Μήν Κρίνεις...ή όχι;

sokmav

AVClub Fanatic
5 February 2012
14,226
Περί κριτικών ακροάσεων το ανάγνωσμα ή μάλλον η βοήθεια.

Σου γυάλισε λοιπόν το ενισχυτικό/ηχείο/κλπ. που βλέπεις στην βιτρίνα/αγγελία/φίλο/κλπ.
Έψαξες εδώ,έψαξες εκεί,ρώτησες,είδες πως τεχνικά ταιριάζει με τα υπόλοιπα σου.
Και τελικά κατάφερες να το έχεις μπροστά σου,έτοιμο να το ακούσεις.

Πως το ακούς λοιπόν;
Ποια είναι η ρουτίνα σου,τι προσέχεις,τι χρησιμοποιείς,πως αξιολογείς;

Προφανώς δεν μιλάμε για τα τραγούδια,υπάρχουν πολλά νήματα με αυτά.
Μιλάμε για την διαδικασία και σκοπός είναι να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε από την εμπειρία του καθενός μας.

Ξαναλέω,δεν μας απασχολούν συγκριτικά μεταξύ συσκευών,ούτε συγκεκριμένα τα κομμάτια,απλώς ο τρόπος που κάνουμε μια κριτική ακρόαση.
Όποιος θέλει λοιπόν ας καταθέσει την εμπειρία του,πολλοί φίλοι ίσως την βρουν πολύτιμη.

πολύ ενδιαφέρον θέμα,

θα μιλήσω εγώ πρώτα σαν άσχετος (και πιθανώς δε θα βοηθήσω στο θέμα),

αλλά εγώ για να κρίνω θέλω χρόνο,
δηλαδή να το βάλω να παίζει και απλά να καθήσω να ακούσω μουσική, για 2-3 ώρες ή όσο μπορώ τέλος πάντων

εκεί θα δω πως ακούγεται, τι ακούω που ενδεχομένως δεν άκουγα και κυρίως πόσο μπαίνω στο πνεύμα της μουσικής και θέλω να συνεχίσω να ακούω κι' άλλο

όποτε προσπαθώ να ακούσω απλά για να κάνω σύγκριση, μάλλον μπερδεύομαι, εκτός και μιλάμε για φανερές διαφορές

Με δυό λόγια.
Στις λεπτομέρειες σκοπεύω να επεκταθώ αργότερα, σε επόμενο post.

Υπάρχουν δύο τρόποι.

Με τον πρώτο εκτελούμε μία σειρά διαδικασίες αυστηρά καθορισμένες, ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο. Με σκοπό να απομονώσουμε, να εξαλείψουμε αν είναι δυνατόν κάθε υποκειμενικό παράγοντα.

Με το δεύτερο, ακούμε/βλέπουμε κάτι, μας κάνει "κλικ" και απλά το ερωτευόμαστε με την πρώτη, χωρίς πολλά-πολλά. Ή ανάποδα, το αντιπαθούμε με την πρώτη, χωρίς κάποιο φανερό λόγο. Μόνο υποκειμενικός παράγοντας.

Και οι δύο τρόποι λειτουργούν μέσα μας, μιά ο ένας μιά ο άλλος.

Υ.Γ. Υπάρχει και τρίτος δρόμος: Μετά από μακροχρόνια και εκτεταμένη εμπειρία φτάνεις στο σημείο να λειτουργείς διαισθητικά. Μία σύντομη επαφή μόνο με το αντικείμενο είναι αρκετή για να γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Και συνήθως η διαίσθηση αυτή είναι σωστή.

Με δυό λόγια.
Στις λεπτομέρειες σκοπεύω να επεκταθώ αργότερα, σε επόμενο post.

Υπάρχουν δύο τρόποι.

Με τον πρώτο εκτελούμε μία σειρά διαδικασίες αυστηρά καθορισμένες, ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο. Με σκοπό να απομονώσουμε, να εξαλείψουμε αν είναι δυνατόν κάθε υποκειμενικό παράγοντα.

Με το δεύτερο, ακούμε/βλέπουμε κάτι, μας κάνει "κλικ" και απλά το ερωτευόμαστε με την πρώτη, χωρίς πολλά-πολλά. Ή ανάποδα, το αντιπαθούμε με την πρώτη, χωρίς κάποιο φανερό λόγο. Μόνο υποκειμενικός παράγοντας.

Και οι δύο τρόποι λειτουργούν μέσα μας, μιά ο ένας μιά ο άλλος.

Υ.Γ. Υπάρχει και τρίτος δρόμος: Μετά από μακροχρόνια και εκτεταμένη εμπειρία φτάνεις στο σημείο να λειτουργείς διαισθητικά. Μία σύντομη επαφή μόνο με το αντικείμενο είναι αρκετή για να γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Και συνήθως η διαίσθηση αυτή είναι σωστή.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα,που θέλει πολύ ανάλυση ..και ικανότητα ακριβούς μετατροπής προφορικού και σκεπτικού' λόγου σε γραπτό!!

Βασική προϋπόθεση η διάθεση, η επάρκεια χρόνου και καθόλου υπερένταση.

Με το καλημέρα η υπό εξέταση συσκευή πρέπει να πει κάτι "ξεχωριστό".

Εφόσον συμβεί αυτό, προχωράμε σε περαιτέρω διερεύνηση των επιμέρους ηχητικών χαρακτηριστικών για ώριμη αξιολόγηση.

Εφόσον τα αποτελέσματα είναι persistent, δοκιμάζεται η αντίστροφη οδός (σύνδεση της προς αντικατάσταση συσκευής).

Αν η ακρόαση εμφανίσει σοβαρές ελλείψεις, ακολουθεί αγορά..

Ακούς όσο το δυνατόν περισσότερη μουσική όσο το έχεις.
Το δίνεις πίσω, συνδέεις το παλιό σου και ακούς πάλι μουσική.

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ επειδή κάτι σου λείπει, το αγοράζεις. :p

Απάντηση: Re: Μήν Κρίνεις...ή όχι;

Ακούς όσο το δυνατόν περισσότερη μουσική όσο το έχεις.
Το δίνεις πίσω, συνδέεις το παλιό σου και ακούς πάλι μουσική.

Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ επειδή κάτι σου λείπει, το αγοράζεις. :p

Καθοριστικότατος παράγοντας! αν δεν συμβεί αυτό, απλά η όποια αγορά λέγεται shopping therapy!

Προσωπικά, θα ήθελα να έχω το μηχάνημα αρκετό καιρό, να δοκιμάσω και να ματσάρω στο σπίτι μου, να ακούσω πολλά είδη μουσικής σε διαφορετικές εντάσεις.
Καλή η σύγκριση και η διάγνωση του επιπέδου ενός μηχανήματος, αλλα αν δεν το ζήσεις...

Σκεπτόμενος ότι μια πρόσφατη αγορά μου, έγινε μόνο βασιζόμενος στα τεχνικά, στις γνώμες φίλων και ακρόαση ομόσταυλων θα σταματήσω εδώ, πριν πετάξω στον αέρα μια σάπια ντομάτα και κοιτάξω στον ουρανό.
(ευτυχώς το εγχείρημα πέτυχε οπότε τη γλίτωσα)

Last edited:
Για μένα το πρωτόκολο συγκριτικής ακρόασης χαρακτηρίζεται απο 2 σκέλη εκ των οποίων το πρωτο καθοριστικο για το αν θα υπάρξει το δευτερο.

Στο πρωτο και κυριο λοιπον πρέκειται για ακροάσεις πολυ πολυ σύντομες των ιδιων μερων ενός μουσικου έργου η ενος τραγουδιου, που πρέπει να έχει προεπιλεχθει.

Μια εισαγωγή τραγουδιου για παραδειγμα, ένα δυναμικό πέρασμα σε συμφωνικό έργο, μια βιρτουοζικη επειδειξη κρουστων σε ένα κομμάτι, ένα δυνατό και αγαπημένο ριφ, μια ζεστη και βραχνιασμέη φωνη εκει που τα δινει όλα και πατινάρει ( Ενας Στινγκ, η ένας Φιλ Κολινς για παράδειγμα), ένα πιανιστικο παιγνιδιασμα σε μια Ροκ παραγωγη (Βλεπε Νικυ Χοπκινς η εισαγωγη του Lady Grinning soul ), το σημειο μιας πιανιστικης/Ορχηστρικής ερωταπόκρισης (βλεπε ενα κονσερτο Mozart), ένα κάτι πολυ ονειρικό σαν πέρασμα (Σαν κάτι σαν την Παβαν για ενα νεκρο κοριτσι του Ραβελ)

Ολα αυτα σε πολυ συντομες στιγμές οχι πάνω απο 20'' καθένα, συνεχως εναλλάξ και πολλές φορές (πραγμα που μπορει να εκνευρισει τον πωλητη).

Μόλις και άν κατασταλάξει η κατάσταση τοτε το δευτερο σκέλος,
Μια μακρα ακρόαση (εαν δυνατο 1 ώρα η περισσοτερο) για έναν αγνωστο παράγοντα...εάν κουράζεται η οχι "το αυτι"...

Βέβαια φαινεται απαιτιτικό αλλα κυρίως για μένα το πρωτο σκέλος ηταν καθοριστικό κάθε φορά. Και οταν ακουω και σημερα συγκριτικά απο χόμπυ )και με μηχανηματα φίλων) έτσι κάνω. Βεβαια αυτο μπορει να εκνευρισει και τους φιλους...

Επειδή βλέπω και πάει αλλού...
Η ερώτηση δεν είναι το πως επιλέγουμε τελικά αλλά το πως ακούμε το υποψήφιο μηχανάκι.

Την ρουτίνα μας δηλαδή από την στιγμή που θα καθίσουμε μπροστά του.
Την προετοιμασία,το κατά την διάρκεια,κλπ.

Πχ.
Στην ομιλία που μας είχε κάνει ο κ. Σταματάκος στην προπερυσινή έκθεση,στο δωμάτιο του AVclub,μεταξύ άλλων μας είπε πως τα κομμάτια που χρησιμοποιούμε πρέπει να τα έχουμε ακούσει τόσο που να έχουμε περάσει το σημείο που μας δίνουν ευχαρίστηση οπότε και μπορούμε να επικεντρωθούμε στα επιμέρους τους.
Τότε και μόνο τότε αυτά τα κομμάτια γίνονται εργαλεία κριτικής ακρόασης.

Είπα το ένα από τα 10-20 πράγματα,έτσι;

Έχει λογική αυτό, αλλά αν έπρεπε να το εφαρμόσω αυστηρά και επαγγελματικά (δηλαδή σε περίπτωση που ήμουν reviewer), θα... αυτοκτονούσα στη τρίτη δοκιμή. :)

Δεν πρέπει να βγαίνει ποτέ η ευχαρίστηση εκτός από την εξίσωση!

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Π.χ. καλό το "You and Your Friends" αλλά πόσες φορές να το αντέξει κανείς?
:)

Το καλό το μηχάνημα θέλει το χρόνο του να εκτιμηθεί. Τώρα τι συμβαίνει με τα reviews είναι άλλο πράγμα... :)

Πολλά τέτοια :) έβαλα αλλά τι να κάνουμε... :)

Ξαναλέω,δεν μας απασχολούν συγκριτικά μεταξύ συσκευών,ούτε συγκεκριμένα τα κομμάτια,απλώς ο τρόπος που κάνουμε μια κριτική ακρόαση.
Όποιος θέλει λοιπόν ας καταθέσει την εμπειρία του,πολλοί φίλοι ίσως την βρουν πολύτιμη.

Η συγκριση Σωκρατη με δικο μας μηχανημα απο την στιγμη που υπαρχει στον οριζοντα πιθανη αγορα,ειναι αναποφευκτη.
Προσωπικα για να αποφασισω να ακουσω μια συσκευη με σκοπο την πιθανη αγορα και οχι την περιεργεια, πρεπει πρωτα να ειμαι σιγουρος οτι κατι ζητω απο το συστημα μου και δυστυχως δεν το παιρνω.Αρα,εντοπιζω τον "ενοχο" και προσπαθω να βρω πιθανο αντικαταστατη.Μετα ακουω με το υποψηφιο μηχανημα μουσικα κοματια που "ξερω καλα" και προσπαθω να δω αν το υποψηφιο μηχανημα αξιζει της προσοχης μου.Αφου "κουραστω" ακουγοντας το,κατα προτιμηση μερικες μερες, παω πισω στο δικο μου.Αν δεν "απογοητευτω" δεν προχωρω σε καμια αγορα.Αν ομως πηγαινοντας πισω στο δικο μου αντιληφθω οτι οντως υστερει,και μαλιστα στα σημεια οπου θα ηθελα βελτιωση,το σκεφτομαι.Θα το αγοραζα? Πιθανον,αν ειχα πειστει οτι οι "βελτιωσεις" πανω απο το δικο μου με ικανοποιουν πληρως την δεδομενη στιγμη.Αν εχω εστω και ελαχιστες αμφιβολιες,τοτε ισως προχωρησω στην ακροαση καποιου αλλου πιθανου αντικαταστατη του δικου μου μηχανηματος.Kαι κατι σημαντικο,οταν κανω τετοιες ακροασεις, δεν ασχολουμαι με το τι λενε φιλοι,αν ειναι παροντες στην ακροαση.

Απάντηση: Re: Μήν Κρίνεις...ή όχι;

Η συγκριση Σωκρατη με δικο μας μηχανημα απο την στιγμη που υπαρχει στον οριζοντα πιθανη αγορα,ειναι αναποφευκτη.[...)

Πανίκο,συμφωνώ,οι συγκρίσεις είναι πάντα αναπόφευκτες.
Άλλο όμως αυτές οι συγκρίσεις,άλλο τα τυπικά Α-Β,αυτό είπα να αποφύγουμε.
Αν βοηθάει όμως ας μπει και αυτό στην εξίσωση.

Σταύρο,θα τα πω και τα δικά μου αργότερα.

Βεβαια ξέχασα ένα βασικό...
Παιρων μαζι μου το

MI0000968468.jpg

Και επιλέγω όργανα απο τον οδηγό για νέους στην ορχηστρα του Μπριττεν (πιστα 15 - 34 ) ( Εναλαγες και φουγκα Πανω σε ένα θέμα του Πουρσελ)

Aν μου επιτρέπετε να μοιραστώ κι εγώ τη δική μου φιλοσοφία αν κι όχι φανατικός του δικάναλου, εντούτοις οι ακροάσεις ως επί το πλείστον στα καταστήματα είναι υποχρεωτικά δικάναλες οπότε: έχω γράψει ένα cd με τραγούδια χιλιοπαιγμένα στο σύστημά μου με διάφορους βαθμούς δυσκολίας και απλά το βάζω να παίξει, να συγκρίνω Α-Β με του σπιτιού δε γίνεται λόγω διαφορετικότητας χώρου, απλά ό,τι έχει το κατάστημα θα τ ακούσω όλα, ώστε να αποφασίσω ποιο με συγκινεί περισσότερο στα δικά μου πάντα αυτιά. Τώρα θα μου πείτε τετριμμένη μέθοδος όμως απ τη στιγμή που δεν μπορώ να πάρω τη δική μου συσκευή στο κατάστημα να κάνω σύγκριση κι απ την άλλη δεν μπορώ να πάρω τα υπό δοκιμή στο σπίτι μου, δεν έχω άλλο τρόπο. Πάντως φροντίζω να περάσει λίγη ώρα να ηρεμήσω απ το ταξίδι της μετάβασής μου απ το σπίτι στο κατάστημα ώστε να έρθουν στα ίσα τα αυτιά μου, πιστέψτε με παίζει πολύ σημαντικό ρόλο καθώς αν κατευθείαν απ τη μηχανή ξεκινήσω να ακούσω, κυριολεκτικά κουδουνίζουν όλα στο αυτί μου και δεν είναι σωστή η αξιολόγηση.

Με λίγα λόγια εμπιστοσύνη στο δικό σου ακουστικό κριτήριο ,και ένστικτο ,αποφυγή επιρροών από guru του χώρου (όχι όμως άρνηση έκφρασης γνώμης,εμπειριών) ,προσεκτική ακρόαση στο χώρο σου με το δικό σου σύστημα οποιασδήποτε πρότασης..ειδικά οι έντυπες' κριτικές' δοκιμές σε πολλές χώρες και όχι μόνο στην χώρα μας ,έχουν καταντήσει 'διπλωματική νότα'..πρέπει να διαβάζεις και πίσω και ανάμεσα και πάνω απ τις λέξεις..γιατί κάτι που θέλει ο 'δοκιμαστής' να σου μεταφέρει ,μπορεί να το πει περιεκτικά με 2-3 λέξεις ...
Το έχω ζήσει και προσωπικά ,αλλά και πρόσφατα με την ' εναγώνια ' προσπάθεια 'αναβάθμισης' γνωστού μου...και τις εν λευκώ αποδοχές 2 συσκευών που έχουν δοκιμαστεί πρόσφατα και έλαβαν διθυραμβικές κριτικές...διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας την δοκιμή μετά από ακροάσεις ...καταλήξαμε σ αυτό που παρά τα 5 αστέρια ,υπήρχε 'κεκαλυμμένο' σε 2 λέξεις λίγο πριν από το ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ...
Επίσης μεγάλο ρόλο παίζουν και οι live εμπειρίες του καθενός μας και οι λεπτομέρειες που ψάχνεις....
Φίλος μου π.χ. που κατέχει μεγάλο σύστημα 'κρίνει' ότι το νεότερο μοντέλο προ ενισχυτή που κατέχει,παίζει 50% καλύτερα και σε 'ακουστικά ' έργα δεν ακούει με το παλιότερο μοντέλο ένα όργανο...(??*&@#)
Προσωπικά με τις κεφαλές και το αναλογικό τμήμα του συστήματος ΜΕΡΙΚΕΣ κεφαλές τα παίζουν με τμήματα παλιών καλών αναλογικών ηχογραφήσεων,όπως BILLY PAUL ,i trust you,can't live without you,TINDERSTICKS:simple pleasure (2o track) ,αν τους είδε κανείς live ,δεν χρειάζεται να επεκταθώ....

Η πρώτη εντύπωση το ήμισυ του παντός.
Από εκεί και πέρα μόνο μετά από πολύωρες και πολυήμερες ακροάσεις,τα ασφαλή συμπεράσματα

παιρνεις το μηχανημα σπιτι,φωναζεις τον Νταλανικο,παιρνεις ενα αγχωλυτικο κι ενα μυοχαλαρωτικο,ερχεται,σου ρυθμιζει φασεις,σου ανακατατασσει το σαλονι 2-3 φορες,σου αλλαζει ντακ,σου ξανααλλαζει ντακ,σου ισοσταθμιζει τις εξοδους των ντακ,σου αλλαζει καλωδια,σου βαζει τη γνωστη ''μακαροναδα'' του,σου θαβει ολα τα μηχανηματα,στο τελος σου λεει οτι εχεις καλο συστημα,σου λεει οτι εκεινος στη θεση σου θα το επαιρνε το μηχανημα,αλλα,κατι ο ελλιπης ελεγχος του χαμηλου,κατι τα μεσουψηλα που εχουν λιγη βραχναδα,το αφηνει πανω σου να αποφασισεις,αν θα πεταξεις τα λεφτα σου τσαμπα!
Στη συνεχεια αφου τον ξεπροβοδισεις,παιρνεις αλλη μια δοση αγχωλυτικου-μυοχαλαρωτικου σε συνδυασμο με τρεις ασπιρινες,φωναζεις και τα παιδια απ'το γυμναστηριο να σε βοηθησουν να βαλεις ολα τα πραγματα στη θεση τους.
Ξαναπαιρνεις τον Νταλανικο τηλεφωνο να τον ρωτησεις,που θα συναντηθειτε,για να του επιστρεψεις τα γυαλια και τα ακουστικα βαρηκοιας που ξεχασε σπιτι σου,σου δινει μια λιστα με 32 αντιστοιχες συσκευες που παιζουν καλυτερα στο συστημα σου και σου ευχεται καλοακουστο το καινουριο μηχανημα που πηρες και οτι αμα βρεις Ντενσεν σε καλη τιμη,χτυπα τον!
Καπως ετσι γινονται οι σωστες ακροασεις υποψηφιων μηχανηματων.