Μετά την Nikon 1 J1 τι?

Εμένα ο 35αρης ίσως και λόγω φωτογραφικής ανωριμότητας δε με βόλεψε καθόλου στην nikon d3100 όταν το είχα.
Συνεχίζω τη μελέτη.
Αλήθεια ανάμεσα σε sony nex3n και samsung nx300 τι λέτε?

Ο 35της (αντίστοιχος με 50μμ) δεν μου φαίνεται ούτε κι εμένα ιδανικος σταθερός γενικής χρήσης. Προτιμώ 35 η 40μμ (ισοδύναμα)

ΕΔΩ δειγματα συγκριτικα (RAW+JPEG) απο SONY NEX 3n+ SONY 16-50 PZ OSS - Nikon D7000+Nikkor 35-70 2.8 AFD
Σε 200-400-800-1600-3200-6400 ISO , ιδια ωρα, φυσικο φως, σε τριποδο.
Προσοχη: 268ΜΒ αρχειο

Last edited:
Πρώτος μάγκας Ηλία.
Κατεβάζω και μελετάω.
Για την samsung nx300 που παίζει στην Ελλάδα με παζάρια στα 370 ευρώ καμία γνώμη?

Γνώμη μου, εφ' όσον έχεις την D7000 και θες μια 2η φορητή, και η 1 j1 σου φαινόταν μεγάλη με μέτρια εικόνα για 2η, θα συμφωνήσω για ricoh GR ή Nikon A. Αν θες και zoom μπλέκει το πράμα, η Rx100 μοιάζει η καλύτερη επιλογή. Σαν μια οικονομική με "χαρακτήρα", τι λες για την fujifilm Xf1, 2/3 της ίντσας αλλά με τα καλούδια του EXR και τα όμορφα jpeg της fujifilm. Για NEX και Samsung θα διαφωνήσω, δεν είναι τόσο μικρές σε μέγεθος (συνυπολογίζοντας το μέγεθος των φακών), ούτε τόσο φθηνές, και ποιότητα εικόνας ήδη υπάρχει με την D7000 και τον tamron. Και η NX300 είναι μεγάλη σε σχέση με την j1 που είχες, δεν νομίζω να σε βολέψει για καθημερινή μηχανή.

Αυτά στα γράφω από προσωπικούς προβληματισμούς, έχω την j1 για 2η, πράγματι με χαλάει το μέγεθος και η φωτεινότητα του 10-30 όλο τρώγομαι κι εγώ να την αλλάξω αλλά δεν.... κατέληξα πως ή θα πάω για τον 10άρη, ή θα θυσιάσω ποιότητα εικόνας για κάτι πιο φορητό.

Πραγματικά sony rx100 φαντάζει η καλύτερη λύση για compact.
Βλέποντας πάντως και τα δείγματα της nex3n που έβαλε ο Ηλίας μιλάμε για επίσης μία πάρα πολύ καλή μηχανή.

Γκρίζος ακόμη αλλά τον βλέπω να ασπρίζει.
Σε αναμονή βέβαια του Τάσου για την παραλαβή του από το mydigitland.

Last edited:
Παναγιώτη και οι δυο μηχανές είναι πολύ καλές, οπότε αυτό που είναι βασικό κριτήριο (εκτός από το χρήμα) είναι το μέγεθος...

Εννοείς Δημήτρη rx100 και nex3n?
Τα σκέφτηκα πάρα μα πάρα πολύ και το μέγεθος αυτή τη στιγμή βαραίνει την επιλογή μου για δεύτερη μηχανή.

Απάντηση: Re: Μετά την Nikon 1 J1 τι?

Γκρίζος ακόμη αλλά τον βλέπω να ασπρίζει.
Σε αναμονή βέβαια του Τάσου για την παραλαβή του από το mydigitland.

Εάν εννοείς τις αγορές γενικώς από το κατάστημα, οκ. Εάν όμως εννοείς να δεις πώς είναι η μηχανή που παρήγγειλα....
Δεν θα σου πρότεινα τη Μ, είναι ειδικό σύστημα για ήδη Κανονάκηδες με αρκετό εξοπλισμό Canon και ανάγκη φορητού APS σώματος.
Σαν σύστημα, δυστυχώς η Canon δεν του έχει δώσει την πρέπουσα σημασία, ενώ τεχνολογικά φαίνεται παραπάνω από αξιοπρεπές (φοράει τον 18ρη αισθητήρα, το DXOMark δίνει απόδοση σε ψηλά iso αντίστοιχη με τις καλύτερες mirrorless), έχει μόνο τρεις native φακούς (βέβαια, έστω με βάση το DXO, από τους καλύτερους που έχουν βγει για mirrorless σύστημα, καμία σχέση με τις αηδίες της Sony ή τους αντίστοιχης τιμής των 4/3). Αλλά μόλις ένα έτος μετά την κυκλοφορία εδέησε η Canon να βγάλει ένα σωστό firmware για να εστιάζει η μηχανή αξιοπρεπώς (και πάλι, είναι πίσω από τα άλλα συστήματα σε αυτό).

Το μεγάλο, το τεράστιο ατού της μηχανής, πέραν του hardware και των φακών της -ή μάλλον σε συνδυασμό ακριβώς με αυτά- είναι η κοινότητα που αναπτύσσει το Magic Lantern. Η μικρούλα κάνει πράγματα που δεν κάνει καμία άλλη mirrorless. Αλλά αυτά δεν είναι για καθημερινή χρήση από μέσο χρήστη, σωστά?

Εννοείς Δημήτρη rx100 και nex3n?
Τα σκέφτηκα πάρα μα πάρα πολύ και το μέγεθος αυτή τη στιγμή βαραίνει την επιλογή μου για δεύτερη μηχανή.

Ναι αυτές εννοούσα...

Της 3n μάλλον ειναι ο χειροτερος κιτ που εχει βγει, ever. Κατ'αρχας στο ευρυγωνιο δεν καλύπτει καν τον κύκλο του aps

Νομίζω ότι o φακός της rx100 είναι καλύτερος οπτικά από τον κιτ της nex3n.
Κάνω λάθος?

Εχω την αίσθηση οτι σαν σύστημα η ΝΕΧ-3Ν + 16-50 υπερτερεί συνολικά και σε ευκρίνεια σε σχέση με RX100. Θα υπάρχουν βέβαια συνδυασμοί διαφράγματος-εστιακής απόστασης που η RX100 θα κερδίζει.

Βέβαια η RX100 έχει λίγο μεγαλύτερο ευρος εστιακού μήκους (28-100 vs 24-75) που και αυτό είναι απο μόνο του παράγοντας (όσο μεγαλύτερο εύρος τόσο πιο δύσκολο να επιτευχθεί ποιότητα) αλλά κυρίως σε συνδυασμό με το λιλιπούτιο μέγεθος είναι πανδύσκολο να κατασκευασθεί φακός χωρίς σοβαρά κουσούρια. Ας μην αφησουμε στην άκρη πως τα 2 φορματ εχουν αναλογία διαγωνίων 1,8 (η RX100 είναι 1,8Χ κροπ του APS-C) οπότε για ίδια απόδοση θα έπρεπε να έχει και αντίστοιχα μεγαλύτερη ανάλυση σε γραμμές/mm ..

Ενδεικτικά συγκριτικό RX100II vs NEX-7+ 16-50 http://www.dxomark.com/Lenses/Compa.../896/(lens2)/1082/(brand2)/Sony/(camera2)/736

Μην βλέπεις μόνο τα γενικά σκορ, μπες στις μετρήσεις sharpness και δες τα γραφήματα στο tab "profiles". Για μένα καθαρή υπεροχή του συνδυασμού NEX7+ 16-50 εκτός απο το κέντρο όπου έχουμε περίπου ισοπαλία και ίσως η NEX-3 λόγω λιγότερων Mp είναι και λίγο πιο κάτω. Πάντως εκτός κέντρου του κάδρου δεν υπάρχει σύγκριση.

To μόνο που με απομακρύνει απο την βεβαιότητα (μου αφήνει μόνο την αίσθηση) οτι ΝΕΧ5 + 16-50 υπερέχει σε ευκρίνεια απο ΝΕΧ3Ν + 18-55 είναι ότι στα δείγματα που έχω δεί η νεα RX100II είναι κατώτερη σε ευκρίνεια απο την RX100.

Σωστός Ηλία, στα "28"mm ο φακός της RX100 δεν είναι Zeiss αν καταλαβαίνετε τι εννοώ. Προσωπικά δεν με πειράζει πολύ γιατί πετσοκόβω το 90% των λήψεων σε 4:3, οπότε η "σαβούρα" πάει στα σκουπίδια. Όταν θες τοπίο όμως... Ίδια συμπεριφορά (και χειρότερη) είχε και η Canon S95, ενώ έχει τύχει να δω πολύ καλά δείγματα (μιλάω πάντα για τα άκρα) από την LX7 παρά το γεγονός ότι είναι 24mm.

Last edited: