Ρε λεβεντόνια ηλεκτρολογόπουλα μου για δώστε μου τα φώτα σας.
Έχω ένα ωραίο τριφασικό μοτέρ GRUNDFOS 1HP και το έχω συνδέσει με ένα inverter ποντεσιόμετρο που τροφοδοτείται από μονοφασική πρίζα

.
Ο σκοπός είναι να μπορώ να το δουλεύω χωρίς να χρειάζομαι τριφασικό ρεύμα. Παράλληλα βέβαια θα ρυθμίζω και την ταχύτητα.
Στις μετρήσεις που έκανα διαπίστωσα οτι το μοτέρ στα 60Hz δουλεύει κοντά στις 1800 στροφές, όπως λέει και η πινακίδα με τα χαρακτηριστικά του.
Αλλάζοντας τα Hz στο ποντεσιόμετρο διαπίστωσα οτι κάθε 10Hz η διαφορά είναι 300 στροφές, και κάθε 5Hz στις 159 στροφές.

Εγώ, από το menu του inverter, άλλαξα τα Hz και από 60 Hz max το έκανα 80 Hz με αποτέλεσμα να ανεβούν οι στροφές στις 2400 (80Hz Χ 300= 2400).
Αυτά που θέλω να ρωτήσω είναι τα εξής:
1. Κινδυνεύει το μοτέρ αν το δουλεύω στις 2400;
2. Μειώνοντας τα Hz δεν μειώνεται και η ιπποδύναμη;
Αυτά που μου είπαν, απ’την εταιρία που πουλάει τα inverters, είναι οτι το μοτέρ θέλει προσοχή στις χαμηλές στροφές, να μην το δουλεύω συνεχώς εκει γιατί μπορεί να καεί.
Μου είπαν επίσης οτι η ιπποδύναμη δεν μειώνεται όσο χαμηλώνω τα Hz.
Αυτό μου φάνηκε περίεργο αλλά δοκιμάζοντας να σταματήσω το μοτέρ με το χέρι στα 5Hz και στις 150 στροφές ήταν αδύνατον.
Βέβαια αυτό ίσως να μην λέει και πολλά αλλά αντίστοιχες δοκιμές που έκανα με Κινέζικα ποντεσιόμετρα το μοτέρ ψόφαγε.
Δυστυχώς δεν έχω τρόπο να το μετρήσω να δω αν χάνει σε ιπποδύναμη και πόσο, όπως δεν ξέρω και πόσο χάνει η μετατροπή από τριφασικό σε μονοφασικό.
Πάσα βοήθεια δεκτή