Ας πούμε μερικά πράγματα για τα καύσιμα. Λοιπόν το ντίζελ που βάζουμε στο αυτοκίνητό μας περιέχει και βιοντίζελ, αυτό που παράγεται από τα χωράφια και από τα τηγανόλαδα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται μήκυτες κι άλλα πραγματάκια στα μπεκ. Όσοι έχουν αυτοκίνητα με φίλτρο dpf (μάλλον όλοι σας εκτός από εμένα) να προσέχετε πολύ την καθαριότητα αυτού του φίλτρου και να μην σας ανάψει κόκκινο λαμπάκι. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να ρωτήσετε πόσο στοιχίζει η αλλαγή του dpf . Όταν το μάθετε σίγουρα θα προσέξετε περισσότερο τον κινητήρα σας.
Τί πρέπει να κάνετε; Κυκλοφορούν πολλά καθαριστικά κι ενισχυτικά πετρελαίου. Από πολλές συζητήσεις που έχω κάνει το καλύτερο είναι μάλλον το redex
http://www.4x4tyres.gr/eshop.php?tm=21 τουλάχιστον από αυτά που μπορούμε να αγοράσουμε Γιατί και το motul είναι εξαιρετικό, αλλά ο Χαμπής παίρνει κεφάλια. Είτε βάζετε ένα τέτοιο κουτάκι (250 μλ.) σε κάθε γέμισμα (πριν να βάλετε πετρέλαιο) είτε να βάλετε ένα λίτρο κάθε 10.000 χλμ. Πολλά συνεργεία (κι ένας γνωστός μου χημικός) συστήνει κάθε 10.000 χλμ. να βάζουμε 10 λτρ φωτιστικό πετρέλαιο, δηλ. κηροζίνη, σε ένα φουλάρισμα ρεζερβουάρ. Θα αυξήσει την θερμοκρασία καύσης, και θα τα κάψει όλα όσα υπάρχουν στο ρεζερβουάρ και στα μπεκ. Πάντως συστήνεται το φωτιστικό περισσότερο για κινητήρες χωρίς dpf.
Θα μου πείτε, ναι αλλά θα μου αυξήσει το κόστος. Σωστό. Εγώ έβαλα μια φορά redex στο μέσο του καλοκαιριού και μετά μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα η κατανάλωση έπεσε από τα 7,4 στα 7.0 ή 7.1 λίτρα σε σταθερές συνθήκες οδήγησης και στους ίδιους δρόμους. Αυτό σημαίνει ότι μειώθηκε η κατανάλωση άρα το κόστος του καθαριστικού-ενισχυτικού το κέρδισα.
Πότε θέλει αλλαγή το dpf? Μετά τις 150.000 χλμ. Πώς το καταλαβαίνουμε αν δεν ανάψει το λαμπάκι; Αυξάνεται η κατανάλωση και μειώνεται η απόκριση στο γκάζι.