθευτεί ρουλεμάν και άξονα καλιμπρέ 12mm, και έχω την εξής απορία: αν αντί για τρυπάνι απευθείας πάνω στον άξονα (όπως στην φωτογραφία) βάλω ιμάντα και τροχαλίες που θα γυρίζουν πάλι με τρυπάνι (αλλά όχι επευθείας στον άξονα) τι υποτίθεται ότι κερδίζουμε; μειώνονται οι κραδασμοί;
Επίσης, υπάρχει καμιά πρόταση για συγκεκριμένη τροχαλία/ιμάντα για 12mm άξονα; -σε μια αναζήτηση που έκανα υπάρχουν άπειρα είδη/μεγέθη και χάθηκα. Μιλάμε για φτηνό/πειραματικό πρότζεκτ και όχι τίποτα εξειδικευμένα βιομηχανικά εξαρτήματα.

JSK.jpg

Αν βάλεις τροχαλία με ιμάντα θα είναι καλύτερα γιατί γλυτώνεις τυχόν λάθος στην τοποθέτηση και στήριξη του τρυπανιού.
Χωρίς ιμάντα θα πρέπει να το στηρίξεις και να το κεντράρεις τέλεια.
Τους πολλούς κραδασμούς όμως δεν τους γλυτώνεις γιατί, πολύ απλά, δεν θα προέρχονται απο κει.

• Like
Reactions: newbie
Χωρίς ιμάντα θα πρέπει να το στηρίξεις και να το κεντράρεις τέλεια.
Δεν κεντράρει τέλεια με το τσωκ; (όσο "τέλειο" είναι το τσωκ δηλαδή). Χωρίς να το έχω δοκιμάσει, στο μυαλό μου το είχα ότι περνάς το τσωκ στον άξονα, σφίγγεις και μετά στηρίζεις το τρυπάνι πρόχειρα, απλά να μην κρέμεται και να μην περιστρέφεται.

Το (καλό) τσόκ κεντράρει αλλά δεν αρκεί αυτό, θα πρέπει να στερεώσεις σωστά και το τρυπάνι.
Όχι πρόχειρα, θα πρέπει με κάποιο τρόπο να δένει και να ακινητοποιείται.

• Like
Reactions: dk31
Πάντως Δημήτρη, όπως θα θυμάσαι ίσως στην κατασκευή του κυλινδρικού τριβείου, είναι σχετικά απλό να στηρίξεις σωστά και σταθερά το τρυπάνι. Πιστεύω πως - ειδικά εσύ που το έχεις με τις μετρήσεις - δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα.

Εγώ είχα στηρίξει πρόχειρα (με σφιγκτήρες) τη βάση πάνω στην οποία στερεώθηκε το δράπανο, το έβαλα να δουλεύει και να γυρίζει τον άξονα, και άρχισα να κουνάω ελαφρώς τη βάση μέχρι να βεβαιωθώ πως είναι κεντραρισμένο και με τους λιγότερους κραδασμούς και μετά, στερέωσα οριστικά τη βάση σε εκείνο το σημείο.

Βέβαια και εγώ, παρόλα τα σινεμπλόκ που χρησιμοποίησα, τους κραδασμούς δεν τους απέφυγα.

Για προτείνετε κανέναν τρόπο για στερέωση στον τοίχο για το έπιπλο της φωτογραφίας, αν γίνεται και χωρίς να φαίνεται κάτι. Βιβλία θα μπουν. Σκέφτομαι να βάλω γωνίες βαρέως τύπου σε σημεία που θα έχει ούτως ή άλλως βιβλία, οπότε να μην με νοιάζει το αισθητικό..

Attachments

• Screenshot_20230420-202755163 (1).jpg
    Screenshot_20230420-202755163 (1).jpg
    790 KB · Views: 32
Πάντως Δημήτρη, όπως θα θυμάσαι ίσως στην κατασκευή του κυλινδρικού τριβείου, είναι σχετικά απλό να στηρίξεις σωστά και σταθερά το τρυπάνι. Πιστεύω πως - ειδικά εσύ που το έχεις με τις μετρήσεις - δεν θα αντιμετωπίσεις κανένα πρόβλημα.

Εγώ είχα στηρίξει πρόχειρα (με σφιγκτήρες) τη βάση πάνω στην οποία στερεώθηκε το δράπανο, το έβαλα να δουλεύει και να γυρίζει τον άξονα, και άρχισα να κουνάω ελαφρώς τη βάση μέχρι να βεβαιωθώ πως είναι κεντραρισμένο και με τους λιγότερους κραδασμούς και μετά, στερέωσα οριστικά τη βάση σε εκείνο το σημείο.

Βέβαια και εγώ, παρόλα τα σινεμπλόκ που χρησιμοποίησα, τους κραδασμούς δεν τους απέφυγα.
Νίκο, την κατασκευή σου είχα υπόψη καθώς και την κουβέντα που είχε γίνει τότε για ιμάντες/τροχαλίες (κάποιοι στο είχαν προτείνει). Πιο πολύ για τον πειραματισμό ψάχνομαι για τροχαλίες. Αν αν δεν κάτσει θα το κάνω όπως λες - δεν θα είναι και καμιά κατασκευή με σοβαρές απαιτήσεις.
Για προτείνετε κανέναν τρόπο για στερέωση στον τοίχο για το έπιπλο της φωτογραφίας, αν γίνεται και χωρίς να φαίνεται κάτι. Βιβλία θα μπουν. Σκέφτομαι να βάλω γωνίες βαρέως τύπου σε σημεία που θα έχει ούτως ή άλλως βιβλία, οπότε να μην με νοιάζει το αισθητικό..
Αντώνη, για να μην φαίνονται στηρίγματα ψάξε για τέτοια. Θέλεις 6 (ένα σε κάθε κάθετο) και θα είναι λίγο μανίκι να ευθυγραμμίσεις τις τρύπες στον τοίχο, αλλά γίνεται. Αν το ξύλο ήταν πιο χοντρό μπορούσες να έβαζες και κρυφά στηρίγματα πχ -και πάλι μανίκι να ευθυγραμμίσεις τόσες τρύπες.
Άλλη λύση θα ήταν να κολλήσεις κάποια πλάτη στο έπιπλο και να βάλεις εκεί τα στηρίγματα.
Προσωπική άποψη: οι κλασσικές μεταλλικές γωνίες θα δείχνουν άσχημα για ράφι σαλονιού.

Είμαι στη φάση μελέτης για μια κατασκευή στην ίδια φιλοσοφία με αυτή της φωτογραφίας σε μεγαλύτερη έκδοση. Έχω προμηθευτεί ρουλεμάν και άξονα καλιμπρέ 12mm, και έχω την εξής απορία: αν αντί για τρυπάνι απευθείας πάνω στον άξονα (όπως στην φωτογραφία) βάλω ιμάντα και τροχαλίες που θα γυρίζουν πάλι με τρυπάνι (αλλά όχι επευθείας στον άξονα) τι υποτίθεται ότι κερδίζουμε; μειώνονται οι κραδασμοί;
Επίσης, υπάρχει καμιά πρόταση για συγκεκριμένη τροχαλία/ιμάντα για 12mm άξονα; -σε μια αναζήτηση που έκανα υπάρχουν άπειρα είδη/μεγέθη και χάθηκα. Μιλάμε για φτηνό/πειραματικό πρότζεκτ και όχι τίποτα εξειδικευμένα βιομηχανικά εξαρτήματα.

View attachment 214255
Δημητρη, και με ιμαντα να το κανεις παλι θα θελει πολυ καλη στηριξη το δραπανο ... και σωστη γωνια και εντατηρα ... να φτιαξεις ραουλα κλπ
Εκτος και εαν το κανεις με "κορδονι" χωρις εντατηρα αλλά μπορει να πατιναρει.
Εγω λεω να βαλεις το δραπανο απευθειας

• Like
Reactions: dk31
Νομιζω οτι ο πιο ασφαλης τροπος για το βαρος που θα σηκωνει το συνθετο ειναι να βαλεις γωνιες. Νομιζω οτι 4 γωνιες ειναι αρκετες.

Για τσεκαρε το βαρος που θα σηκωνουν για να δεις αν χρειαζεται να πας σε βαρεως τυπου. Εδω ενα περιπου με την αντοχη των απλων γωνιων στηριξης.

Δημητρη, και με ιμαντα να το κανεις παλι θα θελει πολυ καλη στηριξη το δραπανο ... και σωστη γωνια και εντατηρα ... να φτιαξεις ραουλα κλπ
Εκτος και εαν το κανεις με "κορδονι" χωρις εντατηρα αλλά μπορει να πατιναρει.
Εγω λεω να βαλεις το δραπανο απευθειας
Οκ, το βάζω απευθείας και θα βρεθούν άλλα πρότζεκτ για δοκιμές με τροχαλίες.
Για αναφορά μόνο, βάζω άλλη μια φωτο του γκουρού που δείχνει την διάταξη με τροχαλίες σε μία άλλη κατασκευή. Σχετικά απλό μου φαίνεται, όπως δηλαδή λειτουργούν και τα κολωνάτα δράπανα. Μοτέρ σε μια βάση με μεντεσέδες και όσο σπρώχνεις την βάση τόσο τεντώνει ο ιμάντας.

jsk.jpg

• Like
Reactions: newbie
Εγώ θα έβαζα τέτοιες μασίφ γωνίες.

Ο ιμάντας νομίζω τεντώνει απ’το βάρος του μοτέρ.
Στο συγκεκριμένο της φωτογραφίας μάλλον έτσι είναι. Για πιο ελαφριά μοτέρ ή αν είχε βάλει τρυπάνι, θα μπορούσε μια βίδα να σπρώχνει την βάση μέχρι να τεντώσει ο ιμάντας. Δηλαδή η ίδια απλή διάταξη που έχουν τα κολωνάτα δράπανα.

Δημητρη ολα γινονται, το θεμα ειναι να τα κανεις απλα. Στην προκειμενη κατασκευη, δεν εχει νοημα να μπλεξεις με ιμαντες.

Στην αλλη κατασκευη του JSK ( με το μοτερ), ναι τεντωνει με το βαρος του μοτερ, αλλά το συστημα εχει πολυ ογκο χωρις λογο. Εχω φτιαξει την ιδια κατασκευη με μεγαλο δισκο, με ιμαντα και μοτερ πλυντηριου, αλλά εχω βαλει το μοτερ κατω απο τον αξονα με τα ρουλεμαν, και παρ' ολα αυτα ειναι ογκωδες και βαρυ!

• Like
Reactions: dk31 and nikfor