Micro Stock Agencies, διαδικτυακή διάθεση φωτογραφιών και πνευματικά δικαιώματα

Re: Micro Stock Agencies

Χρόνια πολλά σε όλους!

Παρέλαβα τον σκληρό δίσκο αλλά είχα τη ατυχία να είναι ελαττωματικός οπότε υπολογιστής γιοκ - φωτογραφίες γιοκ, φτου και άλλη αναμονή!

Αυτή την εβδομάδα σχεδιάζω ένα καινούργιο Gadget, ένα laser trigger με ρυθμιζόμενο Delay που σε αντίθεση με οτιδήποτε υπάρχει στο εμπόριο, είναι τόσο υπερευαίσθητο που μπορεί να ανιχνεύσει από γυαλί έως και μια καρφίτσα ενώ δεν χρειάζεται καμία απολύτως ρύθμιση γιατί προσαρμόζεται αυτόματα κάτω από όλα τα είδη φωτισμού. Μπορεί να συνδεθεί κατευθείαν σε φωτογραφική μηχανή ή σε οποιοδήποτε φλας.

Τώρα που τελειώνει ο μήνας... τι έχετε να πείτε για τις πωλήσεις σας;

Προσωπικά δεν πούλησα πολλές φωτογραφίες, αναμενόμενο διότι δεν ανέβασα ούτε μια καινούργια. Παραδόξως όμως ήταν ο καλύτερος μήνας από πλευρά εισπράξεων εξαιτίας των αυξημένων Extended και On Demand.

Επίσης:
Το iStock με απογοήτευσε, περίμενα πολλά περισσότερα.
Άνοδος πωλήσεων στο Dreamstime
Πτώση πωλήσεων στο Fotolia

NassosT ακόμα περιμένω να αστράψει ο ουρανός για να δοκιμάσω το Thunder Trigger μου ενώ για το Laser Trigger σήμερα παρέλαβα τις κεφαλές και περιμένω τα κουτιά. Η μόνη ολοκληρωμένη συσκευή αυτή τη στιγμή είναι δύο sound triggers που είχα και τη περιέργεια να τα βγάλω στο ebay και πάνε σχετικά καλά. Μέχρι και ένας Έλληνας με βρήκε και παράγγειλε. LOL

Last edited:

Μέτρια πράγματα, θα εισπράξω βέβαια από το SS. Οι υπόλοιποι εντελώς περιθωριακοί, παρ' ότι στο FT έχω πλέον 650 φωτογραφίες...

Γειά σας ! Είμαι καινούρια εδώ. Συγνώμη που με την εγγραφή μου ποστάρω κατευθείαν σε αυτο το τοπικ,όμως οι απορίες μου με οδήγησαν εδω :)

Έψαχνα στο ιντερνετ πληροφορίες σχετικά με το έγγραφο W-8BEN, και με το οποίο έχω καταμπερδευτει. Διάβασα όλα όσα έχετε γράψει μέχρι εδω.
Όμως θα ηθελα να διατυπώσω και γω τις απορίες μου
Πως στο καλό το συμπληρώνουν αυτο; και κυρίως στα παρακάτω σημεία
3. Type of beneficial owner: τι συμπληρώνω;
6. U.S. Taxpayer Identification Number αυτό τι είναι;
Foreign tax identifying number, if any (optional) αυτο ειναι το ΑΦΜ; εχω επαγγελματικό ΑΦΜ, αλλά η δουλειά μου καμία σχέση με τη φωτογραφία.

Καλα το Part ii δεν το καταλαβαίνω, αλλα αν μου απαντησετε τα προηγουμενα ισως βγαλω ακρη.(εδω στα ελληνικά και δε βγάζω ακρη με τα λογιστικά - οικονομικά, ποσο μαλλον στα αγγλικά)

και τέλος ζητάει να επισυναψω φωτοτυπία ταυτότητας, διαβατηρίου ,δίπλωματος.
Αυτο που ζητάνε ειναι φυσιολογικό; είναι ασφαλές; ψάχνοντας στο ινετερνετ είδα οτι δεν ειναι ασφαλες να στέλνεις φωτοτυπία ταυτοτητας ή διαβατηρίου και βασικά οτι δεν έχουν δικαίωμα να ζητάνε.
Εσεις που γραφτήκατε τί κανατε; Είδα καπου οτι πρέπει να τραβηξεις μια γραμμη πανω στη φωτοτυπία και να γραφεις για χρήση ταδε....Εσεις τι κάνατε;
Συγνώμη για το μεγάλο ποστ. ελπίζω να μη με βριζετε :furious3:
Ευχαριστώ για το χρόνο σας, να το διαβάσετε και ελπιζω να μου απαντήσετε:flowers:

καλώς σας βρήκα !
Όλες οι πληροφορίες είναι ευπρόσδεκτες και βοηθάνε .σ'ευχαριστώ πολύ!!!!

lila καλωσόρισες στο club! Λοιπόν... Πας στο tax center και συμπληρώνεις την φόρμα W-8BEN. Στο Part I συμπληρώνεις τα ατομικά σου στοιχεία σαν individual, και αφήνεις τα υπόλοιπα κενά. Στο Part II τσεκάρεις το a. χώρα Greece, στο 10. βαζεις στο article τον αριθμό 7, και στο specify type of income βάζεις images and other. Στο explain the reasons... γράφεις According to article 7 of Tax treaty with Greece.

Σε ότι αφορά την φωτοτυπία, εμένα μου δέχτηκαν την αστυνομική ταυτότητα (με λατινικά γράμματα), δεν είχα κανένα πρόβλημα, κι από όσο γνωρίζω ούτε κανείς άλλος. Το SS έχει περίπου 290.000 συνεργαζόμενους φωτογράφους, οπότε αν είχε συμβεί κάτι, μάλλον θα είχε ακουστεί. Να έχεις υπόψη ότι κάποιες "παρασπονδίες" έχουν γίνει, άλλου τύπου: κάποια στιγμή ένα από τα συνεργαζόμενα υποπρακτορεία των Fotolia και BigStock (αγορασμένο από το SS), έβγαλε στον αέρα κάποιες φωτό με ελαφρώς διαφοροποιημένο τίτλο και κάτοχο πνευματικών δικαιωμάτων. Είναι σε εξέλιξη σχετική αγωγή - στην οποία δεν συμμετέχω, θεωρόντας τον εαυτό μου ερασιτέχνη.

Ελπίζω να βοήθησα!

cacau σε ευχαριστω για την κατατοπιστική σου απάντηση.

Οσο για την ταυτοτητα, γενικά ποτε δε νιωθω καλα με το να δινω τα προσωπικά μου στοιχεία και κυρίως οταν το θεωρω άτοπο να ζητούνται. Ισως ειμαι πολυ καχύποτπτη .ίσως βλέπω πολύ τηλεόραση :BDBDG54: :laugh:

Προσωπικά δε θεωρούμαι...είμαι ερασιτεχνης ,και γι αυτο ολες αυτες οι επισημοτητες (συμβολαιο, ταυτοτητες κτλ) με τρομάζουν και με κανουν διστακτική και με τοοσες απορίες:smile:

Οι Αμερικάνοι δεν αστειεύονται όμως, και το I.R.S. (η εφορία δηλαδή) μπορεί να σου ζητήσει και τι χρώμα σ@@@@@@κι φοράς. Φόρο πάντως δεν πληρώνεις αν είσαι μόνο φωτογράφος, αν πουλήσεις video όμως είναι ~30%. Επίσης αυτά που υπογράφεις ΔΕΝ ειναι license agreement αλλά κανονικό συμβόλαιο, οπότε διάβασετο όσο καλύτερα μπορείς. Προσοχή στα opt out, δηλαδή τα "κουτάκια" που έχουν "τικ" από προεπιλογή, και πρέπει να τα ξετσεκάρεις αν δεν συμφωνείς, π.χ. η άδεια να πουλανε τις φωτογραφίες σου και μέσω υποπρακτορείων.

Last edited:

σ'ευχαριστω Δημητρη. το είχα διαβασει και πιο πριν που το εχεις αναφέρει, οτι ειναι κανονικο συμβολαιο, γι αυτο ειμαι επιφυλακτικη. Ερασιτεχνης ειμαι και η τοση σοβαροτητα με ξενίζει. Εξαλου δεν ξερω καν αν οι φωτογραφίες μου ειναι καλές. Ηθελα να γραφτω για να παιρνω και κριτικη απο καποιους επαγγελματιες με συγκεκριμενο πλάνο ουτως ωστε να βελτιωθω και αν πουλαγαν κιολας, δε θα χα κανενα προβλημα. :)

Εγώ πάντως φωτογράφισα κι έστειλα κανονικά τη σελίδα του διαβατηρίου μου. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής.

Να έχεις υπόψη σου ότι αν φύγουν αυτά τα στοιχεία από ένα πρακτορείο, αυτό το πρακτορείο θα κληθεί να καταβάλει ιλιγγιώδεις αποζημιώσεις, χώρια που θα δημιουργεί τεράστια τρύπα στο σύστημα ασφάλειας των ΗΠΑ.

Άρα...

ΥΣΤ. Κι εμείς είμαστε ερασιτέχνες. (Billy the kid εξαιρείται. είναι επαγγελματίας και μάλιστα εξαιρετικά καλός).

Για να είναι οι φωτογραφίες σου "καλές" θα πρέπει να είναι τεχνικά άρτιες δηλαδή:

Σωστή σύνθεση - Κανόνας τρίτων
Σωστό white ballance και χρώματα - χρησιμοποιείς white/gray card
Καλή οξύτητα - Χρησιμοποιείς τρίποδο ή φωτογραφίζεις σε ταχύτητα μεγαλύτερη του εστιακού μήκους του φακού σου Χ το Crop Factory της μηχανής σου.
Μηδαμινός θόρυβος - Φωτογραφίζεις στο χαμηλότερο ISO της μηχανής σου
Σωστός φωτισμός - Έχουν γραφτεί πολλά βιβλία για το συγκεκριμένο...

Από εκεί και πέρα αυτό που μετράει και που κάνει τη πραγματική διαφορά, είναι το Commercial Value δηλαδή το κατα πόσο μια φωτογραφία σου μπορεί να υποστηρίξει ένα υποτιθέμενο προϊόν / μια ιδέα.

lila το IStockphoto εδώ http://www.istockphoto.com/index.php έχει έναν καλό οδηγό για το τι απαιτείται να έχουν οι φωτογραφίες σου ώστε να γίνουν δεκτές. Το SS επίσης έχει ένα κατατοπιστικό faq εδώ http://submit.shutterstock.com/faq.mhtml.

Διάβασέτα ΠΡΙΝ υποβάλεις φωτογραφίες, ώστε να αποφύγεις στοιχειώδη λάθη (σαν αυτά που έκανα εγώ), και να γίνεις δεκτή πιο εύκολα.

- Βασικό στοιχείο: ΔΕΝ είναι καλλιτεχνική φωτογραφία, είναι διαφημιστική.

- Απαγορεύονται δια ροπάλου μαύρες σκιές, καψίματα, θόρυβος, out of focus και γενικά πριν ασχοληθεί ο reviewer με το θέμα, εξετάζει την τεχνική αρτιότητα.

- Θέματα: the sky is the limit, αλλά "πιασιάρικα" όπως λουλούδια, pets παντός είδους κ.λ.π., έχουν πλεονεκτήματα αλλλά και μειονεκτήματα: Πρώτον, μεγάλος ανταγωνισμός, δύσκολα θα "επιπλεύσεις" στο χάος... μου έχει τύχει να περάσουν 10 φωτό λουλουδιών, και μετά από μια ώρα βρίσκονταν ήδη στην 2η σελίδα των "newest". Δεύτερον μαζικές απορρίψεις, όπως έγραψε κι ο Βλάσης, πέρισυ κάποιοι στο SS λέγαν ότι έχουν κόψει περίπου 30 εκατομμύρια φωτογραφίες σκύλων...

- Ότι περιέχει ανθρώπινο στοιχείο, και ειδικότερα πρόσωπα, "περπατάει" καλύτερα, αλλά χρειάζεσαι model release!

Η αντιμετώπιση κάνουμε το χόμπυ μας, δεχόμαστε επαγγελματική κριτική (με σκοπό την βελτίωση), και μας πληρώνουν αντί να πληρώνουμε, είναι η καλύτερη. Καλό κουράγιο, αν θες ανέβασε κι εδώ καμιά φωτογραφία...

Πιστευω σιγα σιγα να μαθω τα κατατόπια.
Στη λογικη τη δικη μου,μου ταιριαζει πιο πολυ το dreamstime. Απο εκει λεω να ξεκινησω.Κατα τ'αλλα θελω να το παρω χαλαρα. Θα στειλω(οταν γραφτω), αυτες που θεωρω οτι κολλανε με τη λογικη τους και ο,τι γινει. Δε χαθηκε ο κοσμος αν μου τις απορριψουν. Ιδομεν .
εξαλου συμφωνω απολυτα με αυτο "δεχόμαστε επαγγελματική κριτική (με σκοπό την βελτίωση)"
Ευχαριστω και παλι ολη την παρεα :)