Μολις παρελαβα , Panasonic GH2 !!!

Ενας ακομη θρυλικος φακος στην GH2... o Μινολτα 70-210 f/4 ...kαταπληκτικος φακος, με υπεροχα χρωματα και ωραιο bokeh.
Μονο του μειονεκτημα το εντονο CA σε ανοιχτο διαφραγμα, που ομως διορθωνεται ευκολα.

DSC01298.jpgDSC01299.jpgDSC01300.jpg

μπορούμε να προσαρμόσουμε με αντάπτορα κάποιον φακό με ενσωματωμένο σταθεροποιητή?

Re: Απάντηση: Μολις παρελαβα , Panasonic GH2 !!!

Γιάννη ο Minolta , είχε autofocus στην α65

μπορούμε να προσαρμόσουμε με αντάπτορα κάποιον φακό με ενσωματωμένο σταθεροποιητή?

Οχι, αν μιλαμε για αλλη μοντουρα τοτε δεν μπορει να λειτουργησει ο σταθεροποιητης γιατι δεν εχουν ηλεκτρονικες επαφες .
Ειναι απλοι ανταπτορες, δεν κυκλοφορουν αλλοι απο οσο ξερω.

Γιάννη ο Minolta , είχε autofocus στην α65

Ναι, φυσικα ... ειναι autofocus ο φακος.
Και φυσικα, ειχε και stabilizer η μηχανη οποτε ο φακος γινοταν κι αυτος σταθεροποιημενος.
Το μονο θεμα που ειχα, ηταν οτι ειναι θορυβωδες στην εστιαση και λιγο αργος (στο βιντεο).

Εχοντας αρκετες μερες την GH2 στη κατοχη μου, μπορω να πω οτι ειμαι πολυ ευχαριστημενος.

Φωτογραφια
Η ποιοτητα στις φωτο ειναι πολυ καλη, βοηθανε και οι φακοι της Pany που ειναι πολυ sharp , αν και με αρκετα "θεματα" που ομως διορθωνονται αυτοματα .
Σιγουρα προκειται για μια απο τις καλυτερες εκπροσωπους στο m4/3 συστημα.
Η συμπεριφορα στα υψηλα iso ειναι εντυπωσιακη και πλησιαζει την αποδοση της nex , πραγμα εντυπωσιακο αν αναλογιστουμε τη διαφορα αισθητηρα.
Eιδικα αν εκθετεις προς τα δεξια, ο θορυβος ειναι λιγοτερος και διορθωνεται πιο ευκολα.

Σε δυναμικη περιοχη , υπολειπεται φυσικα κατα 1 στοπ περιπου απο τη nex , αλλα με λιγη προσοχη δεν εχεις προβλημα.
Εγω , εκθετωντας προς τα δεξια, ειμαι λιγο επειρεπης στο καψιμο των highlights , αλλα δε με ενοχλει τοσο μιας τραβαω φυσικα παντα RAW.

Yπαρχει διαφορα και στο bokeh με την nex , λογω μεγεθους αισθητηρα και παλι, αλλα οχι μεγαλη.

Στα συν της καμερας ειναι οτι εχεις παντα μαζι σου το φλας και το viewfinder.
δεν χρειαζεσαι να κουβαλας λοιπον 2 επιπλεον πραγματα που μπορει να σου χρειαστουν.

Ειναι πολυ γρηγορη στις διαφορες λειτουργιες και κυριως στην εστιαση!
Δεν εχω ξαναδει τοσο γρηγορο focus σε mirrorles καμερα, κοντραρει ακομη και τη nex με το νεο ανταπτορα!!!
Eστιαζει ακομη και σε λιγο φως ... και μαλιστα γρηγορα (με τους καταλληλους φακους φυσικα).
Δεν την εχω δοκιμασει πολυ σε κινουμενα θεματα, οταν μπορεσω θα το κανω ....

Δεν εχω να της προσαψω κατι αρνητικο λοιπον , οσον αφορα τη φωτογραφια... θα ικανοποιησει και το πιο απαιτητικο χρηστη.

Το μονο "θεμα" που υπαρχει (και δεν αφορα τη GH2) ειναι η ελλειψη ενος καλου, φωτεινου ζοομ ... η panasonic ομως ετοιμαζεται να φερει 2 τετοιους (αλλα με τι τιμη ?).
Θ ανακοινωσει σε λιγους μηνες εναν 12-35 (24-70 δηλ) κι εναν 35-100 (70-200) πιθνανον f/2.8 !!!

Schermata2011-08-26a110526.jpg

Μ αυτους τους φακους , δε νομιζω οτι εχει να ζηλεψει κατι απο οποιαδηποτε slr ...

Υπαρχουν επισης και οι πολλοι καλοι prime , οπως ο 20mm f/1.7 που εχω, πραγμαντικο διαμαντι .
Οξυτατος, μικρος κι ελαφρυς , οτι πρεπει για την GH2.

Το μονο του θεμα, ειναι οτι ειναι παλιας σχεδιασης και γι αυτο λιγο αργος στην εστιαση (κυριως στο βιντεο).

Υπαρχουν επισης οι εξαιρετικοι olympus 12mm f/2(πολυ ακριβος ), Panasonic 25mm f/1.4 kai 45mm f/1.8 που ακομη ομως δεν εχουν ερθει Ελλαδα (και δεν ξερω αν θα ερθουν).

Last edited:
Ας περασουμε και στο βιντεο...

Εδω τα πραγματα ειναι λιγο πιο μπερδεμενα!
Η gh2 εχει 3 πολυ εξελιγμενους επεξεργαστες στο εωτερικο της, που της δινουν τη δυνατοτητα να απογειωθει !
Διπλα της , canon και sony φαινονται λιγο "θολες" ...

Ειδικα οσον αφορα το moire-aliasing , που ειδικα στις canon βγαζει ματια (στη sony λιγοτερο) , ειναι απλα σε αλλη κλαση.
Η Gh2 εχει εναν επεξεργαστη μονο για να κανει το downscale me line binning και οχι line skipping που κανουν ολες οι υπολοιπες.
Δεν πεταει δηλ. γραμμες (απο τα 16 Mpixels) αλλα με ειδικο αλγοριθμο (οπως photoshop πχ) τις μειωνει σε αναλυση HD.

Αυτο κανει μονο η νεα canon C300 που εχει το νεο επεξεργαστη digic 5 και κοστιζει 20.000 ευρω !

Aπο την αλλη ,με το hack του vitaly to bitrate μπορει να φτασει σε εξωφρενικα επιπεδα (ακομη και 220 Mbit/sec !!!) .

Κι οχι μονο πολυ υψηλα bitrate, αλλα και Intra frame recording, πραγμα που μονο οι πολυ ακριβες επαγγεματικες καμερες εχουν.
Δηλ. μπορει να γραψει σε avchd codec, alla καθε frame να ειναι ανεξαρτητο ... αυτο σημαινει πολυ λιγοτερα artifacts σε κινουμενα θεματα, ευκολοτερη επεξεργασια στον υπολογιστη στα προγραμματα μονταζ.

Επισης, και ο θορυβος στα χαμηλα, ειναι πιο "φιλμικος" και ευκολα διαχειρισιμος.
Με λιγο neatvideo (plugin αποθορυβοποιησης) τα 3200 iso φαινονται σαν 400 !!!

Τι ειναι ομως αυτο που μου λειπει ?
Ειναι κυριως η ελλειψη focus peaking , για να μπορω να βαλω οποιο φακο manual θελω και να μη χρειαζομαι εξωτερικα βοηθηματα (monitor, viewfinder κλπ) για να εστιασω ευκολα.
Οταν τραβας βιντεο, δεν εχεις δυστυχως καποιο βοηθημα, κι ετσι ειναι λιγο στη τυχη το αποτελεσμα...
Αρα, μονο AF fakoi εχουν νοημα στη GH2 (δε μιλαω φυσικα για επαγγελματικη δουλεια) .

Ενα ακομη μειονεκτημα, ειναι η ελλειψη 1080 50p , εχει ομως 720 50p που ειναι αρκετα καλο (πολυ καλυτερο απο το αντιστοιχο των Canon 720 που ειναι για κλαματα).
Ακομη και το 720 50p , μεγεθυμενο σε 1080 ειναι αρκετα καλο και μπορεις να το χρησιμοποιησεις , ειδικα για slow motion.

Τελος, το σημαντικοτερο μειονεκτημα για μενα, ειναι η ελλειψη σταθεροποιητη στο σωμα, πραγμα που κανει δυσκολη τη χρησιμοποιηση των πολυ καλων Olympus m4/3 φακων , ειδικα στα μεγαλα εστιακα μηκη.
ΜΑλιστα η olympus θ ανακοινωσει κι αυτη καποιον καλο και φωτεινο ζοομ φακο, πιθανον κατι σαν τον περιφημο 14-54mm ή τον 12-60mm ... αλλα χωρις σταθεροποιητη.
Για φωτο ειναι οτι πρεπει, αλλα οχι και για το βιντεο....

Last edited:

thnx Γιάννη για την παρουσίαση. Σκέφτομαι και εγω να μπω στην οικογένεια των m4/3 αλλά ακόμα το κοιτάω. Έλεγα να πάρω την καινούργια GX1 με τον κιτ και τον 25/1.4. Με αυτό το σετάκι η DSLR (D200 που συνήθως έχει επάνω τον 35/1.8 και τον 17-55/2.8) θα μένει σπίτι όλο και πιο συχνά...

Βγηκε και το πολυαναμενομενο firmware update 1.1 ... και δινει 25 fps !
γραφει οντως σε 25 fps , αλλα δεν ειναι native 25p , ειναι wrapped se 50ι ... το ιδιο ειναι, απλα καποια προγραμματα μπορει να μη το καταλαβουν εξ αρχης και πρεπει να το δηλωσεις.

Download link:

http://panasonic.jp/support/global/cs/dsc/download/fts/dl/gh2.html

Info:

https://eww.pavc.panasonic.co.jp/support/en/dsc/fts/win/GH2_eng.pdf

Last edited:
These are alle the new features and improvements:

Added a video mode [HIGH BIT RATE] which is suitable for editing video recorded at high bit rate(24Mbps).
Added a function [POWER ZOOM LENS] when using power zoom lens.
([DISP FOCAL LENGTH], [STEP ZOOM], [ZOOM RESUME], [ZOOM SPEED], [ZOOM RING]*)
Full area enlargement of AF area setting.
Improved in the speed of consecutive shooting when shot with auto bracket.
Increased number of recordable images in consecutive shooting.
[EX.TELE CONV. (Extra Tele Conversion)] can be set ON/OFF separately in photo or video recording.
More accurate light adjustment of built-in flash.
Improved in the AF performance in video recording.
Synchronization of alarm volume for low battery with [BEEP VOLUME].
Added a function [HALF PRESS RELEASE].
Improved NR (Noise Reduction) in high sensitivity shooting.
Added a function [TOUCH SCREEN] which is ON/OFF control of touch-screen.

Το καλο ειναι , οτι μπορει καποιος αν θελει να ξαναγυρισει στο παλιοτερο firmwrae και να εχει ολα τα καλα του hack , μεχρι τουλαχιστον να βγει νεο .