Μάστορες τα φώτα σας!!

Εγώ στης πισίνες βάζω 10-12 πόντους βίδα σε μάκρος και 10 χιλιοστά σε πάχος. Έχω πάρει κάτι βίδες wurth ανοξείδωτες και έχω βρει την υγεία μου.! Την σιλικόνη την βάζω για να αποτρέψω την οξείδωση των μετάλλων ! Ακόμα και ανοξείδωτες βάσεις σκουριάζουν ειδικά αν έχει στάσιμο νερό στις κολλήσεις...
Να σημειωθεί πως μηλαμε για νησί και μάλιστα για την Ρόδο!!! Που σχεδόν φυσάει κάθε μέρα!

Στάλθηκε από το S60 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Καλημερα μαστορες.
Θελω να βαλω σε αλουμινενιο πορτακι μπαλκονιου (κλασσικο προφιλ αλουμινιου) ενα μικρο συρτακι.
Πως γινεται να πιασουν οι βιδες; Πρεπει να τρυπησω περα για περα και να βαλω σιδεροβιδα με παξιμαδι; Αλλιως, κανονικες "νοβοπανοβιδες" θα πιασουν στο κουφωμα αλουμινιου;
Thanks

Μου είχε περάσει μάστορας σύρτες ασφαλείας σε όλα τα κουφώματα, και τους έβαλε με τις βίδες που είπε ο KOSSTV. Όταν ξαναχρειάστηκα τέτοιες βίδες βρήκα να τις πουλάνε ως τρυπανόβιδες. Υπάρχουν και με κωνικό κεφάλι, αν ο σύρτης σου έχει κωνικές τρύπες.

Κωστή, νομίζω οι συγκεκριμένες βίδες δεν χρειάζονται προτρύπημα.

Σήμερα ο μάστορας που μου έβαλε Σιτα σε μια σιδερενια, πόρτα είχε κάτι βίδες που μπροστά ήταν μυτερες και έτσι δεν χρειάζεται τρυπάνι

Κωστή, νομίζω οι συγκεκριμένες βίδες δεν χρειάζονται προτρύπημα.

Όντως δεν χρειάζονται αλλά το ανέφερα πολυ έτσι στον Άγγελο για να γίνει πιο safe η δουλειά..
Σε κάτι led φωτιστικά που έβαλα μέσα στο γκαράζ μου πάνω σε κοιλοδοκο τις έβαλα κατευθείαν με παλμικο...Η μύτη της λαμαρινοβιδας λειτουργεί αρχικά σαν τρυπανι...αρκεί να είναι καλής ποιοτητας ώστε να κόβεται...

Σε κάτι led φωτιστικά που έβαλα μέσα στο γκαράζ μου πάνω σε κοιλοδοκο τις έβαλα κατευθείαν με παλμικο...

Αυτά είναι δουλειές... Εγώ σε κοιλοδοκό δεν το προσπάθησα καν. Άνοιξα τρύπα με τρυπάνι κοβαλτίου(και αυτή με δυσκολία) και μετά άνοιξα σπείρωμα με τον κολαούζο του λιντλ. Η κοιλοδοκός έχει πάχος 3χιλ οπότε μιλάμε για άλλες πίστες.

Ήρθαν σήμερα.
93a7873fef37734a6bef0f23c786a4cc.jpg

Τhe best of all! Καλοριζικο το σετακι!

Eγω εχω παρει και το 3αρι τρυπανι της σειρας και το εχω βαλει μεσα στην ιδια θηκη. Moυ εχει χρειαστει αρκετες φορες και για προτρυπημα και για τρυπημα.
https://www.kentrovidas.gr/showprod...BfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiZiIsInRhZ3MiOiIifV0

Καλοριζικο το σετ...!!!
Ειπαμε...το σετακι αυτο σε σωνει και ας μην εχεις και το καλυτερο εργαλειο....!!!

Όντως δεν χρειάζονται αλλά το ανέφερα πολυ έτσι στον Άγγελο για να γίνει πιο safe η δουλειά..
Σε κάτι led φωτιστικά που έβαλα μέσα στο γκαράζ μου πάνω σε κοιλοδοκο τις έβαλα κατευθείαν με παλμικο...Η μύτη της λαμαρινοβιδας λειτουργεί αρχικά σαν τρυπανι...αρκεί να είναι καλής ποιοτητας ώστε να κόβεται...

Ερώτηση.
Πως είναι καλύτερα το βίδωμα, με παλμικό ή με δραπανοκατσάβιδο ;

Αυτά είναι δουλειές... Εγώ σε κοιλοδοκό δεν το προσπάθησα καν. Άνοιξα τρύπα με τρυπάνι κοβαλτίου(και αυτή με δυσκολία) και μετά άνοιξα σπείρωμα με τον κολαούζο του λιντλ. Η κοιλοδοκός έχει πάχος 3χιλ οπότε μιλάμε για άλλες πίστες.

Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να βιδώσεις αυτοδιάτρητη σε κοιλοδοκό (διόρθωσέ με αν είμαι λάθος ) οπότε καλά έπραξες. το ίδιο θα σκεφτόμουν να κάνω κι εγώ.( αν είχα κολαούζα βέβαια )

Ερώτηση.
Πως είναι καλύτερα το βίδωμα, με παλμικό ή με δραπανοκατσάβιδο ;

Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να βιδώσεις αυτοδιάτρητη σε κοιλοδοκό (διόρθωσέ με αν είμαι λάθος ) οπότε καλά έπραξες. το ίδιο θα σκεφτόμουν να κάνω κι εγώ.( αν είχα κολαούζα βέβαια )

Το καλυτερο Γιωργο δεν ξερω ποιο ειναι...αλλα το πιο ευκολο ομως ειναι με παλμικο...
Εαν στην αρχη δωσεις λιγες στροφες ωστε να γινει σημαδι/οπη για να γατζωσει η βιδα και εποιτα με ολη την δυναμη το παλμικο μια χαρα την δουλεια του την κανει...
Δεν λεω να μην γινει προτρυπημα αφου βοηθαει αλλα η ροπη του παλμικου οταν ειναι μεγαλη βοηθαει σε τετοια πραγματα...

Όσες αυτοδιάτρητες έχω βιδώσει Κώστα τις έχω βιδώσει με δραπανοκατσάβιδο.(μπαταρίας εννοείται) στην γρήγορη ταχύτητα.
Μιλάω για λαμαρίνα 1,5 χιλ. σε στραντζαριστό 2 χιλ. Έχω και παλμικό με 90 Nm ροπή αλλά φοβόμουν να σου πω μήπως κλωτσήσουν οι βόλτες.
Μη με ρωτήσεις γιατί δεν έκανα μια δοκιμή. αμέλεια ; ούτε κι εγώ δεν ξέρω να σου απαντήσω.

Η σωστη και ασφαλης διατρηση θεωρω οτι γινεται μονο οταν το τσοκ του δραπανου σφιγγει γερα το τρυπανι. Αυτο δεν μπορει να γινει σε παλμικο κατσαβιδι.

Γιωργο, υπαρχουν τρυπανια που ανοιγουν τρυπα αλλα ταυτοχρονα ανοιγουν και σπειρωμα στο μεταλλο. Αυτο πρακτικα καταργει την αναγκη για κολαουζα.
6pcs-M3-M10-Screw-Tap-Drill-Bits-Hss-Taps-Countersink-Deburr-Set-Metric-Combination-Bit-High.jpg_300x300q75.jpg

Αγγελε μπορεις να κανεις τρυπες στο αλουμινιο και να βαλεις πριτσινια για να στερεωσεις το συρτακι.

Οπως εδω.
49631109508_edaefdcfa3_z.jpg

Και το αποτελεσμα θα ειναι μια χαρα, οσο λεπτο και να ειναι το αλουμινιο. Το συγκεκριμενο εχει παχος ~1 χιλιοστο.
49631898547_86be0a9450_c.jpg

Τελικα βρηκα λαμαρινοβιδες αυτοδιατρητες στο leroy (ευχαριστω Κωστη και ολοι οι υπολοιποι), αν και δεν τις χρησιμοποιησα, γιατι η πορτα ηταν πιο μεσα απο το κασωμα, οποτε επρεπε να βαλω καποιον "τακο", που δεν ειχα μαζι.
Τη μιση δουλεια, να μενει ΑΝΟΙΧΤΗ η πορτα, την εκανα, με τελειως αλλο τροπο (τρυπημα μπετου και εβαλα μιση σωληνα μεσα, και η αλλη μιση λειτουργει σαν στοπ, που οποτε θελω το βγαζω για να κλεινει η πορτα).
Παντως, την επομενη φορα θα το βαλω το λουκετακι, και θα σας πω εντυπωσεις απο τις αυτοδιατρητες.

Α μάλιστα, το μάθαμε κι αυτό.
Φαντάζομαι σε πολύ χαμηλή ταχύτητα Μιχάλη έτσι ; τα έχεις δοκιμάσει ή απλά μας μεταφέρεις τις γνώσεις σου ;
Μπορούν επίσης να υποκαταστήσουν την χρήση των κολαούζων ; μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές εργασίες ή απλά για λεπτοδουλειές ;

Αγγελε μπορεις να κανεις τρυπες στο αλουμινιο και να βαλεις πριτσινια για να στερεωσεις το συρτακι.

Οπως εδω.
49631109508_edaefdcfa3_z.jpg

Και το αποτελεσμα θα ειναι μια χαρα, οσο λεπτο και να ειναι το αλουμινιο. Το συγκεκριμενο εχει παχος ~1 χιλιοστο.
49631898547_86be0a9450_c.jpg

Ναι, καλη ιδεα και αυτη, αν και δεν ξερω αν εχω τοσο μακρυα πριτσινια. Ειναι παχιες οι μπαλκονοπορτες αυτες, με τα διπλα τζαμια, τους μηχανισμους κλειδωματος κτλ.

Α μάλιστα, το μάθαμε κι αυτό.
Φαντάζομαι σε πολύ χαμηλή ταχύτητα Μιχάλη έτσι ; τα έχεις δοκιμάσει ή απλά μας μεταφέρεις τις γνώσεις σου ;
Μπορούν επίσης να υποκαταστήσουν την χρήση των κολαούζων ; μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σοβαρές εργασίες ή απλά για λεπτοδουλειές ;

Tα εχω δοκιμασει καμποσες φορες σε δοκιμες και 2-3 φορες σε μαστορεματα. Ταχυτητα χαμηλη, ναι.
Εχω παρει την τσιπικη ποιοτητα, τα φτηνα δηλαδη, αλλα κανουν πραγματικα πολυ καλη δουλεια και οι βιδες βιδωνουν τελεια στο σπειρωμα που ανοιγεται.

Η σωστη και ασφαλης διατρηση θεωρω οτι γινεται μονο οταν το τσοκ του δραπανου σφιγγει γερα το τρυπανι. Αυτο δεν μπορει να γινει σε παλμικο κατσαβιδι.

Γιωργο, υπαρχουν τρυπανια που ανοιγουν τρυπα αλλα ταυτοχρονα ανοιγουν και σπειρωμα στο μεταλλο. Αυτο πρακτικα καταργει την αναγκη για κολαουζα.
6pcs-M3-M10-Screw-Tap-Drill-Bits-Hss-Taps-Countersink-Deburr-Set-Metric-Combination-Bit-High.jpg_300x300q75.jpg

Μιχάλη για το τρυπημα συνφωνω....Είναι συγουρα και ασφαλής η μέθοδος...
Εγώ παντως μιλούσα ότι μπορεί να γίνει και κατευθείαν βίδωμα της λαμαρινοβιδας πάνω στον κοιλοδοκο με παλμικο...

Υ.γ. ...Μήπως πρέπει να πάρουμε ένα τέτοιο σετάκι με τρυπανια...;
Πόσο είπαμε ότι βγαίνει...;

Bγαινει περιπου 9 ευρω αυτο το σετακι. https://www.banggood.com/Drillpro-6...p-1475740.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN

Ειναι το φτηνοτερο που εχω βρει. Συνηθως βρισκεις αυτα τα τρυπανακι σε μεμονωμενα μεγεθη οπου για να κανεις ενα πληρες σετ (των 6) σου βγαινει ακριβα.

Bγαινει περιπου 9 ευρω αυτο το σετακι. https://www.banggood.com/Drillpro-6...p-1475740.html?rmmds=myorder&cur_warehouse=CN

Ειναι το φτηνοτερο που εχω βρει. Συνηθως βρισκεις αυτα τα τρυπανακι σε μεμονωμενα μεγεθη οπου για να κανεις ενα πληρες σετ (των 6) σου βγαινει ακριβα.

Δεν θα με χαλαγε κι εμενα.
Ειδικα αν μαζευτουμε μερικοι και μοιραστουμε τα ταχυδρομικα :)