Μολις παρελαβα.... Olympus XZ 2 !

Εφε τις μηχανης ειναι, συγκεκριμενα το dramatic tone που φαινεται να μου αρεσει αρκετα σε θεματα που περιεχουν τον ουρανο ή οπου θελω να δωσω παραπανω contrast. (τεμπελικο contrast ισως, μιας και ειναι ολα αυτοματα)
Καμια σμικρυνση στις φωτογραφιες δεν κανω, οτι τραβαω τις περναω στο pc και μετα τις ανεβαζω στο φορουμ απο την επιλογη του attachment που εχει ο editor του φορουμ. (Προχειρος τροπος μαλλον :P )
Οι φωτογραφιες ειναι 16:9, το default ηταν το 4:3, αλλα λογω της οθονης του pciou, με βολευει καλυτερα ετσι.

Μεχρι τωρα τραβαω μονο jpg για τον λογω οτι ποτε δεν ειχα μηχανη και θα θελα πρωτα να μαθω οσο μπορω την μηχανη και το αθλημα της φωτογραφιας. Το Photoshop δεν μου ειναι τελειως αγνωστο, το εχω χρησιμοποιησει περισσοτερο για κοψε/ραψε και γελιο με την παρεα, αλλα προς το παρον δεν με νοιαζει το να κανω τις φωτογραφιες μου να δειχνουν πιο ωραιες, γιαυτο και δεν το ανοιγω. Σιγουρα θα γινει και αυτο (καποια στιγμη..), αλλα δεν το θελω για την ωρα.. Ξεζουμιζω την μηχανουλα μου μαθαινοντας καθε μερα και κατι καινουργιο.. Εχω πολλα να μαθω! Γιαυτο ρωταω και που κανω λαθος σε καποιες φωτο, για γρηγορη διευκολυνση μιας και ωρες ωρες τα ψιλοχανω.. Η' τελος παντων να μου πει καποιος τι πραγμα θα πρεπει να προσεξω, το ιδιο βοηθητικο μου ειναι.. Ας μην το καταλαβω τελειως για αρχη, θα το ψαξω ομως.. Θεωρω σωστο, οπως ειπες και εσυ, πως καλυτερα αρχικα να κοιταξεις να μαθεις την μηχανη σου, τι επιλογες σου δινει και να προσπαθησεις να γινεις ενας καλος φωτογραφος, παρα ενα καλος photoshopas. Χωρις να το λεω υποτιμητικα εννοειτε.

Φυσικα το επαγγελμα μου δεν ειναι αυτο, οποτε οτι κανω, το κανω απο καθαρα δικη μου ορεξη ως προς την φωτογραφια και τπτ παραπανω. Οπως εχω ξαναπει παλιοτερα, παντα μου αρεσε η φωτογραφια και ας μην ειχα ποτε μου σοβαρη μηχανη να τραβηξω.

Τωρα για τις φωτο που βαζω εδω, τις εβαλα για να δειξω δυνατοτητες τις μηχανης (αν και δεν ειμαι και ο πιο καταλληλος λογω απειριας :P ), οσο μπορω τελος παντων.. Με ενθουσιαζει αρκετα η xz-2 και το μοιραζομαι στο τοπικ της. Αλλωστε δεν βαζω χερι.. Μαμησιo ειναι οτι βαζω, οποτε μαλλον ειναι καλο και για το τοπικ και τους ενδιαφερομενους :)

Επισης να ξαναπω για αλλη μια φορα πως ευχαριστω πολυ για τις προτασεις ολων.. Εχω διαβασει αρκετα τοπικ (εχω κατεβασει και βιβλιο που ακομα δεν εχω αξιωθει να ανοιξω :/ ), αλλα λογω της μη εμπειριας μου και επειδη μαθαινω αρκετα καινουργια πραγματα ολη την ωρα, δεν μπορω να τα συγκρατισω ολα καπακι.. Ας πουμε το bracketing ηξερα οτι ειναι καποιος τροπος να ομαδοποιεις πραγματα, αλλα δεν ξερω ακριβως τι ομαδοποιεις, ουτε εχω ιδεα πως γινετε.. Θα το ψαξω ομως και αυτο. Λιγα λιγα και προχωραμε. Μην ξεχνατε πως μολις 1 μηνα την εχω στα χερια μου!

υγ. Πονο σαν και αυτον που βλεπω στα τοπικ των φωτογραφιων, δυσκολα να δωσω απο τωρα :flipout:
Πολλες φωτογραφιες, αρκετων μελων, δεν κρυβω οτι πραγματικα με σοκαρουν απο την ποιοτητα τους!! Τι να βαλω εκει μεσα.. Να γελασει ο κοσμος :P

Κάτοχος και εγώ της εν λόγω μηχανής από 19-1-2014.
Την ίδια μέρα που την αγόρασα την επέστρεψα πίσω μετά από μια ώρα, γιατί όταν την άναψα έλεγε focus error. Πήρα τηλ. στο μαγαζί που την πήρα και μου είπαν φέρτην αμέσως πίσω να σου δώσουμε άλλη.
Εδώ και 3 μέρες είχα το ίδιο θέμα με το προηγούμενο παλικάρι, με το σημάδι στον αισθητήρα!!!
Ξανά πάλι περνάω από το μαγαζί, το οποίο μου ζήτησε να του την πάω πίσω μαζί με ένα cd με φωτό που να φαίνεται το πρόβλημα. Σήμερα την άφησα εκεί και θα με ειδοποιήσουνε. Λογικά μου είπε θα μου την αντικαταστήσουν και αυτή.
Για το κατάστημα να αναφέρω ότι η συνεργασία μας είναι άψογη εδώ και χρόνια και πιστεύω πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Για αυτό και η τιμή έχει πέσει στα 269

Να σε ρωτήσω κάτι...
Αξίζει να δώσω τα 200 ευρώ περίπου παραπάνω και να πάρω την Sony Rx 100 ή δεν έχουν και τις τρελές διαφορές μεταξύ τους;
Να σημειώσω πως έχω και μια Sony Nex 5N η οποία δεν παίζεται στα ψηλά iso, απλά μου άρεσε η Olympus και κάτι gadzetakia που είχε, πχ Super Macro.

Last edited:
Δεν νομίζω, φαινόταν καινούρια, άσε που νομίζω ότι το θέμα με τον αισθητήρα εμφανίστηκε πάνω στην εβδομάδα. Εν το μεταξύ το σημάδι ήταν σε άλλη μεριά από του συμφορίτη

Έχουν πολλές διαφορές, κατ αρχήν στον χειρισμό η Oly είναι σαφώς καλύτερη αλλά είναι και πιο μεγάλη - δεν μπαίνει σε τσέπη τζην. Από θέμα απόδοσης, αν τραβάς κυρίως jpeg μείνε στην Oly, αν όμως μπορείς να ασχολείσαι με raw, η rx100 θα σε αποζημιώσει - με εξαίρεση τα άκρα του κάδρου που είναι θέμα φακού και εκεί η XZ υπερέχει καθαρά.

Τραβάω πάντα σε Raw.
Απλά ρωτάω επειδή ήδη έχω και την Nex 5N αν είναι υπερβολή να πάρω την Rx 100.
Ως προς το θέμα φορητότητας έχεις δίκιο η Sony είναι πολύ μικρή αλλά και την Oly την βολεύω άνετα.
Θα δείξει, αν και η καινούρια έχει θέμα, ίσως να πάω στην Sony, αν και να σου πω την αλήθεια την συμπάθησα πολύ την Oly. Για τα 269 πιστεύω ότι είναι μια τίμια αγορά, για τα 500 που είχε σχεδόν όταν βγήκε, πιστεύω δεν τα αξίζει.

Να και ένα δείγμα νυχτερινής φωτό.
Στο κτίριο στον τελευταίο όροφο φαίνεται και το σημάδι

si5t.jpg

Να σημειωσω οτι το σημαδι φαινεται μονο απο f5,6 εως f8. Κατω απο το f5 δεν φαινοταν

Δεν ειναι το ιδιο σημαδι οντως.. Ασε που εμενα το εκανε σε ολο το ευρος του διαφραγματος.!
Θεωρω οτι το quality assurance της oly θελει ξηλωμα ολο. Και πιο παλια (αν θυμαμε καλα) καποιος ειχε θεμα με τις sdcard που δεν τις διαβαζε.. Και ενας ακομα με το flash που δεν του αναβε.. Γενικα δεν βλεπω να τσεκαρουν και πολυ τα προιοντα τους και ειναι κριμα γιατι την θεωρω απο τις μεγαλες εταιριες στον χωρο.

Αν καταφερεις να βρεις μη ελαττωματικη μηχανη (ενταξει ελεος, εμενα μια χαρα ηταν η 2η.), κρατησε την εγω θα σου λεγα. Η μηχανη τα σπαει ασχημα και για τα λεφτα που ζηταει σημερα ειναι το απολυτο κλεψιμο. Πιστευω πως μολις σου την αλλαξουν δεν θα εχεις προβλημα.. Βεβαια εμενα μου πηρε περιπου 1 μηνα αναμονη.

Να βοηθησω λιγο και στο διλημα σου xz-2 ή rx100 (το ιδιο ειχα και εγω..), αν και πιστευω πως τζαμπα το εξεταζεις γιατι μια χαρα θα ειναι η μηχανη που θα σου ερθει απο την αντιπροσωπια.

Η rx100 δεν εχει:
1)το tilt screen (μεγαλη υποθεση!) που προσωπικα με εχει βολεψει παραπανω απο οσο περιμενα (τωρα ψαχνω για μικρο τριποδο και θα βολεψει ακομα παραπανω αφου δεν θα με εχει χαπλωτο για να βγαλω μια φωτο!!),
2)ο nd filter που και αυτος φαινεται να κανει πολυ καλη δουλεια σε ηλιολουστες μερες
3)ο χειρισμος της oly ειναι αδιανοητα φοβερος για compact.. εχω εξτασιαστει με τον χειρισμο της... μολις την μαθεις και την προσαρμοσεις οπως την θες ειναι απιστευτα γρηγορος και πραγματικα χαιρεσαι να την ρυθμιζεις.
4)τα jpg της και τα χρωματα της ειναι φοβερα χωρις καμια επεξεργασια.
5)εχει παραπανω zoom χωρις να σκοτεινιαζει στο τελεακρο της.
6)εχει hotshoe, και ηδη γλυκοκοιταζω viewfinder και flash.

Η rx100 ειναι καλυτερη σε μεγαλυτερα iso λογω του μεγαλυτερου αισθητηρα, ειναι καλυτερη σε ευρυγωνιες ληψεις και ειναι και πιο pocket.

Διαλεγεις και παιρνεις... Προσωπικα δεν θα την αλλαζα την xz-2 με τπτ. Ειμαι απολυτα ικανοποιημενος, για να μην πω ερωτευμενος!!

Καλο κουραγιο φιλε και μην ξενερωνεις εφοσον φαινεται οτι θα στην αλλαξουν και παλι. Μολις πετυχεις μη ελαττωματικο μοντελο, θα σε αποζημειωσει στο επακρο πιστευω. Ειναι φοβερη μηχανη.

Σωστος, το βιντεο της sony το ξεχασα..
Τωρα που το λες παιζει να μην εχω τραβιξει κανενα βιντεο με την xz-2. Χμμμ..

Το είπα και παραπάνω, για τα λεφτά που έχει είναι μια πάρα πολύ τίμια επιλογή.
Το δίλημμα προήλθε από το γεγονός αν θα βρω καλό κομμάτι, και αν όχι τι άλλο να πάρω;
Και εμένα όταν το έψαχνα η Oly μου άρεσε περισσότερο, απλά μου την έχει δώσει λίγο με το 2 στα 2. Ελπίζω η τρίτη να είναι ok γιατί πραγματικά μου άρεσε πολύ.
Ας ελπίσουμε να έχουμε καλά νέα από βδομάδα.

Μαλλον αξιζει η stylus 1, ιδικα αν θες και viewfinder (+150ευρο στην xz-2).
Αλλα βασανιστηκα πολυ για να βρω compact θηκη για την xz-2.. Τελικα βρηκα, αλλα αν ηταν λιιιιγο μεγαλυτερη η μηχανη, δυστυχως θα πρεπε αναγκαστηκα να παω για θηκες γκουμουτσες που σιγουρα δεν θα με βολεβαν για να την εχω παντα μαζι μου (στο τσαντακι μου) και θα ειχα ξενερωσει σιγουρα... Μονο και μονο γιαυτον τον λογο, θα ψηφιζα και παλι xz-2. Ειναι στα ορια το μεγεθος της τελικα. Αυτο καταλαβα εγω απο το ψαξιμο που εκανα για θηκη.

Φιλε astra, αν η μηχανη εχει σταλθει στην intersys, δυσκολα να εχεις νεα σε μια βδομαδα.. και μενα ετσι μου λεγαν, οτι δεν θα αργησει, αλλα τελικα εκανε κοντα ενα μηνακι. Τουλαχιστον μου ηρθε κομπλε, οποτε χαλαλι τους.

Last edited:
Φίλε μου πολύ καλά τα λες για την Stylus 1 αλλά έχει και την 3πλάσια τιμή σχεδόν.

Φιλε astra, αν η μηχανη εχει σταλθει στην intersys, δυσκολα να εχεις νεα σε μια βδομαδα.. και μενα ετσι μου λεγαν, οτι δεν θα αργησει, αλλα τελικα εκανε κοντα ενα μηνακι. Τουλαχιστον μου ηρθε κομπλε, οποτε χαλαλι τους.

Από όσο ξέρω είχα ακόμα DOA, ελπίζω να μην μου πάρει τόσο καιρό.

Και εγω το DOA ειχα χρησιμοποιησει. Ισχυει για 28 μερες για την intersys.
Μακαρι να σου ερθει σωστη και ας αργησει να λες.

Όλα ok με τη μηχανή. Με πήραν από το μαγαζί χθες να μου πουν αν θέλω καινούρια ή να μου δώσουν τα λεφτά πίσω (η απόφαση πάρθηκε ύστερα από επικοινωνία με την αντιπροσωπεία)
Πήγα από κει και παρέλαβα μια καινούρια, την δοκιμάσαμε επί τόπου, είδαμε ότι είναι ok, τους χαιρέτησα και έφυγα.:2thumb22sup: