Michell GyroDec η αναγέννηση.

Διάβρωση μπορεί να ξεκινησει από πολλά αιτία.
Ένα είναι το οξυγόνο, όπου μιλάμε για οξείδωση του μετάλλου. Αλλά είναι το νερό, η υγρασία της ατμόσφαιρας δηλαδή. Και αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο σε καταστάσεις ακινησίας,Ονομάζεται διάβρωση ακινησιας.
Για αυτό χρειάζεται καλό λιπαντικό το οποίο να αντικαθισταται στους σωστούς χρόνους( καλό λιπαντικό )ακόμα κ όταν ο μηχανισμός είναι σε ακινησία και αυτή είναι η ουσία .

Πλαστικό κράμα λοιπόν και ξεχνάμε τις οξειδώσεις επίσης ξεχνάμε και τη λίπανση μιας και το derlin που περιέχει (ξέχασα να το αναφέρω) έχει χρήση σε ρουλεμάν χωρίς λίπανση.
Αφού με πολυ μεγάλη δυσκολία κατάφερα να βγάλω τις μεταλλικές από μέσα ο καθαρισμός του εσωτερικού ήταν επίσης δύσκολος μιας και κάτι σαν γρασο είχε στερεοποιηθει για τα καλά. Πολύ δύσκολη η δουλειά της μπατονετας και της ισοπροπυλικής. Με μεγάλη υπομονή και επιμονή καθάρισαν καλά.

Πλαστικό κράμα λοιπόν και ξεχνάμε τις οξειδώσεις επίσης ξεχνάμε και τη λίπανση μιας και το derlin που περιέχει (ξέχασα να το αναφέρω) έχει χρήση σε ρουλεμάν χωρίς λίπανση.
Μπορεί τα πλαστικά και τα κεραμικά υλικά να φτιαχτούν ώστε να έχουν μια περισσότερη χημική αδράνεια, να είναι δηλαδή πιο ανθεκτικά σε θέματα διάβρωσης, αλλά και αυτά τα υλικά χρειάζονται λίπανση. Η τριβή είναι απώλεια ενέργειας, πρέπει σε κάθε σύστημα να είναι ελαχιστοποιημενη.
Απλά στην περίπτωση αυτών των υλικών θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί λιπαντικό που να είναι συμβατό με την επιφανειακή τους χημεία.
Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλά αλλά δεν είναι 😊

H χημεία δεν είναι το φόρτε μου αλλά όπου κι αν το ψάξεις στο internet γράφει αυτό
"delrin is self lubricating but if you want to grease it go ahead. delrin is one of the most chemically resistant plastics there is. no grease will hurt it"
Σε κάθε περίπτωση έχουμε ηχητική βελτίωση που είναι ο σκοπός μας. Δεν θα το βάλω και στο πηγάδι - εκεί έχω άλλο σκοπό (spoiler);)

H χημεία δεν είναι το φόρτε μου αλλά όπου κι αν το ψάξεις στο internet γράφει αυτό
"delrin is self lubricating but if you want to grease it go ahead. delrin is one of the most chemically resistant plastics there is. no grease will hurt it"
Σε κάθε περίπτωση έχουμε ηχητική βελτίωση που είναι ο σκοπός μας. Δεν θα το βάλω και στο πηγάδι - εκεί έχω άλλο σκοπό (spoiler);)
Δεν χρειάζεται να διαβάσω το internet έχω την δικιά μου τεχνική αντίληψη .
Αφού δεν στο αποκλείει ψάξε τις ιδιότητες του και βάλε το κατάλληλο λιπαντικό .
Μετά αφού τελειώσεις με το μηχανικό μέρος ασχολήσου με τις τροφοδοσίες πχ όπως με το παρακάτω αν στο επιτρέπει …
Μου έχει πάρει το μυαλό 🧠 γιατί απλούστατα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο .
IMG_1668.jpeg

Κοιτώντας με μεγάλη προσοχή υποθέτω ότι η κουβέντα παει στα ρεύματα. Πάμε λοιπόν.
Από κατασκευής του σπιτιού μου είχα τη δυνατότητα να επιλέξω το καλώδιο από την κολόνα της ΔΕΗ.
1000019892.jpg
Από το ρολόι της ΔΕΗ μέχρι τον πίνακα μου τρέχει άλλο ακόμη καλύτερης ποιότητας μέχρι την ασφάλεια του πίνακα μου (hi-fi tuning).

1000019893.jpg
Aπο την ασφάλεια του πίνακα μου τρέχει ακόμη καλύτερο καλωδιο μέχρι την μπριζα του δικαναλου, συστήματος, το audio video έχει άλλη γραμμή.
Από εκεί πάλι έχουμε διαχωρισμό δικαναλο αναλογικό και δικαναλου ψηφιακό, με isolator και πολυμπριζο με φίλτρο.
1000019894.jpg
Τέλος να σημειωθεί ότι όλα τα καλώδια ρεύματος και interconnect έχουν φτιαχτεί κατά παραγγελία από τη ,nexus acoustics με πρωτογενή χαλκό (οχι τα σημερινά ανακυκλωμενα σκουπιδια) του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου που αγοράστηκε σε δημοπρασία από Γερμανία.
Όλοι έχουμε τεχνική αντίληψη την οποία μπορούμε να βελτιώνουμε μελετώντας τις σκέψεις ενος ολόκληρου πλανήτη που μας προσφέρει το διαδίκτυο. Πάντα έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά για το καλύτερο.

Δεν με βοηθά η φωτογραφία ριξε info please
Τα πράγματα είναι απλά …
Καλείται ο εκάστοτε κατασκευαστής στο έτος 2025 να απομονώσει τους θορύβους -κραδασμούς- που προέρχονται ακόμη και από τα τροφοδοτικά σε ένα πικαπ .
Σε αυτήν περίπτωση έχουν επιλέξει την εξωτερική τροφοδοσία ,μιλάμε για παλμοτροφοδοτικά όπου και εκεί υπάρχουν ποιότητες και εξέλιξη …

IMG_1674.jpegIMG_1669.jpegΆρχισαν οι ακροάσεις με phono το Lehmann decade που διακρίνεται για την ουδετερότητα του και δεν συγχωρεί …
Δεν χρειάστηκαν παραπάνω από 20 λεπτά για να αντιληφθώ την υπεροχή του IFI elite .
Χαμηλό ,μεγαλύτερη σκηνή ,βάθος ,ησυχία,δυναμικά ,μικροδηναμικά.

IMG_1661.jpegΚαι από εκεί και πέρα θέλησα να το τερματίσω με καλύτερο καλώδιο τροφοδοσίας από το μαμά 🧑 θωράκιση -γεωμετρία και κάτι N σε καθαρότητα χαλκού .

IMG_1672.jpeg

Δεν ξέρω αν στον τομέα αυτό θα με βοηθήσει κάτι τέτοιο μιας και το δικό μου phono έχει αυτό.
1000019896.jpg
Το οποίο ειναι τροφοδοσία με επαναφορτιζομενες μπαταρίες.

Δεν ξέρω αν στον τομέα αυτό θα με βοηθήσει κάτι τέτοιο μιας και το δικό μου phono έχει αυτό.
View attachment 248522
Το οποίο ειναι τροφοδοσία με επαναφορτιζομενες μπαταρίες.
Τα τροφοδοτικά με μπαταρίες βοηθάνε κατά την άποψη μου όταν έχουμε να κάνουμε με phono πικαπ ησυχία αλλά χάνουν σε δυναμικά .
Σε κάθε περιπτώση υπάρχει εξέλιξη .

Αυτό που έχω διαπιστώσει με τις μπαταρίες είναι όπως πολύ σωστά γράφεις νευρική σιγή στο υπόβαθρο (σε ένα phono που είναι από μόνο του πολύ ήσυχο) και τίποτε άλλο δεν έχω παρατηρήσει κάποια διαφορά αλλού στον ήχο.

Χαίρομαι που οι χομπίστες ανταλάσσουν πληροφορίες .
Προσωπική και συνειδητή επιλογή δικιά μου στο δικό μου σύστημα ,δεν υπάρχει κανένα είδους φίλτρου και ξέρεις γιατί για να αντιλαμβάνομαι την εκάστοτε επιλογή του κατασκευαστή τόσο στο θέμα τροφοδοσίας όσο και στην συνολική υλοποίηση του hardware.
Τα πολύπριζα που έχω επιλέξει δεν έχουν φίλτρο μόνο προστασία για την υπέρταση ,σκέψου μόνο ότι έχω προενισχυτή που ο κατασκευαστής έχει επιλέξει το φιλτράρισμα του ρεύματος με τσοκ θα πάω δηλ εγώ να του βάλω φίλτρο πάνω στο φίλτρο ;
Το αντίπαλο δέος που έχω δίπλα μου σε πικαπ αλλά αλλά με την φιλοσοφία της επιλογής Direct Drive στην συνέντευξη που είχαν δώσει οι μηχανικοί τους δεν ήθελαν να ακούσουν με τίποτα για γραμμικό τροφοδοτικό σε πικαπ αλλά προχώρησαν σε συνειδητή επιλογή της πλακέτας και της τροφοδοσίας να την τοποθετήσουν όχι κάτω ⬇️ από το πλατώ αλλά κάτω από την πλίνθο πέρα τις επιλογές πλατώ και βραχίονα .
Τους δικαίωσε ;Απόλυτα 💯 % είναι ήσυχο με ότι συνεπάγεται αυτό .
Πολύ μεγάλη συζήτηση με τα phono ….
Αλλά μιας και αναφέρθηκες και για την φάση του ρεύματος θα συμφωνήσω ότι έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στο θέμα της αξιοπιστίας αλλά και στο θέμα να γνωρίζουμε τι ακούμε .
Εμένα με έχει βολέψει πάρα πολύ το παρακάτω ⬇️ της Γερμανικής

Oehlbach να βρίσκω δηλ την φάση σε συσκευές ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει γείωση.​

IMG_1676.jpeg

Αυτό το αξεσουάρ Ohebach είναι πράγματι χρήσιμο. Το έχω στα υπόψιν από καιρό.
Αλλά τώρα βγαίνουμε off-topic από το θέμα του Gyro-Deck.
Το gyrodeck (οπως και ολες οι συσκευες) παίζει καλύτερα με σωστή και μελετημένη τροφοδοσία. Γιατί off topic :D

σκέψου μόνο ότι έχω προενισχυτή που ο κατασκευαστής έχει επιλέξει το φιλτράρισμα του ρεύματος με τσοκ
Exω κατασκευάσει (όχι μόνος μου) λαμπατο buffer (ουσιαστικά προενισχυτη χωρίς ποτενσιομετρο έντασης) με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία. Το είχα στα ψηφιακά τώρα τελευταία το δοκίμασα και στα αναλογικά. Μαλιστα μου άρεσε τοσο που το άφησα εκεί. Δίνει αυτή τη λαμπατη αρμονική στη νότα που λείπει από το τρανζίστορ. Το τσοκ εκτός από φίλτρο προστατεύει και τις λάμπες στο άνοιξε κλείσε μεγαλώνοντας τη ζωή τους.

Αντίθετα με τις ατσαλινες μπίλιες που έβγαλα, η μία είχε οξειδωθει αρκετά.

Μιλάμε για οξείδωση ή για την δημιουργία οξειδίου από το χρώμιο που περιέχει το ανοξείδωτο ατσάλι;
Το ανοξείδωτο ατσάλι δεν οξειδώνεται, πόσο μάλλον όταν υπάρχει κάποιο λιπαντικό.
Μαχαίρια από high carbon που θα οξειδωθούν με το που θα δουν νερό, τα περνάμε με λάδι καμέλιας και δεν οξειδώνεται ποτέ.
Έχω μαχαίρι του 1890 που δεν έχει οξειδωθεί.

20241205_181306.jpg

Κριμα που δεν εβγαλα φωτογραφία.
Αφαίρεσα τους πυλωνες κοιταξα μεσα και είδα τη μπίλια, ηταν αδύνατο να τη βγάλω απο μέσα, τελικα εριξα WD40 περίμενα και με κόντα ισιο κατσαβίδι έκανα μοχλό και τα κατάφερα.
Tο wd40 βγήκε καφέ με ρυνισματα μετάλου. Πάνω στις μπιλιες υπήρχε κατι πράσινο πετρωμένο πιθανά καποιο γράσο σε απολιθωμένη κατάσταση. Στη μία μπιλια που αναφαίρω οξείδωση ηταν τελικά επιφανιακή, 2 ωρες στην coka cola καλό γυάλισμα και έγινε σαν καινούργια.
Μπήκαν οι καινούργιες τις οποιες χτές ξανάνοιξα και έβαλα λίγο λιπαντικό πηγαδιού, μετά απο προτροπή του Μάκη.
Παρακαλώ επίσης να μη συγκρίνουμε τα μέταλλα του τότε με του τώρα εχω γράψει την αποψη μου πιο πάνω. (ειδικά για το χαλκό)

Last edited:
Άρα μιλάμε για το φιλμ που δημιουργεί το χρώμιο ή χάλια λιπαντικό;
Τα ρινίσματα όμως από που ήταν αν η μπίλια τελικά έγινε σαν καινούργια;

Τα κράματα είναι σίγουρα καλύτερα, αλλά εδώ μιλάω για μαχαίρι που το βρέχεις συνέχεια (για ξύρισμα είναι) και αν το αφήσεις ασκούπιστο θα δεις οξείδωση σε λιγότερο από εβδομάδα. :)
Στα NOS θα δεις καμία κουκίδα οξείδωσης, αλλά μετά από 100+ χρόνια χωρίς αλλαγή λαδιού τι να περιμένεις;

Θα ελεγα χρώμιο + χαλια λιπαντικό.
Τα ρινίσματα είναι σιγουρα απο τη μπίλια ειχαν το ίδιο χρωμα το σασί εχει άλλο χρωμα εντελώς.
Θα τις εξετάσω πιο προσεκτικά ισως με το μικροσκόπιο που έχουμε για τις βελόνες.
Μιλωντας με το vlad το πρασινο που παρατηρησα ειναι κρυσταλοποιηση του λιπαντικου, το βλεπει κι αυτος στους αξονες των βραχιονων.

Last edited:
Μα τι ακουμπάει την μπίλια που είναι πιο σκληρό και μπορεί να την ξύσει; :unsure:
Αν υπάρχει κάτι τέτοιο και έξυσε την ατσάλινη, την πλαστική θα σου την κάνει φιτίλια!