Μάστορες τα φώτα σας!!

Μάστορες, τα φώτα σας.
Θέλω να φτιάξω ένα μικρό τοίχο με τσιμεντοσανίδα. Έχω ξαναφτιάξει τοίχο με γυψοσανίδα; τα παρελκόμενα που χρησιμοποιούμε (στρωτήρες, κολώνες, βίδες γυψοσανίδας) είναι τα ίδια; Και για την αρμολόγηση τι χρησιμοποιούμε;
Ο τοίχος θα μπει σε λεβιτοστάσιο (για διαχωρισμό δεξαμενής/καυστήρα) οπότε δεν με νοιάζει καθόλου η εμφάνιση.
 
Μάστορες, τα φώτα σας.
Θέλω να φτιάξω ένα μικρό τοίχο με τσιμεντοσανίδα. Έχω ξαναφτιάξει τοίχο με γυψοσανίδα; τα παρελκόμενα που χρησιμοποιούμε (στρωτήρες, κολώνες, βίδες γυψοσανίδας) είναι τα ίδια; Και για την αρμολόγηση τι χρησιμοποιούμε;
Ο τοίχος θα μπει σε λεβιτοστάσιο (για διαχωρισμό δεξαμενής/καυστήρα) οπότε δεν με νοιάζει καθόλου η εμφάνιση.
Ακριβώς τα ίδια είναι...
Όταν ανέβω επάνω θα σου πω...
 
Καλημέρα ομάδα, προσπάθησα να τρυπήσω με το ηλεκτρικό τρυπάνι από τα Lidl και αρίδα 16αρα βουτανίου και με χάλασε το τσοκ, πως το φτιάχνω; Επίσης ότι να ναι τσοκ είναι αυτά, δεν σφίγγει καθόλου
 
Καλημέρα ομάδα, προσπάθησα να τρυπήσω με το ηλεκτρικό τρυπάνι από τα Lidl και αρίδα 16αρα βουτανίου και με χάλασε το τσοκ, πως το φτιάχνω; Επίσης ότι να ναι τσοκ είναι αυτά, δεν σφίγγει καθόλου
Με ποιο τρυπανι του Lidl τρυπησες και τι και ποια είναι η αριδα βουτανιου που αναφέρεις..
Βάλε link για το καταλάβουμε...
 
Αυτό που είχε 25 ευρώ πριν μια 5 ετια, δεν το έχω μπροστά μου για να δω, όπως δεν έχω και τον τύπο αριδας μιας και την έχω καιρό
 
Να αγοράσεις

Ξυνό (κιτρικό οξύ) https://www.skroutz.gr/s/45293263/Xyno-kitriko-oxy-Ιlios-50-g.html

Βράσιμο του νερού και μια κουταλιά της σούπας για κάθε λίτρο νερό 💧 το βρέχεις -απλώνεις με πανί με μικρό ίνες και το σκουπίζεις με άλλο καθαρό πανί από μικρό ίνες ,στο τέλος θα δεις το πρόσωπο σου 😉😋δοκιμασμένη λύση .
Σε καμία περίπτωση δεν αφαιρεί γρατζουνιές με αυτόν τον τρόπο ,εκεί θέλει άλλα αλλά το πρόσωπο 🫡 σου θα το δεις .
Σορυ για την καθυστερημένη απάντηση. Το δοκίμσα και δεν κατάλαβαν τίποτα οι δαχτυλιές. Μηδέν αποτέλεσμα στην περίπτωσή μου.
 
Καλησπέρα,, ποιος είναι κατά την γνώμη μας ο πιο γρήγορος τρόπος να σκαφτεί το ξύλο??
 

Attachments

  • Screenshot_2025-06-17-20-21-34-852_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-06-17-20-21-34-852_com.android.chrome.jpg
    239.9 KB · Views: 24
Αν έχεις σταθερό χέρι μ’ένα αλυσοπρίονο κι ένα καλό σκεπάρνι θα κάνεις θαύματα.
Γνώμη μου.
 
  • Like
Reactions: vagos08
Ρε λεβεντόνια ηλεκτρολογόπουλα μου για δώστε μου τα φώτα σας.
Έχω ένα ωραίο τριφασικό μοτέρ GRUNDFOS 1HP και το έχω συνδέσει με ένα inverter ποντεσιόμετρο που τροφοδοτείται από μονοφασική πρίζα🔌 .
Ο σκοπός είναι να μπορώ να το δουλεύω χωρίς να χρειάζομαι τριφασικό ρεύμα. Παράλληλα βέβαια θα ρυθμίζω και την ταχύτητα.
Στις μετρήσεις που έκανα διαπίστωσα οτι το μοτέρ στα 60Hz δουλεύει κοντά στις 1800 στροφές, όπως λέει και η πινακίδα με τα χαρακτηριστικά του.
Αλλάζοντας τα Hz στο ποντεσιόμετρο διαπίστωσα οτι κάθε 10Hz η διαφορά είναι 300 στροφές, και κάθε 5Hz στις 159 στροφές.

IMG_1659.jpegIMG_1661.jpeg

Εγώ, από το menu του inverter, άλλαξα τα Hz και από 60 Hz max το έκανα 80 Hz με αποτέλεσμα να ανεβούν οι στροφές στις 2400 (80Hz Χ 300= 2400).

Αυτά που θέλω να ρωτήσω είναι τα εξής:
1. Κινδυνεύει το μοτέρ αν το δουλεύω στις 2400;
2. Μειώνοντας τα Hz δεν μειώνεται και η ιπποδύναμη;

Αυτά που μου είπαν, απ’την εταιρία που πουλάει τα inverters, είναι οτι το μοτέρ θέλει προσοχή στις χαμηλές στροφές, να μην το δουλεύω συνεχώς εκει γιατί μπορεί να καεί.
Μου είπαν επίσης οτι η ιπποδύναμη δεν μειώνεται όσο χαμηλώνω τα Hz.
Αυτό μου φάνηκε περίεργο αλλά δοκιμάζοντας να σταματήσω το μοτέρ με το χέρι στα 5Hz και στις 150 στροφές ήταν αδύνατον.
Βέβαια αυτό ίσως να μην λέει και πολλά αλλά αντίστοιχες δοκιμές που έκανα με Κινέζικα ποντεσιόμετρα το μοτέρ ψόφαγε.
Δυστυχώς δεν έχω τρόπο να το μετρήσω να δω αν χάνει σε ιπποδύναμη και πόσο, όπως δεν ξέρω και πόσο χάνει η μετατροπή από τριφασικό σε μονοφασικό.

Πάσα βοήθεια δεκτή 😉
 
Δεύτερη ερώτηση κι όπου βγεί… 🙂
Μήπως έχει πάρει κάποιος αυτή τη π@π@ριά;
Ψώνισα χθές καρφιά κι όταν τα δοκίμασα έκανα μια τρύπα στο νερό, το μόνο που κάνει είναι να τρυπάει το κόκκινο πλαστικό στην κορυφή.
Τι μπορεί να φταίει;
Λάθος συναρμολόγηση;
Τα καρφιά;
Κάτι άλλο;
IMG_1669.jpeg
IMG_1670.jpegIMG_1671.jpeg
 
καταρχήν ωραίο παιχνίδι το μοτέρ! με γειά!

το inverter που έχεις είναι variable frequency drive VFD (ουσιαστικά μια ηλεκτρονικά ελεγχόμενη τριφασική γεννήτρια που έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει την τάση και τη συχνότητα του εναλλασόμενου που παράγει) που κυρίως προορίζεται για λειτουργία κλειστού βρόγχου, δηλαδή σε συνδιασμό με κάποιον αισθητήρα (διαθέτει εισόδους για διαφορετικούς αισθητήρες) ώστε να αυξομειώνει την τάση ή/και συχνότητα που στέλνει στο μοτέρ για να διατηρεί σταθερή το τελικό φυσικό μέγεθος που έχει σημασία στην εφαρμογή.

για παράδειγμα σε συγκρότημα άντλησης, με ένα αισθητήρα πίεσης σε σωλήνα, ρυθμίζει τις στροφές του μοτέρ ώστε η πίεση να παραμένει σταθερή. αντίστοιχα, θα μπορούσε σε τόρνο να διατηρεί σταθερές τις στροφών περιστροφής του άξονα όταν αυξάνεται το φορτίο κλπ. αν δεις το βιβλίο οδηγιών (σελ 129-135), σε τέτοια χρήση κλειστού βρόγχου (πχ slip Compensation ή PID Control) το VFD ρυθμίζει τη συχνότητα ανάμεσα σε κάποια όρια για να παραμείνει ασφαλής η λειτουργία.

επίσης μπορείς να το χρησιμοποιείς χωρίς αισθητήρα, πχ στο κεφάλαιο για V/F control (σελ.107) γράφει ότι μπορείς να ρυθμίζεις την τάση και τη συχνότητα, αρκεί να διατηρείς μια σχετικά γραμμική σχέση μεταξύ τους γιατί μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση. φαντάζομαι σε αυτό αναφέρθηκαν στην εταιρεία.

κάπου διάβασα ότι δεν πρέπει να πέφτεις πιο κάτω από το 25% της ταχύτητας του μοτέρ, αλλά δε βρισκω κάτι επίσημο. το μοτέρ έχει ενσωματομένο ανεμιστήρα;
 
η ισχύς 1hp είναι ονομαστική, σε κάποιες στροφές. σίγουρα δεν παραμένει σταθερή σε διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας. είναι αρκετά πολύπλοκη η σχέση συνθηκών λειτουργίας και ταχύτητας/ισχύος/ροπής (πχ δες εδώ) και γιαυτό τα VFD έχουν όλες αυτές τις προγραμματιζόμενες λειτουργίες ώστε ανάλογα με το φορτίο και τι ακριβώς έχει σημασία σε κάθε εφαρμογή να ρυθμίζει την παροχή σωστά.

μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφία να φαίνονται τα πλήρη χαρακτηριστικά του μοτέρ;
 
η ισχύς 1hp είναι ονομαστική, σε κάποιες στροφές. σίγουρα δεν παραμένει σταθερή σε διαφορετικές συνθήκες λειτουργίας. είναι αρκετά πολύπλοκη η σχέση συνθηκών λειτουργίας και ταχύτητας/ισχύος/ροπής (πχ δες εδώ) και γιαυτό τα VFD έχουν όλες αυτές τις προγραμματιζόμενες λειτουργίες ώστε ανάλογα με το φορτίο και τι ακριβώς έχει σημασία σε κάθε εφαρμογή να ρυθμίζει την παροχή σωστά.

μπορείς να ανεβάσεις φωτογραφία να φαίνονται τα πλήρη χαρακτηριστικά του μοτέρ;
Θα ανεβάσω μια φώτο μετά από ένα μοτέρ που έχει πέσει στα χέρια μου να δώσεις τα φώτα σου μήπως το κάνω τίποτα
 
  • Like
Reactions: vespas
Βρηκε την ωρα να χαλασει το ηλεκτρικο ρολο της μπαλκονοπορτας....

Εκανα ελεγχοσ τον διακοπτη και φερνει ρευμα.

Ανοιξα το καπακι αλλα δεν ειχα χρονο για περισσοτερα.

Το μονο που ειδα ειναι δυο βιδακια ρυθμισης υψους κλεισιματος.

Μοτερ δεν ειδα πρεπει να ειναι μεσα στον σωληνα του ρολλου.

Σημερα θα δω περισσοτερα.

Εχει μεινει τερμα μαζεμενο επανω.
 
Είναι μεγάλη η πλάκα?

Πρέπει να την βάλεις σε ζεστό νερό με στυπτηρία μέσα σε πυρέξ.
 
Είναι μεγάλη η πλάκα?

Πρέπει να την βάλεις σε ζεστό νερό με στυπτηρία μέσα σε πυρέξ.
Η πλάκα έχει πάχος 15mm το σπασμένο τρυπάνι μπορεί να είναι 8-10mm μέσα της.

Αν κατάλαβα καλά θα πρέπει να την ζεστάνω;;;
Με την λογική ότι το αλουμίνιο θα ανοίξει πριν από το τρυπάνι;;

Με θερμοπίστολο δεν γίνεται;;

Η στυπτηρία τι είναι;;;