Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Ναι ο σωστος ορος ειναι LSF, εισαι ΟΚ, αν δεν εχει αλλο μακρο σημαινει οτι η μηχανη εστιαζει μια χαρα αυτοματα σε κοντινα θεματα με νορμαλ ρυθμιση της εστιασης και εχει μονο την σουπερ μακρο για τα παρα πολυ κοντινα όπου δεν θα μπορει ο φακος να εστιασει αν δεν το εχεις βαλει εκει... αυτο με το λευκο χαρτι αν το καταφερεις (2 κουμπια πατημα ειναι) θα σου δωσει πιο σωστο χρωμα και αν βρεις αντι λευκη σελιδα μια γκρι (μεσιου ή αχνου τονου) καρτα ακομη καλυτερα... απλα να το βαλεις προσωρινα στην θεση του στοχου σου για να μετρησει η μηχανη πιο σωστα τη θερμοκρασια λευκου...
Καλη συνεχεια

Ωραια!!!! Αρα δεν βαζω super macro αλλα S-AF. Αυτο με το λευκο-γκρι χαρτι πρεπει να το κανω ενω το χαρτι ειναι φωτισμενο απο τις λαμπες? , εννοω το χαρτι πρεπει να ειναι προφανως ακριβως στο σημειο που θα ειναι το αντικειμενο ε? Οταν λες γκρι? Λευκη κολλα χαρτι Α4 δεν κανει ε? που να βρω γκρι.

Eλα τζο τι κανεις? Εδω προσπαθω να βρω μια ακρη :guitarist:
Παρηγγειλα τις καρτες στο λινκ που εστειλες. Αντε να δουμε.

Σημερα εκανα μια νεα προσπαθεια , το εβαλα στο Α που ειπαμε και εβαλα f/8 και εβαζε αυτοματα η μηχανη ταχυτητα 50-60 , αλλα το αποτελεσμα δεν ηταν καλο , ετσι το πηγα Manual που με f/8 και ταχυτητα 20 το αποτελεσμα ειναι καλο αλλα και παλι δεν ειναι ακριβως τελειο , δηλαδη η οθονη της μηχανη πριν βγαλω την φωτογραφια και στο πρωτο κλικ της εστιασης δειχνει πιο ωραια εικονα.
αυταα....

Γνωριζει καποιος να μου πει ενα καλο value for money τρίποδα , να παρω απο ebay? Ειχα παρει ενα αλλα τα ποδια του ειναι τοσο καλα που καλυτερα να βγαζω με το χερι χαχα

Γνωριζει καποιος να μου πει ενα καλο value for money τρίποδα , να παρω απο ebay? Ειχα παρει ενα αλλα τα ποδια του ειναι τοσο καλα που καλυτερα να βγαζω με το χερι χαχα

υπάρχει ολόκληρο θέμα για τριπόδια. Δες εκεί.

Eλα τζο τι κανεις? Εδω προσπαθω να βρω μια ακρη :guitarist:
Παρηγγειλα τις καρτες στο λινκ που εστειλες. Αντε να δουμε.

Σημερα εκανα μια νεα προσπαθεια , το εβαλα στο Α που ειπαμε και εβαλα f/8 και εβαζε αυτοματα η μηχανη ταχυτητα 50-60 , αλλα το αποτελεσμα δεν ηταν καλο , ετσι το πηγα Manual που με f/8 και ταχυτητα 20 το αποτελεσμα ειναι καλο αλλα και παλι δεν ειναι ακριβως τελειο , δηλαδη η οθονη της μηχανη πριν βγαλω την φωτογραφια και στο πρωτο κλικ της εστιασης δειχνει πιο ωραια εικονα.
αυταα....

Αυτο με το κλικ που λες οτι αρχικα ειναι ωραια αλλα μετα οχι, στο κανει παντα; Εννοεις δεν ειναι καλα τα χρωματα ή θεμα εστιασης;

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ

και εγω αυτο δεν το εχω καταλαβει, υπεθεσα οτι ειναι θεμα λαθος φωτομετρησης, αυτο που ενδιαφερει ομως τελικα δεν ειναι τι δειχνει η μηχανη πριν ή μετα (μπορει να θελει καποια ζυγοσταθμηση η φωτεινοτητα της οθονης) αλλα τι τελικα αρχειο περνει στον υπολογιστη, μοιαζει με το πριν ή το μετα του κλικ.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympu

Αυτο με το κλικ που λες οτι αρχικα ειναι ωραια αλλα μετα οχι, στο κανει παντα; Εννοεις δεν ειναι καλα τα χρωματα ή θεμα εστιασης;

Γεια σου atari4! Ναι παντα μου το κανει , κανω το πρωτο κλικ εστιαζει (πρασινίζει το τετραγωνακι) μετα παταω πιο πολυ για το δευτερο κλικ και βγαζει την φωτογραφια , την βλεπω για λιγα sec (ή και μετα στην οθονη της καμερας) και δεν ειναι οπως στην αρχικη εστιαση. Ειναι πιο σαν θολη , πιο σαν τα χρωματα να ειναι λιγο πιο απαλα και οχι τοσο ζωντανα και ζεστα οπως στο πρωτο κλικ , στο πρωτο κλικ πχ τα βγαζει ωραια ζεστα και βλεπεις ετσι και λεπτομερειες απο την υφη του αντικειμενου κτλ
Δηλαδη μαλλον τα χρωματα εχουν το θεμα , η εστιαση αν εχει θεμα ή οχι κρινεται στο πρωτο κλικ ετσι δεν ειναι? Αν ναι στο πρωτο κλικ κανει καλη εστιαση τα δειχνει ολα πολυ ωραια και μετα στο δευτερο χαλανε.
Και ειπα μηπως φταιει οτι δεν εχω τριποδα? Βγαζω σε f/8 και ταχυτητα 20 , jpeg στην καλυτερη αναλυση.

και εγω αυτο δεν το εχω καταλαβει, υπεθεσα οτι ειναι θεμα λαθος φωτομετρησης, αυτο που ενδιαφερει ομως τελικα δεν ειναι τι δειχνει η μηχανη πριν ή μετα (μπορει να θελει καποια ζυγοσταθμηση η φωτεινοτητα της οθονης) αλλα τι τελικα αρχειο περνει στον υπολογιστη, μοιαζει με το πριν ή το μετα του κλικ.

Ελα κbouk τι κανεις?, νομιζω οτι στον υπολογιστη ειναι οχι τοσο χαλια που τις δειχνει μετα το δευτερο κλικ η καμερα αλλα οχι και τοσο καλες οσο τις δειχνει η καμερα στο πρωτο κλικ , ειναι καπου αναμεσα και δεν ειναι ολες καλες , δηλαδη βγαζω πολλες για να διαλεξω

Lcd εχει η xz2, oled είχε η xz1.

_KK_ καμια φορα μου εχει τυχει να ειναι πιο μουντα τα χρωματα αποτι βλεπω στην οθονη (μαλλον θεμα wb ειναι, θα βρω δειγματα να ανεβασω), αλλα ελαχιστες φορες. Κατα ταλλα νομιζω οτι βλεπω παιρνω...

Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Η μονο λογικη εξήγηση ειναι στην ταχυτητα 1/20 στο χερι να σου βγαινουν καποιες ελαφρως κουνημενες μιας και οταν πατας το κλικ η μηχανη μπορει να κουνιέται και αυτο να μην φαινεται πριν απο την εστίαση, το αλλο ειναι το WB, δοκιμασες να την ρυθμισεις με ενα λευκό χαρτι ?

Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Lcd εχει η xz2, oled είχε η xz1.

_KK_ καμια φορα μου εχει τυχει να ειναι πιο μουντα τα χρωματα αποτι βλεπω στην οθονη (μαλλον θεμα wb ειναι, θα βρω δειγματα να ανεβασω), αλλα ελαχιστες φορες. Κατα ταλλα νομιζω οτι βλεπω παιρνω...

Εμενα παντα τα βγαζει πιο μουντα χαχα , τι να πω , αν ποτε γίνει καμια συναντηση Θεσσαλονικη και εισαι απο Θεσ/νικη θα ερθω να την δεις. Το wb το εχω CWB 5400K με λαμπες 5500Κ που εχω

Η μονο λογικη εξήγηση ειναι στην ταχυτητα 1/20 στο χερι να σου βγαινουν καποιες ελαφρως κουνημενες μιας και οταν πατας το κλικ η μηχανη μπορει να κουνιέται και αυτο να μην φαινεται πριν απο την εστίαση, το αλλο ειναι το WB, δοκιμασες να την ρυθμισεις με ενα λευκό χαρτι ?

Πρεπει να παιζει και αυτο με το χερι που λες γιατι βγαζω αρκετες και μετα διαλεγω την καλυτερη στον υπολογιστη , μερικες ειναι ετσι λιγο κουνημενες καπως , οχι εμφανως φουλ αλλα δειχνουν ετσι μερικα σημεια να μην εχουν πολυ καθορισμενα ορια. κτλ απο εκει κ περα το wb δεν το ρυθμισα ακομα με σε λευκη /γκρι καρτα , παρήγγειλα κατι καρτες και περιμενω να ερθουν.

Τελος εχω μια απορία ! διπλα στον φακο μπροστα στην μηχανη εχει ενα μικρο μοχλο που οταν τον ενεργοποιώ αλλαζει το ESP σε κατι αλλο, να πειραματιστώ ή μπα?

Γεια σας, δεν βρηκα το αναλογο νημα για την xz1 και πηρα το θαρρος να ρωτησω κατι για το βιντεο.
Τελευταια αρχισα να τραβαω και βιντεο με την xz1 αλλα παρατηρω οτι προσπαθει να εστιαζει συνεχως και το αποτελεσμα να ειναι χαλια.
Το manual της μηχανης δεν αναφερει κατι για το βιντεο, εχετε να μου προτεινετε καποια "οδηγια" ετσι ωστε τα βιντεακια να μην εχουν το προβλημα που αναφερα?
Αν ειμαι off-topic ζηταω συγνωμη και θα παρακαλουσα να μεταφερθει.

Μόνη λύση η επιλογή AF-S και εστιάζεις στο κέντρο του θέματος.

Ακριβως, το CAF της μηχανης ειναι μετριο ως κακό ειδικα σε κακο φωτισμο και θαχεις αρκετες φορες το περα δώθε στην εστίαση αν ειναι στην αυτόματη συνεχη εστίαση, η λυση ειναι να το βαλεις σε SAF και να εστιαζεις εσυ εκει που θελεις με ενα σημειο και πριν ξεκινήσει το βιντεο, μην κανεις ζουμ με τον φακο και ακολουθα το θεμα σου,
αν μετα θελεις να αλλαξεις εστίαση δεν θυμάμαι αν σε αφηνει να το κανεις κατα τη διάρκεια του βιντεο πατώντας το πληκτρο του κλειστρου μεχρι την μεση ειδαλως κοβεις το βιντεο εστιαζεις και ξαναξεκινας. Δες επισης αν υπαρχει η επιλογη εστιασης SAF±MF, αυτη θα σου επιτρεπει με την ροδελα χειροκινητης εστιασης μικρες διορθωσεις κατα την διαρκεια του βιντεο απο το αρχικο σημειο που εχεις προεστιασει με το μισο πληκτρο του κλειστρου πατημένο.

Last edited:
Σας ευχαριστω και τους δυο, θα δοκιμασω αυτα που μου ειπατε.
Να υποθεσω οτι κατι αναλογο γινεται και στην Nikon D5100???

Γεια σας , μηπως μπορει καποιος να μου εξήγηση πως ρυθμιζω το λευκο με καρτα ωστε να εχω αξιοπιστα χρωματα στις φωτογραφιες; Σε ποια επιλογη του menu υπαρχει αυτη η δυνατοτητα;

Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Στην ρυθμιση του WB θα περασεις με το βελάκι τα αρχικα έτοιμα profile για ηλιο, σκιά κλπ. και θα φτάσεις προς το τελος εκει θα βρεις 1-2 μνημες one touch WB οπου θα σε καθοδηγεί π.χ. με καποιο πατημα πλήκτρου π.χ. Το INFO (τυχαια το γραφω δεν εχω την μηχανη) να στρέψεις την μηχανή σε μια λευκή ή γκρίζο κάρτα και να πατήσεις το κλειστρο για να αποθηκευτεί η ρύθμιση, αν το κανεις συχνά μπορεις να προγραμματίσεις ένα πληκτρο να σου κανει αυτή την δουλειά δηλ. να καλεί το one touch WB.

Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Στην ρυθμιση του WB θα περασεις με το βελάκι τα αρχικα έτοιμα profile για ηλιο, σκιά κλπ. και θα φτάσεις προς το τελος εκει θα βρεις 1-2 μνημες one touch WB οπου θα σε καθοδηγεί π.χ. με καποιο πατημα πλήκτρου π.χ. Το INFO (τυχαια το γραφω δεν εχω την μηχανη) να στρέψεις την μηχανή σε μια λευκή ή γκρίζο κάρτα και να πατήσεις το κλειστρο για να αποθηκευτεί η ρύθμιση, αν το κανεις συχνά μπορεις να προγραμματίσεις ένα πληκτρο να σου κανει αυτή την δουλειά δηλ. να καλεί το one touch WB.

Ευχαριστω πολυ kbouk θα το προσπαθησω και θα ενημερωσω!!!

Να ρωτησω καποιες επιπλεον αποριες που εχω πανω σε αυτο.
Εκανα την επιλογη one touch WB , πατησα info και η καμερα εκανε σαν να βγαζει φωτογραφια , μετα εχει μια επιλογη πατας yes και λογικα κραταει την ρυθμιση.
αποριες
1) μεχρι ποτε κραταει αυτη την ρυθμιση? μεχρι να κλεισεις την μηχανη (δηλαδη μπορεις να βγαλεις πολλες φωτογραφιες ) ή και να κλεισεις την μηχανη η ρυθμιση υπαρχει αποθηκευμενη?
2)ανα φωτογραφια αν αλλαξεις λιγο τις γωνιες που βαζεις τα φωτα πρεπει να ξανακανεις αυτη την διαδικασια ωστε να ορισεις ξανα το λευκο ή δεν εχει σχεση?
3) ειχα παρει κατι καρτες για αυτη την δουλεια ,λευκη και γκρι (ποντικι) και μαυρη, ποια να χρησιμοποιησω για καλυτερο αποτελεσμα ην γκρι ή την λευκη καρτα? Γιατι βαζουν και λευκη και γκρι? τι διαφορες εχουν?
4)Υπαρχει ενα προβλημα , βαζω το αντικειμενο που θελω να φωτογραφισω , ετοιμαζω και τα φωτα κτλ και παω να βαλω την καρτα ωστε να ορισω το λευκο, η καρτα ομως ειναι μικρη και δεν πιανει ολη την φωτογραφια, πρεπει η καρτα να πιανει ολη την φωτογραφια η απλα να ειναι στο κεντρο και η καμερα εστιαζει μονο εκει για να παρει το λευκο? Θελω να πω ειναι μια λευκη καρτα στην μεση αλλα μετα γυρω γυρω ειναι το φοντο πχ το ξυλινο τραπεζι κτλ
5) Eχω επιλεξει ESP metering