Μάστορες τα φώτα σας!!

Καλησπέρα στα μαστορια. Θελω τα φώτα σας. Τα αμπερωρια στις μπαταρίες των εργαλείων και γενικότερα, δηλώνουν χωρητικότητα, δηλ. την διάρκεια παροχής ενέργειας ουσιαστικά, σωστά ; Αρα ενα 18βολτο 1,5 Ah διαρκεί λιγότερο απο ενα 10βολτο 4Ah. Ισχύει ; Και τα volt τι ρόλο παίζουν ;

Mια 10βολτη και μια 18βολτη μπαταρια των 1.5Αω εκαστη, διαρκουν θεωρητικα την ιδια ακριβως ωρα πανω στα αντιστοιχα εργαλεια.

Οσο μεγαλητερη ειναι η χωρητικοτητα των μπαταριων (Αω) τοσο μεγαλυτερη και η διαρκεια της μπαταριας.

Τα βολτ δινουν μεγαλυτερη δυναμη, ισχυ. Τα 18βολτα εργαλεια ειναι σαφως ισχυροτερα σε δυναμη και ροπη απο τα 10βολτα.

Σωστά κάνεις την πράξη.
Τα volt συντελουν στην αυξημένη ισχύ του εργαλείου.

Ευχαριστώ Κυριάκο. Αλλά εχω ακόμα απορία για τα volt. Τι εννοείς συντελουν στην αυξημένη ισχύ του εργαλείου, πρακτικά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Mια 10βολτη και μια 18βολτη μπαταρια των 1.5Αω εκαστη, διαρκουν θεωρητικα την ιδια ακριβως ωρα πανω στα αντιστοιχα εργαλεια.

Οσο μεγαλητερη ειναι η χωρητικοτητα των μπαταριων (Αω) τοσο μεγαλυτερη και η διαρκεια της μπαταριας.

Τα βολτ δινουν μεγαλυτερη δυναμη, ισχυ. Τα 18βολτα εργαλεια ειναι σαφως ισχυροτερα σε δυναμη και ροπη απο τα 10βολτα.

Ισχύει όντως αυτο Χιώτη ; Ενα 18βολτο δράπανοκατσαβιδο παρέχει μεγαλύτερη ροπή απο ενα 10βολτο ; Χρήστος

Θεωρητικά ναι γιατί πρακτικά ισχύουν άλλα.

Τα 10βολτα μπλε είναι πιο ισχυρά από 14.4 V Parkside.
Είναι και η απόδοση του μοτέρ που παίζει ρόλο.

Τα αμπερωρια(χωρητικοτητα)Ah,είναι η ποσοτητα των αμπερ που μπορει να δωσει η μπαταρια ανα ωρα και εξαρτάται από το ποση ισχυ ζηταει το εργαλειο για να παραξει εργο.

Το εργο που μπορει να παραξει το εργαλειο,εξαρταται από την ταση λειτουργιας του(V) και από την ενταση (Α) που δημιουργείται κατά τη λειτουργια.
Τα (Α) αμπερ εξαρτώνται απ την αντισταση (R) των τυλιγματων.
Αρα ότι αλλαξεις σε V,A, αλλαζει και η ισχυς(w)

Δεν είναι απαραιτητο τα λιγοτερα βολτ να σημαινουν και λιγοτερη ισχυ,αλλα είναι πιο ευκολο κατασκευαστικα τα περισσοτερα βολτ να βγαλουν μεγαλυτερη ισχυ(μικροτερα τυλίγματα και μαγνήτες)

Το προβλημα είναι οτι κατεβάζοντας την ταση,ανεβαινει η ενταση,με σταθερη αντισταση.

Ότι άλλο μπορω για να βοηθησω,ευχαριστως.

Last edited:
Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Καλησπέρα στα μαστορια. Θελω τα φώτα σας. Τα αμπερωρια στις μπαταρίες των εργαλείων και γενικότερα, δηλώνουν χωρητικότητα, δηλ. την διάρκεια παροχής ενέργειας ουσιαστικά, σωστά ; Αρα ενα 18βολτο 1,5 Ah διαρκεί λιγότερο απο ενα 10βολτο 4Ah. Ισχύει ; Και τα volt τι ρόλο παίζουν ;

Η θεωρητική διάρκεια λειτουργίας είναι αντιστρόφως ανάλογη της έντασης δηλαδή πόσα Αμπέρ τραβάει το μοτέρ κατά την λειτουργία.
Εάν τραβάει 1,5Α ο χρόνος λειτουργίας είναι 1.5Αh/1.5A=1h=60λεπτά εάν είναι 3Α τότε είναι 1.5Αh/3A=0,5h=30λεπτά.
Στην πράξη όσο αυξάνει η ένταση ο χρόνος είναι μικρότερος από τον θεωρητικό.

Γιάννη, Παναγιώτης, Νίκο, Κυριάκο και Χιώτη σας ευχαριστώ πολύ. Πολύ επεξηγηματικές απαντήσεις. Περισσότερο ηθελα να καταλάβω το πρακτικό κομμάτι. Τα περισσότερα βολτ δίνουν μεγαλύτερη ισχύ στο εργαλείο. Κόβεις τα χοντρά κομμάτια ευκολότερα με ενα 18αρι δισκοπριονο απο ότι με ενα 12αρι π.χ. Σωστά ; Χρήστος (πρέπει να το βάλω στο προφίλ μου να μη το γράφω συνέχεια).

Η απαντηση ειναι ξεκαθαρα ναι.
Κοβεις χοντρα κομματια ευκολοτερα με ενα 18βολτο απο ενα 10βολτο δισκοπριονο, ας ειναι το 18βολτο parkside και το δεκαβολτο μπλε bosch.

Επειδη υπαρχουν ομως διαφορες στα διαφορα μοτερ καλο ειναι να συγκρινεις ιδιες εταιρειες με ιδια ποιοτητα κατασκευης στα εργαλεια τους. Αν και η διαφορα 10 και 18 βολτ ειναι τεραστια.

Να σου δωσω ενα πρακτικο παραδειγμα. Εχω ενα 10βολτο παλμικο κατσαβιδι μπλε bosch και ενα 18βολτο παλμικο Ryobi (αξιοπιστη μαρκα αλλα οικονομικη οπως τα parkside).
To 18βολτο Ryobi βιδωσε 8μμ ξυλοβιδα περιπου 2+ φορες γρηγοροτερα απο το 10βολτο bosch.

Σε αυτό συμπληρώνω (προς αποφυγή παρανόησης) το εξής: "εφόσον τα εργαλεία αυτά έχουν ακριβώς την ίδια κατανάλωση ρεύματος".

Τα υπόλοιπα αναλύθηκαν πολύ σωστά οπότε δεν έχω να προσθέσω κάτι!

Κοβεις χοντρα κομματια ευκολοτερα με ενα 18βολτο απο ενα 10βολτο δισκοπριονο, ας ειναι το 18βολτο parkside και το δεκαβολτο μπλε bosch.

Επειδη υπαρχουν ομως διαφορες στα διαφορα μοτερ καλο ειναι να συγκρινεις ιδιες εταιρειες με ιδια ποιοτητα κατασκευης στα εργαλεια τους. Αν και η διαφορα 10 και 18 βολτ ειναι τεραστια.

Να σου δωσω ενα πρακτικο παραδειγμα. Εχω ενα 10βολτο παλμικο κατσαβιδι μπλε bosch και ενα 18βολτο παλμικο Ryobi (αξιοπιστη μαρκα αλλα οικονομικη οπως τα parkside).
To 18βολτο Ryobi βιδωσε 8μμ ξυλοβιδα περιπου 2+ φορες γρηγοροτερα απο το 10βολτο bosch.

Χιώτη you nailed it !
Ακριβώς αυτο έψαχνα να καταλάβω (το υπέθετα αλλά ηθελα να το επιβεβαιώσω και στην πράξη).
Τώρα να 'χα και ενα παλμικό, έστω parkside.☹️
Δεν το πήρα το καλοκαίρι γιατι το διαφημίζανε σαν κρουστικο κι εχω ήδη 2. Δεν είδα ότι έδινε ροπή 180Nm να ψυλλιαστώ.

Το παλμικό park 18V με έχει ξελασπώσει 2-3 φορές όχι για βίδωμα που συζητάμε .... αλλά για ξεβίδωμα σε βίδες κολλημένες από την πολυκαιρία. Τις χτύπησα .... τίποτα τις ζόρισα σε σημείο να αρχίσει να χαλάει η εγκοπή τους ...τίποτα. Έβαλα ένα μπιτ στο παλμικό και ρίχνω μία ριπή πιέζοντας σταθερά στην εγκοπή της βίδας και την έβγαλε λες και ήταν βιδωμένη σε χαλβά.

Με έβαλες σε άσχημο τριπάκι με τα ryobi. Την ειχα για αμερικανική ακριβούτσικη μάρκα. Κάποιος απο το forum έγραφε για την σειρά one+ που εχει σχεδόν πλήρη και δεν θυμάμαι σε ποιο νήμα ή ποιος ήταν. Μήπως ήσουν εσυ ;

Χα χα οταν ακους για πληρεις σειρες δεν θα ρωτας ποιος αλλα κατ ευθειαν τον μιχαλη (χιωτη)!!!

Με έβαλες σε άσχημο τριπάκι με τα ryobi. Την ειχα για αμερικανική ακριβούτσικη μάρκα. Κάποιος απο το forum έγραφε για την σειρά one+ που εχει σχεδόν πλήρη και δεν θυμάμαι σε ποιο νήμα ή ποιος ήταν. Μήπως ήσουν εσυ ;

Ευχαριστώ Βασίλη. Αυτο φαντάστηκα και ψάχνω τώρα να βρω το θέμα. Τουλ. με βοήθησες με το ότι ειναι του Μιχάλη.

Ευχαριστώ Βασίλη. Αυτο φαντάστηκα και ψάχνω τώρα να βρω το θέμα. Τουλ. με βοήθησες με το ότι ειναι του Μιχάλη.

Οτι θες να μαθεις για τα 18βολτα ΟΝΕ+ Ryobi Χρηστο, ρωτα ελευθερα :))

Να σου πω ομως οτι με τα 18βολτα της Ryobi ξεκινησα πριν να βγαλει η parkside την νεα σειρα 18βολτων που δουλευουν με την ιδια μπαταρια.
Η parkside βγαζει πλεον ολα τα βασικα εργαλεια με το ιδιο συστημα μπαταριας. Εαν οι αναγκες σου καλυπτονται απο αυτα, θα σου προτεινα να μην πας αλλου.

Τωρα αν θελεις να εχεις μια τεραστια επιλογη απο εργαλεια (και εργαλεια κηπου), ισχυρα, αξιοπιστα (απο οτι διαβαζω και εχω διαπιστωσει και ο ιδιος) και σχετικα οικονομικα, ναι η Ryobi ειναι μια πολυ καλη λυση.

Οτι θες να μαθεις για τα 18βολτα ΟΝΕ+ Ryobi Χρηστο, ρωτα ελευθερα :))

Να σου πω ομως οτι με τα 18βολτα της Ryobi ξεκινησα πριν να βγαλει η parkside την νεα σειρα 18βολτων που δουλευουν με την ιδια μπαταρια.
Η parkside βγαζει πλεον ολα τα βασικα εργαλεια με το ιδιο συστημα μπαταριας. Εαν οι αναγκες σου καλυπτονται απο αυτα, θα σου προτεινα να μην πας αλλου.

Τωρα αν θελεις να εχεις μια τεραστια επιλογη απο εργαλεια (και εργαλεια κηπου), ισχυρα, αξιοπιστα (απο οτι διαβαζω και εχω διαπιστωσει και ο ιδιος) και σχετικα οικονομικα, ναι η Ryobi ειναι μια πολυ καλη λυση.

Τώρα μόλις χάζευα το εργαστήριο σου στη σοφίτα Μιχάλη. Το ειχα ξαναδεί παλιότερα πριν γραφτώ μέλος και σας γνωρίσω και ειχα πάθει πλάκα.
Τώρα σχετικά με τα parkside, η ερασιτεχνική μου εμπειρία με αυτα με καλύπτει πλήρως. Δεν παύω όμως να κοιτάω και ποιοτικότερες λύσεις.
Απλά είμαι της άποψης ότι τα ακριβά εργαλεία πρέπει να "βγαζουν" τα λεφτά τους. Και δεν μου περισσεύουν.
Οταν λοιπόν ανέφερες την Ryobi ως ποιοτική αλλά προσιτή, μου κίνησες την περιέργεια. Το μελετάω και βλέποντας και κάνοντας.

Χρηστο σκεφτεσαι σωστα. Και μενα πριν λιγα χρονια οταν δεν μου περισσευαν ειχα πεσει με μουτρα στα parkside κατι που ποτε δεν το μετανιωσα. Εκανα τα παντα μεχρι και σπασιμο μπετον με το σκαπτικο τους.

Σημερα που εχω καποια ανεση, παλι θα ειχα παραμεινει στα parkside AN δεν ειχα σοβαρη αρρωστεια και μανια (ο ιατρικος ορος) με τα εργαλεια (την ιδια αρρωστια εχει και ο πατερας μου..)

Μελετησε το θεμα και εδω ειμαστε. https://www.ryobitools.com/power-tools/products/list/family/one-plus

Αυτό είναι που λέμε "αυτοδιάγνωση"
Γεια σου Μιχαλάκη :ernaehrung004:

Ενώ εμείς οι υπόλοιποι νομίζεις οτι είμαστε καλα, ε Νίκο ;
Νυχτιάτικα διάβαζουμε και γράφουμε για εργαλεία.