Μάστορες τα φώτα σας!!

Τα 10αρια μεταλικα ουπατ θελουν οντως 16αρι τρυπανι...
Αφου κανει την τρυπα και τα σφηνωσεις μεσα βαζεις την βιδα η οποια "διογκωνει" το ουπατ και πιανει στα τοιχωματα εξ'ου και η χρηση του 16αριου τρυπανιου....

Μπορεί να λέγεται το ουπατ 10αρι αλλά αυτό αναφέρεται στην βιδα που έχει μέσα η οποία είναι Μ10.
Όποτε 16αρι τρυπάνι θέλει για να γίνει η τρυπα και να χωνευτει στον τοίχο.

Ευχαριστώ πολύ.

Επειδή μου φαίνεται δύσκολο να τα ευθυγραμμισω, μιας και για οδηγό έχω μόνο τις τρεις τρύπες στο πίσω μέρος του ραφιού, έβαλα χαρτοταινια πάνω στο ράφι και σημείωσα πάνω της που είναι οι τρύπες και το κέντρο τους.

IMG_20210508_211831.jpg
Θα κολλήσω τις χαρτοταινιες στον τοίχο , σύμφωνα με το αλφάδι θα τις βάλω ευθεία και θα τρυπήσω στο κέντρο κάθε κύκλου.
Ελπίζω μόνο να μην τρυπήσω στραβά, γιατί δεν έχω και μεγάλη εμπειρία.

• Like
Reactions: teodor_ch
Επειδή η χαρτοταινία μπορεί να σου τσακίσει γιατί θα κολλάει πέρα δώθε καλύτερα να χρησιμοποιήσεις κάτι πιο χονδρό π.χ χαρτόνι που θα μπορείς να το αλφαδιάσεις καλύτερα στον τοίχο χωρίς να κολλάει.
Για να πετύχεις σωστά τις τρύπες δεν πας κατευθείαν με 16αρι τρυπάνι ...θα σου φύγει σίγουρα .Ξεκινάς με μικρό τρυπάνι για να μην φεύγεις από τα κέντρα και ανεβαίνεις σταδιακά μέχρι να φτάσεις εκεί που θέλεις.

Θα βαλει τις επομενες ημερες ο πατερας μου ηλιακο.
Μου λεει οτι πανω απο το μπετο της ταρατσας εχει περιπου 30(!) ποντους μονωση. Ισως υπερβαλει, αν και λεει το θυμαται.
Ειχαν βαλει, λεει, μπολικη ελαφροπετρα (ή κατι παρομοιο), μετα απο πανω πλακες πεζοδρομιου, ενω αργοτερα εκαναν οι ενοικοι υγρομονωση, με διαφορα υλικα.
Λιγο περιεργο ολο αυτο, αλλα ας πουμε οτι ισχυει.
Υπαρχουν βιδες τοσο μακριες (π.χ. 35-40cm) ή πώς αλλιως μπορει να στερεωθει το ικριωμα του θερμοσιφωνα;
Στις πλακες, που ειναι σχετικα ψηλα, ισως γινεται, αλλα μην τις σηκωσει ολοκληρες με κανα ξεροβορι.
Προφανως ειναι ερωτηση για τους μαστορες που θα τον εγκαταστησουν αυτο, αλλα φοβαμαι μην κανουνε προχειροδουλεια (το "στερεωσουν" στην μονωση) και μετα απο καποια χρονια φυγει και τρεχουμε.

Θα συμφωνήσω με τον Νίκο από πάνω για την χαρτοταινία, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός
Αν έχεις να βάλεις παραπάνω από ένα ράφι μήπως να φτιαξεις έναν οδηγό από χαρτίή χαρτόνι;

Το 16 αρι τρυπάνι μπαίνει στο απλό δράπανο ή χρειάζεται sds;

Και στη δική μας ταράτσα έχουμε μόνωση περίπου 30 εκ και από πάνω πλάκες πεζοδρομίου αλλά δεν έχουν βάλει τόσο μακρύς βίδες.
Νομίζω ότι τόσο βάρος που έχει ο ηλιακός δεν τίθεται θέμα να τον σηκώσει ο αέρας
Να προσέξεις όταν κάνουν τις τρύπες να τις γεμίσουν με σιλικόνη πριν βάλουν τις βίδες για στεγανοποίηση!

Ναι , για το τρυπάνι το ξερω. Με 8αρι καλά ειναι να ξεκινήσω;

Αυτο με την χαρτοταινια δεν το είχα σκεφτει. Εχεις δικιο, μιας και δε θα μπορω να κάνω διορθώσεις αν κολλήσει στον τοιχο. Ηδη την κολλησα πανω στο χαρτονι απο τη συσκευασια και εκοψα περιμετρικα με ενα κοπιδι. Ευχαριστώ για τη συμβουλη!

Εγώ θα ξεκίναγα με 4αρι (αν έχεις) μετά 8 και μετά 16 αν ήθελα οι τρύπες να μην φύγουν καθόλου. Όλη η προσοχή είναι να είναι σωστά κεντραρισμένο το πρώτο τρυπάνι. Ίσως πριν το μικρό τρυπάνι να έκανα και μια πονταρισιά στον τοίχο ακριβώς στο κέντρο με πόντα ή σουβλί ή πρόκα.

Αρα, Γιωργο, λες οτι τον στηριξαν πανω στην μονωση, ουσιαστικα, τον θερμοσιφωνα;
Οκ για το βαρος, αλλα εχει και μεγαλη αντισταση στον αερα, για αυτο φοβαμαι.

Ναι , για το τρυπάνι το ξερω. Με 8αρι καλά ειναι να ξεκινήσω;

Αυτο με την χαρτοταινια δεν το είχα σκεφτει. Εχεις δικιο, μιας και δε θα μπορω να κάνω διορθώσεις αν κολλήσει στον τοιχο. Ηδη την κολλησα πανω στο χαρτονι απο τη συσκευασια και εκοψα περιμετρικα με ενα κοπιδι. Ευχαριστώ για τη συμβουλη!
Μια αλλη λυση ειναι η εξης:
Βαζεις την χαρτοταινια στο ραφι (οπως το εχεις στην φωτο) και μαρκαρεις με κουκιδες το κεντρο της τρυπας. Στον τοιχο που θα μπει το ραφι τραβας με μολυβι μια αλφαδιασμενη γραμμη. Μετα βαζεις την χαρτοταινια με τις κουκιδες να πεσουν πανω στη γραμμη.

Ναι, θα πρεπει να ξεκινησεις το τρυπημα με ποντα και 4αρι

• Like
Reactions: papakitou
Θα βαλει τις επομενες ημερες ο πατερας μου ηλιακο.
Μου λεει οτι πανω απο το μπετο της ταρατσας εχει περιπου 30(!) ποντους μονωση. Ισως υπερβαλει, αν και λεει το θυμαται.
Ειχαν βαλει, λεει, μπολικη ελαφροπετρα (ή κατι παρομοιο), μετα απο πανω πλακες πεζοδρομιου, ενω αργοτερα εκαναν οι ενοικοι υγρομονωση, με διαφορα υλικα.
Λιγο περιεργο ολο αυτο, αλλα ας πουμε οτι ισχυει.
Υπαρχουν βιδες τοσο μακριες (π.χ. 35-40cm) ή πώς αλλιως μπορει να στερεωθει το ικριωμα του θερμοσιφωνα;
Στις πλακες, που ειναι σχετικα ψηλα, ισως γινεται, αλλα μην τις σηκωσει ολοκληρες με κανα ξεροβορι.
Προφανως ειναι ερωτηση για τους μαστορες που θα τον εγκαταστησουν αυτο, αλλα φοβαμαι μην κανουνε προχειροδουλεια (το "στερεωσουν" στην μονωση) και μετα απο καποια χρονια φυγει και τρεχουμε.
Το σωστο θα ήταν να υπήρχε ήδη πρόβλεψη σιδερενιας βάσης για τον ηλιακό τοποθετημενη πριν την μονωση αλλά ως οψετε...
Παίζει σημαντικό ρόλο τι είδους μόνωση έχει γινει απο κατω και σε ποιο σημειο θα μπει ο ηλιακος....
Eαν εχει γινει με ασφαλτοπανο και φενιζολ(daw)δεν θα πρεπει να φτασει εκει καθως εαν τρυπηθει η μονωση κανεις δεν ξερει τα αποτελεσματα σε βαθος χρονου....
Τα γεμισματα εχουν γινει συνηθως με αφρομπετο η με περλιτη(οτι χειροτερο) δεν νομιζω να ειναι ελαφροπετρα....εαν ειναι αφρομπετο καλως...εαν ειναι τα αλλα θα τρυπηθει σαν βουτυρο το δαπεδο....
Eγω θα προτεινα,και εχω δει,σαν την λυση που λεει ο Γιωργος με μια μικρη διαφορα...
Αφου κανει την τρυπα ο μαστορας να την καθαρισει σωστα και να βαλει την σιλικονη πρωτου βαλει το ουπατ....οπου το ουπατ θα προτεινα να ειναι δυκτιοτο ωστε να παει παντου σιλικονη και να γινει ενα με με την βιδα που θα μπει..εννοω σαν αυτα της Fisher... η και αυτα να μην βαλει να ακολουθησει την αρχικη διαδικασια....
Αφου μπει/βιδωθει βιδα να ξανατοποθετηθει παλι απο πανω αντιμουχλικη η πολυρεθανικη σιλικονη.....

Κωστη, μαλλον ο περλιτης που λες θα ειναι.
Οκ για την σιλικονη, κατανοητο.
Η ερωτηση, ομως, ηταν "υπαρχουν τοσο μακριες βιδες;".
Αν καταλαβα καλα, ο Γιωργος λεει οτι δεν τρυπησαν μεχρι το μπετο. Αρα να "στηριχθει" ο θερμοσιφωνας πανω στη μονωση; Αυτο προτεινεις και εσυ ή κατι αλλο;

Η μόνωση οποία και εαν είναι αυτή είναι από κάτω στον αρχικό πατο...απο πανω είναι το γέμισμα με περλιτη/αφρομπετο που είναι 12-15+ πόντους...και εαν θέλει μετά κάποιος βάζει πλακάκι η πλάκες πεζοδρόμιο...αρα στις περισσοτερες υπάρχει βάθος..
Οπότε μια βιδα η μάλλον καλύτερα στριφωνι σε αυτές τις περιπτώσεις με 8-10 πόντους το πολυ είναι μια χαρά...
Οπότε βίδα τόσο μεγάλη δεν χρειάζεται....Δεν έχω δει ποτέ κάποιος να βάζεις τόσο μεγάλη...
Όλα τα παραπάνω υπό φυσιολογικές συνθήκες..

Εγώ θα ξεκίναγα με 4αρι (αν έχεις) μετά 8 και μετά 16 αν ήθελα οι τρύπες να μην φύγουν καθόλου. Όλη η προσοχή είναι να είναι σωστά κεντραρισμένο το πρώτο τρυπάνι. Ίσως πριν το μικρό τρυπάνι να έκανα και μια πονταρισιά στον τοίχο ακριβώς στο κέντρο με πόντα ή σουβλί ή πρόκα.
Να προσθέσω εδώ ότι το σημαδεμα να γίνεται με σταυρό ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρεις ότι τρυπας κέντρο!!

Kαλησπέρα. Ευχαριστώ ολους για τη βοήθεια. Τα έβαλα σήμερα με τη βοήθεια ενός γνωστού μου, ο όποιος ειναι του επαγγέλματος, αλλα δυστυχώς δεν ειμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα μιας και δεν μπηκαν εντελώς ευθεία. Ειμαι και λίγο ψυχαναγκαστικος με αυτο το θέμα και το ματι πηγαίνει συνεχως εκει τωρα.
Υπαρχει μια μικρή κλιση και στα δυο. Το κακό είναι οτι δεν βλέπω τρόπο να διορθώνεται τη κατάσταση . Ειναι πολυ δυσκολο να βγουν από τις βίδες τους , αφου χρειαστηκε χτύπημα με σφυρί για να μπουν .

Attachments

• IMG_20210509_185442.jpg
    IMG_20210509_185442.jpg
    957.4 KB · Views: 36
  • IMG_20210509_194617.jpg
    IMG_20210509_194617.jpg
    1 MB · Views: 35
Η μόνωση οποία και εαν είναι αυτή είναι από κάτω στον αρχικό πατο...απο πανω είναι το γέμισμα με περλιτη/αφρομπετο που είναι 12-15+ πόντους...και εαν θέλει μετά κάποιος βάζει πλακάκι η πλάκες πεζοδρόμιο...αρα στις περισσοτερες υπάρχει βάθος..
Οπότε μια βιδα η μάλλον καλύτερα στριφωνι σε αυτές τις περιπτώσεις με 8-10 πόντους το πολυ είναι μια χαρά...
Οπότε βίδα τόσο μεγάλη δεν χρειάζεται....Δεν έχω δει ποτέ κάποιος να βάζεις τόσο μεγάλη...
Όλα τα παραπάνω υπό φυσιολογικές συνθήκες..
Κωστη, sorry, αλλα παλι δεν καταλαβα. Που λες να πιασει η βιδα/ουπατ; Στην πλακα πεζοδρομιου; Στον περλιτη;
Οπως ειπα, πρεπει να ειναι ως εξης:
Πλακα μπετο, απο πανω κατι σαν ελαφροπετρα (ισως ο περλιτης), απο πανω πλακα πεζοδρομιου και μετα απο πανω παχια υδρομονωση. Συνολο 20-30 ποντοι.

Τωρα τα ειπες σωστα...εαν η πλακα πεζοδρομιου ειναι περιπου 30Χ30 ειναι μαλτεζοπλακα....
Αρα ειναι απο πανω η υγρομονωση και οχι εσωτερικα....γιατι ρε φιλε εγω δεν ξερω πως ειναι...!!!
Οποτε θα χρειαστει αναγκαστηκα να τρυπηθει η υγρομονωση και θα πιασει και στην πλακα/μαλτεζοπλακα αλλα και στο περλιτη και εποιτα θα βαλει την σιλικονη πανω απο την βιδα...

Και πριν τα ιδια ειχα πει :)
Αρα το ουπατ να μπει στην πλακα πεζοδρομιου ή στον περλιτη, λες;
Παντως, ο περλιτης πρεπει να ειναι χυμα, δε νομιζω να μπορει να πιασει εκει.

Θα πιασει και στα 2 εαν ειναι 8 ποντους η βιδα,,,,η πλακα δεν νομιζω να ειναι πανω απο 4-5 ποντους....

Kαλησπέρα. Ευχαριστώ ολους για τη βοήθεια. Τα έβαλα σήμερα με τη βοήθεια ενός γνωστού μου, ο όποιος ειναι του επαγγέλματος, αλλα δυστυχώς δεν ειμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα μιας και δεν μπηκαν εντελώς ευθεία. Ειμαι και λίγο ψυχαναγκαστικος με αυτο το θέμα και το ματι πηγαίνει συνεχως εκει τωρα.
Υπαρχει μια μικρή κλιση και στα δυο. Το κακό είναι οτι δεν βλέπω τρόπο να διορθώνεται τη κατάσταση . Ειναι πολυ δυσκολο να βγουν από τις βίδες τους , αφου χρειαστηκε χτύπημα με σφυρί για να μπουν .
Κωστή τώρα το είδα αυτό, δε μου λες αλφάδι ή λέιζερ δε βάλατε;
Δοκίμασες να βγάλεις το ράφι και να χτυπήσεις τη βίδα προς την πλευρά που θέλει διόρθωση;
Γιατί δε με πήρες τηλέφωνο βρε;