Δες εδω, εχω φωτογραφισει το δικο μου.
http://avclub.gr/forum/showthread.php/151331-Κατασκευη-μεταλλικου-παγκου-για-ρουτερ-και-δισκοπριονο
Επειδη το εχω ψαξει το θεμα, η μεγαλη διαφορα οποιουδηπτε παγκοπριονου με ενα χειρος ειναι στην στιβαροτητα του σκελετου συγκρατησης. Το μεγαλο προβλημα των δισκοπριονων χειρος ειναι η δυναμη που μπορει να παραλαβει ο σκελετος οταν πιεζεις τη λαβη του δισκοπριονου πανω στο ξυλο.
Στα δισκοπριονα χειρος θα το διαπιστωσεις και μονο σου με μια δοκιμη. Η λαβες δεν ειναι στην ιδια ευθεια με τα στηριγματα του σκελετου εκει που γινεται το ανεβοκατεβασμα του μοτερ με αποτελεσμα η δυναμη που ασκεις για να σπρωξεις το πριονι και να το πατας και κατω να δημιουργει μια μικρη καμψη στο ολο συστημα. Αποτελεσμα ειναι η μικρη στροφη τηε αξονικης του δισκου. η πλευρα που ειναι το μοτερ παει λιγο πανω ενω η αλλη προς τα κατω. Οταν αυτο γινει εντονο ειναι και εντονη η λοξοτητα που παρατηρεις στο σοκορο του ξυλου που κοβεις. Αυτο το φαινομενο επηρρεαζεται απο 3 στοιχεια.
- Ποσο ποιοτικος ειναι ο σκελετος, δηλ επωνυμο δισκοπριονο.
- ποσο κοφτερος ειναι ο δισκος και αρα λιγοτερη δυναμη για να κοψει
- ποσο παχυ ειναι το ξυλο που κοβεις.
Στα δισκοπριονα παγκου αυτο το προβλημα ειναι λυμενο γιατι ακομα και ο χειροτερο σκελετος ειναι αρκετα δυνατος για να αντεξει την πιεση ακομα και στις χειροτερες απο τις τρεις παραπανω περιπτωσεις.
Αυτο επειδη το πριονι ειναι σταθερο και αρα δεν τιθεται θεμα βαρους, οι σκελετοι ειναι κυριως χυτοι με αρκετο παχος.
η διαφορα ενος ποιοτικου δισκοπριονου με ενα φτηνο πλεον εγκειται στον τροπο κινησης και πακτωσης του φραχτη, στα πλαστικα, στο υλικο και φινιρισμα του τραπεζιου,στις ρυθμισεις και γενικοτερα σε οποια αλλη λεπτομερια μπορει να επηρεασει το κοστος.
Συνεπως και κατα την αποψη μου αν φτιαξεις παγκοπριονο με πριονι χειρος πολυ δυσκολα θα επιτυχεις την ποιοτητα κοπης ακομα και παγκοπριονου των 100 ευρω, γιατι πλεον εκτος του αδυναμου σκελετου του δισκοπριονου θα προσθεσεις και ενα ακομα στοιχειο αβεβαιωτητας και μποσικων που ειναι το DIY συστημα ανεβοκατεβασματος. Η καλυτερη λυση για τετοια περιπτωση ειναι να ρυθμιζεις με το ρυθμιστικο του ιδιου του πριονιου.