Καλημέρα σας! Μετά απο το project με το φωτιστικό που σας έδειξα στο ανάλογο θέμα ήρθε η ώρα να φτιάξω το τραπεζάκι για το σαλόνι μου. Η ιδέα προέρχεται από τον Greg Klassen (με μια αναζήτηση στον γούγλη θα δείτε τι φτιάχνει και πόσο τα πουλάει), φυσικά σε πιο απλή μορφή μιας και τέτοιου είδους και μεγέθους ξυλεία λίγο δύσκολο να βρω στην Ελλάδα από ότι κατάλαβα.
Το ξύλο που επιλέχθηκε ήταν η καστανιά κύριως για το χρώμα της. Αγοράστηκαν δύο φέτες 5,5cm σε πάχος. Όπως κόβονται όμως απο το ξυλάδικο δεν είναι επίπεδες οι πλευρές. Η μια πλευρά "σηκωνέται" στις άκρες και η άλλη στη μέση. Άρα πρέπει να βρω τρόπο να τις κάνω όσο μπορώ πιο επίπεδες.
Οι λύσεις που σκέφτηκα είναι δύο: είτε με ρούτερ είτε με ηλεκτρική πλάνη. Δεν έχω τίποτα από τα δύο αλλά έτσι κι αλλιώς είναι στο πρόγραμμα να αγοραστούν αλλά όχι μαζί (λόγω κόστους). Και εξηγώ παρακάτω το πρόβλημα μου.
Α) Η λύση με το ρούτερ περιλαμβάνει την κατασκεύη ενός sled (όπως είδα να το λενε στα ξένα sites) και το "φάγωμα" της κάθε πλευράς με το αντίστοιχο bit σιγά σιγα. Φυσικά μετά ακολουθεί τρίψιμο για να φύγουν τυχόν σημάδια-γραμμές.
Β) Ηλεκτρική πλάνη. Δεν έχω δουλέψει ποτέ τέτοιο εργαλείο και για να πω την αλήθεια άργησα λίγο να καταλάβω πως ακριβώς δουλεύει. Μου εξήγησαν σε κατάστημα ότι με την πλάνη δε θα κάνω δουλειά γιατί πρέπει το πλάτος του ξύλου να είναι ίσο ή μικρότερο από το πλάτος της πλάνης. Λογικό μου ακούγεται αφού η επιφάνεια της κάθε πλευράς έχει διακυμάνσεις.
Αυτό που σκέφτηκα λοιπόν είναι όπως και στο σχήμα της φωτογραφίας να πλανίσω αρχικά κάθετα προς τη μεγάλη πλευρά (πράσινο παραλληλόγραμο) ώστε να έχω μια επίπεδη επιφάνεια να πατάει το πίσω μέρος της πλάνης και ύστερα να πλανίσω προς τη μεγάλη πλευρά (κόκκινα παραλληλόγραμμα).
Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα έχει αποτέλεσμα με την πλάνη ή να πάω από την αρχή σε κατασκευή ενός router sled και να τελειώνει εκεί η ιστορία?
Η αλήθεια ειναι οτι με router sled νομίζω πως θα εξασφαλίσω περισσότερο και οι δυο φέτες να έχουν το ίδιο πάχος στο τέλος.