Μήν Κρίνεις...ή όχι;

O Tuxx ειπε πολλά σε ένα μυνημα, αλλα που μπορει να πικρανουν κόσμο...

Εχω παρατηρησει εδω (και αλλου) ατομα που δινουν 10+ Κ ευρω για ένα ηχειο που στοιχιζει λιγότερο απο τα μισα (με τα ιδια μεγαφωνα κροσσοβερσ κλπ σε κιτς) και εχει κάνει amortissement της επενδυσης ερευνας τεχνολογίας εδω και πολλα πολλα χρονια.
Και αυτο γιατι εχουν την φημη (και ισως ειναι) "Monitor"...

Monitor de quoi ? θα λεγαμε στα μέρη μου.

Ειμαι σκεπτικός και εγω στο επιχειρημα monitoring (οσο πιο κοντα στην πηγη) εφόσων δεν ειμαι στην διαδικασία και την γνωση της πηγης.
Με αυτο το σκεπτικο δεν θα απέριπτα ενα συστημα που θα εβρισκα ωραιο και βγαζει ευχαριστο ηχο με την ιδεα οτι το ωραιοποιει.

Σκεφτομαι μια καταπληκτικη μάρκα Γιαπονέζικη, που έχει πληρωσει ακριβά στις κριτικές την τέχνη της να δημιουργει ωραιο και μεταξένιο ηχο και αν ειχα τα φράγκα θα την αγόραζα 100%... Την Accuphase. Tελειως ενδεικτικά.

Το θέμα ειναι αμα βρισκω διαφορά προς το καλυτερο στα ακουσμτά μου σε ένα συστημα σχετικά με ένα άλλο.

Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση που μου έχει συμβει, να διακρίνω μια αισθητη διαφορά ενος συστηματος σχετικά με το δικό μου, αλλα να μην μπορω να αποφανθω αν ειναι προς το καλυτερο, η προς το χειρότερο...απλά διαφορετικο.

Εχει συμβει σε κανέναν ???

Η διαφορα δεν ειναι παντα βελτιωση.Εκεινο που εχει σημασια ειναι οταν καποιος πληρωνει,αυτο που αγοραζει να το απολαμβανει κιολας.
Τα υπολοιπα δεν πρεπει να τον απασχολουν.Ουτε τι λενε τα ριβιους , οι φιλοι, οι "ειδικοι" κλπ...

Amortization λεγεται... :)

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πολλές φορές το συνολικό αποτέλεσμα είναι πολλές φορές το άθροισμα των μερών...

Αυτό (πρέπει να) πληρώνουμε!

Υπάρχουν κόστη που δεν πρέπει να αγνοούμε, ενδεικτικά: σχεδίασης, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, υποστήριξης, κλπ. κλπ...

...μισθώματα, marketing (εντάξει, αυτό δεν το θέλουμε), κ.ά...

Μα... σου λέει ο άλλος, μπορώ να το φτιάξω μόνος μου!

- ένα Firstwatt ενισχυτή π.χ. μπορείς να φτιάξεις.
- ένα πραγματικά monitor ηχείο, πολύ δύσκολα!!

Amortization λεγεται... :)

Ναι αλλα εγω προωθώ την Francophonie -bye-

Πάντως την σχεδίαση να την κάνεις να την πληρωνουν ακόμα 20 η 30 χρονια μετά... νομίζω πάει πολυ κατα τη γνωμη μου...νομιζω κατάλαβες οτι μιλάω για κάποια αγγλικά ηχεία (τα οποια εκτιμω εκτώς απο την τιμη)

Κλείνοντας, και δεν είναι προσβολή για κανέναν αυτό, έχω την αίσθηση ότι πολλοί από την όμορφη παρέα του avclub δεν δινουν και μεγάλη σημασία στη μουσική και προσπαθούν αενάως να πετύχουν καλύτερη ανάλυση στις φωνές, πιο στακάτο μπάσο ή δεν ξέρω και γω τι άλλο. Στα μάτια ενός μουσικόφιλου όπως εγώ αυτό λέγεται "βλέπω το δέντρο και όχι το δάσος". Οι 3-5 φίλοι μου που ασχολούνται σοβαρά με τη μουσική έχουν ένα ταπεινό cd και ένα MK2 και ασχολούνται με το πότε θα προλάβουν να ακούσουν τους 5000 δίσκους τους. Εκεί είναι το νόημα!
Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν αρκετοί που ενώ έχουν δαπανήσει χιλιάδες ευρώ για μηχανάκια, έχουν ντουλάπες γεμάτες με καλώδια κλπ., αναλώνονται να ακούσουν "διαφορές" στον ήχο, ενώ η δισκοθήκη τους απαριθμεί λίγους δίσκους μόνο. Τελικά ακούν μουσική ή μηχανάκια ;

Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση που μου έχει συμβει, να διακρίνω μια αισθητη διαφορά ενος συστηματος σχετικά με το δικό μου, αλλα να μην μπορω να αποφανθω αν ειναι προς το καλυτερο, η προς το χειρότερο...απλά διαφορετικο.

Εχει συμβει σε κανέναν ???

Μου έχει συμβεί πάρα πολλές φορές και μάλιστα τον Απρίλη η πιο πρόσφατη.Γι αυτό έγραψα για 'Διπλωματική Νότα' κάποια έντυπα tests..αναφερόμενος ειδικά σε ηχείο (με πακέτο ενισχυτή)..έψαχνα με φίλο επί ώρες ειν' αλήθεια για να ακούσω αυτό ,που ο reviewer έβρισκε τόσο εντυπωσιακά καλύτερο από άλλα ομότιμα κυτία με μεγάφωνα,αλλά εις μάτην...τελικά κατέληξαμε σε μία φράση αποτελούμενη από 3 λέξεις,που περιέγραφαν ακριβώς το ηχείο και φυσικά το blend που έδινε στο 'σύστημα'....χωρίς να είμαι σίγουρος αν είναι καλύτερο απ το δικό μου ή διαφορετικότερο!!

Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε αν βγάλαμε τη σωστή εικόνα. Το μόνο που μπορούμε να ξέρουμε είναι ότι η εικονα αυτή μας αρέσει ή όχι. Μονο ο ηχολήπτης/μηχανικός ήχου/μαστεράς του συγκεκριμένου master που ακούμε μπορεί να μας πει αν το σύστημά μας αναπαράγει σωστά. Μπορεί εγώ να ακούω το σαξόφωνο πίσω δεξιά και να ορκίζομαι ότι "βλέπω" τον μουσικό, αλλά μπορεί στα monitors του ηχολήπτη ο σαξοφωνίστας να είναι τοποθετημένος αλλου.

Σαν να ακούω (κλείνοντας τα μάτια) τους dealers της Linn, σε όποια demo rooms και να πήγα..
Ειδικά ένας φίλος σε Linn selling place,δεκαετία 90 στο Gοtheberg το έλεγε και στον ύπνο του....καταλήγοντας ότι το σωστότερο είναι αυτό που δεν σε κάνει να' βαριέσαι' κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής οποιουδήποτε μουσικού έργου..

Έχω και γω γνωστό με μεγάλη δισκοθήκη που την απολαμβάνει με ένα Thorens και M44,είναι δύσκολο να τον πείσω όμως ότι ο βαθμός ' ψευδότητας' καλλιτέχνη που τον άκουσα live ,είναι μεγαλύτερος από αυτόν που εισπράττει με το 'σύστημά' του...γι αυτό παρέθεσα 2 παραδείγματα παραπάνω...(διαφορά MM με MC σε πολλά συστήματα βινυλίου και με πολλές ΜΜ και με όλες τις δυνατές ρυθμίσεις.. ).

Απάντηση: Re: Μήν Κρίνεις...ή όχι;

Ακουσα για λαμπες που "θελουν 300-400 ωρες !!!!! Και που θα θυμασαι πως ακουγονταν πριν 400 ωρες για να ξερεις που βελτιωθηκε ο ηχος :flipout:

Εμείς.πόσες ώρες στρωσίματος θέλουμε;;;:flipout:

Re: Απάντηση: Re: Μήν Κρίνεις...ή όχι;

Εμείς.πόσες ώρες στρωσίματος θέλουμε;;;:flipout:

Εμεις ξεπερασαμε το οριο του στρωσιματος, τωρα χρειαζομαστε re-tipping :laugh:

Τώρα να ρωτήσω και κάτι που πιθανόν να παίζει ρόλο κι ελπίζω να μην είμαι εκτός θέματος. Εκανα το τεστ ηλικίας να δω μέχρι ποια συχνότητα ακούω, πάνω λοιπόν απ τα 16Khz, δεν. Τι γίνεται σ αυτή την περίπτωση; Πως μπορεί να είναι για μένα αντικειμενική μια ακρόαση ηχητικού μηχανήματος; Τι επεκτάσεις έχει αυτό;

Αλλάζεις μηχάνημα μέχρι ν' ακούσεις παραπάνω. Θα έχεις διάφορα θέματα aliasing, κάποια στιγμή θα βρεις κι ένα που είναι ταμάμ.

16KHz είναι καλά πάντως. Μην τα θέλεις κι όλα δικά σου. Εδώ άλλοι δεν ακούνε πάνω από τα 12.

Αλλάζεις μηχάνημα μέχρι ν' ακούσεις παραπάνω. Θα έχεις διάφορα θέματα aliasing, κάποια στιγμή θα βρεις κι ένα που είναι ταμάμ.

16KHz είναι καλά πάντως. Μην τα θέλεις κι όλα δικά σου. Εδώ άλλοι δεν ακούνε πάνω από τα 12.

Τα 16 δεν τα άκουσα στον υπολογιστή, λέω ίσως να φταίνε τα ακουστικά και δοκιμάζω στο σύστημα, μπαααα κουφάλογο, μετά τα 16 μόνο ό,τι έβλεπα στην οθόνη και το δοκίμασα αργά βράδυ με απόλυτη ησυχία, γεράματα.:grandpa:

Δεν είναι ίδια η ευαισθησία σε όλες τις θεωρητικά ακουστές συχνότητες. Και 19χρονος να ήσουν.

Για το θέμα έχω να πω, ότι απλά βγάζεις από πάνω σου τον χομπίστα και δοκιμάζεις. Αυτό ως ρηβγιούερ. Που στοχεύει και πως το πετυχαίνει αν το πετυχαίνει. Τα υπόλοιπα είναι περιττά και βαρετά.

Ως χομπίστας, ό,τι σου κάνει κέφι.

Νομίζω δεν έχει σχέση με τον εξοπλισμό, είναι καθαρά θέμα ηλικίας, κάπου το διάβασα αλλά δεν θυμάμαι που (κι άλλο δείγμα γήρανσης) ότι όσο μεγαλώνουμε μικραίνει το εύρος προς το πάνω άκρο του φάσματος της ακοής του ανθρώπου.

Νομίζω δεν έχει σχέση με τον εξοπλισμό, είναι καθαρά θέμα ηλικίας, κάπου το διάβασα αλλά δεν θυμάμαι που (κι άλλο δείγμα γήρανσης) ότι όσο μεγαλώνουμε μικραίνει το εύρος προς το πάνω άκρο του φάσματος της ακοής του ανθρώπου.

Eτσι ειναι δυστυχως.
Και εγω εχω πτωση υψηλων απο το δεξι αυτι κυρίως.
Στα 16 Κχζ ( !!!) μια χαρά εισαι. (Μηως ειπε 6 ο γιατρος ; Το 16 μου φαινεται πανω του κανονικου)

Eτσι ειναι δυστυχως.
Και εγω εχω πτωση υψηλων απο το δεξι αυτι κυρίως.
Στα 16 Κχζ ( !!!) μια χαρά εισαι. (Μηως ειπε 6 ο γιατρος ; Το 16 μου φαινεται πανω του κανονικου)

Οχι 16, έχω κι εγώ ένα θεματάκι με το αριστερό αλλά εποχιακό, έχει να εμφανιστεί πάντως 3 χρόνια οπότε ίσως και να τη γλίτωσα μετά από θεραπεία που έκανα.

3500Ε είχα ρωτήσει να μου γράψει ΩΡΛ ένα ακουστικό που θα το βάζω και θα ακούω μέχρι τα 20kHz άνετα... Αυτό πρίν τρία χρόνια περίπου

Συν το ότι δεν μας πολυνοιάζει έως ποιές συχνοτητες ακούμε γιατί ο εγκέφαλος κάνει compensation και αναπληρώνει την πληροφορία . Το θέμα είν αι να σε βρει ο ΩΡΛ ότι έχεις υγιή ακοή. Ολα τα υπόλοιπα είναι για να λέμε

3500Ε είχα ρωτήσει να μου γράψει ΩΡΛ ένα ακουστικό που θα το βάζω και θα ακούω μέχρι τα 20kHz άνετα... Αυτό πρίν τρία χρόνια περίπου

Μας πηραν χαμπαρι και οι ΩΡΛαδες :laugh: