Μάστορες τα φώτα σας!!

Και μετά ρηγματώνει όπου έχει γύψο...
Κωστη, για αλλη μια φορα δεν θα κατσω να σου αλλαξω γνωμη.
Ο σωστος και καλος μαστορας ξερει πολυ καλα πως να συγκρατησει τις σωληνες με λασπη.
Εαν στο σπιτι μου, ο ηλεκτρολογος εβαζε γυψο θα τον πεταγα απο το μπαλκονι!

Επαναλαμβανω και ξαναλεω γιατι μαλλον δεν καταλαβατε...

Ο γυψος οικοδομης ειναι για να στερεωνει ανα τακτικα διαστημα της σωληνωσεις...απο εκει και περα γεμιζουμε και βαζουμε πλεγμα ειτε με λασπη ειτε ετοιμα επισκευαστικα υλικα....
Δεν ειναι εξω για να σκασει και να δημιουργησει προβλημα...ειναι εσωτερικα αυτου..αυτό λέω τόση ώρα...δηλ δεν γεμιζουμε μόνο με γύψο...!!!

Θαναση κατα την δικη σου κριση και γνωση κανε οτι θες....δεν θα επεμενα εαν δεν το ειχα δει και χρησιμοποιησει σε αναλογες περιπτωσεις..κατι που μονο στην πραξη μπορει να επιβεβαιωθει...
Αυτα τα περι καλου μαστορα ειναι μεγαλη κουβεντα.. ναι γινεται κυριως, με λασπη...αλλα εχουν βγει τοσα νεα υλικα και καποιοι ειναι ακομη στην εποχη ,μετα συνχωρησεως,του Κολωκοτρωνη...!!!!

Χρησιμη η αναρτηση και το λινκ Θοδωρε, ξεκαθαριζει λιγο τα πραματα (y)

Προφανως εχουν βγει -και βγαινουν- διαφορα κονιαματα και ετοιμες προσμιξεις υλικων που κανουν την δουλεια γρηγοροτερα και εξ'ισου αποτελεσματικη με τα παραδοσιακα υλικα. Που να τα γνωριζει κανεις αν δεν ειναι της δουλειας!!

Και εγω μεχρι πριν λιγα χρονια, για μερεμετια πχ., ημουν κολλημενος με τα κλασσικα (τσιμεντο, αδρανή και ενιοτε ασβεστης) αλλα στην πραξη ειδα οτι με ενα καταλληλο κονιαματακι κανεις τη δουλεια απιστευτα πιο γρηγορα, καθαροτερα και αποτελεσματικα!!

Ας ειναι καλα το Φορουμ που διευρυνει τους DIY οριζοντες μας :)

Μιχαλη δεν κατηγορω καποιον γιατι ειναι τοσο πολλα τα υλικα που ειναι δυσκολο καποιος να τα γνωριζει ολα....

Μαλιστα τα γυψοειδη ειναι σε πανω απο 4 κατηγοριες οπου στις 2 αποτελει κυριο προσμυκτο υλικου(υλικα στοκαρισματος γυψοσανιδα και ανθυγροι γυψοι)..
Εαν δεν τα χρησιμοποιεις δεν μπορεις και να εκ φερεις γνωμη περι αυτων....

Last edited:
Με συγχωρείτε, δεν ήθελα να φέρω τέτοια αντιπαράθεση μεταξύ μας...απλά τι θα ήταν το σωστό/ιδανικό.

Μάλλον θα πάω σε έτοιμο κονίαμα πάντως.

Κι ο δικός μου ηλεκτρολόγος που τον ρώτησα είπε κατηγορηματικά ΟΧΙ στον γύψο.

Κωστη, για αλλη μια φορα δεν θα κατσω να σου αλλαξω γνωμη.
Ο σωστος και καλος μαστορας ξερει πολυ καλα πως να συγκρατησει τις σωληνες με λασπη.
Εαν στο σπιτι μου, ο ηλεκτρολογος εβαζε γυψο θα τον πεταγα απο το μπαλκονι!
Αυτο το τελευταίο ήθελα να πω και εγώ ,αλλά όχι και απ' το μπαλκόνι... αμαρτία :ROFLMAO:

Κώστα,απ' την κατοχή έχω να βάλω γύψο σε σωληνωσεις...;)

• Haha
Reactions: Σωφρον
Αυτο το τελευταίο ήθελα να πω και εγώ ,αλλά όχι και απ' το μπαλκόνι... αμαρτία :ROFLMAO:

Κώστα,απ' την κατοχή έχω να βάλω γύψο σε σωληνωσεις...;)
Πάνο δεν σου πω εγώ πως θα το κάνεις..εαν έχεις μάθει με λάσπη και πιστεύεις ότι είναι ο τροπος που πρέπει να χρησιμοποιήσεις η ο οποιοσδήποτε άλλος πάω πάσο...
Απλώς με το γύψο μπορείς να πας πιο γρήγορα εφόσον στεγνώσει..

Εξάλλου έχει σημασία εαν ειναι μια ολόκληρη οικοδομή η μια κουζίνα που εκ των πραγμάτων σε αναγκάζει να χρησιμοποιήσεις το ανάλογo υλικό...
Σε ανακατασκευή το λάσπωμα καθυστερεί πολύ εν έτει 2022...πρεπει να περιμένεις να τραβηξει για να συνεχίσεις.. με γύψο θα κλείσεις τα χοντρά την ίδια μέρα με επισκευαστικα..
Είναι χρόνος έξτρα και μεροκάματα το λάσπωμα..
Ότι θέλει και βολευει κάνει ο καθένας λοιπόν...

Κι ο δικός μου ηλεκτρολόγος που τον ρώτησα είπε κατηγορηματικά ΟΧΙ στον γύψο.
Αφου δεν βαζει γυψο ειναι ενα καλο πρωτο σημαδι!
Τον ρωτησες ομως για γυψο καλλιτεχνιας ή οικοδομικο?

Ότι θέλει και βολευει κάνει ο καθένας λοιπόν...
Ακριβως αυτο ... οτι θελει κανει ο καθε μαστορας οταν ο ιδιοκτητης δεν γνωριζει ή οταν δεν τον ενδιαφερει. Εαν εφτιαχνα σπιτι για πωληση θα εβαζα και θερμοκολλα! :ROFLMAO:

Είναι χρόνος έξτρα και μεροκάματα το λάσπωμα..
και τα τουβλα - σοβατισμα ειναι εξτρα υλικα και μεροκαματα, απο το να βαλουμε γυψοσανιδα ... αλλα τι να κανουμε !

Ακριβως αυτο ... οτι θελει κανει ο καθε μαστορας οταν ο ιδιοκτητης δεν γνωριζει ή οταν δεν τον ενδιαφερει. Εαν εφτιαχνα σπιτι για πωληση θα εβαζα και θερμοκολλα! :ROFLMAO:
Δεν ειναι παντα τι θελει ο μαστορας και τι γνωριζει ο ιδιοκτητης αλλα τι χρειαζεται η δουλεια καμια φορα για να γινει σωστα και γρηγορα....ουτε το λασπωμα ειναι παντα το καλυτερο να ξερεις...
Ουτε ειναι πονηρος ο ηλεκτρολογος που θα βαλει γυψο...υπαρχει λογος...

Αμα σου ελεγαν να τραβηξεις σε κατοικισιμο 2-3 εξτρα ηλεκτρολογικες γραμμες των 2-2.5 μετρων με λασπη θα το εκανες...;
Γιατι εγω την ιδια μερα εαν τα εχει βαλει/ τοποθετησει ο ηλεκτρολογος με γυψο και δεν ειναι βαθεια τα μερεμετια με τα καταλληλα υλικα τα εκλεισα και ειναι ετοιμα για παρετινα η τελικο σοβα την επομενη μερα.. ειδικα τους καλοκαιρινους μηνες......

Last edited:
Για οικοδομικό.
Σαν αυτον που ανεβασε ο Θοδωρος στο λινκ Γιαννη? Γιατι φαινεται οτι δεν υπαρχει μονο ενα ειδος γυψου...

Δεν τον ρωτας απο περιεργεια για το συγκεκριμενο σκευασμα αν μπορεις? Φαινεται οτι η Durostick το εκθειαζει για μερεμετια!

Durostick Ταχύπηκτος Οικοδομικός Γύψος με Υψηλές Μηχανικές Αντοχές (D-71)
Η γύψος οικοδομών D-71 της Durostick είναι ένα υψηλής αντοχής ευκολόχρηστο κονίαμα ταχείας πήξης, το οποίο αποτελείται από φυσική, ελληνική ορυκτή γύψο. Κατάλληλο για μερεμέτια και γρήγορες επισκευές, είναι απαραίτητο σε αρκετές ειδικότητες τεχνιτών, όπως υδραυλικοί, μαρμαροτεχνίτες, ξυλουργοί κλπ., για εργασίες σε εσωτερικές επιφάνειες. Ιδιαίτερα απαραίτητο στους ηλεκτρολόγους για εγκαταστάσεις, αλλά και για μικροεργασίες όπως αλλαγή πίνακα, στήριξη και στερέωση πλαστικών κουτιών και κουτιών διακλαδώσεων, μεταφορές φωτιστικών, πριζών κ.ά. Ιδανικός για στοκαρίσματα σε τοιχοποιίες από μπετόν και σοβά. Κατατάσσεται στη κατηγορία γύψος τύπου Α1 (γύψος για απευθείας εσωτερική χρήση) κατά ΕΝ 13279-1.

• Like
Reactions: KOSSTV
Σαν αυτον που ανεβασε ο Θοδωρος στο λινκ Γιαννη? Γιατι φαινεται οτι δεν υπαρχει μονο ενα ειδος γυψου...

Δεν τον ρωτας απο περιεργεια για το συγκεκριμενο σκευασμα αν μπορεις? Φαινεται οτι η Durostick το εκθειαζει για μερεμετια!

Καλά εγώ γενικά για γύψο οικοδομής τον ρώτησα.

Και μου πρότεινε το https://www.easymix.gr/index8923.html?id=51,0,0,1,0,0 easy mix 750

• Like
Reactions: Χιωτης
Ευχαριστω Γιαννη, αυτο που σου προτεινε ο ηλεκτρολογος φαινεται παρομοιο με τον οικοδομικο γυψο της Durostick που εβαλε ο Θοδωρος, μαλιστα λεει ξεκαθαρα οτι δεν ρωγματωνει.

Το τοπιο ξεκαθαρισε, τουλαχιστον για μενα. Η τεχνολογια προχωραει :)(y)

Παιδιά γιατί μπερδεύεστε..;
Τον γύψο τον βάζουμε συνήθως κάθε λίγα εκατοστά όπως ανέφερε ο Κωστής.
Και μιλάμε για μια "σπατουλιά" μικρή, ίσα ίσα να συγκρατησει το σπιράλ, μετράς μέχρι το 20 και έχει δέσει.. Δεν κλείνουμε όλο το μερεμέτι με τον γύψο..

• Like
Reactions: nikfor and KOSSTV
Αυτό είναι χοντρός σοβάς ...

Άμα δουλέψει κάποιος γύψο θα καταλάβει ότι δεν μπορείς να φτιάξεις ποσότητα γιατί στεγνώνει γρήγορα,άρα φτιάχνεις λίγο,άρα για να σωληνωσεις ένα απλό δωμάτιο θα πρέπει να φτιάξεις πολλές φορές γύψο,άρα δεν γινεται.
Οι σωλήνες στερεώνονται είτε με πρόκες είτε με καλώδιο χαντρωνοντας μάτι στο τούβλο μέχρι να λασπωσεις.Τα κουτιά χτίζονται μόνα τους χωρίς σωλήνες άρα δεν έχουν βάρος να τα τραβηξει.
Να βάλεις σε έτοιμο τοίχο αλλάζοντας πίνακα στις τέσσερεις γωνίες για να προχωρησεις ναι αλλά σε καινουργιο, δύσκολα.
Τα μερεμετια σε παλιό τοίχο το ιδανικό είναι να τα κλείσει σοβατζης και όχι ηλεκτρολόγος.Η τέχνη είναι στο να δέσει το μάρμαρο παλιό με καινούριο.

Το πρώτο "καψόνι" στην οικοδομή ήταν να φτιάξεις γύψο και να λασπωσεις στον τέταρτο...φανταστείτε γέλιο που έπεφτε όταν έφτανες πάνω και είχε ξεραθεί.

• Like
Πάνο ο Γιαννης θα κάνει ανακατασκευή και σκαψιματα σε τελειωμενο σπίτι...οπότε δεν τίθεται θέμα πολλών σωληνώσεων...οπότε άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο γυψος...

Ο γυψος για να φτιαχτεί πασπαλίζετε στο νερο και δεν ανακατεύεται..και αρχικα περνεις λιγο-λιγο στις ακρες μέχρι να φτάσεις κέντρο...Έτσι μπορείς να φτιάξεις ποσοτητα.

Πάνο ο Γιαννης θα κάνει ανακατασκευή και σκαψιματα σε τελειωμενο σπίτι...οπότε δεν τίθεται θέμα πολλών σωληνώσεων...οπότε άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο γυψος...

Ο γυψος για να φτιαχτεί πασπαλίζετε στο νερο και δεν ανακατεύεται..και αρχικα περνεις λιγο-λιγο στις ακρες μέχρι να φτάσεις κέντρο...Έτσι μπορείς να φτιάξεις ποσοτητα.
Αυτο θέλω να μου το δείξεις, ενδιαφέρον ακούγεται.Σαν χαρμάνι δηλαδή...:cool:

• Like
Είναι απλό...πασπαλίζεις σιγά -σιγα το γυψο παντού και περιμετρικα μέχρι να γεμίσει η ποσότητα του νερου...και να ξεπεράσει λίγο το ύψος του νερού δεν πειράζει..εποιτα μέσα σε λίγα δεύτερολεπτα όλη η περιοχή θα νωπισει και σε κάποια σημεία ισως ξαναβγεί στην επιφάνεια λίγο.. εποιτα αρχίζεις και πέρνεις όπως είπα...
Ο γυψος έτσι κρατάει πολύ περισσότερο σε εργασιμότητα από ότι να τον ανακατεύψεις....
Δοκίμασε πρώτα με λίγο νερό μέχρι να εξοικιωθεις....
Οι κοντοί μεγαλοι στρογγυλόι κουβαδες όπως από δοχεία ποκ πορν βοηθάνε πολύ για τέτοια μίγματα..

• Like
Reactions: mikemtb and panoss1

Ε όχι και δεν τίθεται θέμα πολλών σπιράλ κλπ...

Πριν το σπίτι (προ του 80) είχε 10 μικροαυτόματες και τώρα θα μπουν περίπου 25 αν θυμάμαι καλά...άρα μιλάμε για αρκετά σπιράλ/σωλήνες κλπ...

@panoss1 Το ότι είναι χοντρός σοβάς δεν μας κάνει λες;

Έχετε συμβουλές για χαρμάνια μπετου; Δε θα φτιάξω κάτι δομικό προφανώς.

Ένα πρόβλημα που έχω είναι πως σε σχέση με τα έτοιμα από βαρελα που έχω δει μου βγαίνει κάπως σα να έχει πολύ χαλίκι . Έχω προσπαθήσει αναλογίες με κουβά πχ 1 2 4 αλλά ήταν σα να είχες χαλίκια σκέτα οπότε έβαλα παραπάνω άμμο. Στο σάκο του τσιμέντου πάντως προτείνει παραπάνω άμμο 1 4.5 4 νομίζω.
Γενικά έκανα με.γαρμπιλι αλλά επειδή είχα δανεικη μπετονιερα δοκίμασα και με χαλίκι να φτιάξω κάτι πλάκες με μέτριο αποτέλεσμα. Βέβαια δε με νοιάζει γιατί τις ήθελα για βάρος μόνο τις πλάκες.
Ίσως λόγω διαβάθμισης αδρανών να απαιτείται παραπάνω άμμος.

Καλά εγώ γενικά για γύψο οικοδομής τον ρώτησα.

Και μου πρότεινε το https://www.easymix.gr/index8923.html?id=51,0,0,1,0,0 easy mix 750

Τωρα το ειδα και εγω...
Είναι σοβας μιας στρώσης...Δεν ούτε για στερέωση αλλά ούτε και για γέμισμα...
Είναι για τελικό χέρι..
Έχετε συμβουλές για χαρμάνια μπετου; Δε θα φτιάξω κάτι δομικό προφανώς.

Ένα πρόβλημα που έχω είναι πως σε σχέση με τα έτοιμα από βαρελα που έχω δει μου βγαίνει κάπως σα να έχει πολύ χαλίκι . Έχω προσπαθήσει αναλογίες με κουβά πχ 1 2 4 αλλά ήταν σα να είχες χαλίκια σκέτα οπότε έβαλα παραπάνω άμμο. Στο σάκο του τσιμέντου πάντως προτείνει παραπάνω άμμο 1 4.5 4 νομίζω.
Γενικά έκανα με.γαρμπιλι αλλά επειδή είχα δανεικη μπετονιερα δοκίμασα και με χαλίκι να φτιάξω κάτι πλάκες με μέτριο αποτέλεσμα. Βέβαια δε με νοιάζει γιατί τις ήθελα για βάρος μόνο τις πλάκες.
Ίσως λόγω διαβάθμισης αδρανών να απαιτείται παραπάνω άμμος.
Εάν κάνεις σε κουβά θες αναδευτηρα γιατί το χαλίκι κάθεται...
Με την αναδευση όλα αναμιγνύονται σωστά και το υλικό γίνεται και αφράτο όπως πρέπει...

Γενικώς όταν αφορά γέμισμα σε δάπεδο βάζεις 2 μέρος χαλίκι και 1 άμμο με 1 τσιμέντο.. το ίδιο υσχιει και με το γαρμπιλι...άμα δεις ότι σου βγαίνει πολύ άγριο από το πολύ χαλίκι πρόσθετης και άλλη άμμο...Στο τέλος μπορεί να φτάσει και 2 με 2 αναλόγως της εξομάλυνση του δαπέδου...

Είναι σοβας μιας στρώσης...Δεν ούτε για στερέωση αλλά ούτε και για γέμισμα...
Είναι για τελικό χέρι..

Εάν κάνεις σε κουβά θες αναδευτηρα γιατί το χαλίκι κάθεται...
Με την αναδευση όλα αναμιγνύονται σωστά και το υλικό γίνεται και αφράτο όπως πρέπει...

Γενικώς όταν αφορά γέμισμα σε δάπεδο βάζεις 2 μέρος χαλίκι και 1 άμμο με 1 τσιμέντο.. το ίδιο υσχιει και με το γαρμπιλι...άμα.δεις ότι σου βγαίνει πολύ άγριο από το πολύ χαλίκι πρόσθετης και άλλη άμμο...Στο τέλος μπορεί να φτάσει και 2 με 2 αναλόγως της εξομάλυνση του δαπέδου...
Προς το παρον έχω μπετονιερα όπως είπα. Γενικά έχω δοκιμάσει σε καρότσι και σε πλάκα πάνω σε νάυλον. Για κάποιο λόγο βγαίνει πολύ άγριο όπως λες αν πάω σε αυτή την αναλογία.