Micro Stock Agencies, διαδικτυακή διάθεση φωτογραφιών και πνευματικά δικαιώματα

Re: Micro Stock Agencies

Στο ShutterStock σε τρείς μήνες πούλησα περίπου 300 φωτό και το ποσό είναι ~140$, γιατί εκτός από τις συνδρομές που εισπράτεις 0,25$ , πουλάς και μία-μία προς 1,88$. Επίσης πούλησα και δύο enhanced πρός 28$ η μια. Στην αρχή βέβαια οι πωλήσεις είναι λίγες, μετά αυξάνονται σιγά-σιγά. Επίσης να πώ ότι, από ότι συζητιέται στα forum του ShutterStock, οι καλοκαιρινές πωλήσεις ειδικά από τέλη Ιουνίου είναι αναιμικές, οπότε αναμένω αυξηση από Σεπτέμβριο.

Μπορεις να δωσεις καποιο link να δουμε καποιες απο αυτες που πουλησες?

Ανέβασα περίπου 470 φωτό , γίναν δεκτές 300 και συμπτωματικά πούλησα 300. Δεν πωλούνται όλες όμως, δηλαδή το ότι οι reviewers τις ενέκριναν δεν σημαίνει ότι πουλάς... Κάποιες δεν πούλησαν ούτε ένα κομάτι, ενώ άλλες 10 και συνεχίζουν. Και ξαφνικά μια που ήταν ανεβασμένη δυόμιση μήνες και δεν είχε πουλήσει τίποτα, αγοράζεται σαν enhanced και αποφέρει 28$ - όσο 112 φωτό με συνδρομή! Βέβαια το τρίμηνο είναι πολύ λίγο για οριστικά συμπεράσματα, πιστεύω ότι χρειάζεται ένας ολόκληρος χρόνος για να δείς τι ψάρια πιάνεις και να μάθεις τα κόλπα...

Η "γαλαρία" μου είναι εδώ:http://shutterstock.com/g/dimitrios

Και κάτι τελευταίο, αν έχετε την δυνατότητα να φωτογραφίζετε ανθρώπους (χρειάζεται model release) μιλάμε για άλλα νούμερα...

Τα νέα από την ενασχόληση με τα micro-stock agencies έχουν ως εξής:

Στην διάρκεια του καλοκαιριού ανέβασα ελάχιστες φωτογραφίες (περίπου 60 - δεκτές ~30), 1ον γιατί έλειπα και 2ον είχα πιο ευχάριστα πράγματα να κάνω. Και οι reviewers ψιλοβαριεστημένοι πρέπει να είναι ακόμα , γιατί άλλες φορές περνάνε όλες, άλλες καμία. Ανακάλυψα επίσης ότι κάποια θέματα είναι "φρακαρισμένα", δηλαδή έχουν τόσες πολλές, που δεν θέλουν άλλες. Παράδειγμα τα κατοικίδια (γάτες-σκύλοι). Επίσης κάποια θέματα, που προσωπικά με τραβάνε, π.χ. πετρώματα στην φυσική τους ή επεξεργασμένη μορφή, θεωρούνται αντιεμπορικά. Παραθέτω δύο δείγματα και τον σχολιασμό:

attachment.php

"We have too many of this subject in our database. Sorry."

Κι άλλο ένα:

attachment.php

"Composition--Limited commercial value due to framing, cropping, and/or composition. Please see Shutterbuzz for more info"

Ο κουμπαράς πάντως φασούλι το φασούλι... ;)

Attachments

• AN2 588 R1 RES.jpg
    AN2 588 R1 RES.jpg
    75.1 KB · Views: 327
  • AN3 200 L RES.jpg
    AN3 200 L RES.jpg
    159.7 KB · Views: 330

Βεβαίως, αλλά δεν πρέπει να περιέχουν πρόσωπα, αλλιώς χρειάζεσαι model release!

Σκεφτομαι να ξεκινησω κι εγω.

Αρχιζω απο την επιλογη και επεξεργασια των φωτογραφιων.

Και πρωτα απο οσες εχω κρατησει τα RAW, που ειναι και οι περισσοτερες. Μονο σε καποιες παλιοτερες εσβηνα τα RAW για οικονομια....

Τι αρχειο ανεβαζουμε jpg ή tiff?
Στη μεγιστη αναλυση προφανως, αλλα σε τι ποιοτητα, ποσα MB και ποσα dpi?

Να δοκιμασω με μερικες εκδοχες της ιδιας φωτογραφιας? Οχι σε αυτες που θα στειλω σαν δειγμα, αλλα στη συνεχεια.

Τι θεωρειται overshapening? Τι θεωρειται artifact στο jpg?

Eπισης, τι θεωρειται οτι απαιτει model release? Μονο αν φαινεται καθαρα το προσωπο? Οχι φιγουρες μαυρες ή απο πισω?

Last edited:

Και πρωτα απο οσες εχω κρατησει τα RAW, που ειναι και οι περισσοτερες. Μονο σε καποιες παλιοτερες εσβηνα τα RAW για οικονομια....

Να δοκιμασω με μερικες εκδοχες της ιδιας φωτογραφιας? Οχι σε αυτες που θα στειλω σαν δειγμα, αλλα στη συνεχεια.

Eπισης, τι θεωρειται οτι απαιτει model release? Μονο αν φαινεται καθαρα το προσωπο? Οχι φιγουρες μαυρες ή απο πισω?

JPGS, όχι πάνω από 0,5 150% για σάρπενινγκ τα άριφακτς άστα, αν έχεις θα σου το πουν εκείνοι και δεν μπορείς να κάνεις πολλά.

JPGS, όχι πάνω από 0,5 150% για σάρπενινγκ

Απο τη μηχανη βγαινουν με 3-5/10. Με το προγραμμα της Canon αυξανεται μεχρι 10/10 σαν RAW και σαν jpg μπορεις να βαλεις μεχρι 100. Συνηθως οσες ειναι με τον Tamron τις αφηνω στο 7/10 και τιποτα αλλο. Mε τον 70-200 δεν βαζω sharpness πανω απο 5.

Τεχνικά ότι γράφει ο Βλάσης. Κατά τα άλλα όχι σήματα (brands), ταμπέλες με ονόματα κ.λ.π. Φιγούρες μαύρες ναι, αλλά πρόσεχε γιατί αντιπαθούν τις σκιές, θυμήσου ΔΕΝ είναι καλλιτεχνική φωτογραφία. Άνθρωποι γενικώς θέλουν model release ακόμα και για φωτογραφίες πλήθους, ή φωτό που μπορεί να διαφανεί "ποιός είναι" από χαρακτηριστικά στοιχεία - εξαίρεση οι χώρες του 3ου κόσμου, επειδή λέει η πλειοψηφία δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση - έλεος! Επίσης για κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που δεν θεωρούνται μνημεία, ζητάνε συνήθως property release, και το ίδιο ισχύει αν θεωρήσουν ότι κάποιο αντικείμενο έχει καλλιτεχνική αξία. Π.χ. μου ζητήσαν τέτοιο για Μπαμπούτσκες (Ρώσικες κούκλες) που είχα αγοράσει στο Αρμπάτ(Μόσχα) το 1991... Και βέβαια τους έστειλα κανονικό property release ως ιδιοκτήτης.
Για ζώα Δεν χρειάζεσαι, αλλά γάτες-σκύλοι θα πρέπει να είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο σαν σύνθεση για να το δεχτούν, σε 30 που τους ανέβασα δέχτηκαν μια (1) - εχουν πήξει στα pets...

Last edited:

Τεχνικά ότι γράφει ο Βλάσης. Κατά τα άλλα όχι σήματα (brands), ταμπέλες με ονόματα κ.λ.π. Φιγούρες μαύρες ναι, αλλά πρόσεχε γιατί αντιπαθούν τις σκιές, θυμήσου ΔΕΝ είναι καλλιτεχνική φωτογραφία. Άνθρωποι γενικώς θέλουν model release ακόμα και για φωτογραφίες πλήθους, ή φωτό που μπορεί να διαφανεί "ποιός είναι" από χαρακτηριστικά στοιχεία - εξαίρεση οι χώρες του 3ου κόσμου, επειδή λέει η πλειοψηφία δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση - έλεος! Επίσης για κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που δεν θεωρούνται μνημεία, ζητάνε συνήθως property release, και το ίδιο ισχύει αν θεωρήσουν ότι κάποιο αντικείμενο έχει καλλιτεχνική αξία. Π.χ. μου ζητήσαν τέτοιο για Μπαμπούτσκες (Ρώσικες κούκλες) που είχα αγοράσει στο Αρμπάτ(Μόσχα) το 1991... Και βέβαια τους έστειλα κανονικό property release ως ιδιοκτήτης.
Για ζώα Δεν χρειάζεσαι, αλλά γάτες-σκύλοι θα πρέπει να είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο σαν σύνθεση για να το δεχτούν, σε 30 που τους ανέβασα δέχτηκαν μια (1) - εχουν πήξει στα pets...

To SS είχε κάποτε αναφέρει (το 2009 στις αρχές) ότι είχαν απορρίψει μέχρι τότε περίπου 17.500.000 φωτογραφίες με σκύλους. Go figure...

Απάντηση: Micro Stock Agencies

Ξεκίνησα στο fotolia και μου δέχτηκαν 2 από τις 4 που έστειλα....επειδή είναι η πρώτη φορά και με παραπέμπουν στο tax center,κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
Ευχαριστώ...

Στο tax center θα χρειαστεί να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου, και αν στο ζητήσουν θα στείλεις σκαναρισμένο διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες). Η χώρα μας έχει υπογράψει όλες τις σχετικές συμφωνίες, οπότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα - εκτός κι αν έχεις τρελή επιτυχία οπότε ίσως χρειαστεί να δηλώσεις τα αμύθητα κέρδη σου στην εδώ εφορία.

Πέραν της πλάκας, η φωτογραφία στις Η.Π.Α. Δεν φορολογείται, το βίντεο όμως πληρώνει ~30%. Αυτά προς το παρόν, καλώς ήρθες στο club και καλές πωλήσεις :2thumb22sup:

Απάντηση: Re: Micro Stock Agencies

Στο tax center θα χρειαστεί να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου, και αν στο ζητήσουν θα στείλεις σκαναρισμένο διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες). Η χώρα μας έχει υπογράψει όλες τις σχετικές συμφωνίες, οπότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα - εκτός κι αν έχεις τρελή επιτυχία οπότε ίσως χρειαστεί να δηλώσεις τα αμύθητα κέρδη σου στην εδώ εφορία.

Πέραν της πλάκας, η φωτογραφία στις Η.Π.Α. Δεν φορολογείται, το βίντεο όμως πληρώνει ~30%. Αυτά προς το παρόν, καλώς ήρθες στο club και καλές πωλήσεις :2thumb22sup:

Μια και το αναφέρεις, μήπως γνωρίζει κανείς από ποιο ποσό και πάνω είσαι υποχρεωμένος να το δηλώσεις στην ελληνική εφορία; και γενικά μήπως για μικροποσά βρεθείς κάπως μπλεγμένος;

Re: Απάντηση: Re: Micro Stock Agencies

Μια και το αναφέρεις, μήπως γνωρίζει κανείς από ποιο ποσό και πάνω είσαι υποχρεωμένος να το δηλώσεις στην ελληνική εφορία; και γενικά μήπως για μικροποσά βρεθείς κάπως μπλεγμένος;

Θεωρητικά αφού είναι εισόδημα από δραστηριότητα που έχεις στην Ελλάδα, θα πρέπει να δηλωθούν. Η πώληση όμως γίνεται από εταιρεία με έδρα εκτός Ελλάδος, και η προμήθεια που παίρνεις μπορεί να μείνει στον λογαριασμό σου στο PayPal αν δεν τους δώσεις εντολή να κάνουν μεταφορά σε τραπεζικό λογαριασμό σου. Λες να έχουμε τίποτα οφέλη για εισαγωγή συναλλάγματος?

Σοβαρά τώρα, με την λύσσα για φράγκα που έχει πέσει (στο Ελληνικό Δημόσιο), μήπως κανένας στο φόρουμ τυγχάνει λογιστής να μας συμβουλέψει? Για κατοστάρικα μιλάμε...

Μια από τα ίδια κ εγώ. Μήπως μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε ποια ακριβώς φόρμα συμπληρώνω στο Tax Center και τι να προσέξω;

Μια από τα ίδια κ εγώ. Μήπως μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε ποια ακριβώς φόρμα συμπληρώνω στο Tax Center και τι να προσέξω;

Δεν υπάρχει κάτι ειδικό που πρέπει να προσέξεις. Απλά διάβασε προσεκτικά το συμβόλαιο που "υπογράφεις", γιατί δεν είναι "όροι χρήσης", είναι κανονικό επαγγελματικό συμβόλαιο συνεργασίας, δεσμευτικό και για τις δυο πλευρές. Επαναλαμβάνω ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει όλες τις διεθνείς συμβάσεις περί φορολογίας κ.λ.π. οπότε δεν θα έχετε κανένα απολύτως πρόβλημα. Αν δεν συμπληρώσετε τις σχετικές φόρμες, όπως σας καθοδηγεί αναλυτικά το πρακτορείο, θα σας αφαιρείται το 30% των εσόδων σας.

Συγνώμη για την ασχετοσύνη μου αλλά μπαίνω στο Tax Center και έχει πολλές επιλογές και δεν ξέρω τι να επιλέξω.

Συγνώμη για την ασχετοσύνη μου αλλά μπαίνω στο Tax Center και έχει πολλές επιλογές και δεν ξέρω τι να επιλέξω.

Η φόρμα που πρέπει να συμπληρώσεις είναι η W-8BEN. Κάποια στοιχεία είναι προαιρετικά ή δεν χρειάζονται (εκεί που λέει αν η χώρα σας ανήκει... έχει υπογράψει...).

Ευχαριστώ!

Στο Part II έχει κάποια checkboxes. Ποια από αυτά επιλέγω και παρακάτω στο Special rates and conditions (if applicable - see instructions): πρέπει να γράψω κάποιον συντελεστή;

Και κάτι άλλο. Σε πόσο καιρό περίπου αρχίσατε να κάνετε πωλήσεις στο fotolia;