Μάστορες τα φώτα σας!!

Ερώτηση....

Θέλω να φτιάξω αυτόματο πότισμα.
Έχω ύδρευσης και άδρευσης παροχή αλλά η άδρευσης πάρα πολύ συχνά δεν έχει νερό.

Το πρόβλημα είναι ότι η προγραμματιστής δε μπορεί να γνωρίζει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει νερό.

Πώς μπορώ να εξασφαλίζω ότι θα γίνεται το πότισμα?

Σκέφτηκα να συνδέσω και τις δύο παροχές.
Να βάλω αντεπίστροφα και μειωτές πίεσης με την πίεση του ύδρευσης χαμηλότερα απο το άδρευσης.

κάποια άλλη ιδέα?
Αντεπιστροφή,πρεσοστατη και ηλεκτροβανα σε κάθε παροχη.

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Ελα ρε συ, πνιγηκες σε μια κουταλια νερο. :flipout:
Τωρα θα σου ελεγα καμμια κουβεντα, αλλα, σεβομαι τηηην ηλικια σου...............

Νεκ υπολογισε αν την κανεις συρομενη με μοτερ, συνυπολογισε οτι οσο πιο βαρια κατασκευη κανεις τοσο πιο ακριβο και ενεργοβορο μοτερ θα χρειαστεις.

Αντεπιστροφή,πρεσοστατη και ηλεκτροβανα σε κάθε παροχη.

ηλεκτροβάνα?
και πώς θα ξέρει αν υπάρχει νερό για να ανοίξει/κλείσει αυτόματα?

το πρόβλημα είναι ότι έχω δύο παροχές, θέλω να ποτίζω απο την άδρευσης αλλά συχνά δεν έχει νερό και αναγκαστικά ποτίζω απο την ύδρευσης για να μή ξεραθούν όλα

ηλεκτροβάνα?
και πώς θα ξέρει αν υπάρχει νερό για να ανοίξει/κλείσει αυτόματα?

το πρόβλημα είναι ότι έχω δύο παροχές, θέλω να ποτίζω απο την άδρευσης αλλά συχνά δεν έχει νερό και αναγκαστικά ποτίζω απο την ύδρευσης για να μή ξεραθούν όλα
O πρεσοστατης βλέποντας την επιθυμητη πιεση που του εχεις ορισει,θα δινει εντολη σε ρελε και θα οπλιζει την ηλεκτροβανα.
Βοηθητικες επαφες στο ρελε θα αποτρεπουν το ταυτοχρονο ανοιγμα των ηλεκτροβανών.
Ετσι θα εχεις νερο με πρωτη επιλογή την αρδευση και εναλλακτικα την υδρευση.
Οι αντεπιστροφες θα αποτρεψουν το χασιμο νερου ύδρευσης στην αδεια αρδευση και το μπερδεμα των νερων...

O πρεσοστατης βλέποντας την επιθυμητη πιεση που του εχεις ορισει,θα δινει εντολη σε ρελε και θα οπλιζει την ηλεκτροβανα.
Βοηθητικες επαφες στο ρελε θα αποτρεπουν το ταυτοχρονο ανοιγμα των ηλεκτροβανών.
Ετσι θα εχεις νερο με πρωτη επιλογή την αρδευση και εναλλακτικα την υδρευση.
Οι αντεπιστροφες θα αποτρεψουν το χασιμο νερου ύδρευσης στην αδεια αρδευση και το μπερδεμα των νερων...

Σωστός ο Πάνος
Και μιά δεύτερη λύση είναι από τήν άρδευση μιά πλαστική δεξαμενή μέ φλοτέρ,η μιά χτιστή στέρνα υπολογισμένη γιά τά κυβικά πού χρειάζεται να ποτιστεί ο κήπος,καί μετά ένα πιεστικό,καί έτσι πάντα θά είναι γεμάτη η δεξαμενή-στέρνα.

Σωστός ο Πάνος
Και μιά δεύτερη λύση είναι από τήν άρδευση μιά πλαστική δεξαμενή μέ φλοτέρ,η μιά χτιστή στέρνα υπολογισμένη γιά τά κυβικά πού χρειάζεται να ποτιστεί ο κήπος,καί μετά ένα πιεστικό,καί έτσι πάντα θά είναι γεμάτη η δεξαμενή-στέρνα.
Μαστορα,μου θυμισες την εποχη της λειψυδρίας...(1991 ?)-bye-

Μηχανική λύση δεν υπάρχει σαν αυτό που είπα έτσι?

Ακριβούτσικες και οι δύο λύσεις!
Να εισαι εκει και να το ανοίγεις εσυ?
Αν ναι αντεπιστροφες,βανες και γεφύρωμα τις σωλήνες...Σε πρόβλημα πιεσης,μειωτηρα.Ο μειωτηρας δεν είναι αξιόπιστος και επηρεάζεται πολύ απ τα αλατα.

Να εισαι εκει και να το ανοίγεις εσυ?
Αν ναι αντεπιστροφες,βανες και γεφύρωμα τις σωλήνες...Σε πρόβλημα πιεσης,μειωτηρα.Ο μειωτηρας δεν είναι αξιόπιστος και επηρεάζεται πολύ απ τα αλατα.

μειωτή έχω έτσι και αλλιώς γιατί η πίεση ανεβαίνει πολύ και τα μαύρα λάστιχα που έχω δεν αντέχουν

αν βάλω τη μία παροχή στις 2bars και την άλλη στις 3.5bars
με αντεπίστροφα δεν θα κάνω δουλειά?

(άσε το ενδεχόμενο να χαλάσει ο μειωτής)

μειωτή έχω έτσι και αλλιώς γιατί η πίεση ανεβαίνει πολύ και τα μαύρα λάστιχα που έχω δεν αντέχουν

αν βάλω τη μία παροχή στις 2bars και την άλλη στις 3.5bars
με αντεπίστροφα δεν θα κάνω δουλειά?

(άσε το ενδεχόμενο να χαλάσει ο μειωτής)
Εννοεις να είναι μονιμα ανοιχτα και να υπερτερει η ισχυροτερη?
Αν ναι,δεν ξερω.Πρωτη φορα ακουω κατι τετοιο.

Ο προγραμματιστής βγάζει έξοδο για "main valve" ή πιεστικό ή οτι νάναι

να πάρω απο εκεί ρεύμα να δώσω στο πρεσσοστάτη-ρελέ-ηλεκτροβάνα?

αλλά δεν είμαι σίγουρος αν τα σηκώνει όλα μαζί
και σε τί ρεύματα δουλεύει ο πρεσοστάτης (βασικά μηχανικός διακόπτης δεν είναι?)

πρεσοστάτης με κανονικά ανοιχτή/κανονικά κλειστή
δεν υπάρχει?

• Transformer output (24 VAC): 1 A
• Station output (24 VAC): 0.56 A

Εννοεις να είναι μονιμα ανοιχτα και να υπερτερει η ισχυροτερη?
Αν ναι,δεν ξερω.Πρωτη φορα ακουω κατι τετοιο.

Αυτό εννοώ.
Βέβαια όταν ανοίγει μία ζώνη για πότισμα θα πέφτει η πίεση οπότε εκεί μάλλον και η δική μου ιδέα και η δική σου θα έχουν πρόβλημα.

Θα εξετάσω το θέμα με τα φλοτέρ αλλά σε κλειστό κύκλωμα χωρίς πιεστικό μετά.
Η πίεση του νερού που έρχεται να σπρώχνει δηλαδή.

Με δύο φλοτέρ, το ένα πιο ψηλά απο το άλλο.

πχ. να πάρω μία Φ250 και να βάλω τα δύο φλοτέρ το ένα πιο ψηλά απο το άλλο (πάνω το άδρευσης)
μία έξοδο απο χαμηλά
και δύο τάπες πάνω και κάτω (βιδωτές καλύτερα για συντήρηση)

Αυτό εννοώ.
Βέβαια όταν ανοίγει μία ζώνη για πότισμα θα πέφτει η πίεση οπότε εκεί μάλλον και η δική μου ιδέα και η δική σου θα έχουν πρόβλημα.

πχ. να πάρω μία Φ250 και να βάλω τα δύο φλοτέρ το ένα πιο ψηλά απο το άλλο (πάνω το άδρευσης)
μία έξοδο απο χαμηλά

Δεν θά κανεις δουλειά καί θα ξοδευτείς τσάμπα,άν είναι άφησε το μέ τήν παροχή ύδρευσης.
Δεξαμενή και πιεστικό γιά νά είσαι σίγουρος ότι θά υπάρχει νερό νά ποτιστή ο κήπος

Μαστορα,μου θυμισες την εποχη της λειψυδρίας...(1991 ?)-bye-

Αστα Πάνο τί μού θύμισες 1990-1993 "νά ξεραθούν οι κήποι" "μήν πλένεται τά αυτοκίνητα"

Αυτό εννοώ.

μία έξοδο απο χαμηλά
Όταν με το καλο τελειώσεις,βαλε καμια φωτο.

Τα φώτα σας παρακαλώ σ`έναν άσχετο:
Ήρθε στα χέρια μου σήμερα ένα κολονάτο δράπανο (αγνώστου ποιότητας,προελεύσεως και ικανοτήτων).
Δεν έχω κλειδί για το τσοκ....(ντρέπομαι,αλλά το προσπερνάω).Τι κλειδί πρέπει να πάρω;
Είδα ότι υπάρχουν κλειδιά από 6-13mm.
10-13 δεν είναι σίγουρα (όσο κατάφερα να "ψευτομετρήσω").Βρήκα ένα κλειδί wolfcraft που έλεγε 6-8-10mm.Να πάρω αυτό;
Τι προτείνετε;

Τα φώτα σας παρακαλώ σ`έναν άσχετο:
Ήρθε στα χέρια μου σήμερα ένα κολονάτο δράπανο (αγνώστου ποιότητας,προελεύσεως και ικανοτήτων).
Δεν έχω κλειδί για το τσοκ....(ντρέπομαι,αλλά το προσπερνάω).Τι κλειδί πρέπει να πάρω;
Είδα ότι υπάρχουν κλειδιά από 6-13mm.
10-13 δεν είναι σίγουρα (όσο κατάφερα να "ψευτομετρήσω").Βρήκα ένα κλειδί wolfcraft που έλεγε 6-8-10mm.Να πάρω αυτό;
Τι προτείνετε;

Δημήτρη πολύ πιθανόν νά είναι κλειδί 13 mm άν έχει τσόκ 13 mm,πάρε ένα από ένα τοπικό χρωματοπωλείο και δοκίμασε το,άν δέν κάνει τό πας πίσω,καί παίρνεις 16 mm