Μια διάλεξη που ίσως σας ενδιαφέρει....

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μια διάλεξη που ίσως σας ενδιαφέρει....

Διονύση πάμε μαζί στην Ομόνοια άυριο το πρωί και όποιον βλέπουμε θα του λέμε, "κάτσε να δείς πως δουλεύει το οικονομικό σύστημα"......

Εγώ κόβω το ......... μου, οι 80 στους 100 δεν θα έχουν ιδέα....

Δηλαδή, οι 20 θα έχουν?? Πολύ αισιόδοξο σε βρίσκω...

Μήπως λοιπόν δεν πιστεύουμε ότι μπορεί ο κόσμος να αλλάξει??

Μήπως παραιτηθήκαμε??

Kουραστήκαμε να ζούμε??

Και δεν αναφέρομαι στο zeitgeist...μιλάω γενικά.

H υπογραφή μου προς απάντησή σου...:frown:

Re: Απάντηση: Re: Μια διάλεξη που ίσως σας ενδιαφέρει....

Δεν σου κάνει εντύπωση, Αλέξη, ότι ένα τέτοιο δυνατό διαδικτυακό ρεύμα έχει περάσει απαρατήρητο από Μ.Μ.Ε. και την οικονομική κοινότητα?? Δεν σου κάνει εντύπωση ότι δεν έχει γίνει ούτε μια συζήτηση από τους ''κορυφαίους'' δημοσιογράφους?? Δεν σου κάνει εντύπωση ότι περί της λειτουργίας του οικονομικού συστήματος επιβεβαιώνεται 1000%?? Γιατί δεν βγαίνουν οι οικονομολόγοι να μας πουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα? Γιατί δεν βγαίνουν να πουν ότι το Zeitgeist είναι ένα παραμύθι για μικρά παιδιά και οι οικονομικές του αναλύσεις αρλούμπες??

Ποιες συνωμοσίες, Αλέξη μου?? Ο καιρός των συνωμοσιών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τώρα πια μας τα λένε φόρα παρτίδα:

''Ξέρεις μεγάλε, αύριο δεν θα έχεις δουλειά γιατί 2 τράπεζες αποφάσισαν να βγάλουν φράγκα παίζοντας στην πλάτη μιας χώρας....ξέρεις, από αύριο δεν θα μπορείς να ταΐσεις την οικογένειά σου διότι η Wall Street αποφάσισε να πατήσει delete στο διεθνές πληκτρολόγιό της.....ξέρεις, από αύριο δεν έχεις μέλλον σαν άνθρωπος και σαν χώρα διότι δεν προβλέπεσαι στον ισολογισμό της Εταιροκρατίας μας...''

Ποια συνωμοσία?? Έρχονται να μας ''σώσουν'' οι ίδιοι που έσπειραν την ανύπαρκτη οικονομική κρίση διότι είναι ο καιρός του tight money. Φθάσαμε στο σημείο μ' ένα τηλέφωνο και μια εντολή να παραλύουν ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία πιστοί στα δόγματα της Παγκοσμιοποίησης. Δεν χρειάζεται καν ν' αγιάσουν τα μέσα. Τα μέσα θεοποιήθηκαν και ουδείς μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο διάβα τους. Όλο αυτό το διάστημα σηκωνόμασταν από τα κρεββάτια μας και αντί να πούμε καλημέρα στους δικούς μας, ρωτάγαμε ''τι κάνουν τα spreads''??

Ποια συνωμοσία και μυστικές δυνάμεις?? Δυστυχώς, το ρεύμα της εποχής είναι ''ο σώζων εαυτόν, σωθήτω''....έχεις την εντύπωση ότι μετά απ' όλα αυτά που αποκαλύπτει το ντοκυμανταίρ χρειάζεται να βάλω πάνω μου κάποιο από τα ταμπελάκια που ανέφερες παραπάνω (αριστερός, αντικαπιταλιστής, αντιθρησκευόμενος)?? Έχεις την εντύπωση ότι μπορώ να κολλήσω στο κατά πόσο η ιστορία του Μίθρα ομοιάζει με του Χριστού?? Δεν έχω ανάγκη το zeitgeist να με οδηγήσει στην αθεΐα ή την πίστη.

Έχω, όμως, απαίτηση από τους κρατούντες να βγουν και να διαψεύσουν τη λειτουργία του οικονομικού μας συστήματος που αποφασίζει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.....

Να το προχωρήσω λίγο; Αφού όλες οι μορφές εξουσίας και κοινωνικής οργάνωσης έχουν αποτύχει (Καπιταλισμός, Κουμουνισμός, Φασισμός) και δεν υπηρετούν τον άνθρωπο και τις ανάγκες του αλλά ο άνθρωπος υπηρετεί αυτές, γιατί δεν μπορούμε να εξετάσουμε άλλες λύσεις??

Γιατί δεν μπορούμε να απαγκιστρωθούμε από την μίζερη πραγματικότητα και να δώσουμε μια ευκαιρία και σε κάτι άλλο? Αφού έτσι και αλλιώς όλοι υποστηρίζουν ότι έτσι όπως πάει το πράγμα δεν πρόκειται να δούμε φώς στο τούνελ.

Και όσοι βλέπουν φώς, στην πραγματικότητα βλέπουν το φώς του τρένου που έρχεται καταπάνω τους και αδρανούν....

Οι πλειοψηφία πιστεύει ότι οι λύσεις που προτείνονται είναι ανεφάρμοστες. Και ερωτώ : Και αυτές που εφαρμόστυηκαν ήδη τί αποτελέσματα είχαν? Πόσοι ζουν στην μιζέρια? Πόσα παιδια παιθένουν κάθε μέρα?Πόσοι άνθρωποι είναι σκλάβοι της καθημερινότητας?

Γιατί φτάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε τόσο την αλλαγή?

Re: Απάντηση: Μια διάλεξη που ίσως σας ενδιαφέρει....

Η ίδια ιστορία με τα "διαμάντια" της Amway και τις Πυραμίδες του. Με διαφορετικό πακετάρισμα. Η όλη ιστορία είναι πως θα βγάλουν λεφτά μαζεύοντας μικροποσά από τους ενδιαφερόμενους.
Ρίξτε και ένα Zeitgeist Debunking στο Google για να διαλύθούν και κάποιοι μύθοι.

Δεν ξέρω φίλε μου αν έχεις δεί τις ταινίες και άν έχεις διαβάσει το βιβλίο του και αν τον έχεις δεί να μιλάει αλλά σίγουρα αυτά που προτείνει κατά τη γνώμη μου είναι πολύ μπροστά, πολλά από αυτά εφικτά και σίγουρα καλύτερα από αυτά που έχουμε.Σίγουρα κάποιοι μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη και σεβαστό αυτό αλλά έχεις στο μυαλό σου εσύ μια καλύτερη λύση?

One of the basic premises of The Venus Project is that we work towards having all of the Earth's resources as the common heritage of all the world's people. Anything less will simply result in a continuation of the same catalog of problems inherent in the present system.

Το σύστημα ορίζεται ως Resource-Based Economy. Ο όρος φυσικά έχει κατοχυρωθεί εμπορικά. Δεν μπορώ να εντοπίσω μία καινούργια ιδέα στα γραφόμενα τους αναφορικά με την κοινωνική οργάνωση. Επίσης ο όρος "futuristic" με φοβίζει πάντα, ίσως να φταίει το παρελθόν του.
Πιο πολύ μου κάνει για αρχιτεκτονική και πολεοδομική πρόταση.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι είναι μεγαλωμένοι για να φοβούντε την αλλαγή.Ίσως πρέπει να δούμε τα πράγματα όπως είναι στην σημερινή κοινωνία μας.Αλλάζουν συνεχώς και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα δεχτούμε και να προχωρήσουμε μαζί τους...

Έχω μείνει κατάπληκτος με όσα έχουν γραφτεί τις τελευταίες ώρες σε αυτό το νήμα. Δε θα επεκταθώ σε αναλύσεις. Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να ενισχύω θεωρείες συννομοσίας απλά αμφισβητώντας τες.
Ουτως η άλλως αυτός είναι και ο στόχος όσων βρίσκονται πίσω από τέτοιου είδους οργανώσεις/κινήματα/αιρέσεις, να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου με ουσιαστικό στόχο να τον ξεζουμίσουν οικονομικά προσφέροντας την ψευδαίσθηση οτι κάνουν κάτι επαναστατικό (ο DIPPIE εξάλλου βρήκε και ανέρτησε και τον τιμοκατάλογο). Δυστυχώς οι συγκεκριμένοι είναι μέρος του συστήματος και το υπηρετούν πιστότατα. Η αρχή έγινε με τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, συνεχίστηκε με την Εκκλησία της Επιστημολογίας (Σαϊεντολογία) και απ' ότι φαίνεται οι εν λόγω κύριοι είναι οι επόμενοι διάδοχοι, αφού η δράση των προκατόχων τους έληξε άδοξα στην Ελλάδα και ακολούθησε ο υπόλοιπος κόσμος.
Ειναι γνωστό οτι για κάθε νέα αίρεση το μεγαλύτερο και κρισιμότερο τεστ αντοχής είναι η Ελλάδα, εξαιτίας του έντονου θρησκευτηκού φρονήματος που έχουμε σαν λαός. Εάν η αίρεση παέι εστω και μέτρια στην Ελλάδα είναι βέβαιο οτι παγκόσμια θα αποκτήση αρκετά μεγάλη δύναμη.
Εκμεταλευόμενοι την παγκόσμια (και στην περίπτωσή μας ειδικότερα) οικονομική δυσχέρεια προσπαθούν να εδραιωθούν και να αποκτήσουν δύναμη για καθαρά ιδιοτελείς σκοπούς.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ό,τι θέλει και να παρακολουθεί όποιο θέμα θέλει και ειλικρινά δεν έχω κανένα πρόβλημα και δεν τον κρίνω σαν άτομο. Προσωπικά σαν Νίκος σταματάω να ασχολούμαι με το εν λόγω ζήτημα και να το ενισχύω έστω και αμφισβητώντας το. Ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει σύμφωνα με την κρίση του.

Αυτό που ανέβηκε ΔΕΝ ήταν τιμοκατάλογος αλλά donation αν κάποιος θέλει.Μην κολλάτε ρε παιδιά στα λεφτά.Έχουμε μεγαλώσει πια με αυτό στο κεφάλι μας από παιδάκια γιατί δεν γίνεται και αλλιώς.Προσπαθήστε να δείτε the big picture.Το project μιλάει για μια άλλη κοινωνία κατά τη γνώμη μου πολύ καλύτερη, χωρίς να είναι τέλεια φυσικά αλλά και απόλυτα λογική σύμφωνα με το αν θα πετύχαιναν τα βασικά της στοιχεία.Πχ το νερό της θάλασσας πωλείται?Όχι γιατί υπάρχει άπειρη αφθονία.Έτσι λοιπόν αν όλα τα κράτη πχ επένδυαν 1 φορά στην ενέργεια και δημιουργούσαν τέτοια αφθονία (πράγμα που τεχνολογικά γίνεται) τότε δεν θα υπήρχε λόγος να πληρώνεις για ενέργεια...Το project αναγκαστικά αναζητεί τρόπο οικονομικής βοήθειας.Ζούμε σε ένα νομισματικό σύστημα και κανένας τους δεν είναι πλούσιος...

Το βασικότερο πρόβλημα της θεωρίας, όπως και όλων των ''επαναστατικών'' τρόπον τινά θεωριών, είναι ο τρόπος εφαρμογής της. Δεν με πολυαπασχολεί αν είναι νέες ή παλιές ιδέες. Είναι εφαρμόσιμες? Ο κύριος τάδε προτείνει πολλά και ενδιαφέροντα. Η τεχνογνωσία σίγουρα υπάρχει για όλα αυτά που αναφέρει. Το θέμα είναι το how to, η υλοποίησή του. Αυτό θεωρώ κομβικό σημείο που διαχωρίζει την πραγματικότητα από το ωραίο παραμύθι...

Η άποψή του στο θέμα αυτό και μάλλον συμφωνώ αφού είναι φυσικό αυτό που λέει είναι ότι δεν γίνεται μια αλλαγή έτσι απλά.Η μεταβατική περίοδος θα είναι τραγική και μάλλον ο μόνος τρόπος είναι να καταρρεύσει το σύστημα που ήδη έχουμε έτσι ώστε να υπάρχει μια τέτοια πρόταση.Άλλωστε είναι λογικό ότι δύσκολο ίσως και απίθανο να συνυπάρξουν δύο διαφορετικά κοινωνικά συστήματα.

Και εκεί είναι που πιστεύω ότι δεν έχει καμία πρόταση, από όσα έχω διαβάσει στο site. Διατηρώ και μία επιφύλαξη να εκφραστώ αφού διαβάσω και κάποιο από τα e-books που παρέχει.
Το κομμάτι που παρέθεσα από το site, δεν βλέπω να προσφέρει κάτι διαφορετικό από την θεωρία του κομμουνισμού (τα μέσα παραγωγής (κεφάλαιο, πρώτες ύλες) ανήκουν σε όλους). Τα υπόλοιπα περί περιβάλλοντος και χρήσης της τεχνολογίας εκ των πραγμάτων είναι ιδέες της εποχής μας. Δεν είμαι τεχνοφοβικός, αλλά δεν μου κάθεται καλά η ιδέα του να τα κάνουν όλα οι μηχανές και εμείς να ασχολούμαστε με το "κυνήγι της προσωπικής μας ολοκλήρωσης". Ίσως να φταίει ο Χάξλεϋ ή ο Ασίμωφ για αυτή μου τη φοβία (σημειώνω ότι οι του venus project σπεύδουν να διαχωρίσουν οποιαδήποτε σχέση με οργουελικές οι χαξλεϋικές κοινωνίες). Και φυσικά για κάποιους που είναι κατά του μονεταρικού συστήματος και της υπάρχουσας οικονομικής δομής, μου φαίνεται παράξενο η σπουδή με την οποία φρόντισαν να κατοχυρώσουν εμπορικά τον όρο Resource-Based Economy. Τελικά οι Μαρξ και Ενγκελς έπρεπε να κάνουν το ίδιο ώστε τα ΚΚ να πληρώναν δικαιώματα στου απογόνους των και ο γαμπρός του Μαρξ να δικαιολογούσε πλήρως το δικαίωμα του στην τεμπελιά.

Πρώτον να σου πώ ότι και ο ίδιος ξέρει ότι πολλοί τον μπλέκουν με τον κουμουνισμό αλλά αν θυμάμαι καλά απαντάει ότι ο κουμουνισμός έχει στρατό,κράτος,νόμους κλπ ενώ το σύστημα που προτείνουν δεν υποστηρίζει τέτοιους θεσμούς.Επίσης αυτά που λες ότι είναι της εποχής μας αυτός τα είχε γράψει στο βιβλίο του το...1965...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μια διάλεξη που ίσως σας ενδιαφέρει....

σίγουρα ..περι ορέξεως. Εμένα όμως με ενδιαφέρει η σχέση από την σκοπιά του venus project. Από την αρχή το zeitgeist το βρήκα και το θεωρώ ακόμα ενδιαφέρον, αλλά κακόβουλο. Από τη στιγμή που το venus project αγκάλιασε την ταινία και το κίνημα που αυτή δημιούργησε (αν το zeitgeistmovement δεν έχει σχέση με τον δημιουργό της ταινίας ή την ταινία διορθώστε με) θεωρώ ότι και το venus project με ψέματα θέλει να επιβάλει πια τον σκοπό του. Δεν με ενδιαφέρει μόνο ο σκοπός αλλά και τα μέσα, μπορεί να έχουν κάποιες ωραίες ιδέες, αλλά αν είναι να τις βασίσουν και σε μπαρούφες του zeitgeist τότε δεν θα είμαι μαζί τους. Ούτε θεωρώ ότι αξίζει να δώσω 15 ευρώ για να ακούσω έναν 93 χρονο που θέλει να εξαλείψει τη φτώχεια και τον πόλεμο αλλά "πουλάει" τις πατέντες του στον US army

Ξέρεις εσύ να πούλησε πατέντα στον us army?Αν ναι να το πείς φυσικά αλλιώς μην διαστρεβλώνουμε λέγοντας διάφορα...

Nα παμε λιγακι πιο μακρυα?

Θελουν να δημιουργησουν νεο κινημα/ηθικη/τροπο ζωης.
Υπαρχει περιπτωση να μην εχει αυτο και στοιχεια θρησκειας?
Ειναι απαραιτητο συστατικο για να "ψαρεψουν" και ολους αυτους που αδυνατουν να στοιχειοθετησουν τη ζωη τους μακρυα απο τη μεταφυσικη (και ειδικα στις ΗΠΑ, το ποσοστο αυτο ειναι μεγαλο)...

Αναλογα, καπελωνουν κι αυτους με ευαισθησια σε οικολογικα θεματα.
Μαζι με αρκετα στοιχεια απο σοσιαλισμο και "δικαιοτερη αναδιανομη του πλουτου", εχουμε μια πολυ θελκτικη συνταγη για πολλους...

Η άποψη του κινήματος δεν έχει καμία σχέση με θρησκείες κλπ.Ένα ελεύθερο περιβάλλον για τον άνθρωπο θέλει να δημιουργήσει με την συγκατάθεση αυτών.Το σύστημα θα βασίζεται σε επιστημονικό επίπεδο και όχι θεωρητικό όπως η θρησκεία.Αν κάτι φαίνεται ότι μπορεί να λειτουργήσει θεωρητικά το σύστημα δεν θα μένει εκεί αλλά θα το δοκιμάζει πρωτου στηριχτεί σε αυτό και θα είναι συνεχώς σε εγρήγορση για πιθανές αλλαγές...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Μια διάλεξη που ίσως σας ενδιαφέρει....

Ίσως ακούγεται δυνατή η λέξη. Αλλά ποια είναι τα κίνητρα κάποιου ο οποίος ουσιαστικά δεν κάνει καμία μεγάλη αποκάλυψη (η θρησκεία χρησιμοποιείται για κοινωνικό έλεγχο, η 11η Σεπτεμβρίου ήταν στημένη, η federal reserve βανκ εγκλωβίζει το κράτος) και για να στηρίξει τις απόψεις του κατασκευάζει στοιχεία, ψεύδεται, παραφράζει και κάνει λογοπαίγνια με αγγλικές λέξεις (God's Sun, God's Son) τις οποίες φέρονται να χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι και οι λαοί της Μεσογείου την εποχή του Αυγούστου;

Τα παρακάτω ως κριτική στην ταινία και όχι ως απάντηση στο παράθεμα του Emilot.

Part I: Υπάρχουν πολλά βιβλία που καταπιάνονται με το θέμα παρουσιάζοντας τις πηγές τους. Μία επιστημονική μελέτη των θρησκειών της λεκάνης της Μεσογείου αναδεικνύει πολύ εύκολα ομοιότητες, διαφορές και αλληλεπιδράσεις. Γενικά ήδη υπάρχει η τάση αμφισβήτησης της Εκκλησιαστικής αλήθειας. Τι καινούργιο προσέθεσε εκτός του ότι οι λαοί της Μεσογείου (βόρειο ημισφαίριο) ήξεραν τον Σταυρό του Νότου (και μάλιστα με αυτήν την ονομασία).:ADFADF1:

Part II: Από τα αποσπάσματα που έδειξε μπορείς να συμπεράνεις ότι υπάρχουν καλύτεροι άνθρωποι να μιλήσουν για την 9/11. Καλύτερα να μην είχαν επέμβει καθόλου στο υλικό και να αποφεύγαν τις ανακρίβειες περί εντοπισμού των θεωρουμένων νεκρών τρομοκρατών και τα πρωινά αξιωματούχων.

Part III: Η federal reserve bank είναι δημιουργία για να καταδυναστεύει το κράτος. Κάθε τράπεζα αυτό κάνει. Και κάθε ένας που καταθέτει τα χρήματα σε μία τράπεζα θέλει να ξέρει ότι αυτή θα υπάρχει και μετά από 10 χρόνια. Μόνο μία κεντρική τράπεζα μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό. Και βέβαια η τράπεζα δημιουργεί χρήμα χωρίς να υπάρχει απαιτώντας τόκο. Πως αλλιώς θα προσφέρει τόκο για τις καταθέσεις; Δεν κατηγορεί όμως κάθε τράπεζα αλλά αυτούς που δημιούργησαν την κεντρική των ΗΠΑ. Μέχρι τότε κάθε τράπεζα εξέδιδε το δικό της τραπεζογραμμάτιο, το οποίο μπορεί ξαφνικά να μην είχε καμία αξία. Αλλά όχι δεν θα κατηγορήσει αυτές τις τράπεζες αλλά μόνο τη federal reserve γιατί φυσικά έτσι θα βρει ανταπόκριση από τους Αμερικάνους οι οποίοι είναι πάντα εχθρικοί προς κάθε τι ομοσπονδιακό που επεμβαίνει στην προσωπική τους ελευθερία. Ακόμα κι εδώ όμως επιλέγει ο δημιουργός να παραφράσει, να παραθέση λόγια εκτός του πλαισίου στο οποίο υπόθηκαν και φυσικά να τροποποιήσει την αλήθεια.

Με αυτά σας χαιρετώ. Θα χαρώ αν συνεχιστεί η κουβέντα.

Δεν είναι απαραίτητο να πεί κάτι καινούριο.Ίσα ίσα καλύτερα να τα ξέρουμε ήδη όλα αυτά.Το θέμα δεν είναι τί γίνεται ήδη.Όλοι ξέρουμε ότι η κοινωνία μας υποφέρει και όλοι μας το ίδιο.Πόλεμος,φτώχεια,δουλεία,θάνατος παντού.Μα όλοι δεν θα θέλαμε μια καλύτερη κοινωνία και μια καλύτερη ζωή?Το μοντέλο που προτείνει μου φαίνεται εξαιρετικό χωρίς φυσικά να μην έχω και ενστάσεις για κάποια θέματα.Διαβάστε το βιβλίο του που μπορείτε να το κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ από το site...

Φυσικά ο καθένας θα κρίνει και θα πράξει αναλόγως. Και φυσικά καθένας θα επιλέξει και το πότε θα το κάνει. Ότι κρίσεις έχω κάνει βασίζονται σε αυτά που είδα ή διάβασα και φυσικά δεν έχω ασκήσει κριτική για το πως θα τα εφαρμόσουν γιατί δεν έχω διαβάσει το αντίστοιχο υλικό. Και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε δεν ενοχλούμαι τόσο από αυτό που θέλουν να πετύχουν (επιφυλάσσομαι ακόμα) αλλά με τον τρόπο τον οποίο έχουν διαλέξει για να το κάνουν. Επιμένετε να διαχωρίζεται το zeitgeist από το venus project λέγοντας ότι στο zeitgeist addendum ο παραγωγός επέλεξε μεταξύ άλλων να παρουσιάσει και τους δύο του venus project και να μην συσχετίζουμε άμεσα το venus project με την ταινία. Κι όμως στο site του project υπάρχει link

"THE ZEITGEIST MOVEMENT
Join the Movement
The Zeitgeist Movement is the activist arm of The Venus Project

View Zeitgeist Movie Addendum and more" (στα more είναι φυσικά το πρώτο zeitgeist και η προετοιμαζόμενη τρίτη ταινία)

Αν η σύνδεση μεταξύ των δύο έγινε μετά το zeitgeist ή ακόμα και μετά το addendum (αφού είδαν μέσω τη συνεργασίας τους ότι έχουν πολλά κοινά) δεν με ενδιαφέρει. Το zeitgeist το έκρινα για αυτό που είναι άσχετα με το project και το project το κρίνω και με βάση την επιλογή να κάνουν το zeitgeist ακτιβιστικό βραχίωνα.

Ναι όντως έχει σχέση το ένα με το άλλο αλ´λα δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα.Το zeitgeist δείχνει πως είμαστε και το venus project πως θα μπορούσαμε να γίνουμε...

Re: Απάντηση: Re: Μια διάλεξη που ίσως σας ενδιαφέρει....

Δεν σου κάνει εντύπωση, Αλέξη, ότι ένα τέτοιο δυνατό διαδικτυακό ρεύμα έχει περάσει απαρατήρητο από Μ.Μ.Ε. και την οικονομική κοινότητα?? Δεν σου κάνει εντύπωση ότι δεν έχει γίνει ούτε μια συζήτηση από τους ''κορυφαίους'' δημοσιογράφους?? Δεν σου κάνει εντύπωση ότι περί της λειτουργίας του οικονομικού συστήματος επιβεβαιώνεται 1000%?? Γιατί δεν βγαίνουν οι οικονομολόγοι να μας πουν ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα? Γιατί δεν βγαίνουν να πουν ότι το Zeitgeist είναι ένα παραμύθι για μικρά παιδιά και οι οικονομικές του αναλύσεις αρλούμπες??

Ποιες συνωμοσίες, Αλέξη μου?? Ο καιρός των συνωμοσιών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Τώρα πια μας τα λένε φόρα παρτίδα:

''Ξέρεις μεγάλε, αύριο δεν θα έχεις δουλειά γιατί 2 τράπεζες αποφάσισαν να βγάλουν φράγκα παίζοντας στην πλάτη μιας χώρας....ξέρεις, από αύριο δεν θα μπορείς να ταΐσεις την οικογένειά σου διότι η Wall Street αποφάσισε να πατήσει delete στο διεθνές πληκτρολόγιό της.....ξέρεις, από αύριο δεν έχεις μέλλον σαν άνθρωπος και σαν χώρα διότι δεν προβλέπεσαι στον ισολογισμό της Εταιροκρατίας μας...''

Ποια συνωμοσία?? Έρχονται να μας ''σώσουν'' οι ίδιοι που έσπειραν την ανύπαρκτη οικονομική κρίση διότι είναι ο καιρός του tight money. Φθάσαμε στο σημείο μ' ένα τηλέφωνο και μια εντολή να παραλύουν ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία πιστοί στα δόγματα της Παγκοσμιοποίησης. Δεν χρειάζεται καν ν' αγιάσουν τα μέσα. Τα μέσα θεοποιήθηκαν και ουδείς μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο διάβα τους. Όλο αυτό το διάστημα σηκωνόμασταν από τα κρεββάτια μας και αντί να πούμε καλημέρα στους δικούς μας, ρωτάγαμε ''τι κάνουν τα spreads''??

Ποια συνωμοσία και μυστικές δυνάμεις?? Δυστυχώς, το ρεύμα της εποχής είναι ''ο σώζων εαυτόν, σωθήτω''....έχεις την εντύπωση ότι μετά απ' όλα αυτά που αποκαλύπτει το ντοκυμανταίρ χρειάζεται να βάλω πάνω μου κάποιο από τα ταμπελάκια που ανέφερες παραπάνω (αριστερός, αντικαπιταλιστής, αντιθρησκευόμενος)?? Έχεις την εντύπωση ότι μπορώ να κολλήσω στο κατά πόσο η ιστορία του Μίθρα ομοιάζει με του Χριστού?? Δεν έχω ανάγκη το zeitgeist να με οδηγήσει στην αθεΐα ή την πίστη.

Έχω, όμως, απαίτηση από τους κρατούντες να βγουν και να διαψεύσουν τη λειτουργία του οικονομικού μας συστήματος που αποφασίζει ποιος ζει και ποιος πεθαίνει.....

1.Η οικονομική κοινότητα και τα ΜΜΕ είναι μέρος του νομισματικού συστήματος και πιθανότατα διοικούνται από αυτούς που είναι στην κορυφή και φυσικά δεν θα ήθελαν τέτοια αλλαγή.Μην ξεχνάμε ότι κάθε ΕΤΑΙΡΙΑ βασίζεται στο ΚΕΡΔΟΣ και όχι στην αντίληψη του ανθρώπου για τα πράγματα...Αυτοί που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν με το venus πιθανότατα είναι τόσο καλά αμοιβόμενοι στις δουλειές τους που δεν θα τους ενδιέφερε μια αλλαγή.Γιατί ρε φιλαράκι περιμένεις από τους άλλους να σου πουν αν είσαι καλά και αν το venus μπορεί να πετύχει?Εσύ από μόνος σου τί βλέπεις για αυτή την πρόταση?Τόσο πολύ στηρίζεσαι σε κάποιους άλλους?Αυτοί που θα σου απαντήσουν θα τους έχεις εμπιστοσύνη?
2.Φυσικά επιβιώνουμε με χρήματα αφού ζούμε σε ένα νομισματικό σύστημα.
3.Φόρα παρτίδα σίγουρα μπορεί να λέγονται αρκετά αλλά προσωπικά δεν πιστεύω ότι μου "πασάρουν" στην tv...

Κεφαλαιοκρατία έχουμε. Όποιος κατέχει το κεφάλαιο έχει και την εξουσία. Οι διαχειριστές και δημιουργοί του χρήματος επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις. Όλοι για χρόνια θεωρούσαμε δεδομένο ότι οι πόλεμοι των ΗΠΑ στην μέση ανατολή γίνονται για οικονομικούς λόγους. Ανανέωση των οπλικών αποθεμάτων, άνοιγμα νέων αγορών για την ανάπτυξη των εταιρειών με την επέκταση των αποθεμάτων πρώτων υλών και εξεύρεση φτηνότερου εργατικού δυναμικού. Ανάλογες διακυμάνσεις των μετοχών των εμπλεκόμενων εταιρειών κ.α. ήταν πάντα γνωστή η βαρύτητα των δηλώσεων των διοικητών των κεντρικών τραπεζών αλλά και των επενδυτικών και τραπεζικών οίκων.

Φίλε μου όμως αν δείς τί γίνεται στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές άλλες χώρες ο κόσμος δεν έχει ΙΔΕΑ!Η tv πασάρει ότι θέλει.Αν δεις του οικονομικούς δολοφόνου του Κούλογλου θα δείς μαρτυρία του οικονομικού δολοφόνου ότι αν δημιουργούσανε μια μικρή φασαρία η tv θα το έκανε να φαίνεται ότι γίνεται σε ολόκληρη την χώρα.Μα πραγματικά πιστεύετε ότι οι μεγάλοι που διοικούν τα πράγματα έχουν αφίσει το χαζοκούτι που παρακολουθεί ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ στην μοίρα του?Κατά τη γνώμη μου κόβουν και ράβουν όπως τους αρμόζει.
ΥΓ
ΔΕΝ έχω tv σπίτι μου και ούτε θα βάλω ποτε...

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μια διάλεξη που ίσως σας ενδιαφέρει....

Πιθανόν. Πόσοι όμως από όσους είδαν το ντοκυμανταίρ δεν περιορίστηκαν σε αυτό και προχώρησαν και έψαξαν και οι ίδιοι τις λεπτομέρειες αυτού του συστήματος. Γιατί από τους περισσότερους που έχω ακούσει να συζητάνε για αυτό περιορίζονται μόνο σε αυτό και το έχουν "ευαγγέλιο". "Δες το zeitgeist τα εξηγεί όλα" . Δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει "είδα το zeitgeist και σκέφτηκα, κάτι παίζει εδώ; μας δουλεύουν όλους και άρχισα να ψάχνομαι".
Από όλους τους χώρους στους οποίους κοινωνικοποιούμε μόνο εδώ, τώρα κάνω συζήτηση με αφορμή και πέρα από αυτό. Πάντοτε όλοι άρχιζαν και τέλειωναν στην ταινία.

Εγώ προσωπικά δεν έχω ψάξει και έχεις δίκιο και δεν διαφωνώ αλλά ένα πράγμα ξέρω.Ότι άσχετα αν ισχύουν αυτά που λέει ξέρω ότι η κοινωνία που ζώ δεν μου αρέσει καθόλου και αυτή που προτείνει το κίνημα είναι απείρως καλύτερη και λογική σε πολλά θέματα...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μια διάλεξη που ίσως σας ενδιαφέρει....

Εγώ προσωπικά δεν έχω ψάξει και έχεις δίκιο και δεν διαφωνώ αλλά ένα πράγμα ξέρω.Ότι άσχετα αν ισχύουν αυτά που λέει ξέρω ότι η κοινωνία που ζώ δεν μου αρέσει καθόλου και αυτή που προτείνει το κίνημα είναι απείρως καλύτερη και λογική σε πολλά θέματα...

Δημήτρη, όλα καλά και άγια και το Venus και το ''κίνημα''. Από 'κει και πέρα, δεν έχει απαντηθεί η βασική ερώτηση από τους υπευθύνους του project ώστε να πάμε ένα βήμα παραπέρα:

Το πως θα γίνουν όλα αυτά. Κάθε φορά που έχει τεθεί η συγκεκριμένη ερώτηση, οι απαντήσεις είναι συγκεχυμένες και φανερώνουν τα πραγματικά αδιέξοδα της υλοποίησης.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μια διάλεξη που ίσως σας ενδιαφέρει....

.......
Το πως θα γίνουν όλα αυτά. Κάθε φορά που έχει τεθεί η συγκεκριμένη ερώτηση, οι απαντήσεις είναι συγκεχυμένες.........

Σε αυτο έχεις δίκιο. Οι απαντήσεις τους δεν πείθουν κανένα, ούτε καν εμένα, γιατί προυποθέτουν αλλαγή νοοτροπίας του ατόμου, να περάσει από το ατομικό συμφέρον στο συλλλογικό, να προστατεύει το περιβάλλον κλπ, πράγμα που πολλοί λίγοι είναι διαθετιμένοι να κάνουν.

Η αλήθεια να λέγεται : Μπορεί σαν τεχνολογική εφαρμογή η όλη πρόταση να πετύχει, αλλά το ανθρωποκεντρικό κομμάτι της πρότασης αυτής έχει ακόμα πολύύύύύ δρόμο να διαβεί

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μια διάλεξη που ίσως σας ενδι

Σε αυτο έχεις δίκιο. Οι απαντήσεις τους δεν πείθουν κανένα, ούτε καν εμένα, γιατί προυποθέτουν αλλαγή νοοτροπίας του ατόμου, να περάσει από το ατομικό συμφέρον στο συλλλογικό, να προστατεύει το περιβάλλον κλπ, πράγμα που πολλοί λίγοι είναι διαθετιμένοι να κάνουν.

Η αλήθεια να λέγεται : Μπορεί σαν τεχνολογική εφαρμογή η όλη πρόταση να πετύχει, αλλά το ανθρωποκεντρικό κομμάτι της πρότασης αυτής έχει ακόμα πολύύύύύ δρόμο να διαβεί

Όταν λέω ''πως'' εννοώ τον τρόπο μετάβασης από μία κοινωνία που γυρνάει με βάση το χρήμα σε μία που θα αξιοποιεί τους πόρους για την ανάπτυξή της, ακόμα και αν πληρούνταν οι προϋποθέσεις που έθεσες παραπάνω (από το ατομικό στο συλλογικό γίγνεσθαι).

Τουλάχιστον, στη διάλεξη που έδωσε στο Λονδίνο οι απαντήσεις ήταν λίγο -πολύ αναμενόμενες (''μέχρι να αλλάξει το μοντέλο, θα πορευτούμε με το υπάρχον''. Συμπέρασμα: Χρειαζόμαστε φράγκα για να δυναμώσουμε)...

Ίσως γίνει κάπως κατανοητό με την παρακάτω φράση...

''Η αληθινή ''ομορφιά'' κατοικεί όχι στη φύση, ως μια αυτάρκης πραγματικότητα αλλά στη θεοφάνεια του υπερβατικού, του οποίου η φύση αποτελεί την κοσμική φανέρωση και ενσάρκωση''. Peter Ustinov

και απαιτείται

''εκ νέου σύνδεση της ομορφιάς με την αλήθεια και το αγαθό,στην επανασύνδεσή τους με το Θεό''. Μιχαήλ Καρδαμάκης

όπου ''ομορφιά'' = σωτηρία( Ντοστογιέφσκι)