Μάστορες τα φώτα σας!!

Οπωσδηποτε να βαλεις λαστιχενια γαντια κατα την εφαρμογη...!!!
Ευχαριστώ, μετά μια άλλη λύση θα ήταν να βάλω πλακάκι από πάνω απ το μάρμαρο και να τελειώνει η ιστορια..

Στάλθηκε από το SM-A137F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Ξέρει κανείς που μπορώ να βρω τέτοιο;
1682593616196.png
Έχει κάποια στο ίντερνετ. Θελω να αλλάξω αυτα που εχω γιατι τα ειχαν βαλει σε γωνία και εχει τζογο και ειναι στραβα με αποτέλεσμα να εχει τζογο και απο τον αερα να κουναει. Δεν ειναι ρυθμιζόμενο. Η πορτα δε πέφτει γιατί ειναι αναμεσα σε π.
Οπως ειναι τωρα το τεφλον δε γυρίζει καν απλα ακουμπαει στη γωνια.

Ξέρει κανείς που μπορώ να βρω τέτοιο;
View attachment 214532
Έχει κάποια στο ίντερνετ. Θελω να αλλάξω αυτα που εχω γιατι τα ειχαν βαλει σε γωνία και εχει τζογο και ειναι στραβα με αποτέλεσμα να εχει τζογο και απο τον αερα να κουναει. Δεν ειναι ρυθμιζόμενο. Η πορτα δε πέφτει γιατί ειναι αναμεσα σε π.
Οπως ειναι τωρα το τεφλον δε γυρίζει καν απλα ακουμπαει στη γωνια.
Εδω εισαι..
Οδηγοι με πλακα ονομαζονται....

ODHGOI%20ME%20PLAKA_2-1.jpg

Εδω εισαι..
Οδηγοι με πλακα ονομαζονται....

ODHGOI%20ME%20PLAKA_2-1.jpg
Πηρα ενα δε ξερω ποσο καλα τεφλον εχει. Τουλάχιστον αλλάζουν. Πολλοί τα κάνουν ηλεκτροκόλληση και δεν αλλάζουν ευκολα. Δε ξερω αν αξιζε αλλα πηρα με 4. Η πορτα ειναι μικρη 6 μετρα

Πηρα ενα δε ξερω ποσο καλα τεφλον εχει. Τουλάχιστον αλλάζουν. Πολλοί τα κάνουν ηλεκτροκόλληση και δεν αλλάζουν ευκολα. Δε ξερω αν αξιζε αλλα πηρα με 4. Η πορτα ειναι μικρη 6 μετρα
Από που πηρες και τι..(φωτο);

Για ηλεκτροκοληση δεν ξέρω γιατί θέλει να πετυχεις ακριβώς κοντραρισμα ώστε να πέσει ακριβώς εκεί που πρέπει στην πόρτα..εάν πάει κάτι στραβά θέλει πάλι βγάλσιμο...με τρυπημα έχω δει...
Στην ουσία είναι θέμα σωστής τοποθέτησης..

Από που πηρες και τι..(φωτο);

Για ηλεκτροκοληση δεν ξέρω γιατί θέλει να πετυχεις ακριβώς κοντραρισμα ώστε να πέσει ακριβώς εκεί που πρέπει στην πόρτα..εάν πάει κάτι στραβά θέλει πάλι βγάλσιμο...με τρυπημα έχω δει...
Στην ουσία είναι θέμα σωστής τοποθέτησης..
Πηρα απο το δρομο μου στη Παιανία παππας λέγεται. Φωτο θα βαλω αλλα ειναι ιδιο.
Εγω εχω δει πολλα με.ηλεκτροκοληση. αν χαλάσουν ειναι φασαρια. Εμενα ειναι στραβα στη μια πορτα και έχει κενο. Ακουμπαει η γωνια της πορτας στο τεφλον αλλα τσουλαει

Μια ερώτηση για τους φίλους που έχουν ασχοληθεί με ξυλότορνο:
Για την στήριξη του ξύλου βλέπω ότι από την πίσω πλευρά (απέναντι από το μοτέρ) μπαίνει μια "ακίδα" που σφηνώνει στο ξύλο (μέσω μιας βίδας που την σπρώχνει). Δεν υπάρχει κίνδυνος αντί για να περιστρέφεται η ακίδα στο ρουλεμάν της, να περιστρέφεται το ξύλο πάνω στην ακίδα με ότι αυτό συνεπάγεται; (τριβή, θερμοκρασία, χαλάρωση του κρατήματος).
Η ερώτηση είναι για τον αυτοσχέδιο οδηγό τύπου "τορνάκι" που είχα ξανααναφέρει πριν λίγα ποστ (τον έχω βάλει μπροστά - θα ανεβάσω υλικό στο σχετικό νήμα).

JSK2.jpg

Για λίγο, και σε σχετικά μικρές ταχύτητες, δεν έχεις πρόβλημα, μέχρι να διαμορφώσεις το ξύλο εννοώ.
Αν του βάλεις και κάτι, πχ λαδάκι κερί ή κάτι άλλο να γλιστράει, ακόμα καλύτερα.

Η ακίδα που αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι για να κρατάει το ξύλο ή τον άξονα, στο κέντρο και κάτα-κάποιο τρόπο προσφέρει και μια σφηνοειδής στήριξη. Το σωστό είναι να περιστρέφεται η ακίδα και όχι το ξύλο η ο άξονας επάνω σε αυτή. Η ακίδα στην παραπάνω φωτό, ναι μέν κάνει την δουλειά της, αλλά είναι λάθος. Απλά είναι πιο εύκολη κατασκευή.

Το σωστό είναι να περιστρέφεται η ακίδα και όχι το ξύλο η ο άξονας επάνω σε αυτή.
Αυτή είναι και η απορία μου: αν πρέπει να περιστρέφεται η ακίδα δεν θα πρέπει να έχει ένα-δύο δοντάκια ή κάτι άλλο σταθερά σφηνωμένο στο ξύλο; Στην φωτογραφία που έβαλα και σε κάτι βιντεάκια που βλέπω για ξυλότορνους έχουν μια σκέτη ακίδα χωρίς τίποτα επιπλέον. Και μετά σκέφτομαι γιατί να μην βάζουν μια ακίδα με δόντια όπως έχει και στο μπροστά μέρος (προς τη μεριά του μοτέρ).

Αυτή είναι και η απορία μου: αν πρέπει να περιστρέφεται η ακίδα δεν θα πρέπει να έχει ένα-δύο δοντάκια ή κάτι άλλο σταθερά σφηνωμένο στο ξύλο; Στην φωτογραφία που έβαλα και σε κάτι βιντεάκια που βλέπω για ξυλότορνους έχουν μια σκέτη ακίδα χωρίς τίποτα επιπλέον. Και μετά σκέφτομαι γιατί να μην βάζουν μια ακίδα με δόντια όπως έχει και στο μπροστά μέρος (προς τη μεριά του μοτέρ).
Ακίδα θέλεις από τη μεριά που δίνεις κίνηση στο ξύλο για να γατζώνει και να μεταφέρει την κίνηση χωρίς να γλιστράει
Από την άλλη του μεριά το ξύλο πρέπει να περιστρέφετε ελεύθερα (ιδανικά βέβαια περιστρεφόμενη με ρουλεμάν) ή όπως έχεις στην φωτο να γυρνάει-γλιστράει πάνω στον σταθερό σιδερένιο άξονα
Αν βάλεις ακίδα εκεί πως θα γυρνάει;

mixalio...... ουσιαστικά πρέπει να μπεί η ακίδα με ρουλεμάν μέσα σε σταθερό άξονα για να γίνει σωστή δουλειά. Είναι άλλο τι μπορείς να φτιάξεις, και άλλο τι δουλεύει σωστά για την δουλειά που το θές.. Και οι δύο περιπτώσεις κάνουν την δουλειά τους. Το σωστό όμως εινα η ακίδα να είναι ρουλεμανάτη. Αν δεν το πετύχεις αυτό, και άν χρειαστεί να σφίξεις το ξύλο που θα κεντράρεις, τότε όπως είπε και ο Babis θα είναι για λίγη ώρα, γιατί μετά θα δείς ένα ωραίο μαυρό-μεταλιζέ χρώμα στην μύτη της ακίδας, που θα λέει έχω (αρπάξει)..:p

Αν προσέξετε καλά την φωτογραφία, ο αριστερός άξονας είναι μια ακίδα που πατάει σε δύο ρουλεμάν. Για να την σπρώχνει μέσα στο ξύλο έχει βάλει μια φλάτζα με σπείρωμα (το χρυσαφί εξάρτημα που φαίνεται) και μια βίδα-μαργαρίτα. Βιδώνοντας την βίδα στην φλάτζα, σπρώχνει την ακίδα. Γιάννη, νομίζω κάτι τέτοιο περιγράφεις με το "ακίδα με ρουλεμάν μέσα σε σταθερό άξονα".

Στο βίντεο δείχνει στο 0:45 ως 0:55 πως λειτουργεί και παρακάτω στο 14:21 ως 14:58 δείχνει αναλυτικά πως το έφτιαξε. Αλλά από το βίντεο δεν καταλαβαίνεις αν γυρίζει η ακίδα ή μόνο το ξύλο.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

..... ουσιαστικά πρέπει να μπεί η ακίδα με ρουλεμάν μέσα σε σταθερό άξονα για να γίνει σωστή δουλειά.
ΥΓ: Τώρα κατάλαβα τι εννοείς και γιατί δεν λειτουργεί με την βίδα. Όντως, δύσκολο να το φτιάξεις μόνος σου.

Ακίδα θέλεις από τη μεριά που δίνεις κίνηση στο ξύλο για να γατζώνει και να μεταφέρει την κίνηση χωρίς να γλιστράει
Από την άλλη του μεριά το ξύλο πρέπει να περιστρέφετε ελεύθερα (ιδανικά βέβαια περιστρεφόμενη με ρουλεμάν) ή όπως έχεις στην φωτο να γυρνάει-γλιστράει πάνω στον σταθερό σιδερένιο άξονα
Αν βάλεις ακίδα εκεί πως θα γυρνάει;
Σορρυ έκανα λάθος
Όπου έχω γράψει για ακίδα εννοούσα τα ένα δύο δοντάκια που έγραψε ο dk31

Η κατασκευή είναι πολύ απλή, απλοϊκή θα έλεγα.
Ο μπροστινός άξονας έχει τη μύτη για κεντράρισμα και τα δύο δόντια που καρφώνονται στο ξύλο για να δίνουν την κίνηση και ο πίσω άξονας είναι μια απλή μύτη κεντραρίσματος.
Καμία δύσκολη κατασκευή.
Βέβαια, όπως είπα και πρίν, αυτή η κατασκευή είναι για πολύ απλά πραγματάκια, ας πούμε για να πάρεις μια ιδέα πως δουλεύει ο ξυλότορνος.

Ο μπροστινός άξονας έχει τη μύτη για κεντράρισμα και τα δύο δόντια που καρφώνονται στο ξύλο για να δίνουν την κίνηση και ο πίσω άξονας είναι μια απλή μύτη κεντραρίσματος.
Μπάμπη, θα το ξεκινήσω έτσι και βλέπουμε.

Η ακίδα του αριστερού άξονα περιστρέφεται γιατί πατάει σε δύο ρουλεμάν και γυρίζει τρελά μέσα στο μπρούτζινο εξάρτημα.
Η όποια τριβή υπάρχει δεν είναι εκεί που ακουμπάει στο ξύλο αλλά στην άλλη μεριά που ακουμπάει στην βίδα της μαργαρίτας που την σπρώχνει.
Εκεί καλό είναι να μπει ανάμεσα μια σιδερένια μπίλια για να μειώσει την επιφάνεια επαφής ακίδας -βίδας και λίγο γράσο.

Last edited:
  • Like
Reactions: dk31
Νικόλα, είμαι σχεδόν σίγουρος οτι δέν περιστρέφεται. Αυτός μπορεί να ήταν ο σκοπός του αλλά είναι λάθος κατασκευή.
Υπάρχουν δύο σημεία τριβής, το ένα στη μύτη μπροστά που χώνεται στο ξύλο και το δεύτερο στη βίδα της μαργαρίτας.
Η αντίσταση είναι πολύ μεγαλύτερη στο πίσω μέρος που τρίβεται σίδερο με σίδερο, παρά στη μύτη μπροστά που τρίβεται σίδερο με ξύλο.
Και οι επιφάνειες τριβής είναι διαφορετικές, στο πίσω μέρος περίπου 8mm, αν βλέπω σωστά και η βίδα είναι Μ8, και μπροστά πολύ λιγότερα, ανάλογα πόσο έχει χωθεί η μύτη στο ξύλο.
Στα πρώτα 2-3 λεπτά το ξύλο θα «καεί» και θα γλιστράει ενώ στο πίσω μέρος τα μέταλλα θα ζεσταθούν και θα κολλήσουν.
Η λύση που προτείνεις, με μια μπίλια ενδιάμεσα, διαφοροποιεί τα πράγματα και θα κάνει δουλειά.

• Like
Reactions: dk31 and osatosa