Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Την έχω με τον Kletzki-Orchestre de la Suisse Romande σε Decca SXL6491.
Έχω καιρό να την ακούσω αλλά θυμάμαι ότι ο ήχος ήταν εκπληκτικός και η ερμηνεία πολύ καλή.

Η New Plilarmonia που διευθύνει ο Horenstein ήταν ασφαλώς καλύτερη ορχήστρα από την Suisse Romande. Θυμάμαι όμως ότι δεν είχα προτιμήσει τον Horenstein επηρεασμένος από αρνητικό κείμενο του περιοδοκού Gramophone.
Κρίνοντας από τις εκτελέσεις του στον Sibelius πρέπει και ο Berglund να είναι πολύ καλός.
Συνεπώς δεν έχω προσωπική άποψη για Horenstein και Berglund.

Αυτός όμως που πραγματικά με είχε εντυπωσιάσει στην 3η συμφωνία του Nielsen είναι ο Bernstein-Royal Danish Orchestra σε δίσκο Columbia stereo 360 sound-MS6796. Ήταν εκπληκτικός και θα ήθελα να τον ακούσω και στην 5η του Nielsen με την Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης.

Έχω την ηχογράφηση του Horenstein

Nielsen%252C+Sym+5%252C+LSO%252C+Horenstein%252C+Unicorn%252C+LP.jpg

και αυτή του Kletzki.

kletzki.nielsen-5th-symphony.sxl-6491-6894-p.jpg

Δυσκολεύομαι να διαλέξω ανάμεσα στις δύο ηχογραφήσεις, είναι και οι δύο εξαιρετικές. Να εφιστήσω την προσοχή και στο συμφωνικό ποίημα που συμπληρώνει το δίσκο στην Unicorn. Το Saga Drom (ή το Όνειρο του Γκούναρ) είναι ένα μικρό αριστούργημα.

Από Nielsen έχω και άλλο ένα δίσκο της Unicorn, Simfonia Espansiva υπό τη διεύθυνση του Δανού Ole Schmidt.

92197.jpg

Καλή ηχογράφηση, καλή ερμηνεία μαέστρου και ορχήστρας, αλλά έχω την αίσθηση ότι ο Schmidt δεν έχει την ίδια φλόγα με τον Horenstein (αν και είναι δύσκολο να βγάλω συμπέρασμα μιά και δεν έχω τη δυνατότητα σύγκρισης). Μήπως πρέπει να στραφώ στον Bernstein για μιά ολοκληρωμένη σειρά των συμφωνιών του Nielsen;

Όχι Κώστα. Τις έχω όλες με τον Schmidt σε Unicorn + την 5η με Horenstein και Berglund. Είχα το δίλημμα ποιο από τα 2 κουτιά να κρατήσω, αυτό ή το άλλο σε ΕΜΙ που έχει και τα κοντσέρτα με τον H.Blomstedt [1975]. Είναι και αυτό καλό. Όσο για Bernstein έχω την 3η και την 5η αλλά προτιμώ γενικά τους δίσκους της Unicorn. Από το κουτί της ΕΜΙ έχω τα Συμφωνικά ποιήματα σε ένα δίσκο ΕΜΙ Greensleeve. Λ.Σ.

Επίσης έχω την 1η σε RCA με Previn. Το κοντσέρτο για βιολί με το συμφωνικό ποίημα Helios Overture εμπνευσμένο από το Σούνιο σε DGG. Τα κοντσέρτα για Φλάουτο και Κλαρινέτο με Bernstein [Columbia,cbs]. Επίσης κάποια Κουαρτέτα και 2 όπερες. Λ.Σ.

• Like
Reactions: Γιώργος Μ
Περιμένω την 4η με Martinon-Chicago Symphony σε φθηνή (2.5 λίρες) RCA victorola.
Πάντως για την 3η με Bernstein σε Columbia ή CBS επιμένω. Η εκτέλεση είναι κορυφαία, η εγγραφή είναι καλή και αν θυμάμαι η τιμή της είναι χώμα.
Το κουτί με τον Blomstedt και τους Δανούς είναι στα υπόψιν. Τις ξαναηχογράφησε αργότερα με την συμφωνική του San Francisco αλλά μόνο σε cd.

... Μήπως πρέπει να στραφώ στον Bernstein για μιά ολοκληρωμένη σειρά των συμφωνιών του Nielsen;
Δεν τις έχει κάνει εκτός από την 3η και 5η και ένα δίσκο με τα δύο κοντσέρτα. Τα δύο κουτιά που προανέφερα είναι τα μοναδικά. Λ.Σ.

Έχετε προσέξει ότι οι περισσότεροι δίσκοι αναφοράς μας είναι ή ερμηνευτικές αναφορές ή αναφορές σε ποιότητα ήχου; Σπάνια έχουμε the best of both worlds, και τέλειο ήχο και την τέλεια ερμηνεία. Δύο από τις τόσο σπάνιες αυτές περιπτώσεις είναι αυτός ο διπλός δίσκος

Beethoven_RichterRostropovich.jpg

και αυτός

richter_liszt_sc.jpg

Το 1961 η Philips αγόρασε τη Mercury και ανέθεσε στην κόρη μερικές ηχογραφήσεις. Οι δύο αυτές ηχογραφήσεις συνδυάζουν υπέροχες ερμηνείες με τον εκπληκτικό ήχο της Mercury. Ειδικά τα κοντσέρτα του Liszt είναι σίγουρα ηχογραφημένα με φιλμ 35mm και έχουν απίθανες δυναμικές και παρουσία. Πιό κοντά δεν έρχεται ο Ρίχτερ στο σαλόνι σας...αφήνω που σε όλες τις συγκριτικές δοκιμές η ηχογράφηση αυτή θεωρείται αναφοράς.

Αισθάνομαι λίγο άσχτος γιατί δεν γνώριζα αυτά τα εξώφυλλα παρότι έχω τους δίσκους.
Οι σονάτες του Beethoven είναι κουτί δύο δίσκων σε κόκκινη Philips.
Τα κονσέρτα του List είναι σε μπλέ Μελόντια.
Πάντως συμφωνώ με τον φίλο Κ. Ζαγγογιάννη σε όσα γράφει. Οι συγγεκριμένες εκτελέσεις είναι η αναφορά μου και στα δύο έργα.

Οι αγαπημένοι μου τώρα πιανίστες στον List είναι οι Cziffra, Arrau και μετά έρχεται και ο Berman.
Ο Cziffra είναι σε μονοφωνική ΕΜΙ και μην διστάσετε να το αγοράσετε γιατί εκτός από την εκτέλεση η εγγραφή είναι ανώτερη κάθε στερεοφωνικής.
Οι αρπισμοί του Arrau ακαταμάχητοι. Του πηγαίνει πολύ ο List.

Αισθάνομαι λίγο άσχτος γιατί δεν γνώριζα αυτά τα εξώφυλλα παρότι έχω τους δίσκους.
Πάντως συμφωνώ με τον φίλο Κ. Ζαγγογιάννη σε όσα γράφει. Οι συγγεκριμένες εκτελέσεις είναι η αναφορά μου και στα δύο έργα.

Οι αγαπημένοι μου τώρα πιανίστες στον List είναι οι Cziffra, Arrau και μετά έρχεται και ο Berman.
Ο Cziffra είναι σε μονοφωνική ΕΜΙ και μην διστάσετε να το αγοράσετε γιατί εκτός από την εκτέλεση η εγγραφή είναι ανώτερη κάθε στερεοφωνικής.
Τα κοντσερτα του Λιστ κυκλοφορούν με 3 διαφορετικά εξώφυλλα, όλα παλιά αυθεντικά, όχι επανεκδόσεις άλλων ετών. Όσο για τις σονάτες του Μπετόβεν το κουτί που αναφέρεις είναι η ευρωπαική έκδοση ενώ αυτή του Ζαγγογιάνη είναι της αμερικανικής Φίλιπς/Μερκιουρι. Λ.Σ.

Γιατρέ μου δε χρειάζεται να νοιώθεις άσχετος επειδή δεν ξέρεις δύο εξώφυλλα! Οι συγκεκριμένοι δίσκοι έχουν επανεκδοθεί πολλές φορές και κυκλοφορούν με πολλά εξώφυλλα, όπως έγραψε και ο Λουκάς.
Ποιόν δίσκο του Cziffra εννοείς; Έναν που ηχογράφησε με κοντσέρτα του Grieg και του Liszt, ή κάτι σε σόλο μουσική;

Για τις σονάτες του Μπετόβεν [βιολοντσέλο/πιάνο] θα σύστηνα ευρωπαική έκδοση Φίλιπς Ολλανδίας ή Βρετανίας και όχι τόσο την αμερικανική. Αυτό κατόπιν συγκρίσεων και φυσικά για όσους ενδιαφέρονται για καλύτερη ποιότητα ήχου. Λ.Σ.

Γιατρέ μου δε χρειάζεται να νοιώθεις άσχετος επειδή δεν ξέρεις δύο εξώφυλλα! Οι συγκεκριμένοι δίσκοι έχουν επανεκδοθεί πολλές φορές και κυκλοφορούν με πολλά εξώφυλλα, όπως έγραψε και ο Λουκάς.
Ποιόν δίσκο του Cziffra εννοείς; Έναν που ηχογράφησε με κοντσέρτα του Grieg και του Liszt, ή κάτι σε σόλο μουσική;

Έργα για σολο πιάνο μονοφωνικοί εγγραφές ανάμεσα στο 1957 και το 1959
Κουτί 3 δίσκων ΕΜΙ-Pathe Marconi. Cziffra, List, Les Rhapsodies Hongroises (αυτό εννοούσα)

αλλά και μεμονωμένοι δίσκοι stereo (με την ένδειξη enregistrement d' origine monophonique) με τις Εtudes Transcendantes, Rhapsodie Espagnole κλπ.

απο εχθες εχω βαλει να ξανα ακουσω τον ασκεναζυ σε ραχμανινοφ της δεκκα, πολυ γεματος ηχος, ενα πιανο μεσα στο δωματιο μου...

Rachmaninov-24-Preludes-526151.jpg

την καληνυχτα μου κωστα.

παει πακετο με τις σπουδες και την σονατα 2, με τους ιδιους. πολυ καλες αυτες οι "κοκκινες" FFRR.

εχω περασει σε tanayev trio (oistrakh, knushevitzky, oborin) μονοφωνικο. λειπει η κυρια γιατρινα και ακουω διαπασον..

• Haha
Reactions: christos56
O Rachmaninoff του Ashkenazy είναι όντως πολύ καλός και εξαιρετικά γραμμένος. Έχω τα κοντσέρτα 1-3 και είναι από τις αγαπημένες μου ηχογραφήσεις κοντσέρτων. Ειδικά το Δεύτερο με συνοδεία του Kondrashin είναι δίσκος αναφοράς στον ήχο του πιάνου.

!CC3mjFg!mk~$%28KGrHqIOKjIE0bGvLG2jBNMr6iT08Q~~_3.JPG

O Rachmaninoff του Ashkenazy είναι όντως πολύ καλός και εξαιρετικά γραμμένος. Έχω τα κοντσέρτα 1-3 και είναι από τις αγαπημένες μου ηχογραφήσεις κοντσέρτων. Ειδικά το Δεύτερο με συνοδεία του Kondrashin είναι δίσκος αναφοράς στον ήχο του πιάνου.

!CC3mjFg!mk~$%28KGrHqIOKjIE0bGvLG2jBNMr6iT08Q~~_3.JPG
Το τρίτο με τον Φιστουλάρι υποθέτω εκτός και αν το έχεις με Πρεβέν πάλι σε Decca που τα έκανε όλα, μαζί με τις παραλλαγές Παγγανίνι.
Φυσικά το δεύτερο κοντσέρτο είναι αξεπέραστο με τον Σβιατοσλάβ Ριχτερ. Λ.Σ.

το δευτερο με τον ριχτερ (κατα την ταπεινοτατη αποψη μου) ειναι το εργο του αιωνα.