Μάστορες τα φώτα σας!!

Κώστα ....δεν το σκέφτηκα και εγώ πριν κουμπώσεις επάνω το ξύλο και αφού έχουν μπει οι βίδες να ακουμπήσεις επάνω στις βίδες το ξύλο να δεις εάν πατάει σωστά επάνω στις βίδες και να βάλεις επάνω και το αλφάδι να δεις αν είναι ίσια όλα.
Τώρα για να βγει το ξύλο θέλει ομοιόμορφο τράβηγμα ...μπορεί και κάποια βίδα να μην είναι ακριβώς στο κέντρο της τρύπας και να δυσκολεύει στην εφαρμογή.
Η μόνη λύση .... τα βγάζεις όλα με προσοχή και κάνεις τρύπες σωστά λίγο πιο δίπλα ώστε οι παλιές να καλύπτονται από το ξύλο ή όποια δεν καλύπτεται να είναι από την από πάνω πλευρά που δεν θα φαίνεται εύκολα.
Τα ούπα δύσκολα θα βγούν οπότε μάλλον θα χρειαστείς άλλα.
Αν είναι να το ξανακάνεις να το δούμε πάλι βήμα-βήμα. Κάποιο σωστό τρόπο θα βρούμε.

Τωρα τα ειπες σωστα...εαν η πλακα πεζοδρομιου ειναι περιπου 30Χ30 ειναι μαλτεζοπλακα....
Αρα ειναι απο πανω η υγρομονωση και οχι εσωτερικα....γιατι ρε φιλε εγω δεν ξερω πως ειναι...!!!
Οποτε θα χρειαστει αναγκαστηκα να τρυπηθει η υγρομονωση και θα πιασει και στην πλακα/μαλτεζοπλακα αλλα και στο περλιτη και εποιτα θα βαλει την σιλικονη πανω απο την βιδα...

Στην δική μου ταράτσα δεν γνωρίζω ακριβώς τι μόνωση υπάρχει.
Αυτα που γνωρίζω είναι ότι έχει πάχος γύρω στα 20-25 εκατοστά, έχουν βάλει πισσοχαρτο (αν το λέω σωστά), τσιμέντο και τέλος επάνω πλάκα πεζοδρομίου.
Πόσο τρύπησε για τους ηλιακούς δεν γνωρίζω αλλά ξέρω ότι έβαζαν σιλικόνη στην τρύπα και μετά ο υπάλληλος και βίδα και επιπρόσθετα κάλυπταν την βίδα με κάτι σαν σιλικόνη.
Οι ηλιακοί βρίσκονται στην θέση τους πάνω από 10 χρόνια χωρίς να έχουν το παραμικρό πρόβλημα από τον αέρα παρότι βρισκόμαστε σε κορυφή λόφου και είμαστε η πιο ψηλή ταράτσα από όλα τα γύρω κτίρια

Ακόμη και στην πλάκα πεζοδρομίου να βιδώσουν τον ηλιακό υπάρχει περίπτωση τόσο βάρος να το κινήσει ο αέρας;
Μιλάμε το λιγοτερο για 200 κιλά καζάνι με νερό, συλλέκτης, μεταλλικό πλαίσιο

Στις περιπτώσεις αυτές, για να αποφύγεις το τρύπημα και μελλοντική καταστροφή της μόνωσης από εισροή νερού, φτιάχνεις μια βάση μεταλικη (κάτω από τον ηλιακό), και γεμίζεις με καμία 10ριά πλάκες πεζοδρομιου, σαν έξτρα βάρος.

Kαλησπέρα. Ευχαριστώ ολους για τη βοήθεια. Τα έβαλα σήμερα με τη βοήθεια ενός γνωστού μου, ο όποιος ειναι του επαγγέλματος, αλλα δυστυχώς δεν ειμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα μιας και δεν μπηκαν εντελώς ευθεία. Ειμαι και λίγο ψυχαναγκαστικος με αυτο το θέμα και το ματι πηγαίνει συνεχως εκει τωρα.
Υπαρχει μια μικρή κλιση και στα δυο. Το κακό είναι οτι δεν βλέπω τρόπο να διορθώνεται τη κατάσταση . Ειναι πολυ δυσκολο να βγουν από τις βίδες τους , αφου χρειαστηκε χτύπημα με σφυρί για να μπουν .
για πες και ποια διαδικασια ακολουθησε ο μαστορας

Η διαδικασία σωστή ηταν. Είχαμε κάνει γραμμές με το μολύβι στον τοιχο με οδηγό το αλφάδι και τα σημάδια για τις τρύπες με το χαρτόνι που είχα φτιάξει για οδηγό. Το μονο που δεν έκανε από οσα είχα υπολογίσει ήταν να ξεικινήσει με πιο μικρό τρυπάνι. Ξεκίνησε με το 16αρι κατευθείαν.

Δεν ξερω τι πηγε στραβά ,γιατι κι εγω βοηθουσα στη διαδικασία και με το αλφάδι τα σημαδια θεωρητικά μπηκαν σωστα.
Πιο μεγάλο πρόβλημα έχει το πανω ραφι. Εκεί πρεπει να εγινε λαθος γιατί ,οταν η γυναικα μου αποφάσισε να το βαλουμε λιγο πιο πάνω , δεν αλφαδιάσαμε αλλά πήγαμε +5 πόντους απο τα προηγουμενα σημάδια .

Για τον ηλιακό ας πώ και εγώ τη γνώμη μου!

Εγώ πρίν γίνουν οι μονώσεις είχα βιδώσει ανοξείδωτα ποδαράκια με δύο βίδες στην πλάκα απο μπετό.
Μετά μπήκε φελιζόλ και ελαφρομπετόν και μετά περάστηκε hyperdesmo.
Στα ποδαράκια βιδώθηκε βάση/τελάρο απο στρατζαριστό με αναμονές και για τις κεραίες και τα aircondition.

Τί θα έκανα τώρα?

Παίρνεις τα σχέδια του ηλιακού και σχεδιάζεις ακριβώς τα πατήματα.
Τρυπάς στα σωστά σημεία και περνάς τη μεγαλύτερη δυνατή ντίζα που παίρνει η βάση του ηλιακού.
Στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος ώστε να μή βγείς απο κάτω!
Καλό καθαρισμό της τρύπας και μετά γεμίζεις με ρητίνη και βάζεις τις ντίζες.
Παξιμάδι, ροδέλα, πόδι ηλιακού, ροδέλα και παξιμάδι.

Αν τώρα η ντίζα βγαίνει να έχει μικρή διάμετρο, είτε θα έβαζα πολλές στη σειρά και απο πάνω βάση/τελάρο απο στραντζαριστό και απο πάνω τον ηλιακό,
είτε σε κάθε πόδι του ηλιακού 4 ντίζες στις οποίες θα έβαζα λαμαρίνα (σε πάχος ώστε να μή λυγίζει) και εκεί θα βίδωνα τον ηλιακό.

Στην δική μου ταράτσα δεν γνωρίζω ακριβώς τι μόνωση υπάρχει.
Αυτα που γνωρίζω είναι ότι έχει πάχος γύρω στα 20-25 εκατοστά, έχουν βάλει πισσοχαρτο (αν το λέω σωστά), τσιμέντο και τέλος επάνω πλάκα πεζοδρομίου.
Πόσο τρύπησε για τους ηλιακούς δεν γνωρίζω αλλά ξέρω ότι έβαζαν σιλικόνη στην τρύπα και μετά ο υπάλληλος και βίδα και επιπρόσθετα κάλυπταν την βίδα με κάτι σαν σιλικόνη.
Οι ηλιακοί βρίσκονται στην θέση τους πάνω από 10 χρόνια χωρίς να έχουν το παραμικρό πρόβλημα από τον αέρα παρότι βρισκόμαστε σε κορυφή λόφου και είμαστε η πιο ψηλή ταράτσα από όλα τα γύρω κτίρια

Ακόμη και στην πλάκα πεζοδρομίου να βιδώσουν τον ηλιακό υπάρχει περίπτωση τόσο βάρος να το κινήσει ο αέρας;
Μιλάμε το λιγοτερο για 200 κιλά καζάνι με νερό, συλλέκτης, μεταλλικό πλαίσιο
Έχει γίνει σωστά από αυτά που γράφεις για αυτό σας έχει κρατήσει τόσα χρόνια..
Το ίδιο πράγμα λέμε στην ουσία...
Το ποσό βάθος θα πάει βίδα το κρίνει ο μάστορας αλλά εγώ από αυτά που έχω δει 6-8 πόντους και πιο βαθειά μπαίνει...
Το κυριότερο αφού γίνει το τρυπημα/βίδωμα είναι σιλικόνη μετά...

Είχα αγοράσει το Desoxidante πριν από κάποια χρόνια (σε συσκευασία 1L που δεν τελειώνει ...), το δάνεισα στο γιο μου και χθες που το επέστρεψε σκόνταψε στην είσοδο και του έπεσε, αδειάζοντας το περιεχόμενο!.
Μετά το σχετικό καθαρισμό με άφθονο νερό, ψάχνω για το ίδιο ή κάτι αντίστοιχο και πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της σκουριάς.
Υπάρχουν σχετικές προτάσεις;
Πριν αγοράσω νέο (υπάρχει στο Χαλάνδρι σε δυσκευασίες 250 και 1000ml) θέλω να ρωτήσω αν υπάρχουν άλλες πιο αποτελεσματικές προτάσεις για τη σκουριά,

Last edited by a moderator:
Παιδια, ευχαριστω ολους για τις προτασεις.
Οπως βλεπω, οι περισσοτεροι λετε οτι δεν χρειαζεται/δεν γινεται να φτασεις μεχρι το μπετο και να βαλεις ουπατ.
Θα δω τι θα προτεινει και ο τοποθετητης και βλεπουμε.
Η σιλικονη για την μονωση απο πανω και μεσα στην βιδα, που αναφερετε οι περισσοτεροι, ειναι η κλασικη σιλικονη ("μπανιου"), ή εννοειτε ΚΑΙ καποια ακρυλικη μαστιχη σε φυσιγγα;

• Like
Reactions: KOSSTV
Είχα αγοράσει το Desoxidante πριν από κάποια χρόνια (σε συσκευασία 1L που δεν τελειώνει ...), το δάνεισα στο γιο μου και χθες που το επέστρεψε σκόνταψε στην είσοδο και του έπεσε, αδειάζοντας το περιεχόμενο!.
Μετά το σχετικό καθαρισμό με άφθονο νερό, ψάχνω για το ίδιο ή κάτι αντίστοιχο και πιο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της σκουριάς.
Εχω καλη αποψη για το desalin που ειναι σε μορφη gel.

Χρησιμοποιω ομως το σπρευ της Mercola λογω ευχρηστιας, το οποιο εχω βρει αποτελεσματικο για ολες τις απλες περιπτωσεις που το εχω χρησιμοποιησει κυριως σε μαρμαρο.
Τελειωνει και πιο γρηγορα απο το αλλο :)

Δεν εχω ομως μετρο συγκρισης με το δικο σου, αλλα πιστευω οτι δεν θα δεις διαφορες.

• Like
Reactions: makfil
Η σιλικονη για την μονωση απο πανω και μεσα στην βιδα, που αναφερετε οι περισσοτεροι, ειναι η κλασικη σιλικονη ("μπανιου"), ή εννοειτε ΚΑΙ καποια ακρυλικη μαστιχη σε φυσιγγα;
Βαζω εδω και 10 χρονια και θα συνεχιζω να βαζω αυτην σε αναλογες περιπτωσεις που εχουν να κανουν με υγρομονωση....

• Like
Reactions: mastroxalastis
Η διαδικασία σωστή ηταν. Είχαμε κάνει γραμμές με το μολύβι στον τοιχο με οδηγό το αλφάδι και τα σημάδια για τις τρύπες με το χαρτόνι που είχα φτιάξει για οδηγό. Το μονο που δεν έκανε από οσα είχα υπολογίσει ήταν να ξεικινήσει με πιο μικρό τρυπάνι. Ξεκίνησε με το 16αρι κατευθείαν.

Δεν ξερω τι πηγε στραβά ,γιατι κι εγω βοηθουσα στη διαδικασία και με το αλφάδι τα σημαδια θεωρητικά μπηκαν σωστα.
Πιο μεγάλο πρόβλημα έχει το πανω ραφι. Εκεί πρεπει να εγινε λαθος γιατί ,οταν η γυναικα μου αποφάσισε να το βαλουμε λιγο πιο πάνω , δεν αλφαδιάσαμε αλλά πήγαμε +5 πόντους απο τα προηγουμενα σημάδια .
Χάσαμε και από την ΑΕΚ και πως να μην παει στραβά???

Το λάθος είναι που δεν προτρυπησε.
Δεν υπαρχει περιπτωση 16αρι τρυπανι να παρι καρφί εκεί που έχεις σημαδεψει αν δεν έχεις προτρυπησει.
Για να κερδίσει 3 λεπτά από 6 τρυπες τώρα σε ανάγκασε να έχεις στραβά ράφια.
Κρίμα.

Γνώμη μου? Βγάλε τα και κάνε εκ νέου τρυπες 5 εκ πιο δεξιά ώστε το ραφι να καλυψει τις παλιες.
Πάντα προτρυπημα να θέλουμε ακρίβεια σε τοιχοποιία.

• Like
Reactions: mastroxalastis
Το σκέφτομαι κι εγώ, αλλά το να τα βγάλω μου φαίνεται πολύ δύσκολο, γιατί δυσκολευτηκαμε πάρα πολύ για να μπούνε. Έπεσε πολύ χτύπημα με σφυρί για να περάσουν μεχρι μεσα.
Υποθέτω πως έχουν μαγκωσει για τα καλά.
Με το χέρι , πιστεύω πως δεν βγαίνουν με τίποτα.

Εχω καλη αποψη για το desalin που ειναι σε μορφη gel.

Χρησιμοποιω ομως το σπρευ της Mercola λογω ευχρηστιας, το οποιο εχω βρει αποτελεσματικο για ολες τις απλες περιπτωσεις που το εχω χρησιμοποιησει κυριως σε μαρμαρο.
Τελειωνει και πιο γρηγορα απο το αλλο :)

Δεν εχω ομως μετρο συγκρισης με το δικο σου, αλλα πιστευω οτι δεν θα δεις διαφορες.
με εσωσες!!!!! αλλιως θα πεθαινα στο τριψιμο

• Like
Reactions: Χιωτης
Μαστόρια τα φώτα σας...
Φτιάχνω ένα μπάνιο, έχω αφαιρέσει τα πλακάκια κι έχει μείνει στον τοίχο η λάσπη (υποθέτω μείγμα τσιμέντο + άμμος) με την οποία είχαν κολληθεί τα πλακάκια. Δεν αφαιρώ τη λάσπη αφού φαίνεται να κρατάει καλά.

Άρα έχω:
-κάποια σημεία που έχει φύγει η λάσπη και έχουν φανεί τα τούβλα ή και ο...σοβάς
-άλλα σημεία που απλά έχει κενό η λάσπη των πλακιδίων

1. πρέπει να χρησιμοποιήσω αστάρι και ποιο για να γίνει καλύτερη η επιφάνεια των τούβλων ή του σοβά για να υποδεχτεί τη νέα λάσπη που θα βάλω;
2. αυτή τη νέα λάσπη που θα βάλω με τι να τη φτιάξω; Τσιμέντο + άμμο απλή ή ποταμίσια; (δεν αναφέρω την θαλάσσης γιατί έχει αλάτι). Και σε ποια αναλογία;

Εαν ειναι αμμος θαλασσης αφαιρεσαι την ολη...ασχετως τι θα κανεις απο πανω...

Εαν κανεις γεμισματα θα τα κανεις με αμμο,τσιμεντο και ασβεστη οπως γινεται πολλα χρονια τωρα....
Θελει αλφαδιες ομως ....πως θα τις κανεις...;

• Like
Reactions: aetosa
Εαν ειναι αμμος θαλασσης αφαιρεσαι την ολη...ασχετως τι θα κανεις απο πανω...
Αυτά που έχουν μείνει δεν ξέρω αν είναι άμμος θαλάσσης...Υποθέτω αν ήταν θα βγαίνανε μαζί με τα πλακάκια, εννοώ δηλαδή ότι θα βγαίνανε πολύ εύκολα, έτσι δεν είναι; Επειδή δεν βγαίνουν και τόσο εύκολα υποθέτω ότι δεν είναι με άμμο θαλάσσης.

Εαν κανεις γεμισματα θα τα κανεις με αμμο,τσιμεντο και ασβεστη οπως γινεται πολλα χρονια τωρα....
Και ασβέστη; Είσαι σίγουρος Κωστή; Ασβέστης είχα την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται μόνο στο σοβά.
Όταν λες άμμο εννοείς την απλή, έτσι;
Αναλογίες άμμου - τσιμέντου και ασβέστη;

Θελει αλφαδιες ομως ....πως θα τις κανεις...;
Αλφαδιές χρειάζονται για το πάτωμα μόνο, σωστά; Με αλφαδολάστιχο δεν γίνονται; Ή με λέιζερ αλφάδι, ίσως πάρω κάποιο φτηνό.

θα ξαναβαλεις πλακακια? ή θα πας σε πατητη?
Θα ξαναβάλω πλακάκια.

Πριν αγοράσω νέο (υπάρχει στο Χαλάνδρι σε δυσκευασίες 250 και 1000ml) θέλω να ρωτήσω αν υπάρχουν άλλες πιο αποτελεσματικές προτάσεις για τη σκουριά,
Το Desoxidante μπορείς να το βρεις εδώ https://ergomarket.gr/skafos/syntir...skoyrias-pollaplon-hriseon-desoxidante-titan/

Γενικά πολλά προϊόντα κατά της σκουριάς μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με είδη σκαφών.
Βέβαια οι τιμές είναι ανάλογες γιατί ως γνωστόν οι σκαφάτοι κολυμπάνε στο χρήμα 🏊‍♂️

Αυτά που έχουν μείνει δεν ξέρω αν είναι άμμος θαλάσσης...Υποθέτω αν ήταν θα βγαίνανε μαζί με τα πλακάκια, εννοώ δηλαδή ότι θα βγαίνανε πολύ εύκολα, έτσι δεν είναι; Επειδή δεν βγαίνουν και τόσο εύκολα υποθέτω ότι δεν είναι με άμμο θαλάσσης.

Και ασβέστη; Είσαι σίγουρος Κωστή; Ασβέστης είχα την εντύπωση ότι χρησιμοποιείται μόνο στο σοβά.
Όταν λες άμμο εννοείς την απλή, έτσι;
Αναλογίες άμμου - τσιμέντου και ασβέστη;

Αλφαδιές χρειάζονται για το πάτωμα μόνο, σωστά; Με αλφαδολάστιχο δεν γίνονται; Ή με λέιζερ αλφάδι, ίσως πάρω κάποιο φτηνό.
Μόνο με φωτο είμαστε σίγουροι.

Για να κολλήσει στον τοίχο η λάσπη θέλει άσβεστη οπωσδήποτε...Είναι το ίδιο με το λάσπωμα στο σοβά

Κυρίως στο πάτωμα και εαν κάποιο τοιχίο είναι παράτερο...Ναι με αλφαδολαστιχο....