Μολις παρελαβα.... Panasonic GH3!

αν το κάνετε θα παρακαλούσα να γίνει στο ύπαιθρο κι όχι σε κλειστό χώρο, κι όχι μόνο με εστίαση σε κοντινή απόσταση, αλλά και εστίαση στο άπειρο. Από τη στιγμή που οι μηχανές έχουν Live View και θα μπουν πάνω σε τριπόδι, άρα δεν θα υπάρχουν σφάλματα εστίασης, άρα τα αποτελέσματα θα είναι αξιόπιστα.

Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Panasonic GH3!

Σε μια βαπτιση αν εχουμε την gh3 και την 5d mk II με τους 12-35 και 24-70 αντοιστιχα,βαζουμε στην πρωτη 2,8 ,iso 400 ,1/1200 και στη δευτερη 5,6 ,iso 1600,1/200.Βγαζουμε τις φωτο και τις τυπωνουμε σε Α4 για το αλμπουμ.Ποια θα εχει καλυτερο oπτικο αποτελεσμα;

Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Panasonic GH3!

Aν προχωρήσετε σε ενα ανάλογο τεστ και βρείτε ότι υπαρχει μια διαφορά 20% υπερ του FF πως αυτο μεταφράζεται τελικα για τον καθένα μας ? μικρή ή αποδεκτή διαφορά?
και εδώ ακόμη θα υπαρχουν διαφωνιες αφού υπαρχουν και διαφορές μεγάλες σε μεγεθη - βαρη - τιμές - πλεονεκτηματα μειονεκτήματα,

π.χ. αν καποιος φωτογραφιζει τοπια δεν τον ενδιαφερει το ρηχο βάθος πεδιου ουτε το ISO , τον ενδιαφερει η αναλυση, το χρωμα κλπ.
αν καποιος κανει φωτορεπορταζ τον ενδιαφερει το μεγεθος, η ταχυτητα κλπ. και παει λεγοντας

Το γεγονος είναι ότι σημερα μετα απο 4 χρονια το μ4/3 έχει σβήσει (σχεδόν) απο το χαρτη τα AP-C συστηματα, λόγω του οτι το πακετο μηχανη φακος έχει ανάλογη οπτικη αποδοση σε μικροτερο μεγεθος, η συγκριση με το FF παροτι έχουν μειωθει πολυ οι διαφορές δεν ειναι δικαιη για κανενα απο τα 2 συστηματα , το καθενα εξυπηρετει το σκοπό του με τα συν και τα πλήν.
Τον τελευταιο χρόνο πάντως πληθαινουν στο εξωτερικό και σοβαροι επαγγελματιες που δεν δισταζουν να εμφανιστουν με μικρο σύστημα στο χέρι μπροστα στους πελάτες τους καταργωντας και το τελευταιο ταμπού, αφου βλέπουν ότι η δουλεια τους μπορεί να καλυφθεί άνετα χωρις περιορισμους στην αποδοση που εχουν συνηθισει.

Σωστα , συμφωνω , αυτο ψαχνω κι εγω …. το πως!

Κι επειδη ειμαι λιγο γερος (:ernaehrung004:) , ψαχνω κατι μικροτερο κι ελαφρυτερο (ισως και πιο φτηνο) !

Κι οταν τα διαγραμματα μιλανε απο μονα τους, δε νομιζω οτι εμεις μπορουμε να τ αμφισβητησουμε ....

Δες εδω τα διαγραμματα αναλυτικοτητας των 2 "αντιπαλων" που εμενα μ ενδιαφερουν αμμεσα (τα ειχα στη κατοχη μου στο παρελθον) !

Panasonic 12-35mm vs Canon 24-70 L USM ΙΙ

Τι σου λενε δηλ. ?

Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM σε FF σωμα

3758_roz_centr.jpg

Canon EF 24-70 mm f/2.8L II USM

3760_roz_ff.jpg
δεν ξερω , αν φαινονται οι φωτο του panasonic παραπανω, γι αυτο τις παραθετω παλι εδω…

Panasonic G X VARIO 12-35 mm f/2.8 ASPH. P.O.I.S
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

View attachment 90387

Panasonic G X VARIO 12-35 mm f/2.8 ASPH. P.O.I.S
ΣΤΑ ΑΚΡΑ

View attachment 90388

Τα διαγράμματα μιλάνε αλλά το νόημα δεν βγαίνει απο την ακοή αλλά απο την επεξεργασία με βάση ολα τα δεδομένα.

Τα αποτελέσματα είναι σε ζευγη γραμμών ανα χιλιοστο (ύψους συνήθως) αισθητήρα.

Ο 24-70 f/2.8 έχει στα 24mm κέντρο 39lp/mm αυτο επι το υψος μας δίνει τις οριζόντιες γραμμές του συνδυασμού 39Χ24=936

Για ευκολία παίρνω σε ιδιο καδρο (2/3) τον μ4/3 ... εχει 57 lp/mm και 12mm υψος και ο συνδυασμός 57Χ12= 684 ...

ΑΛΛΑ ειναι περίπτωση άδικης σύγκρισης ..
- μεγάλο ρόλλο παίζει σε αυτό το αποτέλεσμα η πυκνότητα των πιξελ που στην περίπτωση μας είναι σχεδόν διπλάσια στον μ4/3 αισθητήρα
- το οτι το EPL μ4/3 σωμα μαλλον δεν εχει αα φιλτρο .. και νομίζω την ελειψη αα φιλτρου δεν την θέλεις με τίποτα για βιντεο χρήση.
- και το οτι για ίδιο DOF και θόρυβο θα χρησιμοποιούσες στην FF f/5.6 δηλ. οι γραμμές θα ήταν 44Χ24= 1056 ή αν γούσταρες 1 στοπ πιο ρηχό DOF + 1 στοπ λιγότερο θόρυβο f/4.0 δηλ. 43Χ24=1032 win win ...
- ... είναι αδικη και για τον 12-35 γιατι στο τερμα ανοιχτο η επιδοση πέφτει πολύ στο f/4.0 θα είχαμε σχεδον ισοπαλία 77Χ12=924 ..

και πως εξηγεις τοτε το αποτελεσμα μιας τετοιας συγκρισης που εβαλα εδω http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/104170-Μολις-παρελαβα-Panasonic-GH3!/page23 224 σχολιο

Γιατι σε τελικη αναλυση, αυτο ειναι που μας ενδιαφερει και οχι οι μετρησεις σκετες !

ΥΓ. υπαρχουν δειγματα 100% crop , αλλα και σε ιδια διασταση ( gh3 upscaled )

Last edited:
το dpreview εχει δηλωσει οτι, δεν ειναι ιδιες παντα οι συνθηκες φωτισμου κι εστιασης.
Προφανως και ειναι με διαφορετικες συνθηκες τραβηγμενες …. εχουν ανοιξει αρκετα θεματα γι αυτο το λογο….

Ειναι κι ενας λογος που θελω παντα να κανω μονος μου τα δικα μου συγκριτικα….

Επισης, μη κοιτασ ποτε τα jpg, γιατι απλα κρινεις μεθοδο συμπιεσης και οχι την αρχικη εικονα , που καλο ειναι να βλεπουμε παντα τα raw.

Screen Shot 2013-03-14 at 6.16.45 μ.μ..jpg

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Panasonic GH3!

Σε μια βαπτιση αν εχουμε την gh3 και την 5d mk II με τους 12-35 και 24-70 αντοιστιχα,βαζουμε στην πρωτη 2,8 ,iso 400 ,1/1200 και στη δευτερη 5,6 ,iso 1600,1/200.Βγαζουμε τις φωτο και τις τυπωνουμε σε Α4 για το αλμπουμ.Ποια θα εχει καλυτερο oπτικο αποτελεσμα;

Να το κάνουμε λίγο πιο δίκαιο ... η 5DII είναι μοντελλο 5αετιας ενω η GH3 το τελευταίο και καλύτερο (μαζι με την OMD-5) του μ4/3.

Να βάλουμε την 6D απο Canon ή D600 απο Nikon .. χμμ ο Λεων μπορεί να βοηθήσει ...

Eγώ λέω ισοπαλία στον θόρυβο (ισως λιγο καλύτερη η OMD-5) και στην ευκρίνεια νικη του FF ..

Και το ξαναλέω ο καλύτερος συνδυασμός για σύγκριση είναι FF + 24-70/4.0 + 70-200/4.0

Αμα βαλεις ομως f/4 (optimum) kai iso 800 στην GH3 kai 12-35…. ?

Ο θορυβος φευγει ευκολα, η ευκρινεια ομως θα ειναι καλυτερη στη gh3 - omd5 …

ΥΓ.. και το οτι "συγκρινουμε" ενα μικροτερο - ελαφρυτερο και φτηνοτερο συστημα με το "βασιλια" του FF μεχρι προτεινος, ειναι τουλαχιστον επιτυχια!

Last edited:
και πως εξηγεις τοτε το αποτελεσμα μιας τετοιας συγκρισης που εβαλα εδω http://www.avclub.gr/forum/showthread.php/104170-Μολις-παρελαβα-Panasonic-GH3!/page23 224 σχολιο

Γιατι σε τελικη αναλυση, αυτο ειναι που μας ενδιαφερει και οχι οι μετρησεις σκετες !

ΥΓ. υπαρχουν δειγματα 100% crop , αλλα και σε ιδια διασταση ( gh3 upscaled )

Δώσε το λινκ απο οπου προκύπτει αυτή η παρουσίαση να δούμε κανένα exif κανένα raw ... χιλια δυό μπορεί να εγιναν στραβά. Είναι και ο παλιός 24-70 ..

Μην βασιζόμαστε στα τεστ του καθε τυχόντα. Και αυτό οπως και το προηγούμενο που είδαμε του kbouk 35-100 vs 40-150 πασχουν και ισως εχουν κρυφη ατζεντα.

Εσυ εχεις κάνει πολύ καλύτερα και θα κάνεις ακόμη καλύτερα .. και η εμπειρία σου αυξάνεται και αξιόλογες γνώμες συνφορουμητών μπορείς να δοκιμάσεις ..

εδω ειναι Ηλια…. http://www.lensrentals.com/blog/2012/06/a-weekend-with-the-panasonic-12-35-f2-8

Τα θεματα που θιγει , ειναι αυτα ακριβως που σκεφτομαι κι εγω…. δεν μπορω να κρινω φυσικα την αντικειμενικοτητα και την ακριβεια των δειγματων του.
Για υτο θελω να κανω τα δικα μου.

Αλλα διαβασε προσεκτικα τις σκεψεις του….

Last edited:
Αμα βαλεις ομως f/4 (optimum) kai iso 800 στην GH3 kai 12-35…. ?

Ο θορυβος φευγει ευκολα, η ευκρινεια ομως θα ειναι καλυτερη στη gh3 - omd5 …

O θόρυβος που φεύγει με NR συμπαρασύρει στο χαμό και μερος της ευκρίνειας. Το ίδιο και οι όποιες διορθώσεις γεωμετρίας - εκτροπών.

Αλήθεια επειδή βαριέμαι να ψαχνω ολη μέρα μηπως ξέρεις αν τα τεστ οξυτητας των Πολωνων γίνονται σε διορθωμένα απο γεωμετρία - εκτροπές αρχεία .. γιατί αν δεν τότε να περιμένεις επιπλέον πτώση ευκρίνειας στα άκρα.

Optimum f/4.0 σημαίνει ISO 800 αλλά και έτσι αφου σου έκανα τους λογαριασμούς σε προηγούμενο ποστ .. το πολύ ισοπαλία για την ευκρίνεια.

εδω ειναι Ηλια…. http://www.lensrentals.com/blog/2012/06/a-weekend-with-the-panasonic-12-35-f2-8

Τα θεματα που θιγει , ειναι αυτα ακριβως που σκεφτομαι κι εγω…. δεν μπορω να κρινω φυσικα την αντικειμενικοτητα και την ακριβεια των δειγματων του.
Για υτο θελω να κανω τα δικα μου.

Αλλα διαβασε προσεκτικα τις σκεψεις του….

Thanks, σίγουρα θα είναι ενδιαφέρον .. το Cicala τον παραδέχομαι ως την πιο αξιόπιστη πηγη για ρηβιου φακων.

Mεχρι ISO 8000 δε νομιζω οτι χανεις κατι σημαντκο Ηλια σε ευκρινεια.
Απο κει και πανω ισως.

Δεν ξερω τι κανουν οι Πολωνοι…

Ακομη κι ετσι, δεν ειναι λιγο αυτο…. και για να μην αναφερω φυσικα το βιντεο, οπου η 5D χανει κατα κρατος!

Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Panasonic GH3!

..
Υ.Σ.
Ηλία ο 14-54ΙΙ στοιχιζε 450-550Ευρω, τα τελευταια 2 χρονια που οι καινουργιοι φακοι ειναι σε ελλειψη εχουν ανεβασει 20-30% την τιμή τους , πριν 2μηνο αγοράστηκε απο Σταυρινακη καινουργιος στα 450Ε, σχετικα με τα μεγεθη σε παραπεμπω στον παλιο 4/3 9-18mm/4 που ηταν απο τους τελευταιους σχεδιαστικα , πολυ μικρος και ελαφρυς.

http://www.dpreview.com/lensreviews...sreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml?4

Mε ποιόν να τον συγκρίνουμε ??.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Panasonic GH3!

Τον έφερα σαν παραδειγμα (στα βαρη - διαστασεις του 14-54) για το οτι μπορουσαν να κατασκευαστουν ποιοτικοι ευρυγωνιοι και στα 4/3 , o νεος mZuiko 9-18 ειναι ακομη πιο μικρος αλλά οχι τοσο καλός, ο Panasonic m4/3 7-14 έχει εξαιρετικη οξυτητα-ανάλυση αλλα στο fringing-flare-CA οπως θελεις ονομασε το σε Ολυμπους σωμα είναι προβλημα (οχι οτι δεν υπαρχει καθολου σε Panasonic), πιθανον να οφειλεται και σε ανακλασεις του πισω στοιχειου οπως ειπες σε συνδιασμό με την έλλειψη antializing φιλτρου, εχει γινει διατριβή στα διεθνη φορουμ για να βρουνε σε τι οφειλεται, τελευταια δοκιμασανε πολωτικα φιλτρα και φιλτρα μεσαιου κιτρινου χρωματος και ειδαν ότι το φαινομενο των ανακλουμενων κηλιδων μειωνεται αισθητά και εξαφανιζονται οι purple αποχρώσεις στο flare.
Προσωπικά πηρα και μια G3 για να έχω την δυνατότητα να κουμαντάρω δυσκολες ληψεις όπου το φως μπαινει με συγκεκριμένη γωνια. Και στην G3 εμφανιζεται το φαινομενο αλλά πολύ λιγότερο.

Τα τεστ του dpreview αδικουν την GH3 λογω Panasonic, ποτε μα ποτε δεν ειχε σωστό Jpeg σε αντιθεση με την Olympus που έχει εξαιρετικό αλγόριθμο παραγωγης Jpeg στις μηχανες της , ηταν άλλωστε παντα ένας λόγος αγοράς της ότι το RAW και το Jpeg της δεν διαφεραν πολύ , οποτε αν είχες σωστη φωτομετρηση το αποτελεσμα δεν χρειαζόταν υπολογιστη παρα μονο για κροπ.

Thanks, σίγουρα θα είναι ενδιαφέρον .. το Cicala τον παραδέχομαι ως την πιο αξιόπιστη πηγη για ρηβιου φακων.

Λοιπόν ενδιαφέρον μπορεί να ηταν αλλά διαφωτιστικό οχι.

Oι γνωστές μετρήσεις με το Imatest, οπως και οι Πολωνοί, απλά κάνει τις πράξεις μόνος του και δίνει αριθμό γραμμών ανα ύψος κάδρου. Αυτός ο τρόπος παρουσίασης ευνοεί τις εντυπώσεις υπέρ του φορματ 4/3 διότι το σχετικό ύψος του είναι μεγαλύτερο αναλογικά με το μέγεθος του αισθητήρα. Αν εδινε ανα πλάτος κάδρου θα χαντάκωνε τον 4/3 και θα εξύψωνε τον 3/2. Βέβαια το ίδιο κάνει και το Dpreview δίνει τιμές ανα υψος κάδρου.
Οπως το σκέφτομαι ισως ηταν καλύτερα να μας εδιναν ενδεικτική τιμη για μια μεση γενικά αναλογία οπως π.χ. το 1,42/1 των Α4-Α3-Α2 αν για οποιον είναι διατεθειμένος να κάνει εναν απλό πολλαπλασιασμό είναι καλύτερες οι απόλυτες τιμες (lp/mm) που δίνουν οι Πολωνοί και να βρίσκει κανείς την ανάλυση για το κάδρο που τον ενδιαφέρει ... ετσι είναι καλύτερα και για όποιον ενδιαφέρεται για στενόμακρα κάδρα (16/9 - 2,35/1).

Δεν βρήκα στοιχεία λήψης exif κλπ. στα δείγματα και το περίεργο είναι οτι ενω τα κροπ που παρουσιάζονται δείχνουν καθαρά τον 12-35 να υπερέχει στο τελος στο συμπέρασμα ο Cicala γράφει οτι η τελική του εντύπωση είναι οτι τα 2 συστήματα είναι ισάξια !!.

Αν κατάλαβα καλά οι λήψεις έγιναν χεράτα (και με τον Canon συνδυασμό χωρίς σταθεροποίηση) σε jpeg out of camera.

Δεν ξέρω τι συνέβη αλλά τα δείγματα απο την Canon δείχνουν σαν να έχουν υποστεί και κακή επεξεργασία ..

Εν τω μεταξύ δεν κατάλαβα σιγουρα αν οι μετρήσεις του cicala γινονται σε διορθωμένη γεωμετρία-εκτροπές, μάλλον σε μη διορθωμένα γίνεται.

Είμαι σίγουρος οτι εχει γράψει στο blog του ενα σχετικό θέμα με μετρήσεις ανάλυσης πριν και μετα την διόρθωση αλλα δεν το βρίσκω .. αν έχει κάποιος το λινκ καλοδεχούμενο.

Είμαι σίγουρος οτι εχει γράψει στο blog του ενα σχετικό θέμα με μετρήσεις ανάλυσης πριν και μετα την διόρθωση αλλα δεν το βρίσκω .. αν έχει κάποιος το λινκ καλοδεχούμενο.

Μπροστά στα ματια μου ηταν και δεν το έβλεπα ... http://www.lensrentals.com/blog/2013/01/you-can-correct-it-in-post-but

Πάνω στην 5DIII + 24-105 IS

Χωρίς διόρθωση/μεδιόρθωση μειωση.

κεντρο : 1068/939 -12%
μεσον : 794/679 -15%
πλευρες : 556/477 -14%
γωνίες : 539/460 -15%

Κάτι ανάλογο θα γίνεται και με τις εντονες παραμορφώσεις των φακών μ4/3

Αυτο το εχω ξαναπει και στο παρελθον, οταν ειχα δοκιμασει τον περιφημο Oly 12mm f/2 (και πεσανε να με "φανε" μερικοι !).
Οτι δηλ.το συστημα m4/3 βασιζεται κυριως σε καποιους φακους που εκ πρωτης φαινονται αριστοι οπτικα, αλλα μονο επειδη γινεται μεγαλη διορθωση (ολων των ειδων).

Επισης το μεγαλο θεμα ειναι , οπως ειπωθηκε παραπανω, οτι ολοι οι φακοι της pany δεν διορωνονται αυτοματα για CA σε olympus σωματα.
Αυτο ειδικα θα επρεπε να διορθωθει αμμεσα.

Τωρα, οσον αφορα το τεστ, φανταζομαι οτι θα κραταει τα προσχηματα και θα τεσταρει τους φακους με / χωρις διορθωση και τους δυο.

Κι εμενα μου εκανε εντυπωση οτι τελικα τους βρισκει ισοδυναμους (περιπου) , αλλα οι εικονες δειχνουν αλλα.

Οχι οτι αυτο ειναι λιγο φυσικα, το αντιθετο !

Αλλα θα ηθελα να κανω κι εγω κατι αντιστοιχο.

Last edited: