Μάστορες τα φώτα σας!!

Καλησπέρα σε όλους

Παρακαλώ θα ήθελα την βοήθειά σας και τα φώτα σας. Κάτω από τον καναπέ (3θέσιος & 2θέσιος) έχουν πρόβλημα οι ελλαστικοί ιμάντες (πράσινοι). Έχουν χάσει την ελλαστικότητά τους και έχουν χαλαρώσει πολύ, τόσο ώστε να έχει λίγο υποχωρήσει το κάθισμα και να το καταλαβαίνεις όταν κάθεσται. Όπως βλέπετε είναι όλο το έπιπλο δεμένο και ντυμένο, πράγμα που σημαίνει ότι για να φτάσω να τους αντικαταστήσω θα πρέπει να ξηλώσω όλο το έπιπλο, πράγμα που δεν θέλω να κάνω. Εχετε καμιά ιδέα για την επισκευή?

View attachment 245695

Είχα το ίδιο πρόβλημα σε ίδιους καναπέδες. Το ξήλωμα του υφάσματος ήταν εύκολο. Κάποιους ιμάντες τους άλλαξα και τους τέντωσα όλους πολύ εύκολα, κατασκευάζοντας ένα τέτοιο εργαλείο:
ΙΜΑΝΤΕΣ ΣΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ.jpg

Μέχρι εδώ όλα καλά. Όταν πήγα να τεντώσω το ύφασμα, άρχισαν τα προβλήματα. Τελικά ποτέ δεν κατάφερα να το τεντώσω σωστά και έμεινε έτσι μέχρι που τους αλλάξαμε.
Πιθανόν κάποιος με μεγαλύτερη υπομονή, να το είχε καταφέρει.

• Like
Reactions: pt2937
Καλησπέρα, κάποιοι κατασκευαστές τα δυο πλαϊνά κομμάτια τα δένουν με βίδες για να υπάρχει δυνατότητα επισκευής, ενώ κάποιοι άλλοι το γεμίζουν με καρφιά οπότε δεν...
Εκεί που έχω μπλε κύκλους εάν υπάρχουν βίδες θα κάνεις εύκολα δουλειά χωρίζοντάς τα πλαϊνά, εάν όχι τότε τεντώνοντας και διπλώνοντας ενα ενα τους ιμάντες τους καρφώνεις στα πλαϊνά ξύλα (μαύρο βέλος ) με καρφωτικό. Θέλει υπομονή και νομίζω αξίζει τον κόπο μιας και ο σκελετός είναι ξύλινος ( εγώ μόλις πριν 10 ημέρες έκαψα στο τζάκι τον δικό μου που ήταν μια άθλια κατασκευή από άθλιους "κατασκευαστές" με νοβοπαν και καρφιά παντού)

Attachments

• 20250115_122948 Α.jpg
    20250115_122948 Α.jpg
    447.8 KB · Views: 26
  • Like
Reactions: ΕΥΜΑΙΟΣ
Σας ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια. Η τελευταία προσέγγιση μου δίνει λίγο θάρρος για να προχωρήσω. Αύριο θα πάω στην αγορά να πάρω τον ελλαστικό πράσινο ιμάντα καθώς και κάλυμμα non woven. Το Σ/Κ έχω σκοπό να προχωρήσω. Ο σκελετός από οξιά καρφωτός ενώ το κάλυμμα έχει βγεί και έχει πάει για βαφή. Για να δούμε ..

Πολύ ωραίο και το εργαλείο για το τέντωμα. Θα προσπαθήσω να το φτιάξω

• Like
Reactions: newbie
Πολύ ωραίο και το εργαλείο για το τέντωμα. Θα προσπαθήσω να το φτιάξω

Εύκολη κατασκευή. Τρύπησα στο σταθερό δράπανο ένα κομμάτι ξύλο, πέρασα καρφιά στις τρύπες και τα σταθεροποίησα από επάνω κολλώντας ένα ξύλο. Για λεβιέ χρησιμοποίησα ντίζα 8mm.
Δυστυχώς μάλλον το πέταξα.

ενα "κροκοδειλακι" για συραπτικα χαρτιου θα βοηθουσε?
Συνεννοημένοι είσαστε ? !! !
Με είδε η γυναίκα μου να βασανίζομαι με τα δίχαλα... και εμφανίστηκε πρωί πρωί με ένα "κροκοδειλακι" για συραπτικα χαρτιου στο χέρι και με ρώτησε "θα βοηθούσε αυτό?"

Βοήθησε αρκετά και μετά από αρκετή προσπάθεια ολοκλήρωσα την αντικατάσταση όλων λωρίδων.

20250118_095130.jpg

Στο τέλος πέρασα και ένα non woven κάλυμα από κάτω και ο καναπές έγινε καινούριος !!!

20250118_115325.jpg

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια

Ε όχι και τόσα χρήματα, μην είμαστε και υπερβολικοί. Ο ταπετσέρης θα χρέωνε το κουβάλημα, ξεκουβάλημα, τα έξοδά του και τον κόπο του, γύρω στα €300 θα περιμένα να ακούσω.

Για την ιστορία, τα υλικά μου μου πήγαν €20 και χρειάστηκαν 3-4 ώρες συνολικά

Ε όχι και τόσα χρήματα, μην είμαστε και υπερβολικοί. Ο ταπετσέρης θα χρέωνε το κουβάλημα, ξεκουβάλημα, τα έξοδά του και τον κόπο του, γύρω στα €300 θα περιμένα να ακούσω.

Για την ιστορία, τα υλικά μου μου πήγαν €20 και χρειάστηκαν 3-4 ώρες συνολικά
Καλά καλά , έχεις εμπειρία από μαστοράντζα τελευταία;
Ειδικά οι ταπετσερηδες που είναι σπάνιο είδος αφού όλοι αγοράζουν έτοιμα one time κινεζιές έπιπλα.

• Like
Reactions: enduras1 and KOSSTV
Συνεννοημένοι είσαστε ? !! !
Με είδε η γυναίκα μου να βασανίζομαι με τα δίχαλα... και εμφανίστηκε πρωί πρωί με ένα "κροκοδειλακι" για συραπτικα χαρτιου στο χέρι και με ρώτησε "θα βοηθούσε αυτό?"

Βοήθησε αρκετά και μετά από αρκετή προσπάθεια ολοκλήρωσα την αντικατάσταση όλων λωρίδων.
ητανε το μικρο με τα 2 δοντια ή το πιο μεγαλο σαν πενσακι?

Καλησπέρα στην παρέα. Θα ήθελα όπως λέει και το νήμα τα φώτα σας.

Πρόκειται να καλύψω ένα ταβάνι με ινοσανίδα. Το πρόβλημα μου είναι ότι από τον ένα τοίχο στον άλλο το μήκος είναι 3,10 με 3,15 και οι 3μετροι ορθοστάτες δεν φτάνουν για λίγο. Υπάρχει κάποιος τρόπος να ενωθούν? Αν τους ενώσω με ένα κομμάτι στρωτήρα θα κρατήσει λέτε? Εννοείται τις ενώσεις θα τις βάλω κοντά στους τοίχους και όχι στη μέση.

Μια άλλη λύση που σκέφτηκα είναι να βάλω στον ένα τοίχο ένα δοκάρι 10-12εκ και να καρφώσω εκεί το στρωτήρα. Καμιά ιδέα?

edit. Sorry δεν το διευκρίνησα, είναι ινοσανίδα και άρα πιο βαριά και θα τις χρησιμοποιήσω γιατί έχουν περισσέψει 10-12 φύλλα. Είναι κρίμα να τις πετάξω.

Last edited:
Καλησπέρα στην παρέα. Θα ήθελα όπως λέει και το νήμα τα φώτα σας.

Πρόκειται να καλύψω ένα ταβάνι με ινοσανίδα. Το πρόβλημα μου είναι ότι από τον ένα τοίχο στον άλλο το μήκος είναι 3,10 με 3,15 και οι 3μετροι ορθοστάτες δεν φτάνουν για λίγο. Υπάρχει κάποιος τρόπος να ενωθούν? Αν τους ενώσω με ένα κομμάτι στρωτήρα θα κρατήσει λέτε? Εννοείται τις ενώσεις θα τις βάλω κοντά στους τοίχους και όχι στη μέση.

Μια άλλη λύση που σκέφτηκα είναι να βάλω στον ένα τοίχο ένα δοκάρι 10-12εκ και να καρφώσω εκεί το στρωτήρα. Καμιά ιδέα?

edit. Sorry δεν το διευκρίνησα, είναι ινοσανίδα και άρα πιο βαριά και θα τις χρησιμοποιήσω γιατί έχουν περισσέψει 10-12 φύλλα. Είναι κρίμα να τις πετάξω.
Για δωσε λιγο περισσοτερες διευκρινησεις...
Ποσο θα κατεβει κατω απο το υπαρχον ταβανι..;
Tι σκαρωμα και τι στηριγματα εχεις υπολογισει για το ταβανι που θα κατεβει..
Ποσο ειναι η διασταση μηκος-πλατος..;

Κανε ενα προχειρο σχεδιο....

Για δωσε λιγο περισσοτερες διευκρινησεις...
Ποσο θα κατεβει κατω απο το υπαρχον ταβανι..;
Tι σκαρωμα και τι στηριγματα εχεις υπολογισει για το ταβανι που θα κατεβει..
Ποσο ειναι η διασταση μηκος-πλατος..;

Κανε ενα προχειρο σχεδιο....
γυψος.jpg

Μόνο αυτή έχω στο κινητό. Βοηθάει? Τα στηρίγματα θα μπουν και θα κατέβουν από τα δοκάρια (αλήθεια λέτε με τον καιρό να έχουν πρόβλημα?). Προφανώς περιμετρικά οι στρωτήρες θα είναι όσο πιο κοντά στο δοκάρι. Η επιφάνεια είναι 3,10 με 3,20 πλάτος (δεν είναι ορθογώνια) και 6 περίπου μήκος.

Βοηθαει..
Πρεπει να κατασταλαξεις ποσο θα κατεβει και που η γυψοσανιδα....
Εαν κατεβει ως τα 3 μικρα δοκαρια και οχι τοσο κατω(ως το μεγαλο δοκαρι που ειναι οριζοντιο) ειναι πιο ευκολο το πραγμα...
Πχ εγω θα ακουμπαγα βιδωνα την γυψοσανιδα στην ιδια ευθεια πανω στα δοκαρια και θα εβαζα τα περιμετρικα τριγυρω απο αυτα ωστε να εχω οδηγους οριζοντια και καθετα..δες τι εκανα σε αναλογη περιπτωση...

20221114_102426.jpg 20221123_152702.jpg

Βεβαια δεν γνωριζω τι ορθoστατες εχεις...εαν το δοκαρακι ειναι π.χ. 7εκ προς τα κατω... πρεπει τοσο να ειναι και οι ορθoστατες πλατος....
Σε αυτην την περιτωση που δεν ειναι ιδια θα πρεπει ο καθε ορθoστατης να σταματαει στην μεση του δοκαριου (εννοω καθετα σε αυτο και ως στην μεση του πλατος του πχ ειναι 8εκ στα 4εκ) και ο υπολοιπος να συνεχιζει μεχρι τον τοιχο στο οποιο τοιχο θα βαλεις περιμετρικα (οπως στην πρωτη εκδοχη) και οχι ορθoστατη και θα τα δεσεις...

Εαν τωρα θες να πας κατω απο το μεγαλο δοκαρι θελει πολυ μελετη καθως θελεις αντιριδες στηριξης απο πανω που ομως στο πανελ (αν ειδα παλι καλα) δεν μπορεις ευκολα να κανεις,,, και θα σου ελεγα να αποφυγεις...

• Like
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Έχει χώρο για τη μόνωση? Δηλαδή η γυψοσανίδα είναι κατευθείαν καρφωμένη στα ξύλινα δοκαράκια (λατάκια τα λέμε εμείς)? Δε φοβάσαι το βάρος με τα χρόνια?

Τώρα το ξαναβλέπω μάλλον έχεις τους ορθοστάτες στα πλάγια των μεγάλων δοκαριών. Η απορία παραμένει. Οι ορθοστάτες πάνω στο ξύλο δεν έχουν πρόβλημα ε?

Κατάλαβα. Σε ευχαριστώ για τις ιδέες. Θέλει μελέτη το πράγμα.

Last edited:
Έχει χώρο για τη μόνωση? Δηλαδή η γυψοσανίδα είναι κατευθείαν καρφωμένη στα ξύλινα δοκαράκια (λατάκια τα λέμε εμείς)? Δε φοβάσαι το βάρος με τα χρόνια?

Τώρα το ξαναβλέπω μάλλον έχεις τους ορθοστάτες στα πλάγια των μεγάλων δοκαριών. Η απορία παραμένει. Οι ορθοστάτες πάνω στο ξύλο δεν έχουν πρόβλημα ε?

Κατάλαβα. Σε ευχαριστώ για τις ιδέες. Θέλει μελέτη το πράγμα.
Μονωση θα μπορει να μπει αμα αφησεις κενο και εξαρταται απο τα δοκαρια σου...η κατασκευη μου ειναι κατω απο μονωση πανελ 7 εκ..δεν χρειαστηκε εξτρα λοιπον..απο οτι βλεπω στην φωτο σου εχει πετροβαμβακα...
Οσο αφορα το βαρος οσα περισσοτερα νευρα μπου απο κατω(λατακια,κοιλοδοκοι η στρωτηρες) μπουν απο κατω για να πιασει η γυψοσανιδα τοσο το καλυτερο....
Εγω στην συγκεκριμενη κατασκευη εχω μονο κοιλοδοκους(ηταν ηδη)και στρατζαριστα(εβαλα ενδιαμεσα) για"σκαρωμα" οποτε ειναι πιο ενυσχιμενη απο κατω...

• Like
Reactions: jim...
Καλησπέρα σας, θέλω να κατασκευάσω το παρακάτω απο κόντρα πλακέ (η πρώτη επιλογή), ώστε να μπει σαν ενίσχυση σε ντουλάπι επίπλου, όπου από την πάνω πλευρά βρίσκεται τηλεόραση και έχει οδηγήσει σε μικρό κρέμασμα του επίπλου, καθώς έχει κεντρικό σταντ και πατάει στον "αέρα".
Notes_250205_191859.jpg
Συγχωρέστε το σκαρίφημα μου, αλλά το έχω σκεφτεί στην ιδέα όπως κατασκευάζουν σκελετούς για τοιχοποποιία στην Αμερική (ξύλινους), σε μικρό μέγεθος. Πέντε πόντοι είναι το σίδερο που βρίσκεται κάτω πλευρά του ντουλαπιού αυτού, οπότε θα μεταφερθεί το βάρος της πάνω επιφάνειας σε αυτό. Το σίδερο καταλήγει στο ένα μεσαίο πόδι του επίπλου. Δεν το έχω κάνει ενιαίο - μονοκόμματο, καθώς θέλω να έχω πρόσβαση σε καλώδια στην πίσω πλευρά, εξ και είναι διαμπερές.
Στο σχέδιο έχω βάλει 2 κομμάτια κόντρα πλακέ ανά επιφάνεια για μεγαλύτερη αντοχή. Τα σημεία που με προβληματίζουν είναι τα κάθετα κομμάτια αν μεταφέρουν σωστά το βάρος και εάν αξίζει να βάλω βίδες ανάμεσα στις επιφάνειες του κόντρα πλακέ που είναι ο αδύνατος τρόπος σε αυτό το υλικό, πέραν της ξυλόκολλας. Αλλιώς μόνο ξυλόκολλα οι πάνω και κάτω επιφανείες με τα κάθετα; Δεν έχω ηλεκτρικό καρφωτικό να το χρησιμοποιήσω αντί βιδών μέχρι να στεγνώσει η κόλλα, πάρω μόνο χειρός.

Κάθε ιδέα κάνω σε αυτό είναι ευπρόσδεκτη.