Μάστορες τα φώτα σας!!

Αυτο το μαγαζι λεει οτι πουλαει το σετ των 10 τρυπανιων των 3μμ με 1.20 ευρω? Δηλαδη ερχεται10 λεπτα το τρυπανακι των 3μμ και 42 λεπτα το τρυπανι των 8μμ?
Τετοιες τιμες ουτε στο μοναστηρακι της κινας δεν βρισκεις!! Εαν αγορασεις απο εκει τελικα, πες εντυπωσεις, εχει πολυ ενδιαφερον.

Για τα 11 χιλιοστα εγω θα το εκανα σιγουρα σε τρεις φασεις, 3μμ, 6μμ και 11μμ ειτε 4μμ, 8μμ και 11μμ.

Τελικα τι σιδερο τρυπας? Ανοξειδωτο, μαντεμι, λαμαρινα, κοιλοδοκο? Τι παχος εχει αυτο που τρυπας? Διαμπερες τρυπημα?
Ισως εννοει τεμάχιο; Αν κανει τοσο το σετ χλωμο. Γενικα εχει πολλες βιδες το μαγαζι αλλα ειναι λιγο περιεργοι εκει δε σε αφηνουν να μπεις μεσα να μη τους κολλήσεις και εχουν γραφεια πανω. Γενικα μου δινει την εντυπωση πως ειναι προμηθευτης φαση.
Γωνια γαλβανιζε 3mm θελω να τρυπησω καθως και κοιλοδοκο 3mm.

Δεν ειναι ανοξειδωτο, οποτε θα κανεις δουλεια ευκολοτερα.

Για το μαγαζι αφου φαινεται και προμηθευτης, η τιμη πρεπει να ειναι για σετ καθως για τεμαχιο ειναι ακριβο. Τα 3mm τα βρισκω με 60 λεπτα το ενα.
Παντως εαν η τιμη ειναι για δεκαδα, εχει μεγαλο ενδιαφερον καθως ειναι και επωνυμα.

Εννοείται οτι η τιμή είναι για ένα κομμάτι.
Το 11-άρι κοστίζει 9,70€

DRILL COBALT (PACK 5PCS) 5% IZAR N11

Στην περιγραφη ομως διευκρινιζει ξεκαθαρα οτι προκειται για 1 πακετο των 5 τεμαχιων.
Για τα μικρα μεγεθη αναγραφει οτι προκειται για 1 πακετο 10 τεμαχιων.

DRILL COBALT (PACK 5PCS) 5% IZAR N11

Στην περιγραφη ομως διευκρινιζει ξεκαθαρα οτι προκειται για 1 πακετο των 5 τεμαχιων.
Για τα μικρα μεγεθη αναγραφει οτι προκειται για 1 πακετο 10 τεμαχιων.

Δεν ειναι ανοξειδωτο, οποτε θα κανεις δουλεια ευκολοτερα.

Για το μαγαζι αφου φαινεται και προμηθευτης, η τιμη πρεπει να ειναι για σετ καθως για τεμαχιο ειναι ακριβο. Τα 3mm τα βρισκω με 60 λεπτα το ενα.
Παντως εαν η τιμη ειναι για δεκαδα, εχει μεγαλο ενδιαφερον καθως ειναι και επωνυμα.
Προφανως θα υπαρχει καποια εκπτωση απο την τιμη καταλογου ετσι γινεται συνηθως

το μυστηριο για τα ιζαρ λυθηκε κατοπιν τηλεφωνηματος. η τιμη ειναι ανα κομματι (αρα πεφτει ακριβο), ομως αν παρεις πακετο (5 ή 10 κομματια) εχεις 40% εκπτωση
ειναι λογικο, δεν ειναι κινεζικα, ειναι απο τα πλεον καλα τρυπανια, δεν μπορει η δεκαδα να εχει 1.5 ευρω
κανεις παραγγελια, σου ερχεται μηνυμα και εκει αποφασιζεις πόσα θα παραγγειλεις και πως

αρα συμφερει να παρει κανεις ειτε ντεβαλτ 8% , ειτε κινεζικα που ερχονται σε κλασμα τιμης αν θελει μεμονομενα κομματια. εδω συμφερει τους επαγγελματιες (μηχανουργεια).
εγω εκανα μια παραγγελια με το σκεπτικο οτι ειναι δεκαδες αλλά την ακυρωσα γιατι τα ντεβαλτ με προτρυπημα ερχονται φτηνοτερα αφου ειναι μεμονομενα κομματια.
παρολα αυτα, δεν παυουν να ειναι εξαιρετικα κομματια για καποιον που θελει να κανει σοβαρη δουλεια

Attachments

• εικόνα_2022-07-08_124119616.png
    εικόνα_2022-07-08_124119616.png
    167.1 KB · Views: 20
το μυστηριο για τα ιζαρ λυθηκε κατοπιν τηλεφωνηματος. η τιμη ειναι ανα κομματι (αρα πεφτει ακριβο), ομως αν παρεις πακετο (5 ή 10 κομματια) εχεις 40% εκπτωση
ειναι λογικο, δεν ειναι κινεζικα, ειναι απο τα πλεον καλα τρυπανια, δεν μπορει η δεκαδα να εχει 1.5 ευρω
κανεις παραγγελια, σου ερχεται μηνυμα και εκει αποφασιζεις πόσα θα παραγγειλεις και πως

αρα συμφερει να παρει κανεις ειτε ντεβαλτ 8% , ειτε κινεζικα που ερχονται σε κλασμα τιμης αν θελει μεμονομενα κομματια. εδω συμφερει τους επαγγελματιες (μηχανουργεια).
εγω εκανα μια παραγγελια με το σκεπτικο οτι ειναι δεκαδες αλλά την ακυρωσα γιατι τα ντεβαλτ με προτρυπημα ερχονται φτηνοτερα αφου ειναι μεμονομενα κομματια.
παρολα αυτα, δεν παυουν να ειναι εξαιρετικα κομματια για καποιον που θελει να κανει σοβαρη δουλεια
Απο οτι βλεπω συμφερει αν παρεις πολλα με 40%. Ισως για αυτο το εχουν κανει ετσι να μη κανουν ζημια στη λιανικη.

• Like
Reactions: nickolas
Αυτό εννοώ…
Το «καλό» και το «πολύ καλό» είναι πολύ σχετικές έννοιες, ανάλογα με τι το συγκρίνεις.
Έχω διάφορα σετάκια τρυπάνια, και πολλά χύμα, τροχισμένα. Παίζει αυτά να είναι και τα καλύτερα😀, θέλουν συχνό τρόχισμα όμως, πολύ δύσκολο για μένα.
Τα Bosch τα πήρα πρόσφατα, για να μην ταλαιπωρώ σε χαζοδουλειές τα Irwin και τα Dewalt.
Κι επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, το σετάκι της Bosch είναι καλό για τα λεφτά του… Για μαλακά σίδερα καθώς και μπρουτζάκι αλουμίνια κλπ
Όταν τα πράγματα σοβαρεύουν μπαίνουν στον αγώνα τα μεγάλα παιδιά. Όταν θες να βγάλεις δουλειά πρέπει να έχεις κσι τα σωστά παρελκόμενα, γιατί αυτά κάνουν τη διαφορά.
Είναι κι ακριβά όμως… αυτό να λέγεται γιατί έχει σημασία.
Πχ τα Bosch κάνουν 12€ και τα Irwin 50€ (Εγώ τα βρήκα στα 30€ και τα χτύπησα αμέσως).
Αν όμως είχα να κάνω μια σοβαρή δουλειά και διέθετα 100€, αντί να πάρω ένα δράπανο των 90€ και τα απλά Bosch με 10€ θα προτιμούσα να πάρω δράπανο των 50€ κι άλλα
Αυτά λιγουρεύομαι!!!

Πως εκτοξεύτηκαν οι τιμές γμτ ...

Πήρα ένα κομμάτι 4.5mm Izar. Να δούμε τι δουλειά κάνει.
Πάντως τελικά το 11mm έχω δυσκολία. Το πάω αργά αλλά θέλει προσοχή γιατί σκαλωνει. Το parkside κολλαει και στο Bosch γυρίσει στο τσοκ όσο και να το σφίξω. Μονή λύση να πάω αργά χωρίς πολύ πίεση και λάδι.

καλα κανεις, εγω θα εκανα κατι ακομα, εχω μερικα που εχουν εξαγωνο στελεχος. δεν ειναι απολυτα κεντραρισμενα, αλλά εχουν το καλο οτι δεν γλυστρουν λογω εξαγωνου. αν πας πραγματικα αργα, παιξε με ενα τετοιο μεχρι 10 αρι το πολυ και μετα πηγαινε να τελειωσεις με το κανονικο εντακαρι. πιθανα να εχει λαδι το εντακαρι στο στελεχος, να πασαλειψε με αυτα το τσοκ εσωτερικα και να σου γλυστραει για αυτο. προσεξε ομως να πας αργα γιατι αφου δεν θα γλιστρυσει, θα σου σπασει ευκολα στο σημειο ενωσεως στελεχους-κοπτικου

καλα κανεις, εγω θα εκανα κατι ακομα, εχω μερικα που εχουν εξαγωνο στελεχος. δεν ειναι απολυτα κεντραρισμενα, αλλά εχουν το καλο οτι δεν γλυστρουν λογω εξαγωνου. αν πας πραγματικα αργα, παιξε με ενα τετοιο μεχρι 10 αρι το πολυ και μετα πηγαινε να τελειωσεις με το κανονικο εντακαρι. πιθανα να εχει λαδι το εντακαρι στο στελεχος, να πασαλειψε με αυτα το τσοκ εσωτερικα και να σου γλυστραει για αυτο. προσεξε ομως να πας αργα γιατι αφου δεν θα γλιστρυσει, θα σου σπασει ευκολα στο σημειο ενωσεως στελεχους-κοπτικου
Μπορει να εχει παει λαδι οντως. Αλλα ηταν λειο απο την αρχη.

Μη το πιέζεις πολύ… και μην πας να το τρυπήσεις μονοκοπανιά.
Δίνε του ενδιάμεσα μερικές «αναπνοές» να φεύγουν τα γρέζια και να μην ζεσταίνεται πολύ.
Καλό θα είναι να έχεις βάλει και κάτι κάτω απ’το μέταλλο, όταν θα βγεί το τρυπάνι απ’την άλλη πλευρά να μην βγεί στον αέρα γιατί μπορεί να σπάσει.

• Like
Πήρα ένα κομμάτι 4.5mm Izar. Να δούμε τι δουλειά κάνει.
Πάντως τελικά το 11mm έχω δυσκολία. Το πάω αργά αλλά θέλει προσοχή γιατί σκαλωνει. Το parkside κολλαει και στο Bosch γυρίσει στο τσοκ όσο και να το σφίξω. Μονή λύση να πάω αργά χωρίς πολύ πίεση και λάδι.
Μπορει να εχει παει λαδι οντως. Αλλα ηταν λειο απο την αρχη.
Παντως αν και δεν εχω δοκιμάσει το IZAR ειναι παρα πολυ κοφτερο.
Μη το πιέζεις πολύ… και μην πας να το τρυπήσεις μονοκοπανιά.
Δίνε του ενδιάμεσα μερικές «αναπνοές» να φεύγουν τα γρέζια και να μην ζεσταίνεται πολύ.
Καλό θα είναι να έχεις βάλει και κάτι κάτω απ’το μέταλλο, όταν θα βγεί το τρυπάνι απ’την άλλη πλευρά να μην βγεί στον αέρα γιατί μπορεί να σπάσει.

Οπως σου λεει και ο Μπαμπης να το πας αργα και σταθερα χωρις να το πιεζεις..

Εδω ο κουμπαρος τρυπαει κοιλοδοκο 4Χ8 3χιλ παχος με 8αρη τρυπανι κατευθιαν......τρυπαει με Bosch 12v GSB...
Παρατηρησε πως το παει...
Υποψιν τα τρυπανια ειναι αυτα τα απλα της Bosch PointTeQ που αναφερονται οτι δεν κανουν δουλεια..
Πολυ συμαντικο λοιπον πως τρυπας και πως το χειριζεσαι...δεν θελει καθολου βιασυνη...

• Like
Πολυ σωστος ο Νικος! (y)
Aν γλιστραει το τρυπανι, ειδικα στο τσοκ του Bosch, αυτο σημαινει οτι κατα πασα πιθανοτητα εχει λερωθει εσωτερικα με λαδια τα οποια πρεπει να καθαριστουν απαραιτητως. Mου εχει τυχει τετοια περιπτωση σε καινουριο δραπανο και τρομαξα, αλλα μολις καθαρισα το τσοκ με ασετον, ησυχασα...

Αυτης της συλλογης ειχα δοκιμάσει αρχικά που ειχα. Γενικα δε τρυπουσα μεταλλα οποτε δεν ειχα κατι καλο. Για μπετον έχω παρει καποια καλα που το κοβουν σα βουτυρο.
Της συλλογης δε κανουν τιποτα απολυτως σε κοιλοδοκους κτλ. Ισως για κανενα αλουμινιο να κανουν

• Like

Οπωςδηποτε θελει μεγαλη προσοχη, οχι μονο γιατι σκαλωνει αλλα επειδη ευκολα μπορει να σου γυρισει το χερι/καρπο και αν δεν εισαι απολυτα συγκεντρωμενος και μπορει να σου κανει μεγαλη ζημια. Οι ελαχιστες στροφες (το υπερβολικα αργα δηλαδη) δεν βοηθουν, χρειαζονται οι ενδεδειγμενες στροφες για καθε μεγεθος τρυπανιου.

Οποιαδηποτε διατρηση μεγαλυτερη των 8μμ τρυπημα σε σιδερο θελει μεγαλη προσοχη και τα κοφτερα/καλα τρυπανια ειναι το Α και το Ω, περα απο τον σωστο τροπο. Οποτε χρειαζεται μεγαλη διατρηση σε σιδερο, ειναι ο διαολος μου λογω ταλαιπωριας και δυσκολιας... Δεν χρησιμοποιω λαδι στα μεγαλα νουμερα, μονο νερο σε σπρευ. Επισης προτρυπημα για μεγαλες τρυπες κανω με κοβαλτιου/τιτανιου εως 8μμ. Απο κει και πανω η τρυπα ανοιγει σχετικα ευκολα και με κοινα καλα τρυπανια ΗSS.

Εδω ενα σπασμενο τρυπανι 11mm HSS της SKF, που δεν το εχω πεταξει για να μου θυμιζει να προσεχω..:)
KX9J2Phh.jpg

Την συγκεκριμένη συλλογη την είχα προ 10ετιας...
Απλά....πεταμένα λεφτά...

Οπως το ειπες, πεταμενα λεφτα, ολα τα τρυπανια της σειρας αυτης, και του ξυλου και του μεταλλου και για το μπετον.
Οταν τα ειχα πρωτοπαρει δεν το πιστευα οτι ηταν Bosch, εστω και τα φτηνα, εστω και της βασικης σειρας x-line.
Απαραδεκτο εντελως για Bosch, κανονικα πρεπει να αποσυρθει η σειρα αυτη, α ν δεν εχει ηδη αποσυρθει.

++++++

Τρυπάω με χέρι. Γωνιά γαλβανιζε είναι 30 30 3mm. Βασικά γυρίζει και δε κάνει τίποτα. Θα δοκιμάσω κοβαλτίου. Πάντως γιατί λένε λίγες στροφές και εσύ λες πολλές;
Λεω πολλες στροφες μονο για τα μικρα τρυπανακια των 3μμ.
Καθε μεγεθος τρυπανιου για μεταλλα εχει και ενα βελτιστο/ιδανικο στροφων.

Last edited:
Τι μπορώ να βάλω στη σεγα μου (parkside μπαταρίας) η οποία έχω την εντύπωση ζοριζεται στο κόψιμο και κάνει θόρυβο σαν να μην είναι καλά λαδωμένη; (Όχι στη λάμα αλλά στον άξονα που κουνάει τη λάμα) παλιότερα είχε κάτι σαν γράσο....τώρα έχει εξαφανιστεί....

Στάλθηκε από το M2007J3SG μου χρησιμοποιώντας Tapatalk