Μάστορες τα φώτα σας!!

Πάνο σ ευχαριστώ πολύ, δεν ξέρω αν είσαι υδραυλικός αλλά θα ήθελα και τη γνώμη σου στο εξής:

Η αντλία θα ποντιστεί με ανοξείδωτο συρματόσχοινο για να τραβιέται όταν χρειαστεί. Χρειάζεται κάποια ειδική εγκατάσταση για να "πατήσει" μέσα στη δεξαμενή ή απλά την πετάω μέσα;

Σκέφτομαι να κάνω την εγκατάσταση ως εξής: Παροχή από Υποβρύχια αντλία --> Κολεκτερ με πιεσοστάτη στις 5atm και συνδεμένο δοχείο διαστολής, πριν την παροχή του σπιτιού από το κολεκτέρ μειωτή πίεσης στις 3.5atm για απόλυτα σταθερή ροή.

Γνώμη;

Δεν είμαι υδραυλικος αλλά τις έχω δουλέψει πολλά χρόνια,κυρίως εξωτερικές πολύ μεγάλες για ύδρευση,θέρμανση και πυρόσβεση.

Ωραία δουλειά έτοιμαζεσαι να κανεις!
Εμπειρικά θα σου προτείνω το μεγαλύτερο δοχειο διαστολης που ενδυκνειται,έλεγχο της πίεσης του
πιεστικου κάθε χρόνο (νομίζω 0.9 έχουν αυτα),και βάνα να εκτονώνει ώστε να το μετρήσεις .
Η αντλια ριχτή μεσα,πιο ψηλά να μη μαζεύει σκουπίδια ή λάσπη και ένα αχλάδι (φλοτερ) να την προστατέψει απ το να δουλέψει κενή.
Φίλτρα μεγάλα κλπ. αν χρειάζονται και έναν αυτοματισμό απλό ώστε να μην την ανοιγοκλείνει ο πρεσοστατης αλλά ρελες,Ο μειωτηρας να αλλάζει εύκολα με τρελά ρακορ γιατί είναι ευπαθής.
Βέβαια κάθε δουλειά έχει τα δικά της...
Καλά τελειώματα.

Αυτό το έβαλα πριν λίγο καιρό σε φίλο ώστε το αυτόματο πότισμα να δίνει σε πρεσοστατη-αντλια.

Δεν είμαι υδραυλικος αλλά τις έχω δουλέψει πολλά χρόνια,κυρίως εξωτερικές πολύ μεγάλες για ύδρευση,θέρμανση και πυρόσβεση.

Ωραία δουλειά έτοιμαζεσαι να κανεις!
Εμπειρικά θα σου προτείνω το μεγαλύτερο δοχειο διαστολης που ενδυκνειται,έλεγχο της πίεσης του
πιεστικου κάθε χρόνο (νομίζω 0.9 έχουν αυτα),και βάνα να εκτονώνει ώστε να το μετρήσεις .
Η αντλια ριχτή μεσα,πιο ψηλά να μη μαζεύει σκουπίδια ή λάσπη και ένα αχλάδι (φλοτερ) να την προστατέψει απ το να δουλέψει κενή.
Φίλτρα μεγάλα κλπ. αν χρειάζονται και έναν αυτοματισμό απλό ώστε να μην την ανοιγοκλείνει ο πρεσοστατης αλλά ρελες,Ο μειωτηρας να αλλάζει εύκολα με τρελά ρακορ γιατί είναι ευπαθής.
Βέβαια κάθε δουλειά έχει τα δικά της...
Καλά τελειώματα.

Αυτό το έβαλα πριν λίγο καιρό σε φίλο ώστε το αυτόματο πότισμα να δίνει σε πρεσοστατη-αντλια.

Πολύ ωραίο το ρελέ, θα τα σκεφτώ αυτά όταν φτάσω στο ηλεκτρικό κομμάτι, αύριο μάλλον θα περάσω παροχές. Τελευταία ερώτηση, επειδή μιλάω για εγκατάσταση σπιτιού και όχι για ποτιστική, θέλω 100% να βεβαιωθώ ότι δε θα έχω αέρα στο κύκλωμα. Λόγο της υψομετρικής διαφοράς, όλο το σύστημα από την παροχή του σπιτιού και πίσω (κολλεκτέρ, δοχείο διαστολής, κτλ) θα τείνουν να αδειάσουν προς την δεξαμενή. Εαν βάλω ένα ανεπίστροφο αμέσως μετά την έξοδο της αντλία, μέσα στη δεξαμενή, θα έχω θέμα; Τι άλλο πρέπει να κάνω;

Last edited by a moderator:
Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Παίδες καλησπέρα.
Ταράτσα στρωμένη με πλακάκια.
btw, μια χαρά έχει αποδώσει τόσα χρόνια (30 και) σαν υγρομόνωση (τι hyperdesmo και λαλακίες...). Με ΜΗΔΕΝΙΚΗ συντήρηση.
Αλλά, σκέφτομαι για παν ενδεχόμενο, να κάνω τα εξής:
1. να επισκευάσω τυχόν φθαρμένους αρμούς γεμίζοντας τους με αρμόστοκο
2. να περάσω τους αρμούς με κάποιο υλικό που τους προστατεύει. Το είχα δει σε κάποιο βίντεο που το έκανε ένας αλλά δεν συγκράτησα πώς το λένε αυτό το υλικό.
Ήτανε σε υγρή μορφή και εισχωρούσε στους αρμούς αλλά έμενε και επιφανειακά και τους προστάτευε.
Μήπως το ξέρει κανείς;

ΕΝΤΙΤ: μπάς και μου κάνει αυτό;

Εφαρμοσα το D 16 στα δυσκολα σημεια σε μια πολυ μεγαλη βεραντα. Θα δω εαν εκανε δουλεια σε ενα σημειο που κραταει νερα κοντα σε υδρορροη.
Οντως ποτιζει τον αρμο και κανει κρουστα. Να προσεξεις το στουνι να το κοψεις πολυ λιγο γιατι ειναι πολυ ρεπτορευστο το υλικο.

Πολύ ωραίο το ρελέ, θα τα σκεφτώ αυτά όταν φτάσω στο ηλεκτρικό κομμάτι, αύριο μάλλον θα περάσω παροχές. Τελευταία ερώτηση, επειδή μιλάω για εγκατάσταση σπιτιού και όχι για ποτιστική, θέλω 100% να βεβαιωθώ ότι δε θα έχω αέρα στο κύκλωμα. Λόγο της υψομετρικής διαφοράς, όλο το σύστημα από την παροχή του σπιτιού και πίσω (κολλεκτέρ, δοχείο διαστολής, κτλ) θα τείνουν να αδειάσουν προς την δεξαμενή. Εαν βάλω ένα ανεπίστροφο αμέσως μετά την έξοδο της αντλία, μέσα στη δεξαμενή, θα έχω θέμα; Τι άλλο πρέπει να κάνω;

Όχι δεν θα έχεις θέμα.Αναλογα το μέγεθος της εγκατάστασης μπαίνει είτε βαλβιδα αντεπίστροφη είτε κλαπέ αντεπιστροφο,έξω απ τη δεξαμενή,Στην είσοδο όπου βολεύει.
Εξαερωτικο μπαινει στο ψηλότερο σημειο υποχρεωτικά σε τέτοιες μεγάλες δουλειές.

Λοιπόν, το νερό μπαίνει στο αυλάκι.

Και μάλλον θα πάω στην αντλία DAB idea 100 3 phase. Για μια μεζονέτα 2 ορόφων νομίζω είναι οκ.
a2a4d27ac5ade32f9d13dc0a83e5cdcf.jpg
387106b2301edace2957a06e9b9b3e96.jpg

Στάλθηκε από το SM-G973F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

μια ιδεα...μια που εχεις ηδη τις τρυπες, χωρα κανενα καλεμι να το χρησιμοποιησεις σαν σφηνα?
Έτσι το πάλεψα, αλλά η δουλειά προχωρούσε πολύ αργά. Δεν παλευόταν (είμαστε και κάποιας ηλικίας).

Τα σκαπτικα που αναφερεις θα κανουν δουλεια αλλα και παλι θα δυσκολευυεις....θες αμιγος σκαπτικο γιατι ειναι μπετο...
Κωστή, θα κοιτάξω να βρω κάνα γνωστό που να έχει να τελειώνουμε.

Χώσε ξύλινες σφήνες στις τρύπες και μούσκεψέ τις με μπόλικο νερό.
Αν τις έχεις κάνει βαθειά τα ξύλα θα φουσκώσουν και θα σκίσουν το μπετόν.

Μπάμπης, το σκέφτηκα αλλά φοβήθηκα μην μου χαλάσει και το μπετό της μάντρας που είναι κολλητά...

Λοιπόν, το νερό μπαίνει στο αυλάκι.

Και μάλλον θα πάω στην αντλία DAB idea 100 3 phase. Για μια μεζονέτα 2 ορόφων νομίζω είναι οκ.

Στάλθηκε από το SM-G973F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Βάλε καμία φωτο τη δουλειά όταν τελειώσεις.

Last edited by a moderator:
Δε το έχω παρακολουθήσει 100% οπότε μπορεί να λέω βλακεία.
Στην τύχη, κάτι τέτοιο δε σου κάνει?
https://www.skroutz.gr/s/20638800/Grundfos-JP-5-48-PT-H-BBVP.html

Ένα παρόμοιο έχω 6 χρόνια και έχω άφθονη πίεση σε μεζονέτα 2 ορόφων (το πιεστικό στο υπόγειο) με πλυντήρια και ντούζ χωρίς πτώση πίεσης.

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Να προσεξεις το στουνι να το κοψεις πολυ λιγο γιατι ειναι πολυ ρεπτορευστο το υλικο.
(υποθέτω στουνί=σωληνάκι εξόδου)
Ευχαριστώ!
Αναμένω και ενημέρωση αν έκανε δουλειά στο σημείο που λες.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

(υποθέτω στουνί=σωληνάκι εξόδου)
Ευχαριστώ!
Αναμένω και ενημέρωση αν έκανε δουλειά στο σημείο που λες.

σωστα υπεθεσες ... τσουνι ηθελα να γραψω

Μάστορες τα φώτα σας παρακαλώ. Θέλω να γεμίσω ένα κενό και να διορθώσω μια κακοτεχνία. Το υλικό είναι τεχνογρανίτης. Υποθέτω μια καλή κόλα δύο συστατικών? Επειδή δεν το έχω με τα μαστοριλίκια θα εκτιμούσα πολύ μια απάντηση που να μου υποδεικνύει και τι να αγοράσω. Παραθέτω και φωτογραφία, το κενό είναι 3 με 4 χιλιοστά και το πάχος του υλικού που πρέπει να γεμίσει όσο πιο πολύ γίνεται είναι 4 πόντοι.
Ευχαριστώ.

IMG_0592.jpg

Οταν εχουμε ενα μερος σε ενα επιπλο και θελουμε να βαλουμε συρταρια, για να υπολογισουμε το μεγεθος τους πως ακριβως γινεται;
Μετραμε πχ κατα μηκος , και μετα απο αυτο αφαιρουμε προφανως το παχος του ξυλου που θα φτιαχτουν τα συρταρια + το παχος των οδηγων?

Φιλε papakitou οσο και να στο εξηγησει καποιος εαν δεν το δεις κατασκευαστικα δεν μπορείς να το καταλαβεις..επισεις οδηγος με οδηγο εχουν διαφορετικο τροπο τοποθετησεις...ακομη και το παχος του ξυλου κρινει το μετρημα..

Για τους στάνταρ οδηγούς που πουλάνε παντού, αυτούς με το ροδάκι, κάνεις το συρτάρι πιο στενό από το άνοιγμα του επίπλου κατά 24-25 χιλιοστά. Και οι οδηγοί να είναι σε μήκος λίγο μικρότεροι από το βάθος του ανοίγματος που θα μπει. Κάποιοι σου γράφουν και για το κενό που πρέπει να αφήσεις. Μην το πας με το πάχος που θα μετρήσεις γιατί θα σου φρακάρουν.

Η καλύτερη δουλειά για να μην μπερδευτείς είναι να δεις/μετρήσεις κάποιο συρτάρι του σπιτιού σου και να πάρεις ιδέες από εκεί. Μετά δεύτερο βήμα να βρεις τους οδηγούς που θα χρησιμοποιήσεις.

Παιδιά θα χρειαστώ την βοήθειά σας.
Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας,αρχίζουν ένα-ένα να παραδίδουν πνεύμα τα μοτέρ για το ανέβασμα των ρολλών παραθύρων του σπιτιού μου.
Εδώ και 2 μήνες έχω αλλάξει μοτέρ σε 2 παράθυρα με κόστος αγοράς και τοποθέτησης από τον αλουμινά 120 ευρώ.
Το κακό είναι ότι έχω συνολικά 25 παράθυρα,οπότε την έβαψα.
Ψάχνοντας στο youtoube,έπεσα στο παρακάτω βίντεο όπου ο καλός αυτός άνθρωπος επισκεύασε το παλαιό μοτέρ,αλλάζοντας τον πυκνωτή του.
Έχω πάρει παραμάσχαλα τα 2 χαλασμένα μοτέρ και έχω πάει σε 3 έως σήμερα τεχνικούς,όμως και οι 3 μου είπαν ότι δεν ασχολούνται ή δεν επισκευάζονται.
Στον τελευταίο που πήγα,τον παρακάλεσα να μου αλλάξει τον πυκνωτή μιας και εγώ δεν σκαμπάζω τίποτα από αυτά,αλλά μου αρνήθηκε ακόμα και αυτό.
Τόσο δύσκολο είναι βρε παιδιά να κολλήσεις έναν πυκνωτή;
Υ.Γ.
Σε κανέναν δεν είπα να μου το κάνει τσάμπα.

Η αναφορά της αλλαγής του πυκνωτή είναι στο 2´55" και μετά.
https://www.youtube.com/watch?v=4gn5Ig53Hg4&ab_channel=FixitYourselfGreece-AdyPapas

Για τους στάνταρ οδηγούς που πουλάνε παντού, αυτούς με το ροδάκι, κάνεις το συρτάρι πιο στενό από το άνοιγμα του επίπλου κατά 24-25 χιλιοστά. Και οι οδηγοί να είναι σε μήκος λίγο μικρότεροι από το βάθος του ανοίγματος που θα μπει. Κάποιοι σου γράφουν και για το κενό που πρέπει να αφήσεις. Μην το πας με το πάχος που θα μετρήσεις γιατί θα σου φρακάρουν.

Η καλύτερη δουλειά για να μην μπερδευτείς είναι να δεις/μετρήσεις κάποιο συρτάρι του σπιτιού σου και να πάρεις ιδέες από εκεί. Μετά δεύτερο βήμα να βρεις τους οδηγούς που θα χρησιμοποιήσεις.
Σωστά ναι.. Θα δω κανένα συρτάρι.. Αλλά είναι όλα με εκείνον τον κλασικό οδηγό και εγώ θέλω να βάλω βαρέως τύπου.. Γιατί θα είναι γύρω στα 70 εκατοστά τα συρτάρια..
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcwiOFogyHjVsZDn0UvB1mPJWtKGvHyBdatg&usqp=CAU

Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας,αρχίζουν ένα-ένα να παραδίδουν πνεύμα τα μοτέρ για το ανέβασμα των ρολλών παραθύρων του σπιτιού μου.
Εδώ και 2 μήνες έχω αλλάξει μοτέρ σε 2 παράθυρα με κόστος αγοράς και τοποθέτησης από τον αλουμινά 120 ευρώ.
Ψάχνοντας στο youtoube,έπεσα στο παρακάτω βίντεο όπου ο καλός αυτός άνθρωπος επισκεύασε το παλαιό μοτέρ,αλλάζοντας τον πυκνωτή του.
Έχω πάρει παραμάσχαλα τα 2 χαλασμένα μοτέρ και έχω πάει σε 3 έως σήμερα τεχνικούς,όμως και οι 3 μου είπαν ότι δεν ασχολούνται ή δεν επισκευάζονται.
Στον τελευταίο που πήγα,τον παρακάλεσα να μου αλλάξει τον πυκνωτή μιας και εγώ δεν σκαμπάζω τίποτα από αυτά,αλλά μου αρνήθηκε ακόμα και αυτό.
Υ.Γ.

https://www.youtube.com/watch?v=4gn5Ig53Hg4&ab_channel=FixitYourselfGreece-AdyPapas

Γιατί δεν το κάνεις μόνος σου; Ο πυκνωτής κοστίζει 5 , κρίμα να πληρώνεις τσάμπα. Δεν είναι ανάγκη να τον κολλήσεις τον πυκνωρή, σύνδεσ'ε τον με φισάκι και μονωτική.

Σωστά ναι.. Θα δω κανένα συρτάρι.. Αλλά είναι όλα με εκείνον τον κλασικό οδηγό και εγώ θέλω να βάλω βαρέως τύπου.. Γιατί θα είναι γύρω στα 70 εκατοστά τα συρτάρια..
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcwiOFogyHjVsZDn0UvB1mPJWtKGvHyBdatg&usqp=CAU

Αν και η εικόνα που έβαλες είναι μικρή, νομίζω γράφει το κενό που πρέπει να αφήσεις, οπότε είσαι οκ.

Δεν ξέρω, αλλά μια φορά μόνο που έφτιαξα συρτάρια μου φάνηκε εύκολη και η κατασκευή του συρταριού και η τοποθέτηση- ίσως να ήμουνα και τυχερός.

Υ.Γ.

εαν ο παλιος πυκνωτης ειναι και αυτος συνδεδεμενος με κως (οπως στο video) τοτε οταν παρεις τον καινουργιο πυκνωτη στα χερια σου θα κανεις το εξης:
Θα αφαιρεσεις τον παλιο πυκνωτη με προσοχη ωστε να μη βραχυκυκλωσεις τις 2 επαφες του και μετα θα τοποθετησεις τον νεο πυκνωτη, μετα θα πρεπει να μονωσεις (τουλαχιστον με ταινια) τις επαφες του πυκνωτη.

Eμενα παντως δεν μου φανηκε ευκολη η κατασκευη(συρταριων) τους η τουλαχιστον οπως εγω τα ηθελα...
Ειδικα για το συγκεκριμενο οδηγο που εχεις στην φωτο μου ειπαν να τον αποφυγω γιατι ειναι μπελαλιδικος....
Σου ανεβαζω φωτο για να παρεις μια ιδεα απο τα ανοιχτα συρταρια ραφη που εφτιαξα στην ντουλαπα για τα εργαλεια μου..μηπως και βοηθησω κατασκευαστηκα..Εποιτα αφου εχεις το κατω μερος ετοιμο φτιαχνεις περιμετρικα το συρταρι...
https://postimg.cc/Sj1bRZgk

https://i.postimg.cc/KcKq68PC/20200415-123030.jpg