Μηχανουργικός τορνος.

Το παράκανα λίγο με το κοπάνημα και η μικρή ματσολίτσα ιδιοκατασκευή που είχα κάνει δεν έντεξε.

IMG_0427.jpeg

Κι αφού δεν είχα τι άλλο να κάνω είπα να τη διορθώσω επιτόπου. Βαρέθηκα όμως να ψάξω για μαύρο ασετάλ στα μέτρα της περίπου και λυπόμουν να χαλάσω χοντρό κομμάτι για μια τόσο μικρή κατασκευούλα.

IMG_0431.jpeg

Έτσι διάλεξα ένα κομμάτι άσπρο, που μου αρέσει και καλύτερα εδώ που τα λέμε, και αντικατέστησα το σπασμένο.

IMG_0428.jpegIMG_0429.jpeg

Κι έτσι… ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Πάντως πιο ψαγμένο φαινόταν το άσπρο-μαύρο…:ROFLMAO:

Και εγώ σε μία αντίστοιχη το ίδιο έχω κάνει μέχρι να βρω ένα κομμάτι χαλκό για να κάνω το ένα.
Έχω όμως μία ερώτηση:
Στο σπασμένο φαίνεται τρύπα με σπείρωμα (που μάλλον αποδείχθηκε και το αδύνατο σημείο).
Είχες χρησιμοποιήσει ντιζα? Αν ναι γιατί δεν έκανες αρσενικό σπείρωμα επάνω στο τακακι και να το βιδώσεις απευθείας?

Last edited:
Θα φτιάξω και ανταλλακτικά παπουτσάκια μαύρα για να κάνω συνδυασμούς😜, σιγά τη δουλειά, σε 10’ τελειώνεις.
Το αδύνατο σημείο είναι σίγουρα η τρύπα της ντίζας, και γίνεται ακόμα πιο αδύνατο επειδή την έκανα και βαθειά.
Αντί να κάνω σπείρωμα στο μπρούτζινο κομμάτι και θηλυκή τρύπα στο ασετάλ μου ήρθε πιό εύκολο να κάνω δύο θηλυκές και σύνδεση με δύο κομματάκια ντίζας.
Η καινούρια κατασκευή δεν θα έχει καθόλου τρύπες και σπειρώματα.
Θα κάνω φωλιά στο μπρούτζο και θα μπεί το ασετάλ πρεσαριστά με κόλλα σε βάθος 1,5 cm περίπου.

Έφτιαξα κάποια μπρούτζινα αξονάκια σήμερα για κάποιους διαμαντοττοχούς καμπάνεα.
Επειδή ήθελα το αξονάκι να είναι μονοκόμματο, το πολύ 12mm διάμετρο για να μπαίνει και σε μικρά τσόκ, και οι τρύπες ήταν 20 και 25mm αναγκαστικά χρησιμοποίησα χοντρό κομμάτι μπρούτζο με αποτέλεσμα να έχω αρκετή παραγωγή «χρυσόσκονης» :D
Επειδή ήταν πολύ καθαρή λυπήθηκα να την πετάξω και τη μάζεψα.
Όποιος νομίζει οτι τη χρειάζεται, ειδικά όσοι δουλεύουν υγρό γυαλί, ας μου το πεί.

IMG_0577.jpeg

Aλλαζω το σακκουλακι με την χρυσοσκονη με ενα μπουκαλακι υγρο γυαλι 30 γραμμαριων!

Εσύ έχεις άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις που δεν έχεις εκπληρώσει…
Παρ’όλα αυτά δικό σου το σακουλάκι… ;)

• Haha
Reactions: Χιωτης
Σήμερα είπα να ξεκινήσω τη βδομάδα με μια κατασκευούλα που τη σκέφτομαι πολύ καιρό, κι όλο την αναβάλω.
Η πόντα που έχω στην κουκουβάγια είναι μια χαρά για τις περισσότερες δουλειές αλλά είναι πολύ μικρή και δεν βοηθάει όταν έχω για κατεργασία σωλήνες μεγάλης διαμέτρου.

IMG_0643.jpegIMG_0644.jpeg

Μάζεψα λοιπόν τα υλικά και ξεκίνησα…
Πρώτα το δύσκολο κομμάτι, η πίσω πλευρά.

IMG_0632.jpegIMG_0634.jpegIMG_0635.jpeg

…γράσο και μοντάρισμα. IMG_0638.jpeg
IMG_0640.jpeg

Ένας πρώτος έλεγχος για να διαπιστώσω αν ισογυρίζει τέλεια…

IMG_0641.jpeg

Και η συνέχεια αύριο…
Το μπροστινό κομμάτι, ο κώνος που θα γί ει στις 60’’ μοίρες.
Κι αύριο μέρα είναι…

IMG_0642.jpeg

Σήμερα το δεύτερο μέρος….

IMG_0645.jpegIMG_0646.jpegIMG_0647.jpeg
IMG_0648.jpeg

…σχεδόν έτοιμη αλλά πολύ φύρα. Κάθε φορά που κάνω κάποια δουλειά λίγο πιο χοντρή απ’τις συνηθισμένες λυπάμαι το μέταλλο που πάει χαμένο.

Έγιναν οι δοκιμές και οι μετρήσεις και όλα ΟΚ. Χάνει 3 εκατοστά του χιλιοστού που το θεωρώ εντελώς ασήμαντο. ειδικά για τη μεγάλη περιφέρεια της πόντας.
IMG_0649.jpegIMG_0650.jpeg

Τώρα οι επιλογές μου σε κατεργασία σωλήνων μεγάλωσαν αρκετά.
Με τη μαμά πόντα μπορούσα να δουλέψω μέχρι 25mm και με την καινούρια από 20mm μέχρι 60mm.
Αρκετά νομίζω για ερασιτεχνική χρήση και τορνάκι αυτού του μεγέθους.
Οι δυνατότητες του είναι μέχρι 150mm αλλά εγώ δε νομίζω οτι θα χρειαστώ τέτοιες διαμέτρους.
Αν παρ’όλα αυτά χρειαστεί κάτι θα κάνουμε, είπαμε ο τόρνος είναι αυτοτροφοδοτούμενος.

IMG_0651.jpeg

IMG_0652.jpeg

Last edited:
Αυτά τα 3 εκατοστά του χιλιοστού, αν και εντελώς ασήμαντα όπως είπα, δεν μου καθόταν καλά και είπα να προσπαθήσω να το διορθώσω.
Έτσι λοιπόν εφαρμόστηκαν «άλλα κόλπα» που λέγαμε οι παλιοί. 😜
Κάθε φορά που χρησιμοποιώ τον λειαντήρα σαν εξάρτημα του τόρνου λέω χίλια ευχαριστώ στο Γιάννη (@Giannis mkds)που μου έφτιαξε στο CNC του αυτόν τον φοβερό αντάπτορα!

IMG_0657.jpeg

…μετά από καμιά ωρίτσα το αποτέλεσμα ήταν άψογο, τα 3/100 σχεδόν εξαφανίστηκαν εντελώς!

IMG_0658.jpegIMG_0659.jpeg

Ευκαιρία ήταν και για ένα καλό γυάλισμα, πιο πολύ για το άθλημα, για την ευχαρίστηση δηλαδή. Γιατί δεν έχει καμία πρακτική αξία.
Θα είχε άν είχα τη δυνατότητα να «βάψω» το μέταλλο ώστε να το σκληρήνω αρκετά για να μην κάνει δημάδι κάθε φορά που θα τη ζορίζει κάποιος σωλήνας.
Δυστυχώς όμως δεν έχω τέτοια δυνατότητα, χώρος γαρ. ☹️

Last edited:
Αυτές τις μέρες ο τόρνος έχει τη τιμητική του.
Δε ξέρω για σας αλλά εγώ είμαι πολύ σαβουρο-μαζώχτρας.Ότι βρώ το μαζεύω ελπίζοντας οτι όλο και κάπου θα χρειαστεί και μετά τα πετάω όλα μαζί αφού το 95% όλων αυτών είναι όντως άχρηστα.
Τι να γίνει όμως, δεν αλλάζει ο άνθρωπος, γι’αυτό το 5% ζούμε… 🤪
Έπεσε στα χέρια μου, απο φίλο με μηχανουργείο, ένα κονδύλι CNC, εξεραιτικά λεπτό (0,5mm) που το χρησιμοποιούσαν για γράψιμο.
Λόγω μετάλλου ειναι πανάκριβο, αυτό το σκατουλάκι κοστίζει πάνω από 60€.
Με τη χρήση όμως σιγά-σιγά στόμωσε και ήθελε αλλαγή.
Τώρα το «στόμωσε» είναι σχετικό, εξαρτάται απ’τη χρήση που θες, αυτό για μένα είναι ξυράφι.
Για να μην το πετάξω λοιπόν σκέφτηκα να το κάνω σημαδευτήρι για πολύ δύσκολα σημεία, όπως μικρές τρύπες με βάθος.
Ένα κομματάκι αλουμίνιο, για να είναι πολύ ελαφρύ, και η ψυχοθεραπεία ξεκίνησε…

IMG_0688.jpeg

Στη συνέχεια ένα ελαφρύ κανελάζ για να μη γλυστράει….

IMG_0689.jpeg

Και έτοιμο για μοντάρισμα.

IMG_0690.jpeg

Μια χαρά….
Σιγά την εργαλειάρα θα μου πείτε… Αν σκεφτείς οτι είναι τσάμπα και άκοπα μια χαρά είναι.
Άσε που όλη η φασαρία δεν είναι για το κόστος αλλά για το «άθλημα» ;)

IMG_0693.jpeg

Στην ίδια λογική έφτιαξα και μια πόντα από ένα κολαούζο που μου έσπασε πρόσφατα.

IMG_0692.jpeg

Εάν είναι καρβιδιο να του φτιάξεις και καπάκι αλλιώς λίγα είναι τα ψωμιά του.
Αίσχος, έπρεπε να το ακονισεις!😁

• Like
Reactions: Babis K.
Εάν είναι καρβιδιο να του φτιάξεις και καπάκι αλλιώς λίγα είναι τα ψωμιά του.
Αίσχος, έπρεπε να το ακονισεις!😁

Καρβίδιο είναι.
Φαντάζομαι εννοείς οτι είναι πολύ ευαίσθητο στα χτυπήματα και αν πέσει κάτω ΤΠ. ☹️

Το ηρεμιστικό της ημέρας.
Προχθές βρήκα κάτι ρετάλια αλουμινίου, περισσεύματα από κάποιες ροδέλες και φλάτζες που έκοψαν στο μηχανουργείο.
Πήρα ένα κομματάκι, τη μια γωνιά, έτσι για να υπάρχει μήπως και κάπου χρειαστεί κανένα κομματάκι αλουμινίου.
Πήρα μόνο μία γιατί δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό και δεν έχω και χώρο να γεμίζω σκουπίδια, αρκετά έχω μαζέψει.
Σήμερα λοιπόν που έπινα το καφεδάκι μου σαν αργόσχολος πήρα τη γωνιά και την περιεργαζόμουν προσπαθώντας να σκεφτώ που θα μπορούσε να μου χρησιμεύσει.
Ήταν όμως λίγο άβολη, περίεργο κομμάτι, άσε που δεν ήταν και ακριβώς 90’’ μοίρες.
Σκέφτηκα μερικά πράγματα αλλά κατέληξα στο οτι θα μου ήταν χρήσιμη για τα ξυλουργικά μου μια γωνία στερέωσης όταν κολλάω ορθογώνιες κατασκευές.

Πρώτα έπρεπε να κοπεί σωστά. Κόπηκε στο 13Χ13 cm…
IMG_0723.jpeg

…και μετά να γωνιαστεί σωστά.
IMG_0726.jpeg

Όλα πήγαν μια χαρά και το αποτέλεσμα παραπάνω από ικανοποιητικό.
IMG_0727.jpegIMG_0728.jpegIMG_0729.jpeg

Τώρα μένει να γίνουν οι τρύπες που θα πιάνει ο σφιχτήρας.
Το σημάδεψα λίγο πρόχειρα αλλά δεν προχώρησα για να το σκεφτώ καλύτερα.
Φοβάμαι οτι στα 12mm φάρδος τρύπας που σημάδεψα δύσκολα θα μπαίνει νταβίδι λίγο μεγαλούτσικο.
Η άλλη λύση είναι να κάνω τρύπες Μ8 και να χρησιμοποιώ αυτούς τους σφιχτήρες

IMG_0731.jpeg

…θα δούμε… αύριο.
Τα παρατάω τώρα… πείνασα. :p

Last edited:
Φοβάμαι οτι στα 12mm φάρδος τρύπας που σημάδεψα δύσκολα θα μπαίνει νταβίδι λίγο μεγαλούτσικο.
Έχει διάφορους σφιγκτήρες με λεπτό προφίλ σε αυτό το στυλ, ή τους κλασσικούς φτηνότερους σε αυτό το στυλ.

• Like
Reactions: Babis K.
Έχει διάφορους σφιγκτήρες με λεπτό προφίλ σε αυτό το στυλ, ή τους κλασσικούς φτηνότερους σε αυτό το στυλ.

Αυτοί είναι καλή ιδέα, οι πρώτοι είναι σφιχτήρες ράγας και είναι πανάκριβοι χωρίς να καταλαβαίνω και το λόγο.

Εμένα τελευταία με έχει πιάσει μία μανία με την ακρίβεια σε βαθμό κακουργήματος…🙈
Ίσως επειδή αποφάσισα να ασχοληθώ με την κατασκευή μίνι μηχανών (ατμού κ.λπ)

Ρύθμισα λοιπόν όσο καλύτερα μπορούσα τόρνο και φρέζα
και σε συνδυασμό με τα Dro το αποτέλεσμα είναι (για εμένα τουλάχιστον) εντυπωσιακό!
IMG_0283.jpeg
Όταν λέω σε βαθμό κακουργήματος εννοώ τις παρακάτω φωτογραφίες…

IMG_0282.jpeg
IMG_0281.jpeg

Παλικαράκι ο optimum! Κατάφερε να μειώσει τη διάμετρο σε 0,1mm!!! (Σε συνδυασμό με κοπτικό ξυράφι βέβαια)
Τέλος οι ρυθμίσεις, να φτιάξουμε καμιά μηχανούλα τώρα…

Σε τέτοιες δουλειές το Α και το Ω είναι τα κοπτικά.
Τι κοπτικά χρησιμοποιείς; Για δώσε καμιά πληροφορία.
Έχω αρκετά κοπτικά ξεχονδρίσματος και πολύ λίγα για φινίρισμα κσι «ξύρισμα».

Για αρχή διάλεξα ένα ευκολάκι (να μπούμε λίγο στο ρυθμό χωρίς νεύρα.)😇

Τύπωσα τα σχέδια, αγόρασα κάποια από τα υλικά που δεν είχα και βουρ…

IMG_1871.jpeg

IMG_1891.jpeg
1737136699375268.jpeg
Σε αυτή τη μηχανούλα λένε πως δεν παίζει τόσο σπουδαίο ρόλο η απόλυτη ακρίβεια,
αλλά εγώ την κυνηγάω για να τα καταφέρνω και στις επόμενες που θα χρείαζεται…
(Και για να ικανοποιήσω τη νεοαποκτηθείσα μανία 😂)

1738570238160660.jpeg

To be continued…