Μαύρα Διαμάντια: Καλές ηχογραφήσεις κλασσικής μουσικής σε βινύλιο.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχη των φιλων του νήματος στην παρακάτω ανακοίνωση. Ο λογος διπλος, συνδυάζει κάποιους ενδιαφέροντες δισκους με την βοήθεια σε ενα συνάνθρωπό μας. Εχω σκοπο να επισκεφτώ το μαγαζι, ισως το ερχόμενο Σάββατο, αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορούμε να παμε και μαζι.

http://www.avclub.gr/forum/showthre...-ενίσχυσης-και-βοήθειας-σε-ένα-συνάνθρωπό-μας

Last edited:
To montagues and capulets, (δλδ ο χορός των ιπποτών, the dance of the knights, στο ρωμαίο και ιουλιέττα του prokofiev), για πιανο σε βινύλιο τι προτείνετε;
Βαγγέλη δες την σελίδα 87 του βιβλίου μου όπου υπάρχει ο δίσκος που ζητάς. Λ.Σ.

Εδώ έχει τις σύγχρονες ηχογραφήσεις:
http://www.allmusic.com/composition/romeo-and-juliet-pieces-10-for-piano-op-75-mc0002363891

Σε LP υπάρχει ο Bashkirov σε Melodyia, o DeGroote σε Finlandia και ο Berman σε DG.

micspnFPCYbGMnq3miHnpiQ.jpg

mo5CHQ7LSfyZNv3JnJQtKRA.jpg

mbKUgAl8Y84PQ5VQaoy5r7g.jpg

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι, ίσως Previn, Ashkenazy, Pollini.

Last edited:
Λουκά, δεν το λες και σε μας που δεν έχουμε το βιβλίο σου;
Κώστα είναι ο δίσκος βινυλίου της ΕΜΙ ASD 3802.Ο Γαβρίλωφ παίζει την Σονάτα Αρ.8 του Προκόφιεφ και τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα. Η πρώτη έκδοση, Αύγουστος του 1980, έχει τον [δεύτερο] λογότυπο σε έγχρωμο σκύλο-γραμματόσημο και όχι τον λογότυπο σε ημικύκλιο. Με τον δίσκο αυτό ξεκινά η "Τέταρτη περίοδος" και τελειώνει με τον δίσκο ASD 4193. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρονται στο βιβλίο. Λ.Σ.

Όποιος νομίζει ότι η κλασσική μουσική δεν έχει τα σουξέ της θα τα ανακαλύψει σε αυτή την συλλογή.

Είναι μια συλλογή της Reader's Digest με 12 βινύλια και ένα βιβλίο 40 σελίδων.
Για κάποιους τέτοια ποτ πουρί ίσως δεν αποτελούν την πρώτη προτίμηση αλλά πρόκειται για μία συλλογή που θα ακουστεί ευχάριστα ακόμη και από όσους δεν ακούν κλασσική μουσική. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές όπως μια Λίμνη την κύκνων με τον Andrian Boult και την New Symphony Orchestra of London ή οι ερμηνείες του Rene Leibowitz με την Orchestre de la Societe des Concerts Symphonique de Paris.
Όσον αφορά την ποιότητα ηχογραφήσεων πίσω από την παραγωγή είναι Charles Gerhardt και o Kenneth Wilkinson ως τεχνικός ήχου.

readers digest.JPG

Ενδεικτικά οι τρείς πρώτοι δίσκοι

Record 1
1. Tshaikovsky -Capriccio Italien, Op. 45
2. Berlioz- The Damnation of Faust: Minuet of the Will-O'-The-Wisps
3. The Damnation of Faust: Ballet of the Sylphs
4. The Damnation of Faust: Rakoczy March
5. J.StraussII-Thunder and Lightning Polka
6. Smetana-The Moldau
7. Tchaikovsky-Quartet in D, Op.11: Andante Cantabile
8. Wagner-Die Walkure: Ride of the Valkyries
New Symphony Orchestra of London-Alexander Gibson

Record 2
1. Humperdinck-Hansel and Gretel: Overture
2. Schubert- Rosamunde: Entr'acte No. 2 in B Flat
3. Sarasate-Zigeunerweisen (Gypsy Airs)
4. Liszt-Hungarian Rhapsody No. 2
5. Mendelssohn-Midsummer Night's Dream: Nocturne
6. Lehar-Gold and Silver Waltz
Vienna State Opera orchestra-Victor Desarzens

Record 3
1. Rossini-Semiramide: Overture
2. Tchaikovsky-Sleeping Beauty Ballet-Waltz
3. Marche Slave, Op. 31
4. Herold- Zampa: Overture
5. Verdi- Aida: Grand March
6. 7. La Gioconda: Dance of the Hours
7. Ponichielli Handel- Xerxes: Largo
Orchestra Filarmonica Di Roma-Massimo Freccia

Κώστα είναι ο δίσκος βινυλίου της ΕΜΙ ASD 3802.Ο Γαβρίλωφ παίζει την Σονάτα Αρ.8 του Προκόφιεφ και τον Ρωμαίο και Ιουλιέτα. Η πρώτη έκδοση, Αύγουστος του 1980, έχει τον [δεύτερο] λογότυπο σε έγχρωμο σκύλο-γραμματόσημο και όχι τον λογότυπο σε ημικύκλιο. Με τον δίσκο αυτό ξεκινά η "Τέταρτη περίοδος" και τελειώνει με τον δίσκο ASD 4193. Υπάρχουν και οι εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρονται στο βιβλίο. Λ.Σ.

ΟΚ Λουκά, ευχαριστώ.

Όποιος νομίζει ότι η κλασσική μουσική δεν έχει τα σουξέ της θα τα ανακαλύψει σε αυτή την συλλογή.

Είναι μια συλλογή της Reader's Digest με 12 βινύλια και ένα βιβλίο 40 σελίδων.
Για κάποιους τέτοια ποτ πουρί ίσως δεν αποτελούν την πρώτη προτίμηση αλλά πρόκειται για μία συλλογή που θα ακουστεί ευχάριστα ακόμη και από όσους δεν ακούν κλασσική μουσική. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές όπως μια Λίμνη την κύκνων με τον Andrian Boult και την New Symphony Orchestra of London ή οι ερμηνείες του Rene Leibowitz με την Orchestre de la Societe des Concerts Symphonique de Paris.
Όσον αφορά την ποιότητα ηχογραφήσεων πίσω από την παραγωγή είναι Charles Gerhardt και o Kenneth Wilkinson ως τεχνικός ήχου.

View attachment 101656

Ενδεικτικά οι τρείς πρώτοι δίσκοι

Record 1
1. Tshaikovsky -Capriccio Italien, Op. 45
2. Berlioz- The Damnation of Faust: Minuet of the Will-O'-The-Wisps
3. The Damnation of Faust: Ballet of the Sylphs
4. The Damnation of Faust: Rakoczy March
5. J.StraussII-Thunder and Lightning Polka
6. Smetana-The Moldau
7. Tchaikovsky-Quartet in D, Op.11: Andante Cantabile
8. Wagner-Die Walkure: Ride of the Valkyries
New Symphony Orchestra of London-Alexander Gibson

Record 2
1. Humperdinck-Hansel and Gretel: Overture
2. Schubert- Rosamunde: Entr'acte No. 2 in B Flat
3. Sarasate-Zigeunerweisen (Gypsy Airs)
4. Liszt-Hungarian Rhapsody No. 2
5. Mendelssohn-Midsummer Night's Dream: Nocturne
6. Lehar-Gold and Silver Waltz
Vienna State Opera orchestra-Victor Desarzens

Record 3
1. Rossini-Semiramide: Overture
2. Tchaikovsky-Sleeping Beauty Ballet-Waltz
3. Marche Slave, Op. 31
4. Herold- Zampa: Overture
5. Verdi- Aida: Grand March
6. 7. La Gioconda: Dance of the Hours
7. Ponichielli Handel- Xerxes: Largo
Orchestra Filarmonica Di Roma-Massimo Freccia

Το έχω και εγώ με άλλο εξόφυλλο... εξαιρετική συλλογή πράγματι και πολύ καλός ήχος.

DSC_6016.jpg

Όντως πολύ παρεξηγημένες τέτοιες συλλογές. Σπάνια τις προτιμούν οι συλλέκτες. Είναι εξαιρετικές πάντως για δώρα προς ανθρώπους που ξεκινούν να μαθαίνουν για κλασσική μουσική.

Το έχω και εγώ με άλλο εξόφυλλο... εξαιρετική συλλογή πράγματι και πολύ καλός ήχος.

View attachment 101657

Χρήστο αυτές είναι οι Αγγλικές κόπιες. Γνωρίζω το εξώφυλλο αλλά δεν τις είχα προτιμήσει γιατί δεν ήμουν σίγουρος ότι είναι stereo. Και για τις Αμερικάνικες που παρουσιάζω χρειάζεται προσοχή να γράφει ότι είναι stereo.
Αφου είναι καλές τότε συμφέρει η αγορά τους λόγω μειωμένων μεταφορικών.

Καιρό είχαμε να τα πούμε. Τώρα που άνοιξε ο καιρός ξεκίνησε η κανονική σεζόν των Flohmarkt. Βρήκα αυτή την υπέροχη Decca
116005957.jpg
σε γερμανική έκδοση, με εγγλέζικες μήτρες. (Η φωτό δεν είναι δική μου, την αλίευσα από το διαδίκτυο. Το εξώφυλλο είναι το ίδιο, λείπει μόνο το τρίγωνο της Decca). Υπέροχος ήχος με άφθονες δυναμικές και αχανή χώρο, πολύ καλή ερμηνεία από τον Backhaus χωρίς να φτάνει τον αγαπημένο μου Sviatoslav Richter στην RCA.

2385268.jpg

Εδώ ο ήχος δεν είναι τίποτα σπουδαίο (τουλάχιστον στη γερμανική Victrola που διαθέτω), αλλά η ερμηνεία είναι εκπληκτική.

Τελικά Κωστα ο Richter εχει κάποιες απο τις χειρότερες ηχογραφήσεις της κλασσικής μουσικης.. Ποσο κριμα

Τελικά Κωστα ο Richter εχει κάποιες απο τις χειρότερες ηχογραφήσεις της κλασσικής μουσικης.. Ποσο κριμα
Υπερβολή, αν βγάζεις συμπέρασμα από αυτό που γράφει ο Κώστας για την έκδοση, μάλιστα, της Γερμανικής Victrola. Αν άκουγες την αυθεντική και μάλιστα Αμερικανική έκδοση, LCS 2544, τότε θα είχες άλλη γνώμη. Ας έχουμε υπόψιν ότι και η συγκεκριμένη μουσική δεν 'βοηθά' όπως σε άλλες περιπτώσεις, που είναι 'εντυπωσιακές' ως ενωρχηστρώσεις. Λ.Σ.

Αναφερομαι και στο καλοσυγκερασμενο κλειδοκυμβαλο που ακομα και σε σφραγισμενη Melodiya που το πηρα εχει τα γνωστα προβληματα, καθως και στις ηχογραφησεις της Philips που δεν ειναι κατι ιδιαιτερο.

Αλλα και αυτες της DG δεν ειναι κατι σπουδαιο. Γενικα, θεωρω απωλεια που δεν εχει καποιες πραγματικα εξαιρετικες ηχογραφησεις. Θα τσεκαρω αυτην που προτεινεις Λουκα. Αν εχεις και αλλες καλες στο μυαλο σου μου λες.

Γενικά όμως ο ήχος της Βοστώνης στα RCA Living Stereo είναι υποδεέστερος από τα αντίστοιχα του Σικάγου. Νομίζω ότι η παλιά αίθουσα του Σικάγου με την πολύ φαρδιά και ρηχή σκηνή ταίριαζε γάντι με τις τρικάναλες ηχογραφήσεις της σειράς.

Αναφερομαι και στο καλοσυγκερασμενο κλειδοκυμβαλο που ακομα και σε σφραγισμενη Melodiya που το πηρα εχει τα γνωστα προβληματα, καθως και στις ηχογραφησεις της Philips που δεν ειναι κατι ιδιαιτερο.

Αλλα και αυτες της DG δεν ειναι κατι σπουδαιο. Γενικα, θεωρω απωλεια που δεν εχει καποιες πραγματικα εξαιρετικες ηχογραφησεις. Θα τσεκαρω αυτην που προτεινεις Λουκα. Αν εχεις και αλλες καλες στο μυαλο σου μου λες.
Δεν συνιστώ τον αυθεντικό Living Stereo για Richter. Απλά είναι κατά πολύ καλύτερος του Victrola. Υπάρχουν καλές ηχογραφήσεις όπως αυτή της Decca που παίζει το κοντσέρτο του Britten. καθώς και άλλες σε HMV / Mεlodiya. Πολλές δε εξ αυτών είναι και ζωντανές ηχογραφήσεις. Λ.Σ.

Από αυτά που γνωρίζω από τις μεταφορές σε .... σιντι, οι ηχογραφήσεις του Ρίχτερ στην decca είναι μια χαρά ... δεν ξέρω, ωστόσο, αν και τα αντίστοιχα βινύλια ήταν κορυφαία, με βάση τις απαιτήσεις σας ... Και τέλος πάντων, ο Ρίχτερ είναι ... Ρίχτερ. Ανάλογα την περίσταση, διονυσιακός, νταουνιάρης, ντελιριακός, ιδιοσυγκρασιακός όσο παίρνει ... πάντα στα αντίστοιχα όρια, πάντα έξω από γραμμές ... εκτιμώ ότι του ταιριάζει καλύτερα ο low-fi ήχος ... και μερικά ποτηράκια ...

Γενικά ο Richter ατύχησε στις ηχογραφήσεις του με την RCA, σε ότι αφορά τον ήχο πάντα. Έχω τις εξής ηχογραφήσεις του

$_57.JPG

Κοντσέρτο αρ.2 του Brahms με τη συμφωνική ορχήστρα του Σικάγου σε διεύθυνση του Erich Leinsdorf

$_57.JPG

Ρεσιτάλ στο Carnegie Hall, ζωντανή ηχογράφηση

Και ευελπιστώ να βρω κάποτε και αυτό

mxvtbyu4-r_evsQ7DQCd-BQ.jpg

Όλα τα έχω σε μονοφωνική έκδοση. Κανένα δεν είναι ηχογράφηση αναφοράς (βέβαια σαφώς καλύτερα από τη γερμανική έκδοση σε Victrola) αν και όλα είναι υπέροχες ερμηνείες, ειδικά το ρεσιτάλ και το κοντσέρτο του Beethoven που προανέφερα. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που η RCA δε φιλοτιμήθηκε ποτέ να τα βγάλει σε CD.:violent-smiley-030:

(μιλάω σοβαρά, όποιος θέλει να ακούσει πως έπαιξε ο Richter στην πρώτη του περιοδεία στη Δύση, άσχημα κατά την άποψή του, πρέπει να έχει πικάπ).

Last edited: