Μάστορες τα φώτα σας!!

Αρμοστοκο στο ιδιο χρωμα με τον υπαρχον!

Ευχαριστώ πολύ (+ τον Χιώτη ) για τις συμβουλές !!!

Για τη μαυρίλα στους αρμούς μια είναι η λύση.Πρώτα χλωρίνιασμα και μετά ατμοκαθαριστής.

Ευχαριστώ Νίκο, δυστυχώς δεν υπάρχει ατμοκαθαριστής οπότε θα πρέπει να ακολουθήσω άλλη προσέγγιση...

Last edited by a moderator:
για να σας βαλω κατι δυσκολο. υπαρχει τροπος να σημαδεψουμε με παχυμετρο/διαβητη το εξωτερικο μιας σωληνας ωστε να χωριστει στα τεσσερα? (2 αντικρυστα σημαδια σε 90 μοιρες απο τα αλλα δυο)

Με υπολογισμο, λογικα γινεται να υπολογισουμε την χορδη τοξου ενος τετραγωνου που θα τοποθετηθει σε επαφη με το εσωτερικο του κυκλου. Αρα θα ειναι ακτινα επι ριζα δυο, δια δυο.
Αλλα υπαρχει καποιος πιο πρακτικος τροπος?

Αν καταλαβα σωστα την ερωτηση,
Μπορεις να μετρησεις την περιμετρο του σωληνα και πες οτι ειναι 20 εκατοστα. Κοβεις δυο αντιστοιχα κομματια σελοτειπ και τα σημαδευεις ανα 5 εκατοστα. Μετα τα κολλας περιμετρικα στις δυο ακρες και εχεις τα 8 σημεια οδηγους για την κοπη στα 4.

Σωστός ο Μιχάλης. Για να μετρήσεις την περίμετρο καλό και φτηνό γκατζετάκι είναι μια μεζούρα ραπτικής. Κόλα την μία άκρη με σιλοτέιπ και μετά μέτρα και σημάδεψε.

αυτο κανω μεχρι τωρα αλλα η μεθοδος εχει 3 πηγες λαθους.
την ακριβη μετρηση της περιφερειας, την εμταφορα απο τον χαρακα στην ταινια (πχ παχος γραμμης) και την μεταφορα απο την ταινια στην επιφανεια.

δοκιμασα σε σχεδιο εναν αλλον τροπο. τον χωρισμο της επιφανειας σε δωδεκαεδρο και την επιλογη κορυφης ανα τρεις.
το εξαγωνο για να βγει ειναι ευκολο γιατι η αποσταση των κορυφων ειναι οσο η ακτινα του κυκλου. αλλα μετα πρεπει να κοψεις την μια εδρα/τοξο στα δυο.

Noμιζω οτι ειναι πιο ευκολο να κοψεις τον σωληνα στην μεση και απο κει και περα καθε κομματι στα δυο.

Τι project ετοιμαζεις και θες τετοια χειρουργικη ακριβεια? :)

αυτο κανω μεχρι τωρα αλλα η μεθοδος εχει 3 πηγες λαθους.
την ακριβη μετρηση της περιφερειας, την εμταφορα απο τον χαρακα στην ταινια (πχ παχος γραμμης) και την μεταφορα απο την ταινια στην επιφανεια.

Η περιφερεια υπολογιζεται ευκολα με τυπο. Η μεταφορα απο τον χαρακα στην ταινια μπορει να γινει με λεπιδι. Η μεταφορα απο την ταινια στην επιφανεια θελει λιγο προσοχη για να κλεισει σωστα.
Η ταινια καλο θα ηταν να ειναι μεγαλυτερη της περιμετρου για να διευκολυνει την τοποθετηση και να κολλησει σωστα στο σωληνα.

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Πυθαγοριο θεωρημα και διαβήτης.
Πολυ απλο.

Δηλαδη;
Πως θα το κάνεις αυτό ρε Κυρ, για εξήγησέ το βήμα-βήμα γιατί δεν έχω καταλάβει τι εννοείς.
Όπως δεν έχω καταλάβει πώς θα ευθυγραμμίσεις, χρησημοποιώντας τις δύο ταινίες που λέει ο Μιχάλης πχ τα δύο σημεία Α στην μια και την άλλη πλευρά.
Εδώ, για απόκυτη ακρίβεια, χρειάζεται διαιρέτης...

Ο διαιρετης ειναι ο διαβητης Μπάμπη.
Διαμετρος δια δυο και επειδη θελει τον κυκλο στα τέσσερα εχει 4 ισοσκελη ορθογωνια τριγωνα.
Υπολογίζεις την υποτεινουσα και την ορίζεις στον διαβητη.
Ετσι μαρκαρεις τις 4 περιοχες στον κυκλο.

Αυτό το κάνεις και με μιά μεσοκάθετο στη διάμετρο, ένα σταυρό δηλαδή, δεν χρειάζονται υπολογισμοί.
Στην πράξη όμως για απόλυτη ακρίβεια θες όργανο.

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Αντε τραβα μεσοκαθετο σε σωληνα.
Χαχαχαχα
Δεν ειναι στο χαρτι ολα.
Γιαυτο λεω για διαβητη.
Βεβαια πρεπει να μαθουμε τι πρεπει να γινει στο τελος.

Ενώ την υποτείνουσα μια χαρά κι εύκολα την υπολογίζεις στο σωλήνα... :flipout:
Όλα στο χαρτί θα υπολογιστούν, απλά μετράς τη διάμετρο ή παίρνεις αποτύπωμα και τα υπόλοιπα "επι χάρτου". Μετά πάει διαβήτη κι απο κει στο σωλήνα.
Βέβαια ούτε κι εγώ έχω καταλάβει τι ακριβώς συζητάμε, θα δούμε...

πρεπει να εχω συμπτωση σε 8 τρυπες 3μμ στην σειρα. 2 σε καθε κομματι σωληνα που μπαινει η μια μεσα στην αλλη.
πανευκολο αν εχεις φρεζοδραπανο και ενα καναλι αλουμινιου, αλλα στο χερι ειναι αυτοκτονια.

Στο χέρι θέλει πολύ μαστοριά, σχολαστικό μέτρημα και σημάδεμα με πόντα για να μην "γλυστρήσει" το τρυπάνι.

Ενώ την υποτείνουσα μια χαρά κι εύκολα την υπολογίζεις στο σωλήνα... :flipout:
Όλα στο χαρτί θα υπολογιστούν, απλά μετράς τη διάμετρο ή παίρνεις αποτύπωμα και τα υπόλοιπα "επι χάρτου". Μετά πάει διαβήτη κι απο κει στο σωλήνα.
Βέβαια ούτε κι εγώ έχω καταλάβει τι ακριβώς συζητάμε, θα δούμε...

Στην υποτεινουσα παει το πυθαγοριο που ελεγα πριν.
Το μονο που θελεις ειναι η διαμετρος. Και στην περιπτωση του φιλου θελει τημ εξωτερικη.
Καλημερα!
Μα δω τι θέλεις να κανεις στο τελος εχω απορια.

υλικά για κατασκευές

Δεν μπορώ να βρώ πουθενα μαγαζί στην ελλάδα στο ιντερνετ που να που πουλά μεταλλικές λάμες και άλλα υλικά για diy και μοντελισμό.

Ιδέες?

κατι τέτοιο θα με βόλευε...
https://www.mcmaster.com

Απάντηση: υλικά για κατασκευές

Ευχαριστώ πολύ. Αρκετά μεγάλη ποικιλία αν και δεν μπορώ να βρώ λάμα (πλακέ βέργα) απο ατσάλι ή άλλο μεταλο εκτός απο αλουμίνιο.