Μάστορες τα φώτα σας!!

Παιδιά, ένα αφυγραντήρας-καθαριστής αερα, θα επηρεάσει την λειτουργία ενός ενεργειακου τζακιού που θα λειτουργεί στον ίδιο χώρο; Θα δημιουργήσει κάποιο κάπνισμα στο τζάκι λόγω ροής αέρα;

Στάλθηκε από το SM-G975F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

η απαντηση ειναι οχι, δεν θα επηρεασει τη λειτουργεια του τζακιου ... τεσταρισμενο

ενας ευκολος τροπος για να καταλαβεις, ειναι αν ο χωρος αυτος συνδεεται εστω και με πορτα η κουζινα με το χωρο του τζακιου (αν δεν ειναι ενιαιος), ειναι το να ανοιξεις την μεσοπορτα και να βαλεις τον αποροφητηρα της κουζινας να δουλευει στο φουλ για λιγο.
αν το τζακι σου δεν καπνισει τοτε μαλλον ειναι οκ

ετσι κι αλλιως οι αφυγραντηρες εχουν πολυ μικροτερη ροη αερα απο τον απορροφητηρα της κουζινας
σε ενα σπιτι που εμενα καποτε ειχαμε περιπου 65 τμ ενιαιο χωρο κουζινα χωλ σαλονι. υπηρχε και απλο και ενεργειακο τζακι (με δυο μοτερ) αλλά και τρυπα στο χωρο. ετσι ακομα και οταν μαγειρευε η γυναικα με απορροφητηρα στο φουλ δεν υπηρχε θεμα παρα του οτι τα πορτοπαραθυρα ηταν πολυ καλα κλεισμενα.

εχει ομως σημασια το αν υπαρχει τρυπα εξαερισμου στο χωρο και το που ειναι αυτη, ο σχεδιασμος του τζακιου και αλλα.

Νικολα αυτο ειναι κατι αλλο, ο απορροφητηρας ρουφαει απο τα κυβικα αερα του δωματιου και τα στελνει εξω, αρα για την αναπληρωση των χαμενων κυβικων θα πρεπει να υπαρξει απο αλλου εισαγωγη αερα, που στην προκειμενη περιπτωση η "ευκολη" εισαγωγη ειναι απο το τζακι.
Ο αφυγραντηρας επεξεργαζεται τα κυβικα αερα του δωματιου, τραβαει αερα απο το δωματιο και τα στελνει πισω στο δωματιο (ανακυκλωση)

λογικα οχι αλλά δεν ειναι τοσο απλο οσο ακουγεται. καλυτερα να το δει καποιος που ξερει.
τι τζακι ειναι, τι μοτερ εχει πανω του, απο που τραβαει αερα, αν υπαρχει τρυπα στο χωρο για αυτην την δουλεια κλπ
αν για παραδειγμα ειναι απο τα φτηνα και δεν εχει μοτερ, ή/και δεν υπαρχει τρυπα στο χωρο, τοτε φυσικα και θα σου καπνισει.
ειναι και το τι αφυγραντηρα θα βαλεις στο χωρο, τι πορτοπαραθυρα εχεις κλπ

ενας ευκολος τροπος για να καταλαβεις, ειναι αν ο χωρος αυτος συνδεεται εστω και με πορτα η κουζινα με το χωρο του τζακιου (αν δεν ειναι ενιαιος), ειναι το να ανοιξεις την μεσοπορτα και να βαλεις τον αποροφητηρα της κουζινας να δουλευει στο φουλ για λιγο.
αν το τζακι σου δεν καπνισει τοτε μαλλον ειναι οκ

ετσι κι αλλιως οι αφυγραντηρες εχουν πολυ μικροτερη ροη αερα απο τον απορροφητηρα της κουζινας
σε ενα σπιτι που εμενα καποτε ειχαμε περιπου 65 τμ ενιαιο χωρο κουζινα χωλ σαλονι. υπηρχε και απλο και ενεργειακο τζακι (με δυο μοτερ) αλλά και τρυπα στο χωρο. ετσι ακομα και οταν μαγειρευε η γυναικα με απορροφητηρα στο φουλ δεν υπηρχε θεμα παρα του οτι τα πορτοπαραθυρα ηταν πολυ καλα κλεισμενα.

εχει ομως σημασια το αν υπαρχει τρυπα εξαερισμου στο χωρο και το που ειναι αυτη, ο σχεδιασμος του τζακιου και αλλα.

Νικόλα καλησπέρα.

Το τζάκι είναι ελληνικής κατασκευής starfire. Στο χώρο κάτω από την εστία, υπάρχει αεραγωγός που φέρνει (ελεύθερα) φρέσκο αέρα στην εστία από τον εξωτερικό χώρο. Το μοτέρ του αέρα του τζακιού έχει μια παροχή (φ100) εσωτερικά του σπιτιού (ανακύκλωση) και μια παροχή (φ100) εξωτερικά του σπιτιού για φρέσκο (κρύο) άερα. Τι μοτέρ έχει το τζάκι δεν γνωρίζω. Γνωρίζω ότι έχει 5 σκάλες και το λειτουργώ πάντα χειροκίνητα στην δεύτερη.

Ο χώρος που είναι το τζάκι είναι ενιαίος. Τα υπνοδωμάτια χωρίζουν με πόρτα και είναι σε άλλο όροφο. Όταν έχω τα πάντα κλειστά και ανοίγω τον απορροφητήρα στην Τρίτη σκάλα ή Turbo, έχει παρατηρηθεί (ειδικά αν δεν καίει το τζάκι) ότι καπνίζει, για το λόγο αυτό πάντα όταν ανοίγουμε απορροφητήρα στο τέρμα "σκίζουμε" λίγο το παράθυρο.

λογικα οπως λεει και ο θανασης δεν πρεπει να καπνισει. αλλωστε καμια σχεση η ροη αερα του αφυγραντηρα με το τουρμπο του απορροφητηρα

μου κανει εντυπωση το οτι σου καπνιζει εστω και με τον απορροφητηρα στο φουλ και το τζακι στο λιγο.
λογικα ομως δεν θα εχεις κανενα προβλημα.
εγω καποιες φορες που χρησιμοποιουσα εναν ιονιστη της φιλιπς κοστους 40-50 ευρω (δεν ηταν δηλαδη κατι μεγαλο) στο γραφειο λογω τσιγαρου (ιδιο οροφο αλλο δωματιο ομως) δεν ειχα ποτε προβλημα.

λογικα οπως λεει και ο θανασης δεν πρεπει να καπνισει. αλλωστε καμια σχεση η ροη αερα του αφυγραντηρα με το τουρμπο του απορροφητηρα

μου κανει εντυπωση το οτι σου καπνιζει εστω και με τον απορροφητηρα στο φουλ και το τζακι στο λιγο.
λογικα ομως δεν θα εχεις κανενα προβλημα.
εγω καποιες φορες που χρησιμοποιουσα εναν ιονιστη της φιλιπς κοστους 40-50 ευρω (δεν ηταν δηλαδη κατι μεγαλο) στο γραφειο λογω τσιγαρου (ιδιο οροφο αλλο δωματιο ομως) δεν ειχα ποτε προβλημα.

Την έχω πατήσει 2-3 φορές όταν είναι στη φάση που "αρπάει" το τζάκι, στο σημείο δηλαδή που δημιουργείται πολύς καπνός και είναι ακόμα κρύα η καμινάδα. Αν ξεχαστούμε εγώ ή η γυναίκα μου και δεν σκίσουμε το παράθυρο...τσούυυπ, καλώς τα παιδιά.

Εγω ξερω οτι οτι ο αφυγρατηρας δεν πρεπει να ειναι κοντα σε μοναδα θερμανσης οποια και εαν ειναι αυτη...επηρεαζει δραματικα την αποδωση του....και το λεω γιατι εχω και ψηφιακη σομπα θερμασης Kerosun και τζακι(οχι ενεργιακο)..
Οταν το ειχα κοντα οι ενδειξεις ηταν οτι να ναναι..συν οτι ο ιονιστης δεν νομιζω να εκανε αυτο το οποιο προοριζοταν....μολις το εβαλα στο πιο απομακρυσμενο σημειο του ιδιου χωρου απο αυτα η αποδωση του αλλαξε προς το καλυτερο..
Καπνισμα απο το τζακι δεν ειχα αλλα πεσμενη αποδωση του αφυγρατηρρα...

Εχετε υποψιν οτι την σωστη αποδωση ο αφυγρατηρας δεν μπορει να την κανει εν μεσο καταχειμωνου...αλλα πριν απο αυτα.....εαν ρωτησε καποιον που ξερει τι πουλαει θα σας πει οτι ο αφυγρατηρρας/ιονιστης μπαινει τελη φθινωπορου αρχες χειμωνα για να παρεις 100% αυτο για το οποιο προοριζεται....στην ουσια ο αφυγρατηρρας απορροφαει σε μεγαλο βαθμο τα επιπεδα υγρασιας σε προημο σταδιο....ας πουμε τωρα που εχει ριξει χιονια θα δουλευει τσαμπα υπερωριες...εγω τον εχω off τωρα...

Οφορα το θεμα του απορροφυτηρα με το τζακι που αναφερθηκε λυνεται πολυ ευκολα εαν στα πλαινα του το τζακι,ειτε αριστερα ειτε δεξια(οπου βολευει).εχει τρυπα στο ιδιο υψος του κατου μερους της εστιας..τοτε δεν βγαινει καπνα γιατι εκει δημιουργηται το κυκλωμα αερος...καρατσεκαρισμενο αυτο...!!!!

Re: Απάντηση: Μάστορες τα φώτα σας!!

Εγω ξερω οτι οτι ο αφυγρατηρας δεν πρεπει να ειναι κοντα σε μοναδα θερμανσης οποια και εαν ειναι αυτη...επηρεαζει δραματικα την αποδωση του....και το λεω γιατι εχω και ψηφιακη σομπα θερμασης Kerosun και τζακι(οχι ενεργιακο)..
Οταν το ειχα κοντα οι ενδειξεις ηταν οτι να ναναι..συν οτι ο ιονιστης δεν νομιζω να εκανε αυτο το οποιο προοριζοταν....μολις το εβαλα στο πιο απομακρυσμενο σημειο του ιδιου χωρου απο αυτα η αποδωση του αλλαξε προς το καλυτερο..
Καπνισμα απο το τζακι δεν ειχα αλλα πεσμενη αποδωση του αφυγρατηρρα...

Εχετε υποψιν οτι την σωστη αποδωση ο αφυγρατηρας δεν μπορει να την κανει εν μεσο καταχειμωνου...αλλα πριν απο αυτα.....εαν ρωτησε καποιον που ξερει τι πουλαει θα σας πει οτι ο αφυγρατηρρας/ιονιστης μπαινει τελη φθινωπορου αρχες χειμωνα για να παρεις 100% αυτο για το οποιο προοριζεται....στην ουσια ο αφυγρατηρρας απορροφαει σε μεγαλο βαθμο τα επιπεδα υγρασιας σε προημο σταδιο....ας πουμε τωρα που εχει ριξει χιονια θα δουλευει τσαμπα υπερωριες...εγω τον εχω off τωρα...

Οφορα το θεμα του απορροφυτηρα με το τζακι που αναφερθηκε λυνεται πολυ ευκολα εαν στα πλαινα του το τζακι,ειτε αριστερα ειτε δεξια(οπου βολευει).εχει τρυπα στο ιδιο υψος του κατου μερους της εστιας..τοτε δεν βγαινει καπνα γιατι εκει δημιουργηται το κυκλωμα αερος...καρατσεκαρισμενο αυτο...!!!!

Ευχαριστώ για την απάντηση, είναι σίγουρο πως κοντά σε τζάκι ένας αφυγραντήρας δε θα κάνει τη δουλειά που προορίζεται να κάνει.

Στο πρώτο μου ποστ έγραψα από λάθος αφυγραντήρας-ιονιστής, εννούσα ΙΟΝΙΣΤΗΣ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ αέρα (οι γνωστοί "air purifiers" με φίλτρα HEPA, άνθρακα κτλ).

πολυ ενδιαφερον αυτο κωστη! για την πεσμενη αποδοση του αφυγραντηρα.
εχει η μανα μου στο χωριο (πολυ υγρο χωριο), αφυγραντηρα 20 αρι, θερμανση με καλοριφερ αλλά και ερκοντισιον
και την βολευει να τον βαζει κοντα στο σωμα του καλοριφερ ειτε εντος δωματιου ειτε στον διαδρομο.
να της το πω να το ξερει.

Συνάδελφοι, σήμερα που άνοιγα με το ρούτερ ένα κανάλι στο κόντρα πλακέ για να περάσω ένα T-track μου ξέφυγε λίγο και τώρα έχει κενό :-/

Με τι να γεμίσω το κενό; (2-3 χιλ. σε ένα τμήμα του καναλιού 2-3 πόντων)
Με ξυλοστοκο;
Με κόλλα και πριονίδι
Με σιλικόνη;
Άλλο;

Φαντάζομαι θέλεις να το γεμίσεις για λόγους εμφάνισης γιατί κατά τα άλλα με το κενό δεν επηρεάζεται η λειτουργικότητα του t-track.

Εγώ τέτοια λάθη τα μπαλώνω ως εξής: περνάω με το ρούτερ το σημείο ώστε το λάθος να είναι ομοιόμορφο (πχ 3 χιλιοστά κενό σε όλο το μήκος των 3 πόντων με το λάθος). Μετά βάζω με ξυλόκολλα ένα λεπτό ξύλο στο κενό. Τέλος με γυαλόχαρτο και αν χρειαστεί λίγο στόκο το φέρνω στα ίσια με την υπόλοιπη επιφάνεια. Για λεπτά ξύλα συνήθως βάζω balsa που πωλείται σε διάφορα πάχη πχ 1/1,5/2/2,5 χιλιοστά.

Ναι για λόγους εμφάνισης το θέλω μόνο.
Ωραία είναι η πρόταση που είπες, αυτό θα κάνω.

σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ

Έχω προμηθευτεί αυτό για να φτιάξω ένα τραπέζι για μπαλκόνι που είναι σκεπασμένο με τέντες.
Σκέφτομαι, αφού το τρίψω, να το περάσω με ένα συντηρητικό και μετά δύο χέρια με άχρωμο βερνίκι νερού

Καλά το σκέφτομαι;
Έχετε να προτείνετε κάτι διαφορετικό;

Το θυμαμαι που το εχουμε ξαναπει, αλλα εμενα παντως, το βερνικι κρουστας με fiber δεν παλευοταν. Ηταν πολυ πηχτο, κολλαγε...ενα χαλι. Τελικα το παρατησα και το εκανα με πινελο.
Δεν ξερω γιατι, οι αναλογιες ηταν σωστες και το ειχα ανακατεψει καλα.

Κι αν, ας πούμε, έχω κάνει μια τρύπα και ανακαλύπτω ότι είναι λάθος...
Και η σωστή είναι ένα εκατοστό πιο δίπλα...
Κι η καινούρια τρύπα που φτιάχνω ουσιαστικά συγχωνεύεται με την παλιά...και γίνεται μια μεγάάάλη τρύπα που κανένα ούπατ δεν καλύπτει...
(όόχι εγώωω...ένας φίλος μου την έχει κάνει αυτή την πατάτα...:flute::flute:)

Εκεί η montagekit (ή κάποια άλλη) δεν είναι η μόνη λύση;

Μια λύση που μόλις βρήκα και μάλλον αυτή πρέπει να είναι η καλύτερη για τις...ξεχειλωμένες τρύπες: Fix.It Fischer.
π.χ. εδώ.
Εκτός αν είναι η γάζα με...γύψο που έχουν και στα...φαρμακεία!!!

Σε αυτή την περίπτωση, καλύτερο το χημικό αγκύριο ή η montage kit.
Να κι ένα ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις:

https://www.youtube.com/watch?v=DuFsqB3RtS4

Οπως ειχα αναφερει, την δουλεια μου σε ξεχειλωμενη τρυπα την ειχα κανει με Bison montage kti και το κουρτινοξυλο βασταει γερα παρ' ολα τα κρεμασματα του γομαρογατου στην κουρτινα της φιλης.

Προφανως ομως η επισκευαστικη ρητινη δυο συστατικων φαινεται ακομα πιο καταλληλη. Η συσκευασια με την συριγγα δεν ξερω ποσο πρακτικη ειναι για χρηση πανω απο μια φορα.

Σωστοτατος.....!!!
Οπως το ειπες..ετσι θα το εκανα και εγω...

Θα το περασεις μς κυλινδρακι microstar 10cm για να απλωσει ομοιομορφα και θα εισαι οκ...
https://www.saragoudas.gr/ell/product/Rola-gia-oloys-toys-typoys-Xromaton-Microstar

Κωστή κάτι μαθαίνω σίγά-σιγά 😉
Η εταιρεία αναφέρει εφαρμογή με πινέλο και όχι ρόλό "» Κατάλληλο εργαλείο βαφής είναι το πινέλο." https://kraftpaints.gr/product/wood-style-aqua/

Κατι δεν εκανες σωστα....μιλαμε για νερου ομως...εσυ με τι το πετασες...;

Οχι, εμενα ηταν διαλυτη.
(Παρεμπιπτοντως, πανω απο εμποτισμου νερου και μεχρι στιγμης, 2 χρονια μετα, κανενα προβλημα).

Κωστή κάτι μαθαίνω σίγά-σιγά 😉
Η εταιρεία αναφέρει εφαρμογή με πινέλο και όχι ρόλό "» Κατάλληλο εργαλείο βαφής είναι το πινέλο." https://kraftpaints.gr/product/wood-style-aqua/
Τα περισσοτερα βερνικια γραφουν με πινελο..δεν σημαινει οτι δεν γινεται με ρολακι...απλως το πινελο προσφερει ευκολια στο περασμα αλλα οχι το ομοιομορφο απλωμα...ενταξυ αυτο θελει και μια εξοικιωση που ερχεται εν καιρο...

Οχι, εμενα ηταν διαλυτη.
(Παρεμπιπτοντως, πανω απο εμποτισμου νερου και μεχρι στιγμης, 2 χρονια μετα, κανενα προβλημα).
Επειδη η τριχες στα microstar ειναι ημισυνθετικες ο διαλυτης "καιει" την τριχα και για αυτο μαζευει...