Μάστορες τα φώτα σας!!

Μας τα έφαγε ο Καυκάς τσάμπα… :D

Γιατί έχω την εντύπωση οτι μιλάτε με γρίφους;
Δεν καταλαβαίνω τίποτε.
Τι ρώτησες τους ηλεκτρολόγους και τι σου είπανε;

Έδειχνε σφάλμα σε ουδέτερο και φάση. Μου είπαν να το γυρίσω ανάποδα και αν συχεχίζει να δείχνει σφάλμα, τότε έχω πρόβλημα. Το θεώρησαν αστείο σαν προβλημα, λόγω εναλλασσόμενου. Εκεί που επέμειναν να δείξω προσοχή ήταν στην γείωση, τόσο σαν error όσο και στο πόσα V δείχνει.

Η γείωση με την φάση του δικτύου πρέπει να δείχνει την τάση που έχει το δίκτυο.
Η γείωση με τον ουδέτερο πρέπει να δείχνει 0
Αν δείχνει μέχρι 40βολτ , οι ηλεκτρολόγοι δεν το θεωρούν πρόβλημα (ενώ είναι)......

Η γείωση με την φάση του δικτύου πρέπει να δείχνει την τάση που έχει το δίκτυο.
Η γείωση με τον ουδέτερο πρέπει να δείχνει 0
Αν δείχνει μέχρι 40βολτ , οι ηλεκτρολόγοι δεν το θεωρούν πρόβλημα (ενώ είναι)......

Γείωση με ουδέτερο μου είχαν πει από 0 έως 2V και τόσα μετράω. Πολλά δεν είναι τα 40;

το Live earth reverse κάνει μπαμ αν το συνδέσεις. δηλαδή κανονικά δεν πρέπει ποτέ να το δεις.

το live neutral reverse στις europlug που έχουμε μπορεί να συμβεί αν βάλεις το tester ανάποδα ή αν ο ηλεκτρολόγος δεν έχει τηρήσει τη σύμβαση που λέει η φάση δεξιά. Στην Αγγλία πχ που οι πρίζες τους έχουν πολικότητα, αυτό δε γίνεται. ο λόγος που υπάρχει σύμβαση για τη θέση της φάσης είναι ότι πρέπει να ασφαλίζεται ο αγωγός της φάσης και όχι του ουδέτερου (ώστε αν καεί η ασφάλεια να διακοπεί η παροχή ρεύματος μέχρι τη συσκευή). οι αγγλικές πρίζες έχουν υποχρεωτικά ασφάλεια τήξεως μέσα στην πρίζα της κάθε συσκευής και αν τη βάλεις ανάποδα ασφαλίζεις το λάθος αγωγό. στην ελλάδα που δεν το κάνουμε αυτό δεν έχουν πολικότητα οι πρίζες γιατί υποτίθεται έχουμε την αυτόματη ασφάλεια του πίνακα (όμως το αγγλικό σύστημα είναι ασφαλέστερο καθώς η ασφάλεια του πίνακα προστατεύει τη γραμμή παροχής μέχρι την πρίζα και η ασφάλεια της συσκευής το καλώδιο της συσκευής και τη συσκευή καθώς είναι συνήθως αρκετά μικρότερη από του πίνακα).

πέρα από τη θεωρία, αν έχεις live neutral reverse και πατήσεις το κουμπάκι για τον έλεγχο του ρελέ (σε όσα tester τον έχουν), τότε το ρελέ δεν πέφτει. πρέπει να γυρίσεις ανάποδα το tester πρώτα.

το Live earth reverse κάνει μπαμ αν το συνδέσεις. δηλαδή κανονικά δεν πρέπει ποτέ να το δεις.

το live neutral reverse στις europlug που έχουμε μπορεί να συμβεί αν βάλεις το tester ανάποδα ή αν ο ηλεκτρολόγος δεν έχει τηρήσει τη σύμβαση που λέει η φάση δεξιά. Στην Αγγλία πχ που οι πρίζες τους έχουν πολικότητα, αυτό δε γίνεται. ο λόγος που υπάρχει σύμβαση για τη θέση της φάσης είναι ότι πρέπει να ασφαλίζεται ο αγωγός της φάσης και όχι του ουδέτερου (ώστε αν καεί η ασφάλεια να διακοπεί η παροχή ρεύματος μέχρι τη συσκευή).
Αυτό αφορά την Αγγλία ή την Ελλάδα;

Αν σου είναι εύκολο, τι εννοείς europlug; Νόμιζα ότι είναι τα διπολικά φις.

Αυτό αφορά την Αγγλία ή την Ελλάδα;

Αν σου είναι εύκολο, τι εννοείς europlug; Νόμιζα ότι είναι τα διπολικά φις.
και για τις 2 χώρες υπάρχει σύμβαση για το που μπαίνει η φάση στην πρίζα. στην αγγλία λόγω πολικότητας εφαρμόζεται, ενώ στην ελλάδα μπορείς και να το βάλεις ανάποδα. σε όλες τις εγκαταστάσεις ασφαλίζεται (στον πίνακα) πάντα η φάση και όχι ο ουδέτερος. επιπλέον στην αγγλία ασφαλίζεται και το καλώδιο της κάθε συσκευής με ασφάλεια μέσα στο βύσμα της συσκευής και εκεί πρέπει οπωσδήποτε να είναι στον αγωγό της φάσης και γιαυτο η πριζα και έχει πολικότητα.

οκ ναι αυστηρα europlug είναι το διπολικο φις, εννοούσα την πρίζα σούκο.

• Like
Reactions: newbie
Καλησπέρα μαστόρια.

Θέλω να βάψω το μπάνιο γιατί με τα χρόνια το ταβάνι έχει πιάσει σε σημεία μούχλα λόγω υδρατμών. Πήγα πήρα 1 κιλό πλαστικό. Τι προεργασία πρέπει να κάνω; Το βάφω κατευθείαν ή πρέπει να κάνω κάτι άλλο πρώτα.

Καλησπέρα μαστόρια.

Θέλω να βάψω το μπάνιο γιατί με τα χρόνια το ταβάνι έχει πιάσει σε σημεία μούχλα λόγω υδρατμών. Πήγα πήρα 1 κιλό πλαστικό. Τι προεργασία πρέπει να κάνω; Το βάφω κατευθείαν ή πρέπει να κάνω κάτι άλλο πρώτα.

Και μετά τη χλωρίνη που λέει ο Costas, και πριν το τελικό χρώμα, πρέπει να περάσεις και ένα αστάρι https://www.vitex.gr/product/vitosin/

Ευκόλως εννοειται, αλλα δεν καταλαβα γιατι το αναφερεις.
για να δείξω ότι αν δεν κλείνει κύκλωμα προς τη γη (μέσω του σώματός σου που δρα ως πυκνωτής), τότε δεν περνάει αυτό το ελάχιστο ρεύμα που χρειάζεται για να ανάψει το λαμπάκι.

Δεν χρειαζεται. Το συστημα του δοκιμαστικου χρησιμοποιει την χωρητικοτητα του σωματος για να περασει (ελαχιστο) ρευμα
και να αναψει η λαμπα νεον.

Η λαμπα αναβει παντα εκτος απο δυο περιπτωσεις:
Πρωτον οταν ειναι χαλασμενο το δοκιμαστικο.
Δευτερον ειναι πολυ πιθανον στο δυνατο φως της ημερας να μην φαινεται καθολου οτι αναβει.

αυτό που λέω διαρροή προς τη γη είναι το ελάχιστο ρεύμα που αναφέρεις.
μέσω της χωρητικοτητας του σωματος περνάει αυτό το ελάχιστο ρεύμα προς τη γη, και πρέπει να είσαι γειωμένος για να γίνει αυτό. γιαυτό και στις οδηγίες του επαγωγικού δοκιμαστικού (που πάλι λειτουργεί με τη χωρητικότητα του σώματος σου) γράφει:
The tester WILL NOT detect voltage it
• The wire is shielded.
• The operator is not grounded or is otheiwise isolated from an effective earth ground

τώρα το αν γίνεται να μην είσαι γειωμένος φορώντας λαστιχένια παπούτσια, ναι μάλλον είναι αρκετά δύσκολο: Όμως όπως αναφέρει και κατασκευαστής, παίζει ρόλο που πατάς:
Correct operation depends upon the capacitance between the detector's barrel and ground (normally through your hand and body). If this path is broken for any reason, the detector probably won't work. For example, if you're standing on a wooden ladder, the capacitance between your body and ground will be much less than if you were standing on a concrete floor.

στην πράξη συμφωνώ πως το πιο πιθανό όντως είναι να μη φαίνεται το λαμπάκι. από τη στιγμή όμως που μιλούσαμε για ταράτσα και αν γίνει λάθος είναι πολύ επικίνδυνο, είναι καλύτερη η χρήση πολύμετρου αντί για δοκιμαστικό.

Καλησπέρα μαστόρια.

Λευκο ξυδι και λεμόνι. Το εχω κανει και μου φανηκε απειρως ποιο ευκολο απο την χλωρινη

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

στο τελος στα σχολια λεει και την αναλογια
" Σε μισό κιλό ξύδι 3-4 λεμόνια ανάλογα το μέγεθος"

• Like
Reactions: broxopios
Καλησπέρα μαστόρια.

Παρε αυτό για την μούχλα https://www.skroutz.gr/s/22414716/Klinex-Katharistiko-Spray-Kata-tis-Mouchlas-500ml.html
Το αφηνεις 5 λεπτα και δεν θελει ουτε τριψιμο ούτε τίποτα.

• Like
Reactions: broxopios
Καλησπέρα μαστόρια.

Θα σου προτεινα να αφαιρέσεις την μούχλα με χλωρίνη πρώτα
Αυτό που είπε συνωματος..
Η χλωρίνη "σκοτωνει" τα μικρόβια που έχουν δημιουργηθει ,κατε επέκταση μύκητας (μουχλα) ,στο ταβάνι.. εάν δεν βάλεις θα σου ξερνάει στο χρώμα...
Αφού καθαρίσεις καλά κανονικά θέλει και ασταρι να μονώσει τα υπόλοιπα τα και ύστερα να περάσεις πλαστικό..

Θα ήθελε όμως να κάνω 2 ερωτήσεις. .
Το ταβάνι είναι χαμηλωταβανο...;
Παράθυρο έχει αρκετό για εξαερισμό.. ;
Παίζει τεράστιο ρόλο στο εάν θα ξαναδημιουργηθει πάλι..

Είχα μεγάλο πρόβλημα με μούχλα στο δώμα.Είχα δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα.Από γιατροσόφια με ξύδια και χλωρίνες,μέχρι ότι χημικό κυκλοφορεί-μεταξύ αυτών και το Klinex που προτείνει ο φίλος παραπάνω-αλλά ενώ η μούχλα είτε καθάριζε λίγο,είτε πολύ,σε 1 το πολύ χρόνο,ξανά τα ίδια.
Αυτό που με έσωσε και εδώ και 5 χρόνια δεν ξαναείδα μούχλα ήταν το παρακάτω στο κόκκινο μπουκάλι:
https://www.skroutz.gr/s/22364142/Bison-Katharistiko-Spray-Kata-tis-Mouchlas-500ml-20685.html

• Like
Reactions: broxopios and tonal
Από γιατροσόφια με ξύδια και χλωρίνες,μέχρι
Δεν ηξερα οτι υπαρχουν εξειδικευμενα προιοντα οπως αυτο που αναφερεις εσυ και ο Sotiris παραπανω
Χωρις καμια διαθεση αντιπαραθεσης, εξυπνακιστικης λογικης ή οτιδηποτε αλλο, αλλα μονο απο καθαρη περιεργεια θελω να σε ρωτησω αν δοκιμασες το ξυδι με το λεμονι οπως λεει στο βιντεο.
Ρωταω τον τροπο επειδη εγω το εκανα με αυτες τισ αναλογιες.
το αφηνα λιγα λεπτα να μουλιασει και με ενα καλο σκουπισμα με ενα καθαρο πανι η μαυριλα (μυκητας) εξαφανιζοταν, χωρις να τριβω ατελειωτα.
Εχει περασει μονο ενας χρονος, οποτε το για παντα θα το δω οταν ερθει

Γείωση με ουδέτερο μου είχαν πει από 0 έως 2V και τόσα μετράω. Πολλά δεν είναι τα 40;
φυσικά είναι πολλά.. αλλά οι περισσότεροι ηλεκτρολόγοι δεν το θεωρούν πρόβλημα.
πάνω από 40v θα πουν, οκ..κάτι τρέχει

φυσικά αυτό που "τρέχει" είναι οι νέου τύπου σωλήνες της ΕΥΔΑΠ που είναι κακοί αγωγοί.. και οι γειώσεις των παλιών σπιτιών στα υδραυλικά "πάταγαν" για να πάνε στην γη....

• Like
Reactions: newbie
Δεν ηξερα οτι υπαρχουν εξειδικευμενα προιοντα οπως αυτο που αναφερεις εσυ και ο Sotiris παραπανω
Χωρις καμια διαθεση αντιπαραθεσης, εξυπνακιστικης λογικης ή οτιδηποτε αλλο, αλλα μονο απο καθαρη περιεργεια θελω να σε ρωτησω αν δοκιμασες το ξυδι με το λεμονι οπως λεει στο βιντεο.
Ρωταω τον τροπο επειδη εγω το εκανα με αυτες τισ αναλογιες.
το αφηνα λιγα λεπτα να μουλιασει και με ενα καλο σκουπισμα με ενα καθαρο πανι η μαυριλα (μυκητας) εξαφανιζοταν, χωρις να τριβω ατελειωτα.
Εχει περασει μονο ενας χρονος, οποτε το για παντα θα το δω οταν ερθει
το λεμονο-ξυδο δεν εχει επιστημονικη βαση.....

η μουχλα ειναι μυκητας..... και ειναι το χλωριο που εχει την αντιμυκητιακη δραση.

το λεμονο-ξυδο δεν εχει επιστημονικη βαση.....

κοιτα να σου πω
δεν ειμαι επιστημονας
δεν μπορω να σου κανω μια βαθια επιστημονικη αναλυση για τον τροπο δρασης των υλικων και τα, αναμενομενα ή μη, αποτελεσματα
ισως καποιοι να μπορουν, ισως καποιοι να πιστευουν, ισως καποιοι να εχουν την βεβαιοτητα. Ολα αποδεκτα.
Εγω την εμπειρια μου αναφερω.Το ειδα στο βιντεο, το δοκιμασα και δουλεψε οπως το περιεγραψα παραπανω.
αν καποιος ξερει οτι συνεβει κατι αλλο, να μου το πει και εμενα να ξερω.
Απο εκει και μετα κανενας δεν υποχρεωνεται να το αποδεχθει ή να το εφαρμοσει
Αν καποιος θελει, μπορει να πειραματιστει οπως πειραματιστικα και εγω

Last edited: