Με τα διόδια τί????

Φαντάζομαι εάν ζορίσουν τα πράγματα πιο πολύ, θα βάλουμε μυαλό και θα οργανωθούμε ως πολίτες-καταναλωτές, κάτι που σήμερα δεν το έχουμε.

Από το στόμα σου και στου καταναλωτή το αφτί... :aktion033:

Φαντάζομαι εάν ζορίσουν τα πράγματα πιο πολύ,

αρα υπαρχει ακομα δρομος προς τον πατο....

θα βάλουμε μυαλό και θα οργανωθούμε ως πολίτες-καταναλωτές, κάτι που σήμερα δεν το έχουμε.

Κατι σε ... επανασταση δηλαδή? Οι εκλογες, αποχες, απεργιες, υπογραφες, petitions, διαμαρτυριες κτλ δε βλεπω να φερνουν αποτελεσμα γιατι... αλλα παλι πολυ ντεμοντε μου κανει...

Οι ενώσεις καταναλωτών έχουν ένα πολύ πιο ισχυρό όπλο. Την οικονομική τους δύναμη, όταν φυσικά μιλάμε για οργανωμένη μαζική δράση.

Έστω ότι για ένα μήνα 1.000.000 νοικοκυριά αποφάσιζαν να πίνουν μόνο γερμανικό UHT ή εβαπορέ. Είναι βέβαιο πως θα κατέβαινε αμέσως η τιμή του φρέσκου γάλακτος κατά 20-30%

Επιτέλους, Send, μπράβο!!!:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF: Το γεγονός ότι δεν έχουμε συλλογική δράση, ταυτότητα, ή όπως αλλιώς θέλεις να το πεις, προσφέρεται για εκμετάλευση από τις μεγάλες εταιρίες είτε Ελληνικές είτε όχι.Πως όμως είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο όταν το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι ο εαυτούλης μας;Η επίτευξη κερδών από μία εταιρία τέτοιου βεληνεκούς είναι εύκολη δουλειά και σε καμμία περίπτωση δεν είναι αισχροκέρδια.Άλλωστε, μπορεί κάποιος να μου πεί που αρχίζει το αίσχος και τελειώνει το κέρδος;

Τέτοιες πρακτικές όπως των διοδίων και των εταιριών του γάλακτος, βασίζονται στις μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις που επικρατούν. Δεν είναι δυνατόν να ανεβάζουν ταυτόχρονα τιμές οι 4-5 εταιρίες στο γάλα, και όλες οι αλυσίδες ΣΜ το ίδιο! Τώρα σε άλλα προϊόντα, πχ πετρέλαιο, δεν θα πιάσει, υπάρχει σχεδόν απόλυτη εξάρτηση. Το πολύ πολύ να περιοριστεί κάπως η κατανάλωση (που ούτε κι αυτό το βλέπω). Το γάλα το ανέφερα ως παράδειγμα όπου υπάρχει μία εναλλακτική, έστω πρόσκαιρη.

Οι ενώσεις καταναλωτών έχουν ένα πολύ πιο ισχυρό όπλο. Την οικονομική τους δύναμη, όταν φυσικά μιλάμε για οργανωμένη μαζική δράση.

Έστω ότι για ένα μήνα 1.000.000 νοικοκυριά αποφάσιζαν να πίνουν μόνο γερμανικό UHT ή εβαπορέ. Είναι βέβαιο πως θα κατέβαινε αμέσως η τιμή του φρέσκου γάλακτος κατά 20-30%

Εννοείς αυτόν τον γραφικό τύπο που βγαίνει στην τηλεόραση και φωνάζει νευριασμένος συνέχεια????
ως αντιπρόσωπος της ένωσης καταναλωτών?????
Γιατί έχω την εντύπωση οτι οι ενώσεις καταναλωτών στην Ελλάδα είναι
πολύ γλού-γλού....αλλά απο αυγό τίποτα???

Είναι βέβαιο πως θα κατέβαινε αμέσως η τιμή του φρέσκου γάλακτος κατά 20-30%

Αμφιβαλλω..... μαλλον θα ανεβαινε η τιμη του Γερμανικου... :twoguns:

Και αυτο εγινε πολυ προσφατα απο οτι θυμαμαι... πριν 2-3 μηνες...

Αμφιβαλλω..... μαλλον θα ανεβαινε η τιμη του Γερμανικου... :twoguns:

Και αυτο εγινε πολυ προσφατα απο οτι θυμαμαι... πριν 2-3 μηνες...

όχι από 1 εκ νοικοκυριά πάντως.

Προς το παρόν οι ενώσεις καταναλωτών στη χώρα μας φωνάζουν εν γνώσει τους ματαίως. Δεν έχει νόημα ύπαρξης μία τέτοια ένωση με λίγα μέλη.
Αλλά το να τους βλέπουμε ως γραφικούς, πιστεύω πως είναι πρόβλημα δικό μας όχι εκείνων. Εάν εκείνοι είναι δονκιχώτες που παλεύουν έναν άνισο -λόγω των δυνάμεών τους- πόλεμο, εξ ορισμού χαμένο (μόνο στα δικαστικά μπορούν να τα καταφέρουν, άλλο αυτό), εμείς, που οι ενέργειές μας εξαντλούνται στη γκρίνια για την ακρίβεια τι είμαστε? Δεν φαντάζομαι να θέλετε να το γράψω.

Οι ενώσεις καταναλωτών έχουν ένα πολύ πιο ισχυρό όπλο.

Όλες οι εν Ελλάδι ενωσεις εχουν ενα και μονο αποτελεσμα... να βγαινουν νεοι "πολιτικαντηδες" :grandpa: αυτο εχει δειξει η πραξη.

Δε χρειάζεται να μπούμε σε κάποια ένωση... Ας μάθουμε πρώτα σαν άτομα πως να συμπεριφερόμαστε απένατι σε τέτοιες καταστάσεις.

Π.χ ας κόψουμε τα πολλά weekend ταξιδάκια, τις εκδρομές. Να μεταθέσουμε το πρόβλημα και σε άλλους όπως τα τουριστικά θέρετρα της περιφέρειας π.χ

Είναι πολύ δύσκολο σαν καταναλωτές να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα τσουνάμι ανατιμήσεων αλλά στο τέλος κάτι θα κάνουμε αφού δεν θα μπορούμε βέβαια να κάνουμε και αλλιώς...

Δεν χρειάζεται μία ένωση καταναλωτών σήμερα να λειτουργεί υπό τον τύπο μίας οιονεί συνδικαλιστικής οργάνωσης. Και το ίντερνετ μπορεί να είναι εργαλείο, όταν χρησιμοποιείται σοβαρώς για το συντονισμό των ενεργειών, και όχι για βλακείες όπως πχ "την τάδε Ιουλίου 2007 το μεσημέρι, ρίξτε ένα επιτόπιο πήδημα" ή "την τάδε μέρα και ώρα κατεβάστε τους διακόπτες". Πολύυυυυ έξυπνη αντίδραση μιλάμε η τελευτάια.

Θέλω να επαναλάβω κάτι......
Αφού οι προηγούμενοι φάγαν τα πακέτα της ΕΟΚ που δόθηκαν για υποδομές σε αυτό το μπουρδ..λο .....σε γάμους στας Παρισίους κλπ βίλες...πισίνες κλπ...
και βέβαια σαν σοσιαλιστές που είναι έβγαλαν και τον νόμο για ενοικιαζόμενο προσωπικό.....πέρα απο τον νόμο Ρέφφα...που χρησιμοποιούν σαν άλλοθι οι τωρινοί.
Ενώ οι κυβερνώντες δέν στέλνουν κανέναν φυλακή απο τους προηγούμενους όπως έλεγαν....γιατί ο κόρακας δεν βγάζει κοράκου μάτι.
Πουλάν κερδοφόρες επιχειρήσεις σε ιδιώτες γιατί τα έχουν πλακάκια....
μιάς και αυτοί ελέγχουν και τον τύπο..
Υποτιμούν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ και την νοημοσύνη του με ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ..ζητώντας του να πληρώσουν για πράγματα που θα έπρεπε να πληρώσουν οι κυβερνώντες
Και αυτό που με πειράζει περισσότερο είναι το οτι
πέρα απο το ότι θα πρέπει να πληρώνω έναν ιδιώτη για να διασχίσω ένα εθνικό δίκτυο.....για σκεφθείτετό λίγο....
πέρα απο...τις αυξήσεις
σκέφθομαι ότι μέχρι πρίν να πωληθούν τα διόδια σε ιδιώτη ...
ΚΑΛΩΣ-ΚΑΚΩΣ μερικοί άνθρωποι εκεί έβγαζαν το ψωμί τους....σαν μόνιμοι
υπάλληλοι δεν λέω οτι σκωτονόταν στην δουλειά αλλά σίγουρα μπορούσαν να προγραμματίσουν την ζωή τους ....
Σήμερα στον ιδιώτη υπογράφουν τετράμηνες συμβάσεις...

Η ΕΛΛΑΔΑ θα γίνει σοβαρό κράτος απο την στιγμή που μόνο εμείς οι πολίτες θα ξυπνήσουμαι
φοβάμαι οτι μέχρι τότε θα έρθουν χειρότερες μέρες...
σεμνά...και ταπεινά...

Last edited:
όχι από 1 εκ νοικοκυριά πάντως.

Προς το παρόν οι ενώσεις καταναλωτών στη χώρα μας φωνάζουν εν γνώσει τους ματαίως. Δεν έχει νόημα ύπαρξης μία τέτοια ένωση με λίγα μέλη.
Αλλά το να τους βλέπουμε ως γραφικούς, πιστεύω πως είναι πρόβλημα δικό μας όχι εκείνων. Εάν εκείνοι είναι δονκιχώτες που παλεύουν έναν άνισο -λόγω των δυνάμεών τους- πόλεμο, εξ ορισμού χαμένο (μόνο στα δικαστικά μπορούν να τα καταφέρουν, άλλο αυτό), εμείς, που οι ενέργειές μας εξαντλούνται στη γκρίνια για την ακρίβεια τι είμαστε? Δεν φαντάζομαι να θέλετε να το γράψω.

Δεν ξέρω αλλά απλά δεν έχω δεί γιά παράγειγμα μία ένωση καταναλωτών να βγάζει ανακοικώσεις του τύπου ΜΗΝ ΑΓΟΡΆΣΕΤΕ ΓΑΛΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟΣΟ ΠΗΓΕ ΤΟΣΟ....
Μόνο φωνές ακούω..

Μα όπως και οι Έλληνες γενικώς μόνο φωνάζουμε και οι αντιδράσεις μας εξαντλούνται στα παράπονα των παππούδων που βγαίνουν στον Αυτιά, αντίστοιχες θα είναι οι ενώσεις καταναλωτών μας. Γενικώς δεν το έχουμε δει σοβαρά το θέμα. Φαντάζομαι όμως ότι και ο Έλληνας κάποια στιγμή θα αρχίζει να εξετάζει τρόπους αντίδρασης.

Το μεγάλο πρόβλημα με τις ενώσεις καταναλωτών είναι ότι για να αποδώσουν πρέπει να υπάρχουν και τα κατάλληλα εργαλεία για την δράση τους, που στην Ελλάδα μάλλον δεν υπάρχουν.

Πχ. να μπορεί η ένωση καταναλωτών να κάνει μια μήνυση σε εταιρία, η μήνυση να εκδικαστεί αμέσως και αν η εταιρία βρεθεί να παραβιάζει το νόμο να τρώει τέτοια σφαλιάρα που να ζαρώνουν και όλες οι υπόλοιπες. Και με κάθε έφεση, αν η καταδίκη παραμένει, το παλούκι να γίνεται πιο χοντρό.
Αντίθετα εδώ οι εφέσεις παίρνουν 15 χρόνια να τελειώσουν και στο τέλος μένει ένα χάδι ή τίποτα. Συνήθως δεν έχει καν νόημα να το κυνηγήσεις ακόμη και αν έχεις 100% δίκιο.

Προ 20ετίας -νομίζω το έχω γράψει ξανά εδώ μέσα- κάποιος γνωστός μου βρήκε ένα παριζάκι αλλαντοποιΐας με έδρα Αλεξανδρούπολη να είναι λιποβαρές. Το κατήγγειλε... η κατάληξη? Πήγε 3 φορές ο άνθρωπος, από τη Θεσσαλονίκη στην Αλεξανδρούπολη, ως μάρτυρας. Άντε ξανακάνε καταγγελία αν είσαι μάγκας.

Αλλά όταν μιλώ για οργανώσεις καταναλωτών, δεν αναφέρομαι τόσο στη δράση τους δικαστικώς... δεν μιλώ για τις παρανομίες των εταιριών, αλλά για τον καθορισμό των τιμών. Αυτός μόνο με καλά οργανωμένα μποϋκοτάζ μπορεί να χτυπηθεί. Και δεν χρειάζονται να γίνουν πολλά. 1-2 πετυχημένα που να γονατίσουν 1-2 μεγάλες εταιρίες. Μετά θα αρκεί και η απειλή μποϋκοτάζ.

Συμφωνώ με τον Send!! Αφού ο καθορισμός των τιμών γίνεται βάσει της προσφοράς-ζήτησης γιατί να δίνουμε το δικαίωμα σε κάθε μεγάλα τράστ ή όπως αλλιώς λέγονται να μας εκμεταλλεύονται;:ADFADF1:

Δυστυχώς είναι δύσκολο να πετύχει ένα μποϋκοτάζ. Θέλεις πολύ κόσμο, και συνέπεια. Άσε που υπάρχει περίπτωση όλος ο "ανταγωνισμός" να είναι συνεννοημένος. Για παράδειγμα, τι έγινε με το γάλα; Τους βάλανε κάποια πρόστιμα, παρακάτω δεν ξέρω. Φαντάζομαι θα κάνανε έφεση. Ξέρω όμως ότι τις τιμές τις αυξήσανε!!! Οπότε δυστυχώς χωρίς τον μπαμπούλα της δικαιοσύνης (και της φυλακής) είναι νομίζω περιορισμένη η δυνατότητα επέμβασης.

Για σκέψου όμως τον μπαμπούλα της αφραγκιάς...Πωλήσεις κοντά στο μηδέν...Γερό ταρακούνημα!!!

Ο φόβος με το μποϋκοτάζ δεν είναι μήπως μειωθούν απλώς οι πωλήσεις.
Εάν για 1 μήνα (ας συνεχίσουμε το παράδειγμα του γάλακτος) οι βιομηχανίες δεν πουλούσαν σχεδόν καθόλου φρέσκο, θα είχαν καταστραφεί. Σκοπός του μποϋκοτάζ είναι η συντριπτική νίκη, δεν είναι πόλεμος και πρακτική που μπορεί να συνεχιστεί εσαεί.