Μάστορες τα φώτα σας!!

Δεν είναι σταθερή η φορά αλλά σε κάθε περιοχή από κάποια πλευρά φυσά συνήθως περισσότερο και πιο δυνατά στατιστικά.
Αν τα βάλεις με το χείλος ανάποδα όταν βρέξει αρκετά και μαζί φυσάει μπορεί να γλύφει από κάτω νερό κάποιες φορές.

Για αυτό αναφέρω πολυρεθανικη σιλικόνη γιατί κάποιος δεν είναι ειδικός στην τοποθέτηση τέτοιων καπελων...Που όπως φενεται είναι πολύ σημαντικά όταν όμως τοποθετηθούν σωστά..

Η μαστίχη μόνο στην βίδα δεν θα σε σώσει από αέρα με πολύ βροχή που μπορεί να μπει από όλο το υπόλοιπο μήκος της ένωσης, ούτε αντικαθιστά την ροδέλα κάτω από το "καπελάκι".

Μπορείς να την βάλεις όμως φυσικά ως μια έξτρα προστασία όπως είπες. Το 99,9% είναι η σωστή εφαρμογή, που φυσικά και πάλι δεν θα αντέξει "100" χρόνια χωρίς μια σταγόνα.

Δεν είναι σταθερή η φορά αλλά σε κάθε περιοχή από κάποια πλευρά φυσά συνήθως περισσότερο και πιο δυνατά στατιστικά.
Αν τα βάλεις με το χείλος ανάποδα όταν βρέξει αρκετά και μαζί φυσάει μπορεί να γλύφει από κάτω νερό κάποιες φορές.
Το χείλος στη φωτό που έβαλες, ποιο είναι;

Στην αρχή, πριν βάλει τα πάνελ, τοποθετεί κάτι άλλο, τι είναι αυτό, υδρορροές;

ydroroi_panel.jpg

Εμένα μου χρειάζεται αυτό; Δεν νομίζω, ε;

Σε ένα μπάνιο που πρόκειται να φτιάξουμε θα θέλαμε να κατασκευάστεί με χώρο ντουζιέρας αλλά χωρίς την κλασικη βάση ντουζιέρας.
Σκεφτόμαστε σε κάποιο σημείο του μπάνιου να τοποθετήσουν επάνω στα πλακάκια του πατώματος γυάλινο διαχωριστικό που θα οριοθετεί τον χώρο του ντουζ. Κάπως έτσι https://images.app.goo.gl/mDMKxUi8P7vvRGHu8

Προκειμένου να μην υπάρχουν διαρροές ή υγρασία στον κάτω όροφο τι διαδικασία θα πρέπει να γίνει και τι επιπλέον υλικά να χρησιμοποιηθουν στον χώρο του ντουζ;
Χρειάζεται κάποιο υπόστρωμα κατω από τα πλακάκια, ειδικοί αρμοί κλπ;
Εδώ να ενημερώσω ότι μιλήσαμε με 3 υποψήφιους πλακάδες και κάνεις δεν ανέφερε οτιδήποτε και σε ερώτηση μου επέμεναν ότι δεν υπάρχει θέμα υγρασίας ή διαρροής όμως κατι με "τρώει" :hmmmm2:

Από την εμπειρία μου και σε όσες ανακατασκευες έχω μπει τοσα χρονια θέμα υγρασίας από το πλακάκι δεν έχω δει...
Σωστά σου λένε και οι 3...
Αρκεί ο πλάκας να κάνει τα προβλεπόμενα και να χρησιμοποιηθεί ανάλογης ποιοτητας κολλα...
Εάν παρόλα αυτά σε "τρωει" οπως λες τότε μπορεί να περαστεί 2-3 χέρια επαλειφομενο στεγανωτικο πρώτα στο πατωμα..

Εγώ θα σου έλεγα να ρίξεις αλλού το βάρος προσοχής...
Στο γυάλινο διαχωριστικό και στον τρόπο τοποθετήσεις του...
Τα 2 η 3 σημεία στηρίξεις που δίνουν για τον τοίχο δεν φτάνουν να κρατησουν σταθερό το τζαμί...καθώς από πάνω και από κάτω δεν βάζουν κάτι συνήθως..
Σε μια δουλειά στην Κηφισιά πριν από χρόνια κάποιος πλάκας είχε βάλει στο κάτω μέρος οδηγό,στην ουσία ήταν βυθισμένος στο πλακάκι που ήταν πιο πάνω από τα υπολοιπα, να μπει μεσα το τζαμί και η σταθερότητα ήταν τέτοια μαζί με τα πλαϊνά που ήταν σαν μπετό άρμε..επεισης Εάν θυμάμαι καλά είχε βάλει και σιλικόνη πριν το τοποθέτησε ώστε να σφίξει/σταθεροποιηθει περισσότερο...
Κάτι τέτοιο...
https://www.iordanidis-glass.gr/γυαλινες-κατασκευες/για-μπαλκονια-βεραντες-εξωστες/
Καθυστερεις μέχρι να φτάσεις εκεί βέβαια και δεν ξερω πως θα ειναι το σχεδιο αλλά το αναφέρω γιατί έχω δει όυκ ολίγες ατασταλίες,δηλαδη τα τζάμια έχουν χαλαρώσει και κουνιούνται σε βαθμό επικυνδινοτητας, όπου μετά δεν διορθώνονται εύκολα...

Στο δικό μου σπίτι κάναμε υγρομόνωση με τσιμεντοειδές μέχρι το ύψος που κατέβηκε το ταβάνι γυψοσανίδας.
Μπορεί να είναι υπερβολή αλλά ήθελα το κάτι έξτρα.

Στη ντουζιέρα έβαλα ένα κομμάτι μάρμαρο που χωρίζει τα πλακάκια του μπάνιου με της ντουζιέρας και εκεί "πατάει" το τζάμι.
Η πόρτα ανοίγει προς τη ντουζιέρα και έτσι κάνουμε μπάνιο χωρίς να βγαίνει ούτε μία σταγόνα.

Σωστός ο Θοδωρής...!!!
Τίποτα δεν είναι υπερβολή...τα ίδια έκανα και εγώ μέσα στο μπάνιο των πεθερικων μου πριν από 6 χρόνια με την υγρομονωση.

Το μάρμαρο είναι στην ίδια ευθεία η τα πλακάκια μες στο ντους είναι πιο κάτω 2-3 πόντους...;
Μεταξύ μαρμαρου και τζαμιού έχει μπει κάτι...;...

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Από την εμπειρία μου και σε όσες ανακατασκευες έχω μπει τοσα χρονια θέμα υγρασίας από το πλακάκι δεν έχω δει...
Σωστά σου λένε και οι 3...
Αρκεί ο πλάκας να κάνει τα προβλεπόμενα και να χρησιμοποιηθεί ανάλογης ποιοτητας κολλα...
Εάν παρόλα αυτά σε "τρωει" οπως λες τότε μπορεί να περαστεί 2-3 χέρια επαλειφομενο στεγανωτικο πρώτα στο πατωμα..

Εγώ θα σου έλεγα να ρίξεις αλλού το βάρος προσοχής...
Στο γυάλινο διαχωριστικό και στον τρόπο τοποθετήσεις του...
Τα 2 η 3 σημεία στηρίξεις που δίνουν για τον τοίχο δεν φτάνουν να κρατησουν σταθερό το τζαμί...καθώς από πάνω και από κάτω δεν βάζουν κάτι συνήθως..
Σε μια δουλειά στην Κηφισιά πριν από χρόνια κάποιος πλάκας είχε βάλει στο κάτω μέρος οδηγό,στην ουσία ήταν βυθισμένος στο πλακάκι που ήταν πιο πάνω από τα υπολοιπα, να μπει μεσα το τζαμί και η σταθερότητα ήταν τέτοια μαζί με τα πλαϊνά που ήταν σαν μπετό άρμε..επεισης Εάν θυμάμαι καλά είχε βάλει και σιλικόνη πριν το τοποθέτησε ώστε να σφίξει/σταθεροποιηθει περισσότερο...
Κάτι τέτοιο...
https://www.iordanidis-glass.gr/γυαλινες-κατασκευες/για-μπαλκονια-βεραντες-εξωστες/
Καθυστερεις μέχρι να φτάσεις εκεί βέβαια και δεν ξερω πως θα ειναι το σχεδιο αλλά το αναφέρω γιατί έχω δει όυκ ολίγες ατασταλίες,δηλαδη τα τζάμια έχουν χαλαρώσει και κουνιούνται σε βαθμό επικυνδινοτητας, όπου μετά δεν διορθώνονται εύκολα...

Δηλαδή οτι διαδικασία γίνει σε ολο το σπίτι με τα πλακάκια η ίδια γίνεται και στον χώρο του ντουζ;
Οταν λες τα προβλεπόμενα τι εννοείς, σωστή ρήση, κόλλα σε όλο το πλακάκι κλπ;
Την κόλλα για τα πλακάκια θα την αγοράσω εγώ μαζί με τα πλακάκια οπότε πια προτείνεις να χρησιμοποιήσουμε;
Αυτό με το διαχωριστικό έχεις δίκιο θα το προσέξω ιδιαίτερα όταν καταλήξουμε με το καλό.

Ναι...απλως το μπανιο θελει λιγο ιδιαιτερη προσοχη...
Η σωστή ρήση και τοποθέτηση του εσωτερικού σιφωνιου της ντουζιερας είναι πολύ σημαντικά για την εκροή του νερού..
Κολλες είναι υπάρχουν πολλές...της Isomat AK20( αυτήν έβαλα στο μπάνιο των πεθερικων) ,της Durostick η Gold και διαφορές άλλες υψηλής ποιότητας..
Οι πλακαδες ποιες σου έχουν προτείνει...;

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Επειδή απο το μαγαζί που θα πάρω τα πλακάκια θα πάρω και τις κόλλες (ISOMAT AK- 20 ΛΕΥΚΗ C2TE S1) δεν κάναμε συζήτηση με τους πλακάδες για κόλλες.
Γενικά τα υλικά θα είναι δικά μου και ο πλακάς θα κάνει την τοποθέτηση. Βέβαια ενημερώνω απο πριν για τα υλικά ώστε εαν έχει αντίρρηση ή διαφορετική άποψη να το συζητήσουμε.

Το μάρμαρο είναι ένα κομμάτι μασίφ με περίπου 5 εκατοστά πλάτος (το καπάκι που φαίνεται πάνω) και 8-10εκατοστά ύψος. Θα μπορούσε να είναι και πιο κοντό. Τις επιλογές τις κάναμε επι τόπου καθώς προχωρούσε η δουλειά.
Συνεχίζει κάτω απο τα πλακάκια, δηλαδή έχει κάτσει επάνω στην υγρομόνωση.

Πάνω απο το μάρμαρο έρχεται η γυάλινη πόρτα που έχει ένα συρταρωτό πλαστικό για στεγανοποίηση όπως και γύρω γύρω.
Εδώ φαίνονται μερικά που υπάρχουν ανάλογα το σημείο
https://www.novaglass-eshop.gr/products/1088/9726προφίλ_στεγανοποίησης

Αρα ξεκιναει στην ουσια απο το μπετο/ πατωμα και ανεβαινει πιο πανω και απο πλακάκι...Έτσι είναι το σωστό...
Άλλοι βάζουν τούβλο στο πλάι η όρθιο στην τσιμεντοκονια και το επενδύουν με πλακάκι κάνοντας π 8-10 πλάτος και άλλο τόσο ύψος και ύστερα ακουμπάνε τον πλαστικό σιδηρόδρομο που αναφέρεις...
Ο πλάκας στην Κηφισιά εν τέλη μάλλον κατι τέτοιο είχε βυθίσει στο πλακάκι τώρα που το είδα...
https://www.novaglass-eshop.gr/product/2950/προφίλ_π_αλουμινίου_στήριξης_κρυστάλλου_ντουζιέρας
Αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο στιβαρό και στεγανοποοημενο κατά την άποψή μου...

Δεν έχω σιδηρόδρομο. Ένα προφιλ που κουμπώνει στο κάτω μέρος του τζαμιού με ένα χειλάκι που "σκουπίζει" το μάρμαρο καθώς ανοίγει προς τα μέσα.

Αυτό που δείχνεις είναι για να κάνει πλαίσιο στο τζάμι και πχ. να κολληθεί στον τοίχο ή/και να βιδωθεί με τη βίδα να είναι απο μέσα να μή φαίνεται κιόλας.
Έχω και τέτοιο για να στηριχθεί το σταθερό κομμάτι.

Ήταν πολύ περίεργο σημείο και δεν είχαμε καν στο μυαλό να κάνουμε ντουζιέρα αλλά το πρότεινε ο υδραυλικός μας και τελικά είχε 1000% δίκιο!
Το χρόνο κάνω 364 μπάνια στο ντουζ και 1 στη μπανιέρα :) (Παραπάνω κάνω στο σύνολο αλλά το αναφέρω για να δείξω πόσο πιο χρήσιμη είναι η ντουζιέρα.)

Οκ προφίλ.. κατάλαβα..
Όντως αυτό που δείχνω είναι για πλαϊνό αλλά ο μάγκας πλάκας είχε προνοήσει να φτιάξει χώρο στο πάτωμα για να μπει εκεί ο οδηγός αφού το βάρος του τζαμιού πάει όλο προς τα κάτω.. Αυτή ήταν η μαστοριά και πατέντα...!!!
Φυσικά και ο μάστορας παίζει συμαντικο ρόλο σε αυτό που θα προτείνει...εξού και τα σωστά και καλά αποτελέσματα..

Το τζάμι δηλαδή σέρνεται εκεί μέσα?
Εκτός ότι το τζάμι χρειάζεται λογικά κάτι απο κάτω σαν ροδάκια θα πιάνει και πολύ βρώμα που δε θα καθαρίζει εύκολα.
Και απο κάπου θα πρέπει να αδειάζει όσο νερό μαζεύει. Πολύπλοκο ή δεν το κατάλαβα σωστά

Γενικά προτιμώ όσο δυνατόν πιο απλές κατασκευές γιατί σκέφτομαι στο μέλλον τη συντήρηση που χρειάζονται.

Αν υπάρχει καθαρίστρια φυσικά δεν υπάρχει θέμα :p

Να σου εξηγήσω...
Το τζαμί είχε μπει ακριβώς στο οδηγό 2-3 ποντους μεσα σε σχεση με το υπολοιπο πατωμα/ευθεία πλακακι και με σιλικόνη που ειχε βαλει πριν εσωτερικά του οδηγου πιεζοντας το τζαμι την "βυζαξε" εξω και την εστρωσε..στα κενα μετα φανταζομαι ξανα εβαλε σιλικονη γιατι ηταν πολυ ομορφα στο τελειωμα στρωμενη...
Όσο αφορά τις διαστάσεις δηλ εαν το πλάτος του οδηγού στο πατωμα ήταν ενας πόντους τότε μπαίνει τζαμί 0,8 χιλίοστα και εαν κατα μήκος,π.χ ηταν 1 μέτρο μπήκε 1 μέτρο ακριβώς...

Ο λόγoς που γίνεται αυτό είναι ώστε να μην κουνιεται καθόλου το τζαμί και απο κατω...δηλ γινεται εντελως σταθερο...Ουτε νερο καθοταν/κατασταλάζε πουθενά αλλά ούτε και τίποτε....
Αυτή είναι η κύριως λογική όταν εφαρμόζονται τζάμια αντί για κάγκελα έξω σε μπαλκόνια με ανοξειδωτα κολωνάκια ανάμεσα σε βυθιζομενο οδηγό.. ..Ο τύπος το εφάρμοσε σε μπάνιο..

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δημιουργηθηκε ενα σταθερό κομμάτι ..δηλ το τζαμί δημιουργούσε μια πλευρα απο το Π σαν τοίχο της ντουζιερας...
Ελπίζω να έγινα κατανοητός...

Είμαι σιγουρος ότι σου φαινεται υπερβολή τα παραπάνω και φαντάζομαι ότι δεν έχεις δει και πολλές τέτοιες κατασκευές εν εργασια ωστε να μπορεις να καταλαβεις αλλά πίστεψε με επειδή έχουν δει πολλά τα μάτια μου ήταν ότι καλύτερο έχω δει.

Last edited by a moderator: