Re: Απάντηση: Re: μη προνομιούχοι χριστιανοί
Φίλε Γιάννη στα πλαίσια του εποικοδομητικού και με καλή τη πίστη ένθεν και ένθεν διαλόγου παραθέτω κάποια σχόλια ακόμη:
Γράφεις, λοιπόν:
''θρησκευόμενος άνθρωπος αδυνατώντας να συνειδητοποιήσει το επερχόμενο οριστικό τέλος αναζητά ψυχολογικά δεκανίκια τα οποία πρόθυμα του επιδαψιλεύει η θρησκεία (δηλαδή οι λειτουργοί της)''
Ο χριστιανός που θεωρεί οριστικό τέλος, το τέλος της επί γης ζωής του, δεν είναι χριστιανός διότι άλλα και τελείως διαφορετικά πρεσβεύει ο Θεός του.
Οι ιερείς είναι οι ιδρυτές της χριστιανικής θρησκείας??????
Οι ιερείς χορηγούν τα ''ψυχολογικά δεκανίκια'', όπως λες, στις προσευχές και τις αιτήσεις των πιστών για βοήθεια????
Αν ναι, μάλλον θα πρόκειται για τους γνωστούς κατ' αποκοπή χριστιανούς.
Εδώ θίγεται ένα άλλο μεγάλο και ακανθώδες θέμα:
έστω λοιπόν ότι ο Χριστός είναι ο ιδρυτής της χριστιανικής θρησκείας. Αντιπαρέρχομαι το κατά πόσον άνθρωπος ή θεός ήταν, το αν έκανε τα θαυματα τα οποία του αποδίδονται και το αν αναστήθηκε (οι αυθαίρετες αποδοχές τις οποίες καλείται να κάνει ο χριστιανός).
Το θέμα είναι κατά πόσον αυτά τα οποία δίδαξε ο Χριστός (αυτά τα οποία έχουν φτάσει σε μας τέλος πάντων) έχουν σχέση με αυτά τα οποία εκφράζει η επίσημη θρησκεία (δηλαδή οι λειτουργοί της από τον 1ο αιώνα μέχρι σήμερα. Προφανώς ένας πυρήνας υπάρχει αλλά από εκεί και πέρα το ιερατείο ‘’έκοψε και έραψε’’ κατά το δοκούν.
Ακόμη και κάποια από τα Ευαγγέλια κατά πολλούς ερευνητές έχουν αλλοιωθεί σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό για να βολέψουν το ιερατείο στις κατά καιρούς ‘’κοπτοραπτικές’’ του.
Ακόμη και η λέξη Αγάπη ,η οποία σαν έννοια είναι ακρογωνιαίος λίθος της χριστιανικής διδασκαλίας απουσιάζει (!!!!) από το σύμβολο της πίστης (Πιστεύω εις ένα θεό κλπ). Σημειολογικά ενδιαφέρον!
Τι άλλο να πρωτοαναφέρω;
-Την Εκκλησία που έγινε φορέας κοσμικής εξουσίας (η Καθολική πολύ περισσότερο βέβαια αλλά δεν παύει να είναι χριστιανική εκκλησία).
-τις Σταυροφορίες στο όνομα του Θεού;
-την Ιερά Εξέταση με τα αμέτρητα θύματα;
- τα επ'αμοιβή συγχωροχάρτια;
-την Εκκλησία η οποία λειτούργησε σαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Επιστήμης;
-την εχθρότητα με την οποία αντιμετώπισε την Γυναίκα;
- το μίσος για το Σώμα , τον Έρωτα ,δηλαδή τη Φύση την ίδια;
-την χλιδή την οποία αποπνέουν οι (συνήθως αν όχι πάντα τετράπαχοι)ανώτεροι ιεράρχες με τα χρυσοποίκιλτα άμφια, τους βαρύτιμους σταυρούς και τις διαμαντοστολισμένες τιάρες;
-τη μεγάλη υποκρισία στο θέμα της νηστείας όπου ναι μεν δεν πρέπει να καταναλωθεί κρέας πχ αλλά η σφυρίδα και η συναγρίδα στο ''Βαρούλκο'' είναι απολύτως νηστήσιμη και ας δίνει μεγαλύτερη απόλαυση!
-τα σεξουαλικά σκάνδαλα κατώτερων και ανώτερων ιερέων;
-την εμπορευματοποίηση των γάμων , βαφτίσεων κλπ όπου υπάρχει η ανάλογη ταρίφα;
Και άλλα ακόμη ων ουκ έστιν αριθμός...
Δυστυχώς ισχύει το παλιό ρητό (παραφραζόμενο):
η θρησκεία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση (για κάποιους) για να την αφήσουμε στους παπάδες!!
Γράφεις: ''με περιτίλυγμα ηθικής (ώστε το καλό που ώφειλε να πράττει να νομιμοποιείτα αλλά και να αμείβεται!!)οπότε και αυτοεγκλωβίζεται''
ο άνθρωπος που περιγράφεις παραπάνω, κατά τον Παύλο, δεν θα ''αντικρύσει'' ποτέ του το Χριστό. Ο χριστιανός δεν οφείλει να πράττει το ''σωστό'' με περιτυλίγματα ηθικής προσδοκώντας αμοιβές. Αμοιβή του είναι η ίδια η πράξη διότι αυτή τον φέρνει πιο κοντά στο Θεό που πιστεύει. Πως είναι δυνατόν να αυτοεγκλωβίζεται κάποιος από μία θρησκεία η οποία κηρύττει το ''όστις θέλει οπίσω μου ελθείν''????
Μα ίσα ίσα που αυτός ακριβώς ο άνθρωπος έχει ανάγκη το Χριστό, τον Αλλάχ και άλλους θεούς.
Η χριστιανική θρησκεία δεν είναι αυτή η οποία ‘’δελεάζει’’ με Παράδεισο και ‘’απειλεί’’ με κόλαση;
Ο Θεός της χριστιανικής θρησκείας δεν είναι αυτός που με τη Δευτέρα Παρουσία θα επανέλθει στη Γη και θα κρίνει οριστικά πλέον τους καλούς και τους κακούς αμείβοντας και τιμωρώντας αντίστοιχα;
Φυσικά και ισχύει το ''όστις θέλει οπίσω μου ελθείν'' σε υπόβαθρο όμως ψυχολογικού εκβιασμού!
Κόλαση ή Παράδεισος!!
Αλήθεια θα είναι τόσο εύκολο για τον κριτή της Δευτέρας Παρουσίας να χωρίσει σε καλούς και κακούς;
Δεν υπάρχουν διαβαθμίσεις ανάμεσα στο καλό και το κακό; Μόνο άσπρο και μαύρο , χωρίς γκρίζο;
Πιστεύει κάποιος ότι οι θρησκείες θα είχαν τον ίδιο αριθμό πιστών αν δεν συνέδεαν τις πράξεις μας εν ζωή με κάποιου είδους ανταμοιβή μετά θανατον;
Γιατί οι λειτουργοί (επιμένω στη διατύπωση αυτή ) της χριστιανικής θρησκείας (και όχι μόνο) δεν κηρρύτουν απλώς το ‘’κάνε το καλό’’ χωρίς να υπόσχονται αμοιβές; Η απάντηση είναι απλή και κυνική και λυπάμαι αν στενοχωρώ κάποιους: θα έχαναν πολλή πελατεία!
Γράφεις: ''Σίγουρα η επιστήμη γνωρίζει ασύγκριτα λιγότερα σε σχέση με αυτά που δεν γνωρίζει αλλά δογματικές αναπόδεικτες αποδοχές (όπως αυτές των θρησκειών)''
Μιας και η επιστήμη δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τη μετά θάνατον ζωή, και από ό,τι ξέρω δεν απορρίπτει και τίποτα μέχρι να το αποδείξει ή να το καταρρίψει, γιατί η πίστη, και όχι οι αναπόδεικτες δογματικές αποδοχές, στο Λόγο του Χριστού είναι ήττα του σκεπτόμενου Ανθρώπου????
Δίνεις μόνος σου την απάντηση στην ερώτησή σου αυτή:
αναπόδεικτες δογματικές αποδοχές.
Αναφέρω στο σχετικό σημείο ότι η Επιστήμη λειτουργεί διατυπώνοντας θεωρίες η οποίες (συνήθως) αποδεικνύονται και οπωσδήποτε δεν αποτελούν δόγματα διότι επανεξετάζονται, επαναδιατυπώνονται και ενίοτε αντικαθίστανται από άλλες εγκυρότερες.
Οι αποδοχές τις οποίες καλείται να κάνει ένας πιστός και δη ο χριστιανός είναι παντελώς αυθαίρετες!
Εναπόκειται στον καθένα λοιπόν και την ιδιοσυγκρασία του το να υιοθετήσει αναπόδεικτα πράγματα και εκεί να στηρίξει την κοσμοθεωρία του και κατ'επέκταση το βίο και την πολιτεία του στο σύντομο πέρασμα από τον κόσμο αυτό.
Προσωπικά θεωρώ πολύ πιο έντιμο απέναντι στον εαυτό μου κατ'αρχάς, το να προσπαθώ να κάνω το Καλό όσο μπορώ περισσότερο διότι απλά είναι σωστό και χωρίς να περιμένω αμοιβές ή να φοβάμαι τιμωρίες...
Εγώ λοιπόν που δεν δηλώνω χριστιανός ή θρησκευόμενος με την συμβατική έννοια (και που δεν με απασχολεί εν τέλει το αν υπάρχει θεός ή όχι):
Προσπαθώ να αποδεχτώ το τέλος μου που θα έρθει κάποια στιγμή...
Δεν βασανίζομαι απαρνούμενος την υλική μου υπόσταση, το σώμα μου...
Δεν στρέφω την άλλη παρειά αλλά προσπαθώ να δω με μετριοπάθεια ακόμη και με αγάπη (όσο μπορώ) τον εχθρό μου...
Συγχωρώ όσο μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου οι οποίες ποκίλλουν κατά περιόδους...
Αγαπώ τη Φύση μέρος της οποίας είμαι κι εγώ αλλά δεν τοποθετώ εγωιστικά εμένα τον Άνθρωπο στην κορυφή της δημιουργίας και αγαπώ κάθε μορφή ζωής....
"Δεν ελπίζω τίποτα. Δεν φοβούμαι τίποτα. Eίμαι ελεύθερος."