Μάστορες τα φώτα σας!!

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

σήμερα επίσης έμαθα ότι υπάρχουν και φλάτζες προέκτασης κουτιών https://www.amazon.de/-/en/Moveable-flange-Ø-60-24/dp/B007K4XTCA που συνηθως χρησιμοποιούνται για να μπουν διακόπτες και πρίζες πχ σε μπάνια που έχει μπει γρανιτοπλακάκι πάνω από τον τοίχο και το κουτί ειναι βαθιά

σήμερα επίσης έμαθα ότι υπάρχουν και φλάτζες προέκτασης κουτιών https://www.amazon.de/-/en/Moveable-flange-Ø-60-24/dp/B007K4XTCA που συνηθως χρησιμοποιούνται για να μπουν διακόπτες και πρίζες πχ σε μπάνια που έχει μπει γρανιτοπλακάκι πάνω από τον τοίχο και το κουτί ειναι βαθιά

Αυτό έπρεπε να το ξέρω δύο χρόνια πρίν… 😟

σήμερα επίσης έμαθα ότι υπάρχουν και φλάτζες προέκτασης κουτιών
Είχα χρειαστεί κάτι τέτοιο μερικά χρόνια πριν - κάποια κουτιά ήταν τοποθετημένα πολύ βαθιά με αποτέλεσμα οι δαγκάνες από τις μπρίζες να προσπαθούν να στηριχτούν από τον σοβά και όχι από το κουτί.
Τελικά έκοψα την πλάτη από ένα κανονικό κουτί και το έβαλα σαν προέκταση, στερεώνοντάς το με κάποιο τσιμεντοειδές (δεν θυμάμαι τι ακριβώς).

Καλησπερα. Εχω 4 τσιμεντενια κολωνακια στο χωριο που θελουν κοψιμο.
Πως τα ξηλωνω?
Με αυτο θα γινει δουλεια?
upSwt6z.jpeg

Πως τα ξηλωνω?
Χωρίς να έχω μεγάλη πείρα, αυτό που βλέπω με μια βαριά θα έλεγα ότι θα πέσει στις 4-5 σφυριές.
Για το σκαπτικό που έβαλες λινκ, μια φορά που χρειάστηκε να σκάψω (χοντρό) τσιμέντο με αντίστοιχο σκαπτικό δυσκολευόταν. Σε συνδυασμό όμως με τροχό και δίσκο τέτοιου τύπου, γινότανε δουλειά: κάνοντας παράλληλες κοπές ανά 2-3 εκ και σπάζοντας τα ενδιάμεσα με το σκαπτικό.

• Like
Reactions: skysound and newbie
Πως τα ξηλωνω?
upSwt6z.jpeg

Αν υπάρχει τρακτέρ διαθέσιμο, τα πράγματα είναι εύκολα :cool:

Όπως είπε και ο Δημήτρης, με μια καλή βαριά θα φύγει το τσιμέντο. Θα χρειαστείς και τροχό για να κόψεις τον οπλισμό.
Αν οι κολώνες είναι ¨φυτεμένες" στο χώμα με λίγο τσιμέντο γύρω-γύρω, τράβηξέ τες (τρακτέρ, αγροτικό, φορτηγό....) και θα πέσουν. Αν το χώμα είναι νωπό, ακόμα καλύτερα. Προσοχή μόνο στο που θα κάθεσαι και με τι θα τις δέσεις.

• Like
Reactions: skysound
Με βαρια η τρακτερ δεν γινεται γιατι ειναι ενωμενο με τσιμεντενιο δοκαρι μεσα στο χωμα
που θα πεταχτει εξω και δεν θελουμε να ανοιξουμε δουλειες.
Αυριο θα δω μηπως και καταλαβαινει τιποτα απο καλεμι και σφυρι γιατι δεν εχω σκαπτικο.
Αλλοιως θα παω στη λυση του διαμαντοδισκου.
Παντως αυτα τα κολωνακια που προερχονται απο το μακρινο 1965
εχουν ενα πολυ σκληρο τσιμεντο. Τοσα χρονια εκτεθειμενα στις
καιρικες συνθηκες δεν εχουν παθει τιποτα

• Like
Reactions: vasilisp77
Για να στεκονται εκει αγερωχες τοσα.χρονια και η ποιοτητα του μπετου ειναι καλη αλλα και θα εχει αρκετα σιδερα που θα ειναι στριμενα και ανεβασμενα απο το δαπεδο..

Με σφυρι και καλεμι δεν νομιζω να κανεις και πολλα πραγματα..
θελει 5κιλη βαριοπουλα για να αρχιζει να σπαει και για την βγαλεις τελειος θα θελει γωνιακο με διαμαντοδισκο οπως ειπες..

Υπαρχει ομως μεγαλο ενδεχομενο να σπαει ψηλα και χαμηλα λογω του αφικτου τσιμεντου να ειναι πολυ συμπαγες,καθως δεν γνωριζεις θα εχει δεθει απο κατω με σιδερα για να κρατιεται τοσα χρονια..
Το λεω γιατι το σκαπτικο δεν βλεπω να το αποφευγεις..

Ειναι παντως καλη γυμναστικη κατι τετοια..!!!

Σιδερα περιεχει κατα 99,9% :)
Τοσα χρονια μεσα στις βροχες θα περιμενα να σκουριασουν
και να πεταξουν το τσιμεντο. Δεν ξερω τι τα διατηρησε αθικτα
Ειναι παντως καλη γυμναστικη κατι τετοια..!!!

Μπα, προτιμω το μπιλιαρδο.:)
gfSaaU0.jpeg

• Like
Reactions: newbie
Άσχετη/σχετική απορία:
Οι διαμαντόδισκοι (αυτοί για δομικά υλικά) κόβουν και μέταλλο; Αυτοί που έχω δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο και φοβόμουν να τους χρησιμοποιήσω σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθούν αν έρθουν σε επαφή με τον οπλισμό.

• Like
Άσχετη/σχετική απορία:
Οι διαμαντόδισκοι (αυτοί για δομικά υλικά) κόβουν και μέταλλο; Αυτοί που έχω δεν αναφέρουν κάτι τέτοιο και φοβόμουν να τους χρησιμοποιήσω σε τέτοιες περιπτώσεις γιατί δεν ξέρω πως θα συμπεριφερθούν αν έρθουν σε επαφή με τον οπλισμό.
Οχι..δεν κανει..
Ολοι δισκοι δομικων υλικων και μπετου ειναι καπως ετσι....
Εχω τον συγκεκριμενο Bosch..
BOSCH ΔΙΑΜΑΝΤΟΔΙΣΚΟΣ ΚΟΠΗΣ ΜΠΕΤΟΥ STANDARD FOR CONCRETE 115mm 2608602196 https://share.google/9vu3R6R6jne7M7833

• Like
Oι διαμαντοδισκοι δομικων υλικων θα πρεπει να αναφερουν ξεκαθαρα οτι κανουν και για οπλισμενο σκυροδεμα, οχι μονο σκυροδεμα.

+++++++

Για τα τσιμεντενια δοκαρακια τωρα...σκεφτομουν οτι δεν ειναι και τοσο απλη δουλεια οσο φαινεται!
Καποιες διασπαρτες σκεψεις:

-Πρωτα απ'ολα ενα sds plus πιστολετo -και μαλιστα 800w- δεν θα κανει τιποτα στο πανσκληρο τσιμεντο απο τα 60ς... Χρειαζεται sds max και ισχυ >6-7 Joule
Tις προαλλες ηθελα να τρυπησω παλι το τοιχειο (απο τα 60ς και αυτο) στον κηπο για να κρεμασω και αλλα εργαλεια κηπου αλλα βαριομουν να φερω παλι δραπανο.
Χαλασα περιπου 5 με 6 ατσαλοκαρφα για να καταλαβω οτι δεν προκειται να κανω δουλεια! Τελικα χρησιμοποιησα μονταζοκολλα και τεμαχιο ξυλου με γαντζο επανω.

-Ο διαμαντοδισκος ειναι καλη ιδεα για κοπη χαμηλα και κατοπιν τραβηγμα. Ομως ενας δισκος 125μμ δεν θα παει πιο βαθεια απο ~3εκ. περιμετρικα, οποτε εκει μπορει να γινει περαιτερω βοηθητικο γκρεμισμα με sds plus δραπονο μεχρι να φανουν τα σιδερα και να κοπουν ειτε με σπαθοσεγα ειτε με τροχο με δισκο για inox.

-Το καλεμι και το σφυρι πιστευω οτι δεν θα κανουν απολυτως τιποτα, λογω σκληροτητας του συγκεκριμενου τσιμεντου.

-To τραβηγμα της κολωνας με οχημα η με τα χερια, προυποθετει χαραξη του τσιμεντου στη βαση με διαμαντοδισκο και κοψιμο καθε τοσο των μπετοβεργων.
Θελει μεγαλη προσοχη σε ολες τις περιπτωσεις καθως το βαρος της κολωνας ειναι πολυ μεγαλο.

Φανταζομαι οτι αν καποιος θελει να το κατεδαφισει παραδοσιακα με πιστολετο, αυτο θα γινεται απο πανω σταδιακα και με κοψιμο των βεργων.

Προσωπικα θα ρωτουσα καποιον που γνωριζει πολυ καλα απο εμπειρια πως να προχωρησει σε αυτο το απλο φαινομενικα γκρεμισμα.
Θα εχει ενδιαφερον να μαθουμε τον τροπο που τελικα χρησιμοποιηθηκε!

Άσχετη/σχετική απορία:
Οχι..δεν κανει..
Είχα την εντύπωση ότι αυτός ο δίσκος που έβαλε λινκ ο Κώστας, κάνει και για οπλισμένο σκυρόδεμα. Δεν το έχω δοκιμάσει όμως.
Εδώ η απάντηση από το ΑΙ (αν υποθέσουμε ότι έχει κάποια αξία :) ) και επίσης υπάρχει αρκετό υλικό στο ιντερνετ που λέει το ίδιο. Γίνεται βέβαια λόγος για κίνδυνο υπερθέρμανσης του δίσκου αν δεν είναι καλής ποιότητας κλπ... Αλλά νομίζω η κουβέντα που κάνουμε εδώ, είναι για ρηχές κοπές 2-3 εκ ώστε να διευκολύνεις την δουλειά του μικρού σκαπτικού, όχι να κατεδαφίσεις ολόκληρο τοίχο με σκέτο τροχό.
Αν κάποιος έχει προσωπική εμπειρία ας μας πει, μην πάμε αδιάβαστοι και πάθουμε κάνα χουνέρι.

• Like
Reactions: KOSSTV and newbie
Τωρα ειδα οτι ο Στελιος μιλησε για συνχρονιστικο κοψιμο σε μπετο με σιδερα απο εναν δισκο.
Οποτε εντελη ο δισκος που εβαλα δεν κανει...ειναι καθαρα για μπετο..

• Like
Reactions: newbie
Η καλύτερη λύση, είναι η ενοικίαση ενός σκαπτικού κομπρεσέρ. Θα σπάσει εύκολα το τσιμέντο και με τον τροχό κόβουμε τα σίδερα. Ακούγεται και είναι εύκολο, ΑΛΛΑ:

Το ζητούμενο είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πέσει επάνω μας η κολώνα. Δένουμε την κολώνα ψηλά και σε ένα σταθερό σημείο προς την μεριά που θέλουμε να πέσει. Ξεκινάμε από την αντίθετη πλευρά να σπάμε/κόβουμε σταδιακά. Δυστυχώς όσες φορές το έχω κάνει, είχαμε και τρακτέρ οπότε είχαμε λύσει το πρόβλημα του να είναι μόνιμα τεντωμένο το σχοινί (σημαντικότατο). Υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά θέλουν άλλη οργάνωση,
Όταν φτάσουμε περίπου ατην μέση σπάμε όσο περισσότερο τσιμέντο μπορούμε χωρίς να κόψουμε άλλα σίδερα. Θα λυγίσει εύκολα με το τράβηγμα και συνεχίζουμε μέχρι να ξαπλώσει.
Μπορούμε να νοικιάσουμε και κόφτη αδιατάρακτης κοπής (συνήθως κόβουν 10-12cm), αλλά εκτός του ότι μάλλον θα μας κουράσει η παράλληλη με το έδαφος κοπή, το κομπρεσέρ θα μας βοηθήσει τόσο στο σπάσιμο της πεσμένης κολώνας ώστε να είναι πιο εύκολη η μεταφορά της, όσο και στο να κατεβάσουμε όσο μπορούμε το κάτω μέρος της κολώνας που έχει μείνει για να μην ενοχλεί.
Είναι αυτονόητο 'οτι αυτές τις δουλειές δεν τις κάνουμε ποτέ μόνοι μας, ούτε αν έχουμε τον παραμικρό ενδοιασμό για την αφάλειά μας.

Συνήθως ο οπλισμός στις κολώνες είναι κάπως έτσι:
1790886687200.png 20261001_191451.jpg

• Like