CorfuS
Senior Member
- 17 November 2017
- 323
Re: Απάντηση: Re: Micro Four Thirds system M43
Οπότε, αν κατάλαβα καλά, αν τοποθετήσω πάνω φακό με ois , χώρίς κουμπί on-off θα επιλέξει η κάμερα αυτόματα το IBIS.
Αν υπάρχει κουμπί, θα εξαρτηθεί αν αυτό βρίσκεται στο on ή το off. Αν είναι στο οn, ανεξάρτητα αν έχουμε επιλέξει προτεραιότητα στο IBIS στο μενού, θα επιλεγεί η σταθεροποίηση του φακού.
Τέλος, για τηλεφακους με power ois, έχεις παρατηρήσει καλύτερα αποτελέσματα με ενεργοποιημένο το ois στο φακό.
Στάλθηκε από το Redmi Note 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Αναφέρομαι σε τελευταίας γενιάς σώμα Olympus που όπως αναφέρεις μπορώ να επιλέξω στο μενού να δίνει προτεραιότητα πχ στο IBIS της κάμερας.καταρχην όλα εξαρτώνται απο την γενιά του σώματος Olympus που αγόρασες, αν ειναι τελευταιας γενιας ειναι λίγο πολύ αυτόματα όλα αφου αντιλαμβάνεται μονο του αν εχει ή οχι ο φακός σταθεροποιηση και χρησιμοποιεί ειτε το IBIS του σώματος είτε το ΟΙS του φακου αν στο μενου έχεις ρυθμίσει να δίνει προταιρεότητα στον φακό (υπάρχει ανάλογη ρυθμιση).
Καλό ειναι να έχεις ως προτεραιότητα αυτή του σώματος , είναι καλυτερη εκτός και αν έχεις φακους Lumix με το PowerOis νέας γενιας και είναι τηλεφακοί. Εκει μπορει να εχεις καλύτερα αποτελεσματα με τη σταθεροποιηση του φακού. Το καλό είναι ότι οι ακριβοί φακοί της Lumix / Leica εχουν εξτρα κουμπί ενεργοποίησης της σταθεροποιησης , αυτό θα το εχεις πάντα στο OFF αν θες να εχεις ενεργή του σωματος την σταθεροποιηση (σε ολους τους υπολοιπους η επιλογη γινεται με τα παραπάνω).
Με παραδειγμα τώρα : με τον τηλεφακο μου Leica 200μμ/2.8 εχω μεσα απο το μενου ρυθμισμένο να δινει προτεραιοτητα στο σωμα και το κουμπακι του OIS του φακου ειναι στο OFF. Για να πάρει μπρος η σταθεροποιηση (αρχικά στο EVF) πρεπει να πατήσω μεχρι την μεση το κλείστρο και να δω αμεσα την εικονα να γινεται γαλα στο EVF. Αν καποια στιγμη θελησω να δοκιμασω την σταθεροποιηση του φακου σηκώνω στο ΟΝ το κουμπι OIS του φακου και απενεργοποειται αυτοματα το IBIS της μηχανης. Αυτο ειναι χρήσιμο αν θελω να εχω συνεχως σταθεροποιημένη την εικονα στο EVF χωρις το πατημα μεχρι τη μεση του κλείστρου και επειδη μερικες φορές δινει καλυτερα αποτελεσματα αφου δεν απασχολείται ο επεξεργαστης της μηχανης σε ριπες κλπ. Δεν θα σκεφτόμουν να κάνω χρηση του OIS του φακού αν δεν είχε σταθεροποιηση τελευταιας γενιας τηλεφακου όπου εχω δει πως καποιες φορες δινει καλυτερα αποτελεσματα απο το IBIS του σωματος (τουλάχιστον με βαση την παλια μου ΕΜ1.2 , δεν ξερω με την ΕΜ1.3). Φυσικά αν το σώμα Ολυμπους ειναι παλιό μπορει η σταθεροποίηση του να μην είναι τόσο καλή, θελει δοκιμές εκει για να αποφασιστει που θα δώσεις προτεραότητα στο μενου.
Τωρα αν βαλω στο ιδιο σωμα , με τις ιδιες ρυθμισεις τον Lumix 100-300II που δεν εχει κουμπί OIS θα δουλεψει το IBIS του σωματος, αν θελω το αναποδο παω στο μενου της μηχανης και το αλλάζω οπως ειπα πιο πάνω.
Οπότε, αν κατάλαβα καλά, αν τοποθετήσω πάνω φακό με ois , χώρίς κουμπί on-off θα επιλέξει η κάμερα αυτόματα το IBIS.
Αν υπάρχει κουμπί, θα εξαρτηθεί αν αυτό βρίσκεται στο on ή το off. Αν είναι στο οn, ανεξάρτητα αν έχουμε επιλέξει προτεραιότητα στο IBIS στο μενού, θα επιλεγεί η σταθεροποίηση του φακού.
Τέλος, για τηλεφακους με power ois, έχεις παρατηρήσει καλύτερα αποτελέσματα με ενεργοποιημένο το ois στο φακό.
Στάλθηκε από το Redmi Note 7 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk