Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

ιβαν οτρομερος διπλο βινυλιο της melodya με την κρατικη ορχηστρα ΕΣΣΔ με διευθυντη τον Abram Stasevich .Το ενθετο ειναι γεματο με τα σχεδια του Αιζεσταιν και την πατριτουρα του Προκοβιεφ καθως και με το λιμπρετο της οπερας.Συγκλονιστικη ερμηνεια!
Εξαιρετικός δίσκος τον έχω σε HMV / Melodiya από την ΕΜΙ μαζί με το On Guard for Peace με διεύθυνση του Ροζντέστβεσκυ.[SLS 860]. Λ.Σ.

αλήθεια, είναι το σάουντρακ που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία του 1944, ή κάποια υστερότερη ηχογράφηση; Γιατί αν είναι ορίτζιναλ ηχογράφηση με τόσο καλό ήχο μιλάμε για θαύμα της φύσης!
Κώστα η ηχογράφηση είναι του 1966. Το δεύτερο έργο είναι του 1965. Φυσικά προτιμάμε πρώτα παλιά Μελόντια, μετά ΕΜΙ και καλόν θα είναι να αποφεύγουμε την Αμερικανική Angel της ΕΜΙ. Ο γιατρός πρέπει να τον έχει πάρει κάποτε από μένα. Κάνε μια ακρόαση. Ίσως και ο Βαγγέλης να τον έχει. Λ.Σ.

Κώστα η ηχογράφηση είναι του 1966. Το δεύτερο έργο είναι του 1965. Φυσικά προτιμάμε πρώτα παλιά Μελόντια, μετά ΕΜΙ και καλόν θα είναι να αποφεύγουμε την Αμερικανική Angel της ΕΜΙ. Ο γιατρός πρέπει να τον έχει πάρει κάποτε από μένα. Κάνε μια ακρόαση. Ίσως και ο Βαγγέλης να τον έχει. Λ.Σ.

Α, ώστε έτσι εξηγείται! Θα το έχω στα υπόψιν. Τώρα περιμένω μιά παραλαβή από Βουλγαρία με δίσκους του Rudolf Barshai, συμφωνίες του Mozart και την Τέχνη της Φούγκας του Bach, όλα σε ρώσικη Melodiya. Ανυπομονώ!

• Like
Reactions: christos56
H Εγγλέζικη έκδοση από την ΕΜΙ έγινε τον Νοέμβριο του 1973. Οπότε αν τον βρεις σε ΕΜΙ το πιο πρώιμο αντίτυπο θα έχει το copyright "The Gramophone Co. Ltd" στην περίμετρο της ετικέτας του και όχι "ΕΜΙ Records Ltd". Τελικά δανείστηκες το βιβλίο μου από τον γιατρό;Λ.Σ.

λοιπον, απο το πολυ χρησιμο αυτο νημα αγορασα τον τελευταιο καιρο 4-5 (chopin-pollini-kletzky, sibelius-karajan, davis, rubinstein) και πηρα και ιδεες για κατι αλλα, τυπου horenstein αλλα οχι σε αυτα που αναφερθηκαν..

και καποιες αλλες προσθηκες που νομιζω πως αξιζει να αναφερθουν

380152915339.jpg

114964916.jpg

αυτο το δευτερο το βρηκα σε harmonia mundi γαλλικη και εχει πολυ καλο ηχο
Ωραίοι και οι δύο δίσκοι. Ο πρώτος και πρώιμο αντίτυπο. Τον δεύτερο τον έχω με Beecham έκδοση του 1962. Λ.Σ.

Τελικά δανείστηκες το βιβλίο μου από τον γιατρό;Λ.Σ.

Δεν πρόλαβα! Σήμερα πέρασε ο Βαγγέλης από το σπίτι μου και ακούσαμε λίγη μουσική, αλλά ο γιατρός είναι εκτός χώρας και φυσικά δεν ήρθε. Ακούσαμε και λίγο Prokofiev τώρα που το σκέφτομαι:
5d33e4b5-ee80-49d8-b7d7-7c3a83c60474-0.JPG

Το μπαλέτο The Chout, σε ηχογράφηση της Everest, με ασημί/γαλάζια ετικέτα, με το Walter Susskind να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Περίεργο έργο, αλλά εξαιρετική ηχογράφηση.

Εξαιρετικός δίσκος τον έχω σε HMV / Melodiya από την ΕΜΙ μαζί με το On Guard for Peace με διεύθυνση του Ροζντέστβεσκυ.[SLS 860]. Λ.Σ.

νομιζω εχουμε την ιδια εκδοση, με μπερδεψε το εξωφυλλο του βασιλη

Last edited:
Δεν πρόλαβα! Σήμερα πέρασε ο Βαγγέλης από το σπίτι μου και ακούσαμε λίγη μουσική, αλλά ο γιατρός είναι εκτός χώρας και φυσικά δεν ήρθε. Ακούσαμε και λίγο Prokofiev τώρα που το σκέφτομαι:
5d33e4b5-ee80-49d8-b7d7-7c3a83c60474-0.JPG

Το μπαλέτο The Chout, σε ηχογράφηση της Everest, με ασημί/γαλάζια ετικέτα, με το Walter Susskind να διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου. Περίεργο έργο, αλλά εξαιρετική ηχογράφηση.
Το έχω σε ΕΜΙ / Μελόντια [1972 ASD 2763] με Ροζντεστβενσκυ και την Χρυσή Εποχή του Σοστακόβιτς με τον Μαξίμ. Λ.Σ.

Last edited:
Αφου ανακαλυψα προσφατα το λινκ" μαυρα διαμαντια" γιατι παντα προσπερνουσα το forum software ! αποφασισα να ανεβασω αγαπημενoυς δισκους της melodiya με εξαιρετικες ερμηνιες απχιζοντας με προκοβιεφ παλι100_4573.jpg100_4574.jpg100_4576.jpg100_4577.jpg100_4578.jpg100_4579.jpg100_4575.jpg

Αφου ανακαλυψα προσφατα το λινκ" μαυρα διαμαντια" γιατι παντα προσπερνουσα το forum software !

Πλάκα κάνεις! πήγαινε στο φόρουμ "Μουσική" και κοίτα τις παρουσιάσεις δίσκων. Θα κάνεις μήνες να τα διαβάσεις όλα, και υπάρχουν παρουσιάσεις και συζητήσεις διαμάντια εκεί μέσα. Θα με θυμηθείς!-bye-

Αφου ανακαλυψα προσφατα το λινκ" μαυρα διαμαντια" γιατι παντα προσπερνουσα το forum software ! αποφασισα να ανεβασω αγαπημενoυς δισκους της melodiya με εξαιρετικες ερμηνιες απχιζοντας με προκοβιεφ παλιView attachment 79090

Δεν είμαι ειδικός στον Προκόβιεφ, τα μεγάλα έργα του δεν μπόρεσα ποτέ να τα καταλάβω, αλλά μερικά πραγματάκια του μου αρέσουν. Για παράδειγμα το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα, αλλά όχι με Ρώσους συντελεστές:

e852e0e4-f393-4eaa-a84a-d1a4536a2470-0.JPG

Ο πολύ μεγάλος Έλληνας μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος έγραψε ένα δίσκο αναφοράς με αποσπάσματα του μπαλέτου αυτού, διευθύνοντας τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Ο δίσκος μου είναι στερεοφωνικός Columbia Six Eyes και το εξώφυλλο σε καλύτερη κατάσταση από το δίσκο της φωτο (ευτυχώς). Η ερμηνεία είναι εκπληκτική, ο Μητρόπουλος καταφέρνει να πείσει τους νεοϋορκέζους να βγάλουν τρομερό πάθος και ένταση στα δραματικά μέρη, ενώ στα ρομαντικά μέρη νομίζεις ότι τα βιολιά θα λιώσουν από το συναίσθημα (με την καλή έννοια, δε μιλάμε για κιτς). Ο ήχος δεν είναι αναφοράς αλλά ικανοποιητικός.

Ο Μητρόπουλος είπε κάποτε:"Στη Metropolitan Opera έχουμε "ειδικούς": Γάλλους μαέστρους για τις γαλλικές όπερες, Γερμανούς για τις γερμανικές κ.ο.κ. Εγώ είμαι Έλληνας, κάνω για όλα". Και για τη ρωσική μουσική θα έλεγα...

Δεν είμαι ειδικός στον Προκόβιεφ, τα μεγάλα έργα του δεν μπόρεσα ποτέ να τα καταλάβω, αλλά μερικά πραγματάκια του μου αρέσουν. Για παράδειγμα το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέτα, αλλά όχι με Ρώσους συντελεστές:

e852e0e4-f393-4eaa-a84a-d1a4536a2470-0.JPG

Ο πολύ μεγάλος Έλληνας μαέστρος Δημήτρης Μητρόπουλος έγραψε ένα δίσκο αναφοράς με αποσπάσματα του μπαλέτου αυτού, διευθύνοντας τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης. Ο δίσκος μου είναι στερεοφωνικός Columbia Six Eyes και το εξώφυλλο σε καλύτερη κατάσταση από το δίσκο της φωτο (ευτυχώς). Η ερμηνεία είναι εκπληκτική, ο Μητρόπουλος καταφέρνει να πείσει τους νεοϋορκέζους να βγάλουν τρομερό πάθος και ένταση στα δραματικά μέρη, ενώ στα ρομαντικά μέρη νομίζεις ότι τα βιολιά θα λιώσουν από το συναίσθημα (με την καλή έννοια, δε μιλάμε για κιτς). Ο ήχος δεν είναι αναφοράς αλλά ικανοποιητικός.

Ο Μητρόπουλος είπε κάποτε:"Στη Metropolitan Opera έχουμε "ειδικούς": Γάλλους μαέστρους για τις γαλλικές όπερες, Γερμανούς για τις γερμανικές κ.ο.κ. Εγώ είμαι Έλληνας, κάνω για όλα". Και για τη ρωσική μουσική θα έλεγα...

Κώστα τον έχω και είναι όντως πολύ καλός. Κατ' εμέ, ήχος του είναι αναφοράς. Μάλιστα το αντίτυπό μου είναι "δείγμα" για επίδειξη. Το εξώφυλλο του δικού σου δίσκου είναι μονοφωνικό. Είναι όντως στερεοφωνικός; Λ.Σ.

Κώστα τον έχω και είναι όντως πολύ καλός. Κατ' εμέ, ήχος του είναι αναφοράς. Μάλιστα το αντίτυπό μου είναι "δείγμα" για επίδειξη. Το εξώφυλλο του δικού σου δίσκου είναι μονοφωνικό. Είναι όντως στερεοφωνικός; Λ.Σ.

Λουκά, δεν είναι ο δικός μου αυτός, είναι φωτο που βρήκα στο διαδίκτυο. Ο δικός μου είναι στερεοφωνικός.

Καιρό έχουμε να γράψουμε στο νήμα, φαίνεται μας πήραν οι εκλογές από κάτω.

Κάποιοι δίσκοι ξυπνάν μέσα μου τον...αρχειοφύλακα, για παράδειγμα αυτός εδώ:

rafael_kubelik_moussorgsky.jpg

Ο πρώτος δίσκος της Mercury που ηχογραφήθηκε από τον Bob Fine με ένα μικρόφωνο, η απαρχή της θρυλικής σειράς Living Presence (από τη φράση του κριτικού Richard Taubman, που αργότερα κατέστρεψε την καριέρα του Δημήτρη Μητρόπουλου).
Η ερμηνεία είναι πολύ καλή, η Συμφωνική Ορχήστρα του Σικάγου ήταν πάντα πρώτης τάξεως και ο Kubelik ένας εξαίρετος μαέστρος. Η ηχογράφηση δίνει ένα δείγμα της σύντομης θητείας του στο Σικάγο. Το μόνο που ενοχλεί σήμερα είναι ο...ήχος. O δίσκος αυτός κάποτε θεωρούνταν το απόγειο της υψηλής πιστότητας, με τρομερές δυναμικές και ανάλυση, ιδανικός για επίδειξη μηχανημάτων. Στα αυτιά μου ακούεται θολός, αδύναμος, με μιά λέξη: παλιός δίσκος. Πως αλλάζουν οι καιροί-ή ίσως να έχω ένα κακό και πολυπαιγμένο αντίτυπο;)

Αυτό δεν ισχύει για τον ακόλουθο δίσκο, το πρώτο LP που εδέησε να κυκλοφορήσει η ΕΜΙ το 1952, 5 ολόκληρα χρόνια μετά την εμφάνιση του φορμά:

Cantelli+Tchaikovsky+5+ALP+1001.jpg

Ο πρόωρα χαμένος Guido Cantelli διευθύνει την Ορχήστρα της Σκάλας του Μιλάνου στην 5η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκυ. Η ορχήστρα δεν είναι ακριβώς πρώτης τάξεως (καμμία σχέση με την Ορχήστρα στο Σικάγο) αλλά τα καταφέρνει. Δεν είχαν και άλλη επιλογή, ο Cantelli ήταν τρελλαμένος με τη μουσική και δεν άφηνε τους μουσικούς να πάνε στα σπίτια τους αν δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει.
Ο θάνατός του σε αεροπορικό δυστύχημα σε ηλικία 36 ετών ήταν μιά από τις μεγαλύτερες συμφορές που έπληξαν την κλασσική μουσική στον 20ό αιώνα.

Καλύτερα να μην γράφουμε πολύ συχνά ώστε να δίδεται η δυνατότητα στους φίλους να διαβάσουν και να ψάξουν. Λ.Σ.

Έχουμε αδρανήσει πολύ και θα πρέπει να βάλουμε μπρος.
Ένα έργο που μου αρέσει πολύ είναι αυτό: Carl Nielsen [1865-1931] 5η Συμφωνία. Δύο είναι οι ερμηνείες που μου αρέσουν μια με τον Horenstein κυκλοφορίας Αυγούστου 1969 και μάλιστα είναι ο πρώτος δίσκος της σειράς RHS της Unicorn, o 300. Επίσης μου αρέσει και η ερμηνεία με τον Berglund στη σειρά της HMV o ASD 3063 κυκλοφορίας Μαιου 1975. Τους έχει κανείς; Λ.Σ.

Last edited: