Μολις παρελαβα.... Panasonic GH3!

στο συγκεκριμενο παλνο , δε γινεται αυτο που λες... ειναι ολο το Logo πισω απο τα καγκελα.
Μονο με manual focus γινεται στις dslr.
Εχω και ειχα κι εγω dslr Βλαση... τοσο ευκολα δε γινεται.
Εδω μιλαμε για auto focus σε οποιοδηποτε σημειο , σε ολο το μεγεθος του αισθητηρα.

Γιάννη εσύ μπορεί να μην καταφέρει να εστιάσεις. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούν να το κάνουν άλλοι. Στο παρελθόν έχω εστιάσει μέσα από χοντρό πλέγμα περίφραξης στο μέσα αντικείμενο, αλλά μπορούσα να εστιάσω και στο πίσω συρματόπλεγμα. Δυνατότητα στο μπρος, στο πίσω και στο ενδιάμεσο αντικείμενο. κατά βούληση.

Μπορεί να έχεις μεγάλη εμπειρία από τις Mirrorless αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τα πετυχαίνουν κι άλλες μηχανές. Κι απορώ πώς δεν μπορούσες να πάρεις ένα τέτοιο θέμα με την 7d με μονό σημείο εστίασης. Ειλικρινά απορώ.

Βλαση , οση εμπειρια εχω καιμε τις mirrorless , αλλη τοση εχω και με τις dslr.
ακομη χρησιμοποιω τις canon 550d, 67d kai mkII στη δουλεια μου (οι συναδελφοι δεν αλλαζουν τοσο ευκολα μηχανες!).

Πολλες φορες, το σημειο εστιασης των dslr, δεν ειναι εντος καδρου ή κι οταν ειναι δεν ειναι τοσο ακριβειας οσο το κεντρικο).
Επισης , καποιες φορες, ακομη και το κεντρικο σημειο, δεν ειναι τοσο μικρο οσο χρειαζεται… πχ οταν ηθελα να εστιασω ενα μικρο πουλι αναμεσα σε κλαδια δεντρου.

Δες για παραδειγμα αυτο το νημα, εχει ακριβως αυτη τη περιπτωση…

http://forums.dpreview.com/forums/thread/3378515#forum-post-50800924

R0~TS940x940~2416047.jpg

ΥΓ…δεν λεω φυσικα οτι δε γινεται και με dslr,αλλα στην GH3 ειναι πιο ευκολο και γρηγορο.

Last edited:
ενα ακομη "οπλο" της gh3 , ειναι το RAW stacking, πολλαπλες δηλ. εκθεσεις σε μια φωτο σε raw mode!
Συγκεκριμενα , μεχρι 4 εκθεσεις στην ιδια φωτο, με manual - auto gain, και live προεσκοπηση ολων των καρε ….

Αυτο, περα απο τα πολλα "σπεσιαλ" εφφε , που καναμε παλια με τις αναλογικες μηχανες, ειναι ΠΟΛΥ χρησιμο και στην αστροφωτογραφιση.

πχ … εδω φαινεται ο Ωρίωνας μαζι με το φεγγαρι , πραγμα αδυνατο να βγει σε μια νορμαλ φωτογραφια!

R0~TS940x940~2445623.jpg

Last edited:
Απάντηση: Re: Μολις παρελαβα.... Panasonic GH3!

Πολλες φορες, το σημειο εστιασης των dslr, δεν ειναι εντος καδρου ή κι οταν ειναι δεν ειναι τοσο ακριβειας οσο το κεντρικο).
Επισης , καποιες φορες, ακομη και το κεντρικο σημειο, δεν ειναι τοσο μικρο οσο χρειαζεται… πχ οταν ηθελα να εστιασω ενα μικρο πουλι αναμεσα σε κλαδια δεντρου.

Εκεί που οι κλασσικές DSLR υπερέχουν στον τομέα της εστίασης απο τις mirrorless είναι μόνο το C-AF και ειδικά το tracking του στόχου, σε ολα τα αλλλα οι mirrorless τις έχουν φτασει και ξεπεράσει ακόμη και με απλούς φακούς κιτ των 100 Ευρω.
Δυσκολα θα βρεις σε mirrorless εφόσον εστιασει καποιο λάθος λόγω front focus - back focus γιατι εστιάζουν πάνω στο επίπεδο του αισθητήρα , η ταχύτητα εστίασης με καλό φως ειναι επιπεδου DSLR πολλών χιλιάδων Ευρω (σε χαμηλό φωτισμό παιζει ρόλο σημαντικό και ο φακός), ενω στα τελευταια μοντέλα η δυνατότητα να μικρύνεις το σημείο εστίασης (pinpoid focus που το εχει και η απλή G3 των 300Ευρω) σε επίπεδο σχεδόν pixel οθόνης με αυτόματη μεγενθυνση για τσεκαρισμα του στόχου δεν υπάρχει σε καμία DSLR, μιλάμε για επιλογή απο πολλές χιλιαδες σημεια (εξαρτάται απο την ανάλυση της οθόνης LCD).
Ίσως να θεωρείται ότι ο Γιάννης υπερβάλλει αλλά αν κάνετε μόνοι σας ένα συγκριτικό θα καταλάβετε τι εννοεί.

Ακόμα και στις πιο ακριβές επαγγελματικές DSLR με το πιο προηγμένο σύστημα εστίασης τα σημεία εστίασης έχουν γύρω τους καποιο <ευρος> επιρροης και επιλέγουν τον στόχο μεσα σε αυτο , μάλιστα μεσα απο τα μενού μπορεις να το μικρύνεις κατ' επιλογή αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να το κάνεις τόσο μικρό όσο είναι αυτών των σύγχρονων mirrorless.

Last edited:
εχω την τυχη να εχω αλλαξει ΠΟΛΛΕΣ μηχανες τα τελευταια χρονια, και να δουλευω σε ενα περιβαλλον με πολλους συναδελφους καμεραμαν, και μπορω να δοκιμασω τις περισσοτερες μηχανες .

Τη ταχυτητα και την ακριβεια στην εστιαση της gh3 , δεν την εχω ξαναδε (μονο με τους 2 φακους 12-35 και 35-100 ισχυει αυτο).
Ειναι ενας λογος που πηρα την αποφαση να μεταβω στο συττημα αυτο.

Ο δευτερος λογος ειναι οτι επιτελους μπορω να εχω μαζι μου 2 κλασσικους φακους (24-70 και 70-200 φ/2.8) χωρις να μου πεφτει το νεφρι.
Και φυσικα το βιντεο, που αφηνει πισω οποιαδηποτε dslr .

Εχει φυσικα αδυναμιες, αλλα προς το παρον με καλυπτει .

Σιγουρα θα ηθελα το focuς peaking για manual φακους, και καλυτερο CAF.

Το πρωτο λυνεται με firmware update, αλλα δεν ξερω αν η panasonic ειναι ετοιμη να το δωσει.

Για το δευτερο, μαλλον χρειαζεται υβριδικη σχεδιαση αισθητηρα, ισως στο επομενη μοντελο GH4 !

Λογω ελλειψης χρονου και θεματος, δοκιμαζω τον Pany 35-100 και την Gh3 στη δουλεια.

Καποιοι συναδελφοι εγιναν αθελα τους μοντελα.... !

Με φως φθορισμου στα 1600 ISO , speed 1/50 , ο φακος στα 100mm (ισοδυναμο 200mm σε FF)

P1020719.jpg

P1020739.jpg

Με φως μονο απο τον υπολογιστη ISO 1600-3200 ....

P1020756.jpg

P1020724.jpg

ISO 3200

P1020767.jpg

Last edited:
To καρέ του βίντεο δείχνει πολύ πολύ καλό για 720. Οι φωτογραφίες, (αλήθεια με τί διάφραγμα τραβήχθηκαν;) είναι στο επίπεδο όλων των άλλων φακών του ανταγωνισμού, τόσο των ακριβών όσο και των μεσαίων σειρών (π.χ. οι nikon 70-300 vr και tamron 70-300 vr) δίνουν τα ίδια οπτικά αποτελέσματα στο 6.3 .

Εκείνο που θα ήθελα να δω είναι λήψη με εστίαση στο άπειρο κι εννοώ πραγματικά άπειρο. Όλοι οι τηλεφακοί από μια κλάση και μετά δίνουν καλά αποτελέσματα στο κέντρο και ξεχωρίζουν οι καλοί από τους μετριότερους από την επίδοση στο ξεφοντάρισμα. Εδώ ιδιαίτερα καλό ξεφοντάρισμα δεν έχουμε, αλλά θα ήταν άδικο να περιμένουμε, αφού ο χώρος είναι μικρός και με πολύ οπτικό θόρυβο...

Οι άριστοι φακοί σύγχρονης σχεδίασης, όμως ξεχωρίζουν από την επίδοσή τους σε όλο το καρέ, ειδικά στο FF και επίσης με εστίαση στο άπειρο. Π.χ. ο canon 70-200 4.0 is και όπως φαίνεται κι ο nikon 70-200 4.0 δείχνουν την ίδια επίδοση με εστίαση στα 200 ή τα 500 μ. όπως και με την εστίαση στα 5 μ. Και δεν έχουν λάσπη ούτε στα άκρα του καρέ σε FF σε διάφραγμα 5.6. Διότι δεν είναι το ίδιο πράγμα να διαβάζεις τα γράμματα στην πινακίδα του lidl στα 20 μ. και άλλο το όνομα στην πλώρη του πλοίου στο πλάι στα 200 μ. όπως μας είχε δείξει ο vasada και μας επεσε το σαγόνι.

μονο που εδω μιλαμε για φωτογραφιες με διαφραγμα f/2.8 !

Σε κανενα φακο μεχρι τωρα που ειχα (αντιστοιχο φυσικα) δεν ειχα τετοια αποδοση με τερμα ανοιχτο διαφραγμα.
Οι περισσοτεροι που τον εχουν τεσταρει, τον τοποθετουν αναμεσα στους 2 κορυφαιους αντιστοιχους canon (70-200)

Λιγο καλυτερος απο τον παλιο 70-200 IS USM kai λιγο χειροτερος απο τον νεοτερο Canon 70-200 IS USM II
Στα ακρα δεν ειναι το ιδιο καλος, αλλα εμενα δε με χαλαει...

Για τη δικια μου χρηση ειναι υπεραρκετος... τον εχω κυριως για πορτραιτα.

Οπως ειδες , το φοντο ειναι πολυ κοντα εδω για να εχεις καλο ξεφονταρισμα.

Για περισσοτερα πλανα και τεστ, ελπιζω να τον δοκιμασω συντομα.

Last edited:
στο βιντεο δε παιζει τοσο ρολο ο φακος (ο tamron ειναι σοφτ στα ακρα ετσι κι αλλιως - εδω η διαφορα ειναι παντου ιδια) .

Και απο τη δικια μου εμπειρια, η διαφορα στο βιντεο ειναι οπως ακριβως φαινεται εδω.
Γι αυτο και η σειρα ghx εγινε τοσο δημοφιλης.

Δεν εχει να κανει τοσο με το φακο, οσο με το τροπο που γινεται το downsampling απο τον επεξεργαστη και τον codec.
Σε παλαιοτερο συγκριτικο μεταξυ canon 7d - sony nex 5 kai gh2 , τα αποτελεσματα ηταν παρομοια.

Απο οξύτητα δεν λέω, πολύ καλός. Κατα τα άλλα πώς τα πάει όμως? Γιατί απο τα δείγματα που είδαμε ώς τώρα, το γράψιμο του δεν μου αρέσει. Πολύ επίπεδα μου φαίνονται, χωρίς κόντραστ.

Αυτα φιαχνονται…
αναλογα τα γουστα.
Εχει τοσες ρυθμισεις, που θελεις ενα βιβλιο για να τις περιγραψεις!
Εγω ετσι κι αλλιως τραβαω παντα raw kai super flat…
. ειδικα στο βιντεο.
Μονο ετσι μπορεις μετα να επεμβεις οσο και οπως θελεις.
Τα δειγματα εναι χωρις επεξεργασια…

ΥΓ… τα καρε του βιντεο ειναι με τις default ρυθμισεις, που ειναι στο 0 , αλλα με δυνατοτητα ρυθμισεων απο -5 εως +5 σε ολες τις βασικε ρυθμισεις
(χρωμα , οξυτητα, κοντραστ, αποθορυβοποιηση κλπ)
Κανονικα τραβαω ολα στο -5.

πχ η παραπανω φωτογραφια , μπορει ευκολα να γινει ετσι (το αντιθετο ειναι δυσκολο , ειδικα στο βιντεο)

P1020775.jpg

Screen+Shot+2013-02-27+at+5.54.38+μ.μ..jpg

..
Απο οξύτητα δεν λέω, πολύ καλός. Κατα τα άλλα πώς τα πάει όμως? Γιατί απο τα δείγματα που είδαμε ώς τώρα, το γράψιμο του δεν μου αρέσει. Πολύ επίπεδα μου φαίνονται, χωρίς κόντραστ.

Last edited: