Στο ShutterStock σε τρείς μήνες πούλησα περίπου 300 φωτό και το ποσό είναι ~140$, γιατί εκτός από τις συνδρομές που εισπράτεις 0,25$ , πουλάς και μία-μία προς 1,88$. Επίσης πούλησα και δύο enhanced πρός 28$ η μια. Στην αρχή βέβαια οι πωλήσεις είναι λίγες, μετά αυξάνονται σιγά-σιγά. Επίσης να πώ ότι, από ότι συζητιέται στα forum του ShutterStock, οι καλοκαιρινές πωλήσεις ειδικά από τέλη Ιουνίου είναι αναιμικές, οπότε αναμένω αυξηση από Σεπτέμβριο.
Σκεφτομαι να ξεκινησω κι εγω.
Αρχιζω απο την επιλογη και επεξεργασια των φωτογραφιων.
Και πρωτα απο οσες εχω κρατησει τα RAW, που ειναι και οι περισσοτερες. Μονο σε καποιες παλιοτερες εσβηνα τα RAW για οικονομια....
Τι αρχειο ανεβαζουμε jpg ή tiff?
Στη μεγιστη αναλυση προφανως, αλλα σε τι ποιοτητα, ποσα MB και ποσα dpi?
Να δοκιμασω με μερικες εκδοχες της ιδιας φωτογραφιας? Οχι σε αυτες που θα στειλω σαν δειγμα, αλλα στη συνεχεια.
Τι θεωρειται overshapening? Τι θεωρειται artifact στο jpg?
Eπισης, τι θεωρειται οτι απαιτει model release? Μονο αν φαινεται καθαρα το προσωπο? Οχι φιγουρες μαυρες ή απο πισω?
JPGS, όχι πάνω από 0,5 150% για σάρπενινγκ
Σκεφτομαι να ξεκινησω κι εγω.
Αρχιζω απο την επιλογη και επεξεργασια των φωτογραφιων.
Και πρωτα απο οσες εχω κρατησει τα RAW, που ειναι και οι περισσοτερες. Μονο σε καποιες παλιοτερες εσβηνα τα RAW για οικονομια....
Τι αρχειο ανεβαζουμε jpg ή tiff?
Στη μεγιστη αναλυση προφανως, αλλα σε τι ποιοτητα, ποσα MB και ποσα dpi?
Να δοκιμασω με μερικες εκδοχες της ιδιας φωτογραφιας? Οχι σε αυτες που θα στειλω σαν δειγμα, αλλα στη συνεχεια.
Τι θεωρειται overshapening? Τι θεωρειται artifact στο jpg?
Eπισης, τι θεωρειται οτι απαιτει model release? Μονο αν φαινεται καθαρα το προσωπο? Οχι φιγουρες μαυρες ή απο πισω?
Τεχνικά ότι γράφει ο Βλάσης. Κατά τα άλλα όχι σήματα (brands), ταμπέλες με ονόματα κ.λ.π. Φιγούρες μαύρες ναι, αλλά πρόσεχε γιατί αντιπαθούν τις σκιές, θυμήσου ΔΕΝ είναι καλλιτεχνική φωτογραφία. Άνθρωποι γενικώς θέλουν model release ακόμα και για φωτογραφίες πλήθους, ή φωτό που μπορεί να διαφανεί "ποιός είναι" από χαρακτηριστικά στοιχεία - εξαίρεση οι χώρες του 3ου κόσμου, επειδή λέει η πλειοψηφία δεν ξέρουν γραφή και ανάγνωση - έλεος! Επίσης για κτίρια αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που δεν θεωρούνται μνημεία, ζητάνε συνήθως property release, και το ίδιο ισχύει αν θεωρήσουν ότι κάποιο αντικείμενο έχει καλλιτεχνική αξία. Π.χ. μου ζητήσαν τέτοιο για Μπαμπούτσκες (Ρώσικες κούκλες) που είχα αγοράσει στο Αρμπάτ(Μόσχα) το 1991... Και βέβαια τους έστειλα κανονικό property release ως ιδιοκτήτης.
Για ζώα Δεν χρειάζεσαι, αλλά γάτες-σκύλοι θα πρέπει να είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο σαν σύνθεση για να το δεχτούν, σε 30 που τους ανέβασα δέχτηκαν μια (1) - εχουν πήξει στα pets...
Στο tax center θα χρειαστεί να συμπληρώσεις τα στοιχεία σου, και αν στο ζητήσουν θα στείλεις σκαναρισμένο διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου (με λατινικούς χαρακτήρες). Η χώρα μας έχει υπογράψει όλες τις σχετικές συμφωνίες, οπότε δεν έχεις κανένα πρόβλημα - εκτός κι αν έχεις τρελή επιτυχία οπότε ίσως χρειαστεί να δηλώσεις τα αμύθητα κέρδη σου στην εδώ εφορία.
Πέραν της πλάκας, η φωτογραφία στις Η.Π.Α. Δεν φορολογείται, το βίντεο όμως πληρώνει ~30%. Αυτά προς το παρόν, καλώς ήρθες στο club και καλές πωλήσεις :2thumb22sup:
Μια και το αναφέρεις, μήπως γνωρίζει κανείς από ποιο ποσό και πάνω είσαι υποχρεωμένος να το δηλώσεις στην ελληνική εφορία; και γενικά μήπως για μικροποσά βρεθείς κάπως μπλεγμένος;
Μια από τα ίδια κ εγώ. Μήπως μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε ποια ακριβώς φόρμα συμπληρώνω στο Tax Center και τι να προσέξω;
Συγνώμη για την ασχετοσύνη μου αλλά μπαίνω στο Tax Center και έχει πολλές επιλογές και δεν ξέρω τι να επιλέξω.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.