Μάστορες τα φώτα σας!!

Δύσκολο Νικόλα... Θα φάς πολλές ώρες και δεν νομίζω να δείς και αποτέλεσμα.
Καλύτερα βάλε το φούρνο στον αέρα γύρω στους 150-200 βαθμούς κι άστο καμιά ώρα, ίσως και παραπάνω.

Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Να παρεις σκυλο.

Δικές σου γατες η και αδέσποτες?

Τι θυμήθηκα τώρα...
Πιτσιρικάδες φτιάχναμε σφεντόνες μόνοι μας. Λαστιχέρες τις λέγαμε.
Λάστιχα από σαμπρέλα, πετσί από παλιοπάπουτσα που βρίσκαμε στα σκουπίδια και φούρκες από αγριελιά.
Στη φούρκα δίναμε τόσο πολύ σημασία που κατάντηςενα είναι πραγματικό έργα τέχνης. Θα έπρεπε να έχει απόλυτα ομοιόμορφες πλευρές και στο εσωτερικό της να φωλιάζει ακριβώς ένα αυγό. Μόνο τότε λέγαμε οτι "η φούρκα είναι αυγόλαδο". :smile:
Δύο ήταν τα κύρια προβλήματα που είχαμε, να ήταν σωστή η σαμπρέλα, να μην είναι "κλούβια" δηλαδή, και πως θα στεγνώσουμε την χλωρή αγριελιά για να μην αλλάξει σχήμα μετά.
Ο καλύτερος τρόπος που είχα βρεί εγώ και δούλευε άψογα ήταν ο εξής:
Έφτιαχνα τη φούρκα πελεκώντας την όπως ακριβώς ήθελα και όταν τελείωνα την έδενα από πάνω, ακριβώς στο σχήμα του αυγού, με σύρμα.
Μετά κοίταζα πια γριά έχει φουρνίσει ψωμί και μόλις τελείωνε πήγαινα στο φούρνο, όλοι ήταν υπαίθριοι, και σκέπαζα τη φούρκα στη χόβολη. Με πολύ προσοχή όμως να καλύπτεται μόνο με στάχτη γιατί αν ακουμπούσε πάνω της κανένα κάρβουνο καιγόταν.
Σε ένα τετατράκι η φούρκα ήταν εντελώς αποξηραμένη και ...αυγόλαδο. :a0210:
Τότε έβγαζα και το σύρμα που την είχα δέσει αφού δεν χρειαζόταν πλέον, το ξύλο ήταν εντελώς νεκρό.
.
wow!
ΠΡαγματικα πολυ εξυπνο! Γρηγορο στεγνωμα αλλα παλι δεν στραβωνε κατα το στεγνωμα?

Να το δεσεις πανω σε μια μεταλλικη σωληνα, να του ριξεις λιγο αλοτοπιπερο και λεμονακι, και να το πας στον φουρνο της ξαρερφης, αλλα με καποιο τροπο να μην παταει στον πατο του φουρνου.

Τι θα φτιαξεις, μαγκουρα?

Εγω παλια εκοβα απο την ελια τα χοντρα λαιμαργα, που ειναι ισια, τα αποφλοιωνα αμεσως και τα αφηνα για πανω απο ενα χρονο μεσα στην αποθηκη.

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Να το δεσεις πανω σε μια μεταλλικη σωληνα, να του ριξεις λιγο αλοτοπιπερο και λεμονακι, και να το πας στον φουρνο της ξαρερφης, αλλα με καποιο τροπο να μην παταει στον πατο του φουρνου.

Τι θα φτιαξεις, μαγκουρα?

Εγω παλια εκοβα απο την ελια τα χοντρα λαιμαργα, που ειναι ισια, τα αποφλοιωνα αμεσως και τα αφηνα για πανω απο ενα χρονο μεσα στην αποθηκη.

Είσαι 100% μέσα Θανάση! Ναι, μαγκούρα ετοιμάζω, βασικά μπαστούνι πεζοπορίας! Λαίμαργο είναι αλλά έχει μια ελαφριά καμπύλη.Αυτό με τη σωλήνα δεν το είχα σκεφτεί!

wow!
ΠΡαγματικα πολυ εξυπνο! Γρηγορο στεγνωμα αλλα παλι δεν στραβωνε κατα το στεγνωμα?

Τίποτε, νάθινγκ, νίχτ, παντιτού, νιάδα, νιέντε, ντίπ...

Σίδερο λέμε... :grandpa:

Βέβαια δεν είχε και πολλά περιθώρια στραβώματος, το κομμάτι ήταν πολύ μικρό, γύρω στους 15 cm, και ούτε να ανοίξει μπορούσε γιατί ηλταν δεμένο με σύρμα. Για να μην καεί βεβαίως ηλταν το σύρμα.

Τίποτε, νάθινγκ, νίχτ, παντιτού, νιάδα, νιέντε, ντίπ...
...

Τοσες γλωσσες ουτε ο στρατηγος Πατον :grandpa:

Απο την εποχη που εφτιαχνα ξυλινες σφεντονες, μου εχουν μεινει καταλοιπα, και τωρα οταν βρισκω καμια διχαλα στο κλαδεμα την επεξεργαζομαι.
Ο παππους μου εφερνε τα διχαλα και ετρεχα αμεσως στο μπακαλικο που ειχε λαστιχα για σφεντονες, μετα στον τσαγκαρη για δερματακια και ετοιμη.

Στο Ξηρόμερο Θανάση δεν είχαν λάστιχα για σφεντόνες και βάζανε σαμπρέλα ...:flipout::flipout:
Αν ψάξεις σήμερα για λάστιχα για σφεντόνα δεν βρίσκεις ... εγώ είχα βρει πριν λίγα χρόνια σε ένα μαγαζί χονδρικής με είδη για ψιλικατζίδικα μερικά τελευταία μέτρα και τα πήρα. Σε καταστήματα με είδη κυνηγίου που είχα ρωτήσει μου έδειχναν κάτι ανταλλακτικά για κάτι περίεργες σφεντόνες που κυκλοφορούν πλέον με στήριγμα στον καρπό του χεριού.

Αυτά τα λάστιχα που έχει το Bangood τα είχα πάρει πριν χρόνια από τον Καλκαντζάκο στην Αθηνάς. δεν θυμάμαι όμως τιμή να σας πω.
Ήταν όμως καλά και μου κράτησαν 3 χρόνια περίπου πριν αρχίσουν να αποσυντίθεται. δεν είναι συμπαγή αλλά είναι τρύπια σαν τα μακαρόνια που φτιάχνουμε παστίτσιο. χρησιμοποιούνται επίσης και στην ιατρική κατά κόρον.
Λογικά πρέπει να υπάρχουν και ποιοτικότερα αλλά άντε βρες τα.

Ορίστε και λινκ https://www.kalkantzakos.com/Category3/2340/sfentones-lastiha

Στο Ξηρόμερο Θανάση δεν είχαν λάστιχα για σφεντόνες και βάζανε σαμπρέλα ...:flipout::flipout:

Λάστιχα είχαμε... Πουλούσαν τα παντοπωλεία.
Κάτι μαύρα τερτάγωνα που είχαν ξεραθεί και είχαν χάσει την ελαστικότητά τους απ´ την πολυκαιρία.
Υπήρχαν και κάποια άσπρα, πολύ καλύτερης ποιότητας, αλλά δυσεύρετα.
Σαμπρέλες όμως υπήρχαν παντού, ακόμα και μπάνιο μ´ αυτές μάθαμε.
Όποιος δεν είχε στην τσέπη του ένα κουτάκι tip-top δεν ξέρει απο 60's-70's. -bye-

Re: Απάντηση: Re: Μάστορες τα φώτα σας!!

Λάστιχα είχαμε... Πουλούσαν τα παντοπωλεία.
Κάτι μαύρα τερτάγωνα που είχαν ξεραθεί και είχαν χάσει την ελαστικότητά τους απ´ την πολυκαιρία.
Υπήρχαν και κάποια άσπρα, πολύ καλύτερης ποιότητας, αλλά δυσεύρετα.
Σαμπρέλες όμως υπήρχαν παντού, ακόμα και μπάνιο μ´ αυτές μάθαμε.
Όποιος δεν είχε στην τσέπη του ένα κουτάκι tip-top δεν ξέρει απο 60's-70's. -bye-

αρχεγονη γνωση σαν το δικοκο σιταρι!!!

Μια ερώτηση αν ξέρει κάποιος:
Πως βάζουμε/βγάζουμε το καλώδιο σε τέτοιου τύπου υποδοχές; Ίσιο κατσαβίδι μέσα στην χαραμάδα που κάνουν τα μεταλλικά ελάσματα, ίσιο κατσαβίδι κάθετα στην χαραμάδα, ή κάτι άλλο;20201228_181202.jpg

Ερώτηση.
Στις εστίες υγραερίου μου η μια από τις πεντε σταμάτησε να δουλευει.
Δεν περιστρεφεται ο διακόπτης αριστερά ο οποίος ελέγχει το αέριο.
Ενώ πιεζεται μέσα κανονικά ώστε να δώσει σπινθήρα.

Έχει κάποιος καμια ιδέα?
IMG-20201229-162951.jpg

Ερώτηση.
Στις εστίες υγραερίου μου η μια από τις πεντε σταμάτησε να δουλευει.
Δεν περιστρεφεται ο διακόπτης αριστερά ο οποίος ελέγχει το αέριο.
Ενώ πιεζεται μέσα κανονικά ώστε να δώσει σπινθήρα.

Έχει κάποιος καμια ιδέα?
IMG-20201229-162951.jpg

Λυθηκε το προβλημα με την συμβουλή του YouTube.
Ήθελε λιπαντικό και λίγο παραπανω πίεση με την χρήση πενσας.
Προληπτικά εριξα και στα αλλά 4 που δουλευαν οκ.